Nieuwsbericht | | 18-10-2023 | ±4 minuten leestijd

Bent u jonger dan 18 jaar en wilt u Canada bezoeken? Dan heeft u een visum of eTA Canada nodig. Welke van deze twee reistoestemmingen u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw reisdoel. Welke reistoestemming u moet aanvragen en welke documenten u verder mogelijk nodig heeft, leest u in dit artikel.

Reisdocumenten voor Canada als minderjarige

Ook als u jonger bent dan 18 jaar, dient u voor een bezoek aan Canada in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een eTA of visum. Wanneer u aan alle voorwaarden van het eTA voldoet, wordt aangeraden deze reistoestemming aan te vragen. Het eTA Canada is namelijk goedkoper en gemakkelijker aan te vragen dan een visum. Met een eTA kunt u Canada bezoeken voor bijvoorbeeld een vakantie, rondreis of studiereis.

Het eTA wordt gemiddeld binnen 3 dagen toegekend. Bij spoedaanvragen zelfs al binnen gemiddeld 45 minuten. Het eTA is 5 jaar geldig en gedurende deze geldigheidsperiode mag u met deze reistoestemming meerdere keren naar Canada reizen. De maximale verblijfsduur per bezoek bedraagt 6 maanden. Als u uw eTA aanvraagt via VisumBuitenland.be kunt u gebruikmaken van een eenvoudig aanvraagformulier in het Nederlands, dat vervolgens wordt gecontroleerd op veelgemaakte fouten. Zo verkleint u de kans dat uw aanvraag wordt afgewezen of dat u een eTA ontvangt dat vanwege foutieve gegevens niet geldig is.
eTA Canada aanvragen

Naar Canada reizen voor een studie of stage

Reist u naar Canada om daar een studie of minor te volgen? Als uw verblijf en de totale studie niet langer dan 6 aaneengesloten maanden duren, is het eTA in veel gevallen voldoende. Als uw verblijf of de te volgen studie of opleiding in totaal langer dan 6 maanden duurt, dan volstaat het eTA niet en heeft u een study permit nodig. Als uw aanvraag voor een study permit wordt goedgekeurd, ontvangt u automatisch ook een eTA (als u daarvoor in aanmerking komt) of een visum (als u niet voor een eTA in aanmerking komt). Het voordeel van een study permit is dat u gedurende uw studie op en buiten de campus van uw opleider mag werken. Met een eTA mag u gedurende uw verblijf in Canada niet werken.

Reist u naar Canada om stage te lopen in het land? Dan volstaat een eTA niet en moet u een work permit aanvragen. Ook voor een werkvergunning geldt dat u bij toekenning automatisch ook een eTA of visum ontvangt. Lees daarover meer in het nieuwsartikel over het volgen van een stage in Canada en het benodigde work permit.

Aanvullende documenten als u alleen reist

Als u als Nederlander of Belg naar Canada reist, heeft u altijd een geldig eTA of visum en paspoort nodig. Dit paspoort moet geldig zijn gedurende uw gehele verblijf in Canada. Als u als minderjarige alleen reist, dient u daarnaast een kopie van uw geboorteakte en een toestemmingsbrief van uw ouders (of voogden) te kunnen tonen. Het moet gaan om een ondertekende brief waarin uw ouders (of voogden) u toestemming geven om alleen naar Canada te reizen en in het land te verblijven. De brief:

  • moet geschreven zijn in het Engels of Frans;
  • moet ondertekend zijn door al uw ouder(s) of voogd(en);
  • moet de adresgegevens en telefoonnummers van uw ouder(s) of voogd(en) bevatten;
  • moet de naam, het adres en het telefoonnummer bevatten van de volwassene die in Canada toezicht houdt over u.

Indien u op verzoek van iemand naar Canada reist, bijvoorbeeld een vriend of familielid, kunt u naast een eTA of visum en bovenstaande documenten ook gevraagd worden om een uitnodigingsbrief. Indien u in Canada wenst te studeren of stage wilt lopen, kunt u naast uw reistoestemming en studie- of werkvergunning gevraagd worden om een toelatingsbrief van de onderwijsinstelling of een stageovereenkomst van het stagebedrijf.

Als u als minderjarige met volwassene(n) reist

Ook als u als minderjarige wel met uw ouders, pleegouders of andere volwassenen naar Canada reist, kunnen er aanvullende documenten nodig zijn voor de controle op de luchthaven. Lees daarover meer in het nieuwsartikel over de documenten die nodig zijn voor een reis naar Canada met minderjarige kinderen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.