Nieuwsbericht | | 18-10-2023 | ±5 minuten leestijd

Vanwege de prachtige natuurlandschappen, bruisende steden en de welvarendheid van het land is Canada een populaire bestemming onder internationale reizigers. Ook onder studenten die in het buitenland willen studeren is Canada populair. Lees dit artikel om te weten waar u rekening mee moet houden als u van plan bent naar Canada te reizen.

Heb ik een visum nodig voor Canada?

Voor Europese reizigers geldt geen visumplicht voor Canada. Als zij met het vliegtuig in Canada arriveren, dienen zij echter wel in het bezit te zijn van een andere reistoestemming, namelijk een eTA Canada. Europese reizigers die over land of zee in Canada aankomen, hebben deze reistoestemming niet nodig. Wel moeten zij voldoen aan dezelfde voorwaarden als reizigers die met het eTA reizen. Reist u naar Canada voor een vakantie, zakenreis, overstap of studie korter dan 6 maanden en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u een eTA Canada aanvragen.

Voordelen van het eTA

Een van de voordelen van een eTA ten opzichte van een visum is dat een eTA eenvoudig online kan worden aangevraagd. Een visumaanvraag voor Canada moet daarentegen worden ingediend bij een Visa Application Centre (VAC). Daarnaast zijn voor een eTA aanvraag minder gegevens en documenten nodig dan voor een visumaanvraag. Het eTA is dus eenvoudiger aan te vragen dan een visum voor Canada. Bovendien is het eTA goedkoper en wordt deze reistoestemming sneller toegekend dan een visum. Als u het eTA Canada via deze website aanvraagt, wordt het binnen gemiddeld 3 dagen toegekend.
eTA Canada aanvragen

Wanneer wel een visum nodig?

Wenst u in Canada te gaan werken voor een Canadese werkgever of een bedrijf te beginnen in Canada? Dan heeft u altijd een visum, work permit of verblijfsvergunning nodig. Wilt u langer dan 6 maanden in Canada gaan studeren of een opleiding of cursus volgen in het land die in totaal langer dan 6 maanden duurt, dan heeft u een study permit nodig. Bij toekenning van een work permit of study permit krijgt u automatisch een eTA of visum toegekend. Welke van de twee reistoestemmingen u ontvangt, is afhankelijk van of u voor het eTA in aanmerking komt.

Doorreis of overstap in Canada

Ook als u Canada bezoekt om over te stappen op een andere vlucht of een ander transportmiddel richting een andere eindbestemming heeft u een eTA nodig. Alleen reizigers die via Canada doorreizen naar Amerika en het vliegtuig in Canada niet verlaten, hebben geen eTA of visum voor Canada nodig. Lees hierover meer op de pagina over het maken van een overstap in Canada.

Betekenis eTA

eTA betekenis
De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Het eTA is dus een elektronische reistoestemming. Houders van deze elektronische reistoestemming mogen Canada voor diverse reisdoelen bezoeken zonder visum. Elk verblijf in Canada met een eTA mag maximaal 6 aaneengesloten maanden duren.


Aanvraagprocedure van het eTA

Een eTA aanvragen kan gemakkelijk en snel met het aanvraagformulier op deze website. Vul het aanvraagformulier nauwkeurig in, u bent er zelf verantwoordelijk voor dat de ingevulde gegevens correct zijn. Controleer de ingevulde gegevens dan ook altijd aandachtig voordat u de aanvraag indient.

De gemiddelde levertijd bedraagt 3 dagen. De gemiddelde levertijd voor een eTA dat met spoed wordt aangevraagd bedraagt 45 minuten. Houd er echter rekening mee dat de levertijden niet gegarandeerd kunnen worden en in sommige gevallen dus kunnen afwijken van het gemiddelde, bijvoorbeeld door steekproefcontroles van de Canadese immigratiedienst. U doet er daarom verstandig aan om uw eTA aanvraag altijd minimaal een maand voor uw geplande reis in te dienen.

Als u wilt, kunt u het eTA al voor het boeken van uw reis aanvragen. Het eTA is in totaal 5 jaar geldig. Deze geldigheidsperiode gaat in op het moment dat uw aanvraag wordt goedgekeurd. Als u het eTA aanvraagt via VisumBuitenland.be, ontvangt u op het moment van goedkeuring altijd een e-mail en SMS. Gedurende de 5 jaar dat het eTA geldig is mag u meerdere keren tot maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada verblijven.

Reisdocumenten voor Canada

Veel reizigers kunnen dus naar Canada reizen met een geldig eTA en hebben geen visum nodig. Voor het aanvragen van een eTA heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient gedurende uw gehele verblijf geldig te zijn. Het is niet mogelijk om een eTA aanvraag in te dienen of naar Canada te reizen met een ID-kaart.

Het eTA wordt bij toekenning gekoppeld aan uw paspoortnummer. Let er bij het invullen van het aanvraagformulier dus goed op dat u uw paspoortnummer correct invult. Als u hierin een fout maakt, is het eTA niet geldig en kunt u de reistoestemming niet gebruiken om naar Canada te reizen. U moet dan een nieuw eTA aanvragen met het correcte paspoortnummer. Controleer uw gegevens dus altijd nauwkeurig en zorg ervoor dat u 100% zeker weet dat uw paspoortgegevens correct zijn ingevuld voordat u uw aanvraag indient.

Verloopt uw paspoort gedurende de 5 jaar geldigheid van uw eTA, dan verloopt op hetzelfde moment ook de geldigheid van uw reistoestemming. Voor een volgende reis naar Canada dient u in dit geval eerst een nieuw paspoort aan te vragen en vervolgens met dit paspoort een nieuw eTA.

Reisdocumenten voor minderjarigen

Reizigers jonger dan 18 jaar die alleen naar Canada reizen, hebben naast een eTA en paspoort ook andere documenten nodig. Daarover leest u meer in het artikel over de documenten die minderjarigen nodig hebben voor een bezoek aan Canada.

Reizen naar Canada met kinderen

Ook reizigers die met (hun) kinderen naar Canada reizen, moeten aanvullende documenten meenemen. Houd er bovendien rekening mee dat alle reizigers, ook kinderen, een eigen eTA of visum en paspoort moeten hebben. Lees daarover meer in het artikel over de aanvullende documenten die nodig zijn in het geval van een reis naar Canada met kinderen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.