De overheid van Canada heeft tijdelijke maatregelen genomen om haar inwoners tegen corona (Covid-19) te beschermen. Deze hebben grote invloed op reizigers die op basis van een eTA naar Canada willen vliegen. Een eTA aanvragen is nog steeds mogelijk, maar lees eerst op deze pagina met welke restricties u rekening moet houden. Dit artikel is geactualiseerd op 7 januari 2021.

Is corona een probleem in Canada?

Ja. Per 6 januari is corona al bij 631.466 Canadezen vastgesteld. Ook zijn er inmiddels 16.403 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bekend. Behalve de verdere verspreiding van het coronavirus binnen Canada, wil de regering nieuwe gevallen voorkomen door inkomende reizigers voorlopig te weren.

Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)Reizen met een eTA Canada is in veel gevallen niet mogelijk door het coronavirus (Covid-19)

Kan ik ondanks corona nog een eTA Canada aanvragen?

Dat kan. Omdat een eTA Canada vijf jaar geldig is, kunnen nog steeds nieuwe aanvragen ingediend worden. Frequente reizigers vragen vaak direct een nieuw eTA aan wanneer de vorige is verlopen. Dat kan nog steeds. Ook in andere gevallen is het nog steeds mogelijk om een eTA Canada aan te vragen. De gemiddelde levertijd is door de coronacrisis niet vertraagd. U kunt wel alvast een eTA aanvragen, ook al weet u nog niet wanneer u precies naar Canada wilt reizen.

Alvast een eTA aanvragen voor een reis naar Canada

Hanteert Canada ook een inreisverbod voor reizigers met een eTA?

Ja. Er geldt momenteel een inreisverbod voor alle personen die naar Canada willen reizen, behalve enkele uitzonderingen. Op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada kunt u nagaan of u en uw reisplannen hier onder vallen. Het Canadese corona-inreisverbod geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen die een geldig eTA Canada bezitten. Het inreisverbod is van tijdelijke aard. Er is nog niet definitief bekendgemaakt tot wanneer het verbod geldt, maar dit zal minimaal het geval zijn tot en met 21 januari. Personen, die een essentiële reden hebben om nu, gedurende de grenssluiting, naar Canada te reizen of voor familiebezoek naar Canada willen reizen, moeten naast het eTA Canada of het visum ook apart toestemming voor de reis bij het Canadese IRCC aanvragen. Iedereen die met zo’n uitzonderingstoestemming naar Canada mag reizen, moet na aankomst 14 dagen in zelfisolatie verblijven en moet hiervoor ook een quarantaine planning kunnen tonen. Op het niet nakomen van de quarantaineplannen staan hoge geld- en gevangenisstraffen.

Soms is uit humanitaire redenen een uitzondering op het reisverbod en ook een verkorting van de quarantaineplicht mogelijk. Dat is vooral het geval als een reiziger voor een begrafenis of andere levensceremonie van een dierbare naar Canada moet reizen of in de laatste dagen van het leven van een dierbare in Canada aanwezig wil zijn. Om ondanks de quarantaineplicht toch bijvoorbeeld aan een begrafenis deel te kunnen nemen of in de laatste dagen van een dierbare aanwezig te kunnen zijn, moet het “Site Visit Authorization Form” van de website van het Canadese IRCC gedownload en ingevuld worden en bij het verzoek om de uitzonderingstoestemming geüpload worden. Zoals hierboven al benoemd, vindt u een verdergaande uitleg over wanneer reizen naar Canada wel en wanneer niet mogelijk zijn en wat u moet doen, om een uitzonderingstoestemming aan te vragen op de pagina met uitzonderingen op het inreisverbod van Canada. Wie wel op basis van een uitzondering naar Canada mag reizen, moet bij het inchecken een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die niet ouder is dan 72 uur.

Een tussenlanding in Canada voor een doorreis naar een ander land is op dit moment wel mogelijk, als het land van de eindbestemming de reis toestaat. Hiervoor is wel een eTA Canada nodig. Bij de tussenlanding moet de reiziger in de terminal voor internationale reizen op het vliegveld blijven, welke tussendoor niet verlaten mag worden.

Reizigers die in de afgelopen 14 dagen in Europa zijn geweest, mogen ook niet naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Daarover vindt u meer actuele informatie in het artikel over corona in Amerika.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Canada reizen?

Het is nog niet bekend wanneer reizen naar Canada met een eTA weer wordt toegestaan, maar aangezien de infectie-aantallen stijgen - ook in Canada zelf - zullen de reisbeperkingen en andere corona-maatregelen nog minimaal tot 21 januari van kracht blijven. Los van het inreisverbod zijn er ook maatregelen genomen door luchtvaartmaatschappijen, die soms verregaander zijn of andere termijnen hebben dan het inreisverbod van de overheid van Canada zelf. Informeer hiervoor bij uw luchtvaartmaatschappij. De informatie op deze pagina wordt doorlopend geactualiseerd, dus zodra meer informatie beschikbaar komt, zal die ook hier zijn terug te vinden.

Wilt u direct bericht krijgen zodra het inreisverbod in Canada wordt opgeheven?
Vul uw e-mailadres in en ontvang een update

Wat te doen als ik al in Canada ben?

Momenteel vindt de Rijksoverheid het niet nodig om direct terug te keren naar Nederland of België. Houd wel de in Canada geldende voorzorgsmaatregelen (hygiëne, beperking van niet-noodzakelijke reizen, het dragen van mondmaskers, schoonmaken van oppervlaktes en voorwerpen, minimaal 2 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten of als u bij een risicogroep voor een zwaar ziekteverloop hoort) aan. In sommige provincies, bijvoorbeeld Ontario, Quebec en British Columbia gelden beperkingen voor publieke diensten, zoals culturele inrichtingen, restaurants en winkels.

De Canadese overheid (nationaal of regionaal) kan aanvullende maatregelen nemen waarmee reizigers met een eTA Canada rekening moeten houden. Zo zijn alle passagiers van vluchten naar Canada sinds 20 april verplicht een mondkapje te dragen. De Canadese overheid adviseert dringend om op “social distancing” te letten en alle niet absoluut noodzakelijke reizen te vermijden. Houd voor verdere maatregelen de Canadese media in de gaten. Personen, die uit Canada naar Nederland terugkeren, moeten voor de terugreis een coronatest ondergaan, die een negatief resultaat moet opleveren en blijven na aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Wie vergoedt de schade als gevolg van corona?

De financiële schade als gevolg van corona loopt in de miljarden euro’s. Omdat weinig verzekeraars voldoende middelen hebben om alle schade te voldoen is het nog niet zeker of alle (gevolg)schade van het Canadese inreisverbod wordt vergoed. Informeer hiernaar bij uw reisverzekering, annuleringsverzekering, luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator. De Canadese overheid betaalt geen kosten terug die zijn gemaakt voor een eTA reistoestemming die niet kan worden gebruikt. Overigens blijven toegekende eTA’s vijf jaar geldig (of totdat het paspoort verloopt), waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor een reis die op een later moment wordt ingehaald.

Disclaimer: corona is een snelgroeiend probleem en de gevolgen zijn enorm. Vanwege de snel opeenvolgende ontwikkelingen is het niet mogelijk om de garantie te geven dat de informatie in dit artikel te allen tijde compleet en actueel is. Wel wordt dit artikel regelmatig voorzien van updates over reizen met een eTA Canada, tijdens en na de corona-uitbraak.