Sinds 7 september 2021 is het weer mogelijk om naar Canada te reizen voor een zakenreis, vakantie of een bezoek aan vrienden of familie. Wel moet u voor vertrek een bewijs van volledige vaccinatie tegen het coronavirus (Covid-19) aanleveren en een eTA Canada aanvragen. Lees hieronder hoe u zich voorbereidt op een probleemloze reis naar Canada. Laatste wijziging: 02-08-2022.

Kan ik naar Canada reizen?

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Canada op 22 februari 2022 gewijzigd van oranje naar groen. Dit betekent dat het weer veilig is om naar Canada te reizen. Er zijn nog wel een aantal inreisbeperkingen van toepassing met betrekking tot Covid-19. Zo is het op dit moment alleen voor volledig gevaccineerde reizigers toegestaan om naar Canada te reizen. Lees hieronder waarmee u nog rekening moet houden.

Voldoet u niet aan de vaccinatievereisten? Dan kunt u toch alvast een eTA Canada aanvragen. De geldigheidstermijn van vijf jaar gaat direct in na toekenning, waardoor u het eTA kunt gebruiken zodra u wel aan de vereisten voldoet.

Volledig gevaccineerde reizigers

U geldt in Canada als volledig gevaccineerd tegen het coronavirus als u minstens twee prikken heeft ontvangen van het vaccin van Pfizer-BioNTech, Moderna, Covaxin, Medicago, Novavax, Sinopharm, Sinovac of AstraZeneca of als u één prik heeft ontvangen van het Janssen / Johnson & Johnson vaccin. Ook een combinatie van twee verschillende soorten vaccinaties is toegestaan. De laatste vaccinatie moet minstens 14 dagen in het verleden plaats hebben gevonden.

Volledig gevaccineerde reizigers die geen symptomen van Covid-19 tonen kunnen weer probleemloos naar Canada reizen. Het is na aankomst in Canada niet nodig om in quarantaine te gaan. Als u uit een toeristische of zakelijke reden naar Canada reist, heeft u geen visum nodig, maar kunt u gebruikmaken van een eTA Canada. Dat is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers, die u binnen enkele minuten online kunt aanvragen.
Direct een eTA Canada aanvragen

Let op: uitzonderingen op de vaccinatievereisten die voor 15 januari 2022 zijn toegekend, zijn niet meer geldig.
Bent u niet volledig gevaccineerd tegen het coronavirus en heeft u een uitzondering op het inreisverbod aangevraagd en ontvangen? Die uitzondering is alleen nog geldig als die op of na 15 januari 2022 is toegekend. Vanaf die datum is de Canadese overheid de aanvragen aanmerkelijk strenger gaan beoordelen.


Aanvullende vereisten voor gevaccineerde reizigers

Wie naar Canada reist met een eTA, moet in alle gevallen voldoen aan de voorwaarden van het eTA Canada. Sinds 1 april 2022 is het voor volledig gevaccineerde reizigers niet meer verplicht om zich voor vertrek op corona te laten testen. Het is wél verplicht om het vaccinatiebewijs, de paspoortgegevens en reisplannen via ArriveCAN aan te leveren.

Het vaccinatiebewijs en uw paspoortgegevens moeten binnen 72 uur voor de aankomst in Canada in de ArriveCAN app aangeleverd worden. In dezelfde app moet u ook uw reisplannen aangeven. Reist u per (cruise-)schip naar Canada? Dan moet u de gegevens binnen 72 uur voor vertrek aanleveren. Hierna ontvangt u een bevestiging dat u alle gegevens heeft aangeleverd en mag u naar Canada reizen. Vergeet ook niet uw origineel vaccinatiebewijs digitaal of op papier mee op reis te nemen. De Canadese immigratiedienst kan bij aankomst hiernaar vragen.

Hiernaast moet u rekening houden met het feit dat u willekeurig geselecteerd kan worden voor een coronatest bij aankomst. Elke reiziger kan steekproefgewijs voor een “test on arrival” uitgekozen worden. Hierbij speelt uw vaccinatiestatus geen rol. De enige uitzonderingen gelden voor reizigers die per (cruise-)schip arriveren, kinderen onder de 5 jaar en voor reizigers die binnen de afgelopen 180 dagen van corona zijn hersteld. U hoeft niet af te wachten tot u het resultaat ontvangt, maar kunt uw vakantie gelijk beginnen.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Ondanks corona / covid-19 kunt u in veel gevallen weer naar Canada op reis.

Regels voor minderjarigen

Ongevaccineerde kinderen mogen in veel gevallen wel naar Canada reizen als ze door een volledig gevaccineerde volwassene worden begeleid. Vergeet niet om ook voor uw kinderen een eTA Canada aan te vragen. Er zijn verschillende regels voor verschillende leeftijdsgroepen.

Voor kinderen onder de 5 jaar geldt een uitzondering op alle corona-gerelateerde inreismaatregelen. Zij hoeven dus niet gevaccineerd of getest te zijn en mogen zich na aankomst in Canada vrij bewegen. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud hoeven ook niet gevaccineerd te zijn om naar Canada te reizen. Zij kunnen wel gevraagd worden om zich na de aankomst op corona te laten testen. Verder geldt dat ongevaccineerde of niet volledig gevaccineerde kinderen in deze leeftijdsgroep tot 14 dagen na de aankomst in openbare ruimtes een mondmasker moeten dragen.

Voor ongevaccineerde jongeren van 12 tot en met 17 jaar geldt dat zij alleen onder strenge voorwaarden naar Canada mogen reizen. Zij moeten zich een keer voor vertrek en twee keer na de aankomst op corona laten testen. Na de aankomst in Canada moeten zij 14 dagen lang in quarantaine en elke dag hun gezondheidstoestand via de ArriveCAN app delen.

Als u alleen een overstap in Canada maakt

Ook een overstap of tussenlanding in Canada is alleen toegestaan voor volledig gevaccineerde reizigers die over een eTA Canada beschikken. Reizigers die alleen voor een overstap naar Canada vliegen hoeven de ArriveCAN app niet te gebruiken en kunnen niet voor een "test on arrival" worden gekozen. Tijdens een overstap onder deze voorwaarden mogen reizigers de internationale terminal op het vliegveld niet verlaten. De overstap mag maximaal 24 uur duren. De bagage moet voor vertrek naar Canada al tot de eindbestemming ingecheckt zijn.

Wilt u vanuit Canada doorreizen naar de Verenigde Staten? Dat was lange tijd onmogelijk vanwege het Amerikaanse inreisverbod als gevolg van het coronavirus. Inmiddels is de grens weer open. Lees met welke maatregelen u nog wel rekening moet houden op de pagina over corona in Amerika.

De terugreis

Reist u terug vanuit Canada naar Nederland? Het is niet meer verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook de testplicht werd afgeschaft en u hoeft na terugkomst niet in quarantaine. U kunt dus probleemloos naar Nederland terugreizen.

Reist u terug naar België? Sinds 23 mei 2022 zijn er geen coronamaatregelen meer van toepassing voor internationale reizigers die in België arriveren.

Disclaimer: de gevolgen van het coronavirus laten zich soms moeilijk voorspellen, waardoor maatregelen regelmatig kunnen veranderen. Het is daardoor niet mogelijk om te garanderen dat de informatie uit dit artikel altijd compleet en actueel is. Wel wordt deze pagina regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de coronapandemie.