Nieuwsbericht | | 14-07-2020 | ±4 minuten leestijd

Wie volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, kan weer met een eTA naar Canada reizen. Bent u niet gevaccineerd? Lees dan op deze pagina of u alsnog naar Canada kunt reizen en met welke coronamaatregelen u rekening moet houden. Laatste update: 20-09-2021.

Bent u volledig gevaccineerd?

Dan mag u weer op vakantie of zakenreis naar Canada. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen ook zonder vaccinatie met u meereizen. Wel moet u voor vertrek een vaccinatiebewijs en testbewijs met de Canadese immigratiedienst delen. Hoe u dat doet en waar u nog meer rekening mee moet houden, leest u op de pagina over de coronamaatregelen in Canada. Ook moet u voor vertrek een eTA Canada aanvragen.
Nu uw eTA aanvragen

Bent u niet volledig gevaccineerd?

Alleen in bepaalde situaties kunt u alsnog naar Canada reizen. Lees hieronder of u op reis mag en met welke coronamaatregelen u rekening moet houden. Als u op reis mag, moet u ook een eTA Canada aanvragen of een visum voor Canada aanvragen en uw reisplannen voor vertrek doorgeven via de ArriveCAN app.

Meereizende kinderen

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen ook ongevaccineerd mee op vakantie met hun (stief)ouders, voogden of begeleiders als zij wel volledig gevaccineerd zijn. In dat geval is geen quarantaine nodig. Wel moet ook voor kinderen een eTA worden aangevraagd. Lees hierover meer op de pagina met coronamaatregelen in Canada voor gevaccineerde reizigers.

Overstappen in Canada

U mag in Canada ook overstappen op een andere internationale vlucht als u niet gevaccineerd bent. Wel moet u daarvoor over een geldig eTA Canada beschikken. Ook mag u niet langer dan 24 uur in Canada blijven. Daarnaast mag u de internationale terminal tussentijds niet verlaten. Ook mag u tussendoor niet bij uw ingecheckte bagage, die moet automatisch worden overgezet. Overnachten tijdens een overstap in Canada is alleen toegestaan in het hotel binnen de internationale terminal op de luchthaven Toronto Pearson (YYZ).

Essentiële dienstverlening

Reist u in het nationale belang van Canada, of om in Canada een essentiële dienst te verlenen? Dan kan het zijn dat er voor u een uitzondering geldt op de vaccinatievereisten de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld als het werk geen 14 dagen kan wachten en gerelateerd is aan onderhoud of ondersteuning van nuts- of energievoorzieningen, informatie- of communicatietechnologie, financiën, gezondheidszorg, voedselvoorzieningen, vervoer, veiligheidsdiensten, overheidsdiensten of industrie. Als u denkt gebruik te kunnen maken van deze uitzondering moet u dit onderbouwen in een brief. Die moet u voor vertrek aanleveren via de ArriveCAN app. Ook moet u over een eTA of visum beschikken.

Afscheid van een dierbare

Het is mogelijk om een (gedeeltelijke) uitzondering aan te vragen op het inreisverbod en de quarantaineplicht als u naar Canada reist om afscheid te nemen van een dierbare. Bijvoorbeeld om een afscheidsceremonie bij te wonen. Deze uitzondering moet u vooraf aanvragen via de ArriveCAN app. Ook in dit geval heeft u een eTA of visum nodig.

Topsporters

Wilt u in Canada deelnemen aan een internationaal sportevenement dat wordt erkend door het ministerie van Canadees Erfgoed (Canadian Heritage)? Dan mag u ook ongevaccineerd op reis, hoeft u niet in quarantaine en hoeft u bij aankomst niet getest te worden. Wel moet u minder dan 72 uur voor vertrek negatief zijn getest. Daarnaast is een visum of eTA vereist.

Contra-indicatie tegen het coronavaccin

Bent u ouder dan 12 en kunt u zich niet laten vaccineren tegen corona omdat u een medische contra-indicatie heeft? Dan mag u toch op vakantie of zakenreis naar Canada. U hoeft dan niet in quarantaine, maar u moet wel een eTA of visum aanvragen. Bij aankomst ontvangt u een flyer met informatie en regels waaraan u zich moet houden als u vanwege deze uitzonderingsregel zonder vaccinatie het land bent ingereisd.

Quarantaineregels voor ongevaccineerde reizigers

Blijkt uit het bovenstaande dat u na aankomst in quarantaine moet? Dan moet u bij aankomst op de Canadese luchthaven al een plan overhandigen waaruit blijkt dat u een locatie heeft geregeld waar u tijdens de quarantaine zult verblijven. In het quarantaineplan moet ook staan hoe u voorzien blijft van uw noodzakelijke behoeften, waaronder voeding en medicatie, zonder uw quarantainelocatie tussentijds te verlaten. Locaties waar groepen mensen bijeenkomen zijn niet geschikt als quarantainelocaties. Hotels, grote huishoudens en kleine gedeelde appartementen zijn hierdoor bijvoorbeeld niet geschikt. Ook mag u tijdens uw quarantaineperiode niet in contact komen met personen die onderliggende medische aandoeningen hebben, die ouder zijn dan 65 jaar, die een verzwakt immuunsysteem hebben en/of personen die geregeld omgaan met risicogroepen, zoals medisch personeel, schoonmakers en horecapersoneel.

Tijdens een quarantaineperiode mag u alleen buiten komen als dat op privéterrein is, zoals een tuin of balkon van uw quarantainelocatie. Ook mag u geen bezoek ontvangen. Informeer na aankomst in Canada naar de meest actuele regels die gelden tijdens uw quarantaineperiode. Wie zich niet houdt aan de quarantaineregels riskeert 3 jaar gevangenisstraf.