De overheid van Canada heeft tijdelijke maatregelen genomen om haar inwoners tegen corona (Covid-19) te beschermen. Deze hebben grote invloed op reizigers die op basis van een eTA naar Canada willen vliegen. Een eTA aanvragen is nog steeds mogelijk, maar lees eerst op deze pagina met welke restricties u rekening moet houden. Dit artikel is geactualiseerd op 9 juli 2020.

Is corona een probleem in Canada?

Ja. Per 8 juli is corona al bij 108.334 Canadezen vastgesteld. Ook zijn er inmiddels 8.786 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bekend. Behalve de verdere verspreiding van het coronavirus binnen Canada, wil de regering nieuwe gevallen voorkomen door inkomende reizigers voorlopig te weren.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)

Kan ik ondanks corona nog een eTA Canada aanvragen?

Dat kan. Omdat een eTA Canada vijf jaar geldig is, kunnen nog steeds nieuwe aanvragen ingediend worden. Frequente reizigers vragen vaak direct een nieuw eTA aan wanneer de vorige is verlopen. Dat kan nog steeds. Ook in andere gevallen is het nog steeds mogelijk om een eTA Canada aan te vragen. De gemiddelde levertijd is door de coronacrisis niet vertraagd. U kunt wel alvast een eTA aanvragen, ook al weet u nog niet wanneer u precies naar Canada wilt reizen.

Alvast een eTA aanvragen voor een reis naar Canada

Hanteert Canada ook een inreisverbod voor reizigers met een eTA?

Ja. Er geldt momenteel een inreisverbod voor alle personen die naar Canada willen reizen. Er gelden slechts enkele uitzonderingen, namelijk voor: inwoners van Canada, personen met een Canadees paspoort, personen met een geldige “work permit”, met een geldige “study permit”, met een permanente verblijfsvergunning (Permanent Resident), directe familieleden van inwoners van Canada, personen, die voor Canada belangrijke werkzaamheden in Canada uitvoeren, personen wiens reis naar Canada van nationaal belang voor Canada is en Amerikanen die een 'essentiële reden' hebben om het land in te reizen. Het Canadese corona-inreisverbod geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen die een geldig eTA Canada bezitten. Het inreisverbod is van tijdelijke aard. Er is nog niet definitief bekendgemaakt tot wanneer het verbod geldt, maar dit zal minimaal het geval zijn tot en met 31 juli. Personen, die een essentiële reden hebben om nu, gedurende de grenssluiting, naar Canada te reizen, kunnen het beste naast het eTA Canada of het visum ook apart toestemming voor de reis bij het Canadese IRCC aanvragen en moeten na aankomst 14 dagen in zelfisolatie verblijven. Als het inreizen van Canada weer wordt toegestaan worden hieraan mogelijk aanvullende voorwaarden gesteld, maar daarover is momenteel nog geen definitieve informatie beschikbaar.

Een tussenlanding in Canada voor een doorreis naar een ander land is op dit moment wel mogelijk, mits het land van de eindbestemming de inreis toestaat. Ook hiervoor is een eTA Canada nodig. Bij de tussenlanding moet de reiziger in de terminal voor internationale reizen op het vliegveld blijven, welke tussendoor niet verlaten mag worden.

Reizigers die in de afgelopen 14 dagen in Europa zijn geweest, mogen ook niet naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Daarover vindt u meer actuele informatie in het artikel over corona in Amerika.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Canada reizen?

Het is nog niet bekend wanneer reizen naar Canada met een eTA weer wordt toegestaan, maar houd er rekening mee dat het inreisverbod en andere corona-maatregelen nog minimaal tot 31 juli van kracht zullen zijn. Los van het inreisverbod zijn er ook maatregelen genomen door luchtvaartmaatschappijen, die soms verregaander zijn of andere termijnen hebben dan het inreisverbod van de overheid van Canada zelf. Informeer hiervoor bij uw luchtvaartmaatschappij. De informatie op deze pagina wordt doorlopend geactualiseerd, dus zodra meer informatie beschikbaar komt, zal die ook hier zijn terug te vinden.

Wat te doen als ik al in Canada ben?

Momenteel vindt de Rijksoverheid het nog niet nodig om direct terug te keren. Wel is het verstandig om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen als die gelden in Nederland en andere Europese landen. De volgende algemene maatregelen zorgen al op een sterk verkleind risico op coronabesmetting:

  • Houd minimaal twee armlengtes afstand van anderen
  • Voorkom fysiek contact met anderen zoveel mogelijk
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne (handen regelmatig wassen)
  • Hoest niet in uw hand maar in uw elleboog
  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan

Naast de bovenstaande maatregelen kan de Canadese overheid (nationaal of regionaal) aanvullende maatregelen nemen waarmee reizigers met een eTA Canada rekening moeten houden. Zo zijn alle passagiers van vluchten naar Canada sinds 20 april verplicht een mondkapje te dragen. De Canadese overheid adviseert dringend om op “social distancing” te letten en alle niet absoluut noodzakelijke reizen te vermijden. Reizigers die per schip, auto of bus naar of door Canada reizen, wordt streng aanbevolen, een mondkapje te dragen. Houd voor verdere maatregelen de Canadese media in de gaten.

Wie vergoedt de schade als gevolg van corona?

De financiële schade als gevolg van corona loopt in de miljarden euro’s. Omdat weinig verzekeraars voldoende middelen hebben om alle schade te voldoen is het nog niet zeker of alle (gevolg)schade van het Canadese inreisverbod wordt vergoed. Informeer hiernaar bij uw reisverzekering, annuleringsverzekering, luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator. De Canadese overheid betaalt geen kosten terug die zijn gemaakt voor een eTA reistoestemming die niet kan worden gebruikt. Overigens blijven toegekende eTA’s vijf jaar geldig (of totdat het paspoort verloopt), waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor een reis die op een later moment wordt ingehaald.

Disclaimer: corona is een snelgroeiend probleem en de gevolgen zijn enorm. Vanwege de snel opeenvolgende ontwikkelingen is het niet mogelijk om de garantie te geven dat de informatie in dit artikel te allen tijde compleet en actueel is. Wel wordt dit artikel regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de corona-uitbraak.