Gaat u werken in Canada? Voor zakenreizen naar Canada is het meestal voldoende om een eTA Canada aan te vragen. Onder bepaalde omstandigheden is een work permit (werkvergunning) echter verplicht. Het is belangrijk dat u de juiste reistoestemming aanvraagt, om problemen te voorkomen.

Te allen tijde een eTA nodig

Op deze pagina leest u of u verplicht bent een werkvergunning aan te vragen. Ongeacht of dat het geval is, moet u te allen tijde een eTA bezitten om als niet-Canadees naar Canada te mogen vliegen. Sinds 2015 wordt bij elke werkvergunning automatisch een eTA toegevoegd. Als u een werkvergunning voor Canada heeft ontvangen hoeft u dus niet zelf nog een eTA aan te vragen, behalve als het eTA Canada haar geldigheid heeft verloren voordat u opnieuw naar Canada reist. Lees ook de eTA voorwaarden.

Werkvergunning of eTA

Aanvragen werkvergunning
Het aanvragen van een werkvergunning is wat ingewikkelder en duurt langer (minimaal twee weken) dan het aanvragen van een eTA. Indien een werkvergunning niet noodzakelijk is wordt daarom aangeraden deze niet aan te vragen en enkel een eTA aanvraag in te dienen.


Tijdsduur van het verblijf

Allereerst hangt de keuze af van de duur van het verblijf. Indien u langer dan zes maanden aaneengesloten in Canada wilt werken, moet u te allen tijde een werkvergunning aanvragen.

Aard van het werk

In de volgende gevallen voldoet het eTA Canada en is geen work permit vereist:
  • U gaat op zakenreis
  • U treedt niet toe tot de Canadese arbeidsmarkt *

* Hiermee wordt bedoeld dat u niet in dienst mag treden bij een Canadese organisatie. Ook mag u geen eigen bedrijf oprichten in Canada. Een (korte) klus uitvoeren in opdracht van een Canadese organisatie mag wel als u dat doet in dienstverband van een bedrijf dat buiten Canada gevestigd is. In enkele gevallen mogen de werkzaamheden slechts korter dan zes maanden duren; deze vindt u hier .


In de volgende gevallen voldoet het eTA niet en moet u een work permit bezitten:

  • U treedt in dienst bij een Canadese organisatie
  • U richt een nieuwe organisatie op in Canada
  • U blijft langer dan zes maanden in Canada

Moet u een work permit/werkvergunning aanvragen?

Indien op uit bovenstaande informatie blijkt dat u een work permit nodig heeft, lees dan verder op de pagina over de visums voor Canada hoe u deze kunt aanvragen en welke aanvullende voorwaarden hieraan gekoppeld zijn.

Als het eTA voldoet

Indien in uw geval een eTA Canada voldoet om in Canada te werken, kunt u op deze website een aanvraag indienen. Begin hiermee door op de onderstaande knop te drukken:

Start de eTA aanvraag voor uw zakelijke reis