Vul hieronder een trefwoord in om snel het antwoord te vinden op uw vraag over het eTA Canada

Algemene vragen

 • • Wat is een eTA en hoe werkt het?

  Een eTA (electronic Travel Authorization, betekenis eTA) is een verplichte elektronische reistoestemming om naar Canada te mogen vliegen. Beschikt u bij het inchecken op een vlucht naar Canada niet over een geldig eTA of visum? Dan wordt u niet toegelaten tot de door u geboekte vlucht.

  Een eTA aanvragen is goedkoper en eenvoudiger te regelen dan een Canadees visum, terwijl het eTA voor de meeste toeristen en zakenreizigers voldoet. Controleer voor de zekerheid de voorwaarden van het eTA, voordat u de aanvraag indient.

  Net als e-visums voor verschillende andere landen, kan het eTA eenvoudig online worden aangevraagd. Dat kan via het aanvraagformulier op deze website.

 • • Wat is het verschil tussen eTA Canada en een visum?

  Als u naar Canada wilt reizen, bent u verplicht om vooraf een eTA of een visum aan te vragen. Een visumaanvraag is duurder en ingewikkelder dan een eTA-aanvraag. Hierdoor kiezen veel mensen voor het eTA Canada wanneer ze voor zakelijke of toeristische redenen naar Canada reizen.

  Een eTA kan vaak dienen als vervanging van het visum voor Canada, maar niet altijd. Bijvoorbeeld wanneer u langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada wilt blijven, in Canada wilt gaan werken of voor andere doeleinden komt dan toerisme of zaken. In die gevallen is het noodzakelijk een visum Canada aan te vragen. Een eTA aanvragen is echter goedkoper, sneller en eenvoudiger dan het aanvragen van een visum. Hierdoor wordt het eTA steeds populairder onder mensen die naar Canada reizen voor toerisme of zaken.

  Iedereen met een Nederlands of Belgisch paspoort kan een eTA aanvragen. Nederlanders en Belgen zijn door de Canadese overheid namelijk vrijgesteld van de visumplicht, indien ze beschikken over een eTA en per vliegtuig in Canada arriveren. Terwijl het aanvragen van een visum tijdrovend en kostbaar is, kan een eTA Canada middels het digitale eTA-aanvraagformulier eenvoudig en voor een gunstig tarief worden aangevraagd. De aanvraagprocedure kost voor mensen met een Nederlandse of Belgische nationaliteit slecht enkele minuten.
  Start een eTA-aanvraag.

 • • Wanneer en hoe ontvang ik een eTA?

  Een eTA Canada aanvraag indienen duurt ongeveer 5 minuten. Direct na het indienen ontvangt u een e-mail met een bevestiging van de aanvraag. De aanvraag wordt vervolgens in behandeling genomen door de Canadese immigratiedienst. In het geval van spoed wordt de aanvraag gemiddeld al 18 minuten na het indienen van de eTA aanvraag goedgekeurd. Hierover wordt u direct bericht middels een tweede e-mail. Omdat ook de Canadese autoriteiten, uw luchtvaartmaatschappij en de immigratiedienst op de Canadese vliegvelden direct op de hoogte worden gesteld van uw toegekende eTA, is het niet noodzakelijk uw eTA uit te printen. U kunt nu met een gerust hart op reis zodra u uw eTA-toekenning per e-mail heeft ontvangen.

  Heeft u geen e-mail ontvangen, na het indienen van uw aanvraag? Controleer dan allereerst de spambox van uw e-mail. In uitzonderlijke gevallen wordt uw eTA handmatig verwerkt door de Canadese autoriteiten; hierdoor kan uw toekenning vertraagd worden tot maximaal 72 uur na het indienen. Ook kan het voorkomen dat u gedurende of na afloop van deze 72 uur wordt verzocht aanvullende informatie of documenten aan te leveren. Bekijk de status van uw eTA.

  Als u tijdens het boarden van uw vlucht naar Canada niet beschikt over een geldig eTA of visum, zal u niet worden toegelaten tot het vliegtuig. Het is daarom erg belangrijk uw eTA-aanvraag tijdig in te dienen. Idealiter doet u uw aanvraag minimaal een week voor uw vertrek. Ondanks dat een eTA-spoedaanvraag in 97% van de gevallen binnen 20 minuten wordt toegekend en eventuele vertragingen doorgaans enkele uren (maximaal 72 uur) duren, kan er geen garantie worden geboden dat dit ook voor uw aanvraag geldt.

 • • Ik heb een eTA Canada aangevraagd, maar nog niet ontvangen, wat nu?

  Direct nadat u de betaling van uw eTA-aanvraag heeft voltooid, ontvangt u daarvan een bevestiging per e-mail. In die e-mail staat een link naar uw persoonlijke statuspagina op VisumBuitenland.be. Daar kunt u zien wat de status van uw (groeps)aanvraag is.

  Is uw eTA niet toegekend binnen de verwachte termijn? Op de statuspagina staat vermeld wanneer u er verstandig aan doet om hierover contact op te nemen en hoe u dat kunt doen.

  De immigratiedienst behandelt alle aanvragen individueel. Dus niet per groep, maar per persoon. Ook als u meerdere reizigers heeft ingevuld in één aanvraagformulier. Soms zit er behoorlijk wat verschil tussen het moment van toekenning van de verschillende eTA's uit één groepsaanvraag. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de aanvraag van één of enkele personen wordt onderworpen aan een handmatige steekproef-inspectie. Als een aanvraag voor een reiziger meer tijd in beslag neemt dan die van andere reizigers in dezelfde groep, betekent dat niet dat de eTA-aanvraag voor deze reiziger een grotere kans heeft om afgekeurd te worden.

  Heeft u nog geen enkele e-mail ontvangen? Bekijk dan in uw e-mailprogramma de map met ongewenste e-mail (ook wel de spambox, of junkmail geheten). Is ook hier geen e-mail te vinden van de afzender support@visumbuitenland.be? Dan kunt u de status van uw aanvraag via de website opzoeken.

  Lukt dat ook niet? Stuur dan een e-mail naar support@visumbuitenland.be met daarin uw ordernummer. Het ordernummer is te vinden in het transactieafschrift van uw betaling.

 • • Kan mijn reis naar Canada ondanks het coronavirus (Covid-19) nog doorgaan?

  De situatie rondom corona verandert snel in Canada. Bekijk welke invloed het coronavirus op uw reisplannen heeft op de speciale pagina over het coronavirus in Canada.

Vragen over het aanvragen

 • • Hoe kan ik een eTA aanvragen?

  U kunt uw eTA Canada aanvragen door online het eTA-formulier in te vullen. Deze aanvraag indienen duurt ongeveer 5 minuten en de kosten bedragen € 19,95 per persoon. De kosten zijn te voldoen middels iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Nadat uw eTA Canada aanvraag is goedgekeurd, wordt deze automatisch elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en tevens gedeeld met uw luchtvaartmaatschappij en de Canadese immigratiedienst. Uitprinten van het eTA is daarom niet nodig.

 • • Wat heb ik nodig om een eTA aan te vragen?

  Om een eTA aan te vragen vult u het eTA-aanvraag formulier in. Hierbij heeft u een geldig paspoort nodig (zie hiervoor ook het antwoord op de vraag: “Waar moet mijn paspoort aan voldoen?”). Na toekenning van uw eTA wordt uw paspoort elektronisch gekoppeld aan uw eTA. Dat betekent ook dat wanneer uw paspoort niet meer geldig is, tevens uw eTA komt te vervallen. U dient bij het betreden van Canada dan ook het paspoort bij u te hebben dat u heeft gebruikt bij de aanvraag van uw eTA. Bekijk bij het aanvragen van uw eTA of uw paspoort nog geldig is gedurende uw gehele reis naar Canada. Indien dit niet het geval is, vraagt u eerst een nieuw paspoort aan bij uw gemeente. Daarna kunt u met uw nieuwe paspoort een eTA aanvragen voor de volledige duur van uw verblijf in Canada.

  Belangrijk: wanneer u de verkeerde volgorde hanteert (eerst een eTA en daarna een nieuw paspoort), verliest uw eTA haar geldigheid! Vraag dus altijd eerst een nieuw paspoort aan en daarna pas uw eTA reistoestemming.

  Behalve het beschikken over een geldig paspoort gedurende de gehele reis en het invullen van al uw (reis)gegevens in het aanvraagformulier, dient u tijdig de betaling van uw eTA-aanvraag te voldoen. Dit kan eenvoudig en veilig door gebruik te maken van iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Hierna nemen wij uw eTA direct in behandeling en ontvangt u gemiddeld na 18 minuten (bij een spoedaanvraag) een goedgekeurde eTA-reistoestemming per e-mail. Normale aanvragen worden in elk geval binnen 72 uur gekeurd.

 • • Hoe kan ik een eTA met spoed aanvragen?

  Heeft u met spoed een eTA Canada nodig? Vraag deze dan direct aan door in het aanvraagformulier eenvoudigweg het hokje ‘spoed’ aan te vinken. Uw aanvraag krijgt dan een hogere prioriteit en wordt sneller verwerkt dan normale aanvragen. Vaak ontvangt u een spoed-eTA al binnen enkele minuten per e-mail. De gemiddelde tijd tussen het afronden van de betaling van de spoedaanvraag en het ontvangen van het eTA bedraagt 18 minuten. Een spoedprocedure is ook aan te vragen vanaf uw smartphone of tablet. Wekelijks verwerken wij tientallen spoedaanvragen voor het Canadese eTA; 97% hiervan wordt binnen 20 minuten toegekend.

  De eTA-spoedprocedure is de snelste manier om uw eTA aan te vragen en maakt het mogelijk ook met een gerust hart op reis te gaan indien u niet lang voor uw vertrek een eTA heeft aangevraagd.

 • • Wanneer kan ik een eTA aanvragen?

  De eTA-aanvraagprocedure is 24/7 beschikbaar. Of het nu midden in de nacht, weekend of een feestdag is, u kunt altijd online een eTA aanvragen. Wel raden we u aan om minimaal een week voordat u naar Canada vliegt een eTA Canada aan te vragen, om de kans op eventuele vertragingen door de Canadese immigratiedienst op te vangen. Spoedaanvragen worden gemiddeld na 18 minuten gekeurd en normale aanvragen altijd binnen 72 uur. Een bevestiging van de toekenning van uw eTA ontvangt u per e-mail en tevens wordt de reistoestemming direct elektronisch gekoppeld aan uw paspoort. Het kan echter (in zeer uitzonderlijke situaties) voorkomen dat uw eTA tot 72 uur in behandeling blijft. Ook komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat de Canadese immigratiedienst extra informatie of documenten van u verlangt voordat uw eTA aanvraag wordt goedgekeurd.

  Na goedkeuring van uw aanvraag wordt uw eTA elektronisch gekoppeld aan uw paspoort. Dat betekent dat uw eTA komt te vervallen zodra uw paspoort haar geldigheid verliest. Zorg dan ook altijd dat het paspoort waarmee u een eTA aanvraagt nog geldig is gedurende uw gehele verblijf in Canada. Indien uw paspoort niet gedurende deze hele termijn geldig is, vraag dan eerst een nieuw paspoort aan bij uw gemeente en daarna pas een eTA met uw nieuwe paspoort.

 • • Ben ik verplicht een eTA aan te vragen en waar moet ik aan voldoen?

  Elke Nederlander of Belg die per vliegtuig naar Canada reist, is verplicht een eTA Canada of een visum Canada aan te vragen. Dit geldt ook als u slechts op het vliegveld blijft en direct doorreist naar een ander land. Een visum aanvragen is duurder dan een eTA Canada, waardoor de meeste reizigers kiezen voor een eTA. Er zijn echter een aantal belangrijke vereisten waaraan u moet voldoen om een eTA te mogen aanvragen:
  - U heeft de Nederlandse of Belgische nationaliteit
  - U komt in Canada aan per vliegtuig
  - U blijft maximaal 6 maanden aaneengesloten in Canada
  - U gaat naar Canada voor toerisme of zaken
  - U gaat geen dienstbetrekking aan bij een Canadese organisatie
  - U bent in goede gezondheid
  - U heeft geen strafrechtelijk verleden
  - U heeft een paspoort dat ten minste geldig is tot na uw vertrek uit Canada
  - U kunt aantonen dat u beschikt over voldoende financiële middelen voor uw reis
  - U heeft bij aankomst in Canada een ticket in uw bezit voor de terugreis

  Verder kan het zijn dat er om een medisch paspoort of medisch dossier wordt gevraagd tijdens de behandeling van uw eTA aanvraag.
  Als één of meerdere van de volgende zaken op uw reis van toepassing zijn, hoeft u geen eTA Canada aan te vragen:
  - U reist over land of water naar Canada
  - U heeft een “Study Permit” (afgegeven na 1 augustus 2015)
  - U heeft een “Work Permit” (afgegeven na 1 augustus 2015)
  - U heeft een permanente verblijfsvergunning voor Canada (opgelet!)
  - U maakt deel uit van luchtvaart- of cabinepersoneel
  - U als veiligheidsfunctionaris voor een vliegmaatschappij in Canada aan het werk bent

  Let op: Als u een Study Permit of Work Permit heeft hoeft u geen eTA aan te vragen, omdat tegelijk met de afgifte van het permit ook een eTA wordt toegekend. Indien dit automatisch toegekende eTA is verlopen, maar het permit nog geldig is en u opnieuw naar Canada wilt reizen, dan moet u opnieuw een eTA aanvragen.

 • • Mag ik een eTA aanvragen voor anderen?

  Dat mag. U kunt een eTA Canada ook aanvragen als derde ten behoeve van andere reizigers. Indien u toestemming heeft van de betreffende persoon of personen en alle benodigde gegevens heeft om naar waarheid het eTA aanvraagformulier in te kunnen vullen, mag u de aanvraag namens hen indienen.

 • • Staat er een 0 (het cijfer nul) of een O (de letter) in mijn paspoortnummer?

  Nederlandse documentnummers bevatten nooit de letter ‘O’, maar kunnen wel het cijfer ‘0’ bevatten. Lijkt het alsof er in uw paspoort een letter O staat? Ook dan gaat het om het cijfer ‘0’ (nul). Verder is het belangrijk om te weten dat een Nederlands documentnummer 9 karakters lang is.

  Een Belgisch documentnummer kan wel de letter(s) ‘O’ en/of cijfer(s) ‘0’ bevatten. Een Belgisch documentnummer is 8 karakters lang en begint altijd met 2 letters gevolgd door 6 cijfers.

 • • Mijn kind staat in mijn paspoort; moet ik een eTA aanvragen voor mijn kind?

  Elke persoon met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die in Canada wil verblijven met een toeristisch of zakelijk doel, moet een persoonlijke reistoestemming aanvragen. Dit geldt ook voor kinderen. LET OP: Kinderen moeten wel een eigen paspoort hebben om een eTA aan te kunnen vragen. Gaat u met uw kinderen op reis naar Canada, dan dient u dus ook een eTA voor uw meereizende kind(eren) aan te vragen.

 • • Ik heb een nieuw paspoort gekregen; moet ik een nieuwe aanvraag doen?

  Ja. Na goedkeuring van uw aanvraag wordt uw eTA elektronisch gekoppeld aan uw paspoort. Dat betekent dat uw eTA komt te vervallen zodra uw paspoort haar geldigheid verliest. Zorg dan ook altijd dat het paspoort waarmee u een eTA aanvraagt nog geldig is gedurende uw gehele verblijf in Canada. Indien uw paspoort niet gedurende deze hele termijn geldig is, vraag dan eerst een nieuw paspoort aan bij uw gemeente en daarna pas een eTA met uw nieuwe paspoort, voordat u op reis gaat.

 • • In welke gevallen moet ik een nieuwe eTA aanvragen?

  In de volgende situaties dient u opnieuw een eTA aan te vragen en te betalen:
  - U heeft reeds een eTA aangevraagd en betaald, maar u heeft een fout gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier
  - U hebt al een eTA, maar deze is niet gedurende uw gehele volgende reis naar Canada geldig
  - U hebt na het aanvragen van uw eTA een nieuw paspoort in ontvangst genomen

  Mocht u wijzigingen in uw eTA-aanvraag willen doorvoeren, lees dan de antwoorden onder het kopje: “Wijzigen en annuleren”.

 • • Wanneer hoef ik geen eTA aan te vragen?

  U hoeft geen eTA Canada aan te vragen in de volgende situaties:
  - U heeft reeds een visum om Canada in te mogen reizen
  - U bereikt de grens van Canada over land of zee
  - U heeft al een eTA ontvangen bij uw study permit of work permit, dat nog steeds geldig is
  - U maakt deel uit van luchtvaart- of cabinepersoneel
  - U doet onderzoek naar een vliegtuigongeluk
  - U heeft een permanente verblijfsvergunning voor Canada

  Voldoet u niet aan ten minste één van bovenstaande voorwaarden en wilt u naar Canada vliegen om daar maximaal 6 maanden te verblijven voor toeristische of zakelijke doeleinden? Dan dient u een eTA aan te vragen om het land in te mogen reizen.

 • • Ik wil vanuit Canada doorreizen naar bijvoorbeeld Amerika, heb ik dan een eTA nodig?

  Landt u per vliegtuig in Canada? Dan heeft u altijd een eTA nodig. Ook als u doorreist en het vliegveld niet verlaat. Als u naar Canada reist per boot of over land, dan heeft u geen eTA nodig.

  Reist u door naar Amerika? Let er dan op dat in Amerika een ESTA verplicht kan zijn. Lees meer over een ESTA.

 • • Kan ik een eTA aanvragen als ik statushouder ben?

  Statushouders (vluchtelingenstatus) die in Nederland wonen en in het bezit zijn van een verblijfsvergunning, kunnen geen eTA aanvragen. Alleen als een officieel Nederlands paspoort is afgegeven mag een reiziger een eTA aanvragen. Bent u statushouder en heeft u wel een verblijfsvergunning maar geen Nederlands paspoort? Dan kunt u alleen naar Canada reizen als u een geldig reisdocument hebt (de verblijfsvergunning valt hier niet onder). Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Canada.

 • • Wat is een AVE Canada?

  Canada is een tweetalig land; er wordt zowel Engels als Frans gesproken. eTA is een Engelse afkorting en staat voor electronic Travel Authorization. In het Frans wordt de eTA reistoestemming AVE genoemd. AVE staat hierbij voor Autorisation de Voyage électronique. Het AVE Canada is de reistoestemming die online aan te vragen is en het visum in veel gevallen kan vervangen. Het AVE is veel eenvoudiger en goedkoper aan te vragen dan een Canadees visum.

 • • Is het aanvragen van een eTA veilig?

  Als u een eTA aanvraagt via deze website, dan wordt er altijd gebruikgemaakt van Secure Socket Layer (SSL) voor de verzending van uw vertrouwelijke gegevens. Met Secure Socket Layer beveiligen we de communicatie tussen uw computer, smartphone of tablet en onze server. Op deze manier zullen uw gegevens altijd beschermd blijven.

  De gevraagde informatie in het aanvraagformulier wordt enkel en alleen gebruikt voor de aanvraag van uw eTA Canada. De privacy van alle gebruikers van deze site wordt gerespecteerd en er wordt zorg voor gedragen dat de persoonlijke informatie die u verschaft tijdens uw aanvraag, vertrouwelijk wordt behandeld. Ingevulde (persoons)gegevens zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere (commerciële) doeleinden dan het behandelen van uw eTA aanvraag. Daarnaast zorgen de betaalmethoden iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard ervoor dat u veilig en vertrouwd kunt voldoen aan uw financiële verplichtingen.

 • • Ik heb een overstap/vlieg door via Canada, moet ik een eTA aanvragen?

  Ja. Zelfs als u de luchthaven niet verlaat, bent u verplicht vooraf een visum of een eTA aan te vragen. Een visum aanvragen is ingewikkelder en duurder dan het aanvragen van een eTA. Ook wordt een eTA sneller toegekend. Het eTA voor uw overstap in Canada is online aan te vragen via deze website.

Vragen over het eTA

 • • Hoe lang is een eTA geldig?

  Een eTA Canada is normaal gesproken 5 jaar geldig. De geldigheidsduur gaat in op het moment dat uw eTA wordt goedgekeurd. In de e-mail die u ontvangt na goedkeuring staat de “expiration date” van uw eTA. Dit is de datum waarop uw eTA zal verlopen. In een aantal gevallen kan het zijn dat uw eTA al eerder verloopt. Gedurende deze geldigheidsduur van 5 jaar mag de reiziger meerdere reizen naar Canada maken met gebruik van hetzelfde eTA. Elk verblijf in Canada mag echter maximaal 6 maanden duren.

  Na goedkeuring van uw aanvraag wordt uw eTA elektronisch gekoppeld aan uw paspoort. Dat betekent dat uw eTA komt te vervallen zodra uw paspoort haar geldigheid verliest. Zorg dan ook altijd dat het paspoort waarmee u een eTA aanvraagt nog geldig is gedurende uw gehele verblijf in Canada. Indien uw paspoort niet gedurende deze hele termijn geldig is, vraag dan eerst een nieuw paspoort aan bij uw gemeente en daarna pas een eTA met uw nieuwe paspoort, voordat u op reis gaat.

  Zorg er altijd voor dat de gegevens die u invult bij de eTA aanvraag, correct zijn. Als deze niet kloppen is ook uw eTA ongeldig, wat ertoe kan leiden dat u niet wordt toegelaten tot uw vlucht naar Canada of dat u na het landen direct (op eigen kosten) op een vlucht terug wordt gezet. Zorg er ook voor dat uw eTA geldig is gedurende uw gehele verblijf in Canada, inclusief de dag van de terugvlucht.

 • • Vanaf wanneer is een eTA geldig?

  Uw eTA is geldig vanaf het moment dat u hier per e-mail een bevestiging van ontvangt. In deze e-mail staat ook de “expiration date” van uw eTA. Dit is de datum waarop de eTA zal verlopen. Dit is normaal gesproken vijf jaar vanaf de toekenning.

  Let op: indien uw paspoort eerder verloopt dan uw eTA, vervalt uw eTA tegelijk met uw paspoort.

 • • Waar moet mijn paspoort aan voldoen?

  Om Canada te mogen betreden met een eTA, moet uw paspoort voldoen aan de volgende vereisten:
  - Uw paspoort dient een machine-leesbare zone te hebben op de pagina met persoonsgegevens. Hieraan voldoen alle Nederlandse en Belgische paspoorten die uitgegeven zijn na 1995.
  - Uw paspoort dient geldig te zijn gedurende uw gehele reis naar Canada, inclusief de dag waarop u Canada verlaat. Na goedkeuring van uw aanvraag wordt uw eTA elektronisch gekoppeld aan uw paspoort. Dat betekent dat uw eTA komt te vervallen zodra uw paspoort haar geldigheid verliest. Zorg dan ook altijd dat het paspoort waarmee u een eTA aanvraagt nog geldig is gedurende uw gehele verblijf in Canada. Indien uw paspoort niet gedurende deze hele termijn geldig is, vraag dan eerst een nieuw paspoort aan bij uw gemeente en daarna pas een eTA met uw nieuwe paspoort, voordat u op reis gaat.

  Met een noodpaspoort kunt u geen gebruikmaken van een eTA Canada. Deze kan namelijk niet elektronisch gekoppeld worden aan uw eTA.

 • • Welke nationaliteiten komen in aanmerking voor een eTA?

  De reizigers die in aanmerking komen voor een eTA, dienen een paspoort en nationaliteit te bezitten van een land dat deel uitmaakt van de Visa Exempt Countries. Dat zijn de volgende landen:
  Australië, België, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

 • • Hoe vaak kan ik met een eTA naar Canada reizen?

  In de periode dat uw eTA geldig is, kunt u zo vaak als u wilt per vliegtuig naar Canada reizen. Wel dient elk individueel verblijf in Canada korter dan zes maanden te duren en moet het paspoort wat u gebruikte om uw eTA aan te vragen, nog geldig zijn gedurende uw verblijven in Canada. Als u een nieuw paspoort in gebruik neemt, dient u ook een nieuw eTA aan te vragen.

 • • Hoe lang mag ik met een eTA in Canada verblijven?

  Als u een eTA Canada toegewezen heeft gekregen, mag u in principe maximaal 6 maanden aaneengesloten in Canada verblijven. In uitzonderlijke situaties kan het echter voorkomen dat een douanebeambte van de CBSA (Canada Border Services Agency) een reden ziet om u voor minder dan zes maanden toe te laten. Bijvoorbeeld: als de douanebeambte de indruk heeft dat u niet over voldoende financiële middelen beschikt om zes maanden lang rond te reizen. De CBSA-douanebeambte heeft veel zeggenschap en kan op basis van tal van zaken mensen weigeren het land voor zes maanden te betreden. In de praktijk komt dit niet vaak voor, maar onthoud dat een eTA geen onvoorwaardelijke toestemming is.

  Indien u langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada wilt verblijven, is een eTA niet geschikt. In dat geval kunt u overwegen om een visum voor Canada aan te vragen.

 • • Ik kom per boot of over land Canada binnen; is een eTA nodig?

  Nee. Als u Canada over land of zee binnen reist, heeft u geen eTA nodig.

  Alleen als u naar Canada vliegt, heeft u een eTA nodig. Om te weten te komen of u een eTA kunt aanvragen en waaraan u moet voldoen, kunt u het antwoord op de vraag lezen: “Ben ik verplicht een eTA aan te vragen en waar moet ik aan voldoen?”.

 • • Waarom brengt het aanvragen van een eTA kosten met zich mee?

  Een eTA aanvragen is helaas niet gratis. Het is een manier voor de Canadese overheid om bij te houden en goed te keuren wie het land inreist, maar ook om extra inkomsten te vergaren. Als u een eTA aanvraagt via deze website, betaalt u € 19,95. Dit bedrag bestaat uit alle noodzakelijke kosten, waaronder consulaire kosten (C$7,00), kosten voor handmatige controle en digitale verwerking, koersopslag, transactiekosten en BTW, indien u betaalt met iDEAL of Bancontact. Ook is deze totaalprijs van € 19,95 vrij van wisselkoersfluctuaties. U kunt het verschuldigde bedrag voldoen met de veilige en vertrouwde betaalmethode van uw voorkeur, waaronder iDEAL, Bancontact, PayPal en creditcard. Daarnaast kunt u na het voldoen van de € 19,95 zonder bijbetaling een beroep doen op onze Nederlandssprekende helpdesk.

  Mocht uw eTA, om wat voor reden dan ook, worden afgewezen, dan ontvangt u het volledige aankoopbedrag binnen 10 werkdagen retour.

 • • Kom ik gegarandeerd binnen met een eTA?

  Nadat u uw eTA hebt aangevraagd en uw eTA reistoestemming per e-mail heeft ontvangen, kunt u er normaal gesproken vanuit gaan dat u Canada binnen mag reizen. Echter, een ontvangen reistoestemming biedt nooit 100% garantie dat u Canada in mag reizen. Er zijn enkele zeer uitzonderlijke gevallen waarin de Canadese immigratiedienst u kan weigeren het land te betreden. Hierbij kunt u denken aan situaties waarbij de veiligheid of volksgezondheid van Canada mogelijk in het geding is, of er een politieke kwestie speelt waarop u ongewenste invloed kunt uitoefenen. Indien u door deze of een andere uitzonderlijke reden ondanks uw goedgekeurde eTA niet Canada in mag reizen, is het niet mogelijk uw eTA-aankoopbedrag te restitueren.

 • • Om wat voor redenen zou een eTA geweigerd kunnen worden?

  In het algemeen worden aanvragen voor het eTA Canada niet vaak afgewezen voor de meeste Nederlanders en Belgen. In de gevallen waarin dit toch gebeurt, zijn dit de meest voorkomende oorzaken:
  - Bij het aanvragen zijn onjuiste of onvolledige gegevens ingevuld
  - Het paspoort waarmee het eTA is aangevraagd, is niet geldig gedurende de gehele verblijfsduur in Canada (zie hiervoor ook het antwoord op de vraag: “Waar moet mijn paspoort aan voldoen?”
  - De aanvrager kan niet aantonen dat deze beschikt over voldoende financiële middelen om het gehele verblijf in Canada alsmede de terugreis te bekostigen
  - De aanvrager kan geen ticket voor de terugvlucht overhandigen
  - De aanvrager is een Canadees staatsburger of heeft ooit een permanente verblijfsvergunning voor Canada gehad (Permanent Resident status)

  Een andere oorzaak kan zijn dat u niet aan de belangrijke vereisten voldoet om een eTA te mogen aanvragen. Dit zijn de vereisten waaraan u dient te voldoen:
  - U heeft de Nederlandse of Belgische nationaliteit
  - U komt in Canada aan per vliegtuig
  - U blijft maximaal 6 maanden aaneengesloten in Canada
  - U gaat naar Canada voor toerisme of zaken
  - U gaat geen dienstbetrekking aan bij een Canadese organisatie
  - U bent in goede gezondheid
  - U heeft geen strafrechtelijk verleden
  - U heeft een paspoort dat ten minste geldig is tot na uw vertrek uit Canada
  - U kunt aantonen dat u beschikt over voldoende financiële middelen voor uw reis
  - U heeft bij het inreizen van Canada reeds een ticket in uw bezit voor de terugreis

  Indien uw eTA wordt geweigerd, heeft u nog een aantal mogelijkheden om toch naar Canada te reizen. Lees hiervoor het antwoord op de vraag: “Wat als mijn eTA geweigerd wordt?”.

 • • Kan een eTA na goedkeuring later alsnog worden afgewezen?

  Ja. Een eTA kan ook na afgifte nog ongeldig worden verklaard. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren indien de Canadese immigratiedienst na het afgeven van uw eTA nieuwe informatie verkrijgt waaruit blijkt dat u niet voldoet aan de vereisten voor het eTA. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor. Mocht dit omtrent uw aanvraag toch gebeuren, raden wij u af om alsnog naar Canada te reizen. De kans is groot dat u niet wordt toegelaten in het vliegtuig richting Canada, of dat u bij aankomst in Canada direct het land uit wordt gezet. De Canadese overheid raadt u aan om eerst de mogelijke redenen die hebben geleid tot afkeuring op te lossen, voordat u een nieuwe eTA aanvraag start.

 • • Kan ik een eTA aanvragen als ik een strafblad heb?

  Reizigers die ooit een strafbaar feit hebben gepleegd, hiervoor hebben terecht gestaan, hiervoor gearresteerd zijn of veroordeeld zijn, kunnen via deze website géén eTA aanvragen. Om toch naar Canada te kunnen reizen, kan contact worden opgenomen met de Canadese ambassade.

 • • In het verleden is mij de toegang tot Canada geweigerd; kan ik toch een eTA aanvragen?

  Als u de reden van weigering heeft opgelost, kunt u opnieuw een eTA-aanvraag indienen. Eerdere afwijzing resulteert niet per definitie in herhaalde afwijzing; elke aanvraag wordt apart in behandeling genomen.

 • • In het verleden heb ik een overtreding begaan; kan ik nog een eTA aanvragen?

  U kunt altijd proberen om een eTA aan te vragen. Tijdens de eTA-aanvraag heeft u de mogelijkheid om uw situatie toe te lichten, zodat de Canadese immigratiedienst een gegronde beslissing kan maken om u al dan niet een eTA toe te wijzen.

 • • Ik wil in Canada studeren; moet ik een eTA aanvragen?

  Dat ligt eraan.

  Als u korter dan zes maanden in Canada wilt verblijven en in die periode wilt studeren, bent u verplicht een eTA aan te vragen. Een aanvullend “Study Permit” (studie-visum) is dan niet vereist. Lees hier meer over een eTA en studeren.

  Als u langer dan zes maanden in Canada wilt verblijven en in die periode wilt studeren, dient u een Study Permit aan te vragen. Als uw Study Permit na 1 augustus 2015 maar voor uw vertrek werd toegekend ontving u hier direct een geldig eTA bij. Als u uw Study Permit pas in Canada krijgt toegekend, dient u wel zelf een eTA aan te vragen en kunt u pas naar Canada vliegen nadat u uw eTA in ontvangst heeft genomen.

 • • Ik wil in Canada werken; moet ik een eTA aanvragen?

  Als u langer dan zes maanden in Canada wilt verblijven en in die periode wilt werken, dient u een Work Permit aan te vragen. Ook als u minder dan zes maanden in Canada wilt verblijven maar in dienst wil treden bij een Canadese werkgever, dient u een Work Permit te bezitten. Als uw Work Permit na 1 augustus 2015 maar voor uw vertrek wordt toegekend, ontvangt u hier direct een geldig eTA bij. Als u uw Work Permit pas in Canada krijgt toegekend, dient u wel zelf een eTA aan te vragen en kunt u pas naar Canada vliegen nadat u uw eTA in ontvangst heeft genomen. Lees meer over eTA en werken.

Vragen over wijzigen, annuleren en afwijzing

 • • Kan ik de gegevens op mijn eTA wijzigen?

  U kunt alle gegevens van het eTA aanvraagformulier wijzigen, totdat u de betaling van uw aanvraag heeft voldaan. Vanaf dat moment wordt de aanvraag in behandeling genomen en is het niet meer mogelijk aanpassingen te maken of de aanvraag te annuleren. Het is dan ook erg belangrijk dat u alle ingevulde gegevens goed controleert voordat u de betaling uitvoert.

  Als u een fout heeft gemaakt bij een aanvraag waardoor de ingediende gegevens (deels) onjuist of onvolledig zijn, resulteert dit in een ongeldige eTA. Zelfs als u per e-mail een bewijs van uw eTA toekenning heeft ontvangen, is deze niet geldig als de situatie anders is dan u aangaf in het aanvraagformulier. In het geval van foutief ingevulde gegevens is het opnieuw aanvragen van een eTA de enige manier om alsnog een geldig eTA te verkrijgen. De kosten voor de nieuwe aanvraag komen in dit geval ook voor uw rekening.

  Als u een nieuw paspoort in gebruik heeft genomen nadat u uw eTA heeft aangevraagd, dient u met uw nieuwe paspoort een vervangend eTA aan te vragen. Het eTA wordt immers gekoppeld aan uw paspoortnummer en ook het paspoortnummer op uw eTA kunt u niet wijzigen.

  Wij controleren elke eTA aanvraag handmatig. Wij zijn echter niet bekend met uw persoonlijke situatie, uw reisgegevens en uw persoonlijke gegevens. Indien u deze foutief invoert, kunnen wij dat dan ook niet altijd opmerken. Wij zijn daarom ook niet aansprakelijk te stellen voor eventueel verkeerd ingevulde gegevens die leiden tot de afwijzing van uw aanvraag of niet-geldige eTA’s. Wel komen wij u bij afwijzing van uw aanvraag altijd tegemoet door het volledige aankoopbedrag van het eTA te retourneren. Dit geldt echter niet voor toegekende eTA’s die vanwege door u foutief ingevoerde gegevens ongeldig zijn voor het door u beoogde gebruik.

 • • Kan ik de datum waarop mijn eTA geldig is wijzigen?

  Nee. Uw eTA is geldig vanaf het moment dat deze is toegekend tot vijf jaar na deze datum, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Deze data zijn niet te wijzigen, anders dan door een nieuw eTA Canada aan te vragen.

 • • Kan ik een eTA annuleren?

  Nadat u uw eTA aanvraag heeft betaald wordt deze direct in behandeling genomen. Hierdoor is het niet meer mogelijk uw eTA aanvraag te annuleren of restitueren vanaf het moment dat u deze heeft betaald.

  Als u een fout heeft gemaakt bij uw aanvraag waardoor ingevulde gegevens onjuist of onvolledig zijn, resulteert dit in een ongeldige eTA, zelfs als u per e-mail een bevestiging ontvangt waarin staat dat uw eTA is toegewezen. Deze bevestiging is namelijk een bevestiging dat de door u ingevoerde gegevens voldoen aan de vereisten, niet dat de werkelijke situatie voldoet aan de vereisten. U dient in dit geval dan ook opnieuw een eTA aan te vragen met de correcte gegevens. De eventuele kosten voor deze nieuwe aanvraag komen voor uw rekening.

 • • Wat als mijn eTA geweigerd wordt?

  Het eTA-programma is met veel zorgvuldigheid door de Canadese overheid in werking gesteld. Het kan echter voorkomen dat u naar uw mening onterecht een afwijzing voor uw eTA-verzoek ontvangt. Controleer in dat geval of alle gegevens die u heeft ingevuld tijdens uw aanvraag 100% correct waren. Belangrijk hierbij is dat de ingevulde gegevens exact overeen moeten komen met de gegevens in uw paspoort. Mocht u toch onjuiste gegevens hebben ingevuld tijdens de aanvraag, dan kunt u opnieuw een eTA aanvragen. Weet u zeker dat u geen onjuiste of onvolledige informatie heeft ingediend, dan zijn er drie mogelijke manieren om toch naar Canada te reizen:
  - U kunt proberen om de redenen van afwijzing van uw eTA op te lossen en vervolgens opnieuw een eTA aanvragen.
  - U kunt in plaats van een eTA een visum voor Canada aanvragen. Houdt er wel rekening mee dat een visum aanvragen duurder is en meer tijd in beslag neemt.
  - U kunt in beroep gaan bij het “Federal Court of Canada”. Deze zal zich dan opnieuw buigen over uw eTA-aanvraag. Gezien de complexiteit van een dergelijk beroep is dit enkel mogelijk indien u gebruikmaakt van een advocaat.

  Wij raden u ten zeerste af in het geval van afwijzing van uw eTA zonder het toepassen van één van bovenstaande mogelijkheden alsnog naar Canada te reizen.

 • • Krijg ik mijn geld terug als ik geen eTA krijg?

  Als u om wat voor reden dan ook geen eTA krijgt toegewezen, dan ontvangt u altijd het volledige aankoopbedrag binnen 10 werkdagen teruggestort.

 • • Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik geen gebruik maak van mijn eTA?

  Indien uw eTA-reistoestemming wordt goedgekeurd, kunt u in geen enkel geval uw geld terugkrijgen. Ook als u geen gebruikmaakt van deze reistoestemming. Alleen als uw eTA-reistoestemming wordt geweigerd, ontvangt u automatisch het volledige bedrag teruggestort (binnen 10 werkdagen)

Overige/andere vragen

 • • Is het slim om mijn eTA-reistoestemming uit te printen?

  Nadat uw eTA aanvraag is toegewezen, wordt deze automatisch gekoppeld aan uw paspoort. Het uitprinten van uw eTA is dan ook niet strikt noodzakelijk.

 • • Wanneer kies ik voor een visum i.p.v. een eTA?

  Een eTA is, net als het visum Canada, een reistoestemming voor onder andere Nederlanders en Belgen die naar Canada willen vliegen. Een reistoestemming is verplicht, ook indien reizigers de luchthaven niet verlaten tijdens een overstap.

  In de volgende gevallen is een eTA niet voldoende en dient u een visum Canada aan te vragen:
  - U wilt langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada verblijven.
  - U voldoet niet aan de vereisten voor het eTA Canada. Zie hiervoor het antwoord op de vraag: “Ben ik verplicht een eTA aan te vragen en waar moet ik aan voldoen?”
  - U wilt in dienst treden bij een Canadese organisatie.
  - U naar Canada reist met een ander doel dan toerisme, zaken of een doorreis.
  - U niet de nationaliteit heeft van een land binnen de EU. Ook als u de Bulgaarse of Roemeense nationaliteit heeft dient u een visum aan te vragen.

 • • Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

  Uw persoonlijke gegevens worden enkel en alleen gebruikt voor het door u beoogde doel; het aanvragen van het eTA Canada. Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van deze website en dragen er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft tijdens uw aanvraag, vertrouwelijk wordt behandeld. Uw gegevens worden dan ook niet verkocht of ingezet voor welke andere commerciële doeleinden dan ook.

  Mocht u privacy-gerelateerde vragen hebben, bekijk dan ons privacybeleid of neem contact met ons op.

 • • Ik kom er niet uit, kunnen jullie helpen?

  Op deze pagina staan de antwoorden op vrijwel alle vragen die onze klantenservice gesteld worden. Hiermee kunt u waarschijnlijk zelf eenvoudig en snel het antwoord op uw vraag vinden.

  Mocht u onverhoopt geen antwoord op uw vraag vinden, dan helpen wij u natuurlijk graag. Om contact met ons op te nemen, kunt u het contactformulier gebruiken.

Geen antwoorden gevonden op basis van uw trefwoorden... Laat alle vragen zien of probeer het opnieuw.
Of neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.