Nieuwsbericht | | 03-09-2024 | ±3 minuten leestijd

Gedurende de coronapandemie introduceerde Canada een nieuwe maatregel waardoor buitenlandse bezoekers een werkvisum konden aanvragen terwijl ze zich in het land bevonden. Dit was een tijdelijke maatregel die oorspronkelijk in februari 2025 zou verlopen. Op 28 augustus 2024 heeft de Canadese overheid deze maatregel echter per direct opgeschort.

Canada bezoeken met een visum of eTA

De meeste personen hebben voor een reis naar Canada een visum of eTA nodig. Reizigers uit Nederland, België en de meeste andere Europese landen kunnen gebruikmaken van het eTA, waardoor geen visum nodig is. Het aanvragen van een eTA is eenvoudiger dan het aanvragen van een visum. Reizigers die niet in aanmerking komen voor een eTA kunnen in plaats daarvan een bezoekersvisum (visitor visa) aanvragen. Personen die zich met een eTA of bezoekersvisum in Canada bevinden hebben officieel de status van bezoeker.

Toegestane activiteiten als bezoeker in Canada

Bezoekers in Canada mogen gedurende een beperkte periode legaal in het land verblijven en gedurende deze tijd door het land reizen. Het is toegestaan om familie te bezoeken, zakelijke meetings of conferenties bij te wonen en maximaal 6 maanden te studeren. Het is in de meeste gevallen echter niet toegestaan om met een eTA of bezoekersvisum voor een werkgever gevestigd in Canada te werken. In dat geval is een werkvisum nodig.

Bezoekers mochten tijdelijk een werkvisum aanvragen

In augustus 2020 introduceerde de Canadese immigratiedienst een maatregel waardoor bezoekers vanuit Canada een werkvisum konden aanvragen. Dit was gedurende de coronapandemie en had het doel om personen tegemoet te komen die vanwege de toen geldende reisbeperkingen in Canada vastzaten. Hierdoor konden bezoekers op een legale manier langer in Canada blijven en voor een Canadees bedrijf gaan werken. Deze regeling werd in 2023 verlengd tot 28 februari 2025.

Tijdelijke visumregel wordt per direct opgeschort

Op 28 augustus 2024 heeft de Canadese immigratiedienst meegedeeld dat de tijdelijke regeling waardoor bezoekers vanuit Canada een werkvisum kunnen aanvragen per direct wordt opgeschort. De immigratiedienst gaat aanvragen die voor 28 augustus zijn ingediend nog wel verwerken. Aanvragen die na deze datum zijn ingediend, zullen echter niet meer verwerkt worden. Dit betekent dat bezoekers geen mogelijkheid meer hebben om vanuit Canada een werkvisum voor het land te verkrijgen. De reden voor het opschorten van de maatregel is dat de Canadese autoriteiten meer grip willen krijgen op het aantal immigranten en tijdelijke bewoners in het land.

Hoe kunnen bezoekers nog wel aan een werkvisum komen?

Wie zich momenteel met een bezoekersvisum of een eTA in Canada bevindt, kan geen werkvisum aanvragen. Om toch in Canada te mogen werken, moeten deze personen Canada eerst verlaten en kunnen vervolgens vanuit een ander land een aanvraag voor een werkvisum indienen. Zodra deze aanvraag wordt goedgekeurd, mag de betreffende persoon weer naar Canada reizen en volgens de voorwaarden van het visum gaan werken.

Hoe kunnen bezoekers hun verblijf in Canada verlengen?

Het is voor bezoekers niet meer mogelijk om hun verblijf in Canada te verlengen door een werkvisum aan te vragen. In de meeste gevallen is het ook niet mogelijk om in dit geval een studievisum aan te vragen. Om alsnog langer in Canada te mogen verblijven, kunnen bezoekers een zogeheten visitor record aanvragen. Hierdoor kan de toegestane duur van het verblijf in Canada worden verlengd. In dat geval geldt de reiziger echter nog steeds als bezoeker. Dat betekent dat het niet is toegestaan voor een Canadese werkgever te gaan werken of langer dan 6 maanden in het land te studeren.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.