Nieuwsbericht | | 14-02-2023 | ±4 minuten leestijd

Als u met het eTA naar Canada bent gereisd, bestaat de mogelijkheid om de maximale verblijfsduur van zes maanden te verlengen. Dit doet u door een visitor record aan te vragen. Dit is een document dat u de status van bezoeker verleent, waardoor u langer in het land mag verblijven.

Wanneer moet ik een visitor record aanvragen?

Als u naar Canada reist met een eTA, mag u maximaal zes aaneengesloten maanden in het land blijven. Als u langer in Canada wilt verblijven, moet u een visitor record aanvragen voordat deze zes maanden verstreken zijn. De vervaldatum van uw huidige maximale verblijfsduur is de uitreisdatum die bij aankomst in uw paspoort is gestempeld. Als u bij aankomst in Canada geen stempel in uw paspoort hebt gekregen, moet u het land uiterlijk zes maanden na aankomst weer verlaten.

Een aanvraag voor een visitor record moet minimaal 30 dagen voor het verlopen van de originele maximale verblijfsduur met het eTA worden ingediend. Als u voor de reis al weet dat u langer dan zes maanden in Canada wilt verblijven, is het verstandig om een visum aan te vragen.

Wie kan het visitor record aanvragen?

Een visitor record kan worden aangevraagd om het verblijf in Canada te verlengen. Het maakt hiervoor niet uit of u naar Canada bent gekomen met een bezoekersvisum, een eTA of een ander document. Om het verblijf te verlengen is altijd een visitor record nodig. Een studentenvisum of werkvergunning kan ook worden omgezet in een visitor record, wat bijvoorbeeld nodig kan zijn als u na het voltooien van uw studie of werk nog in Canada wilt blijven.

Hoe u het visitor record kunt aanvragen

Een visitor record moet in principe online worden aangevraagd. Een van de voordelen van deze online aanvraagprocedure is dat uw aanvraag direct bij de immigratiedienst terechtkomt om te worden verwerkt. U kunt alleen een fysieke aanvraag doen als u door een beperking niet in staat bent om het online formulier in te vullen of wanneer er (technische) problemen zijn met het aanvraagformulier. Om u te helpen een eventuele aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt hieronder het verloop van de online aanvraagprocedure beschreven.

Wat heb ik nodig?

  • Een camera of scanapparaat waarmee u duidelijke foto’s of kopieën kunt maken van uw paspoort en andere benodigde documenten.
  • Een geldige creditcard of internationale betaalpas (Mastercard of Visa).
  • Een account op de website van de Canadese immigratiedienst om de aanvraag in te dienen en te betalen. Dit account kan eenvoudig worden aangemaakt.

Wat moet ik doen?

  • Lees, nog voordat u aan uw aanvraag begint, zorgvuldig de instructies voor het correct invullen van het formulier. Deze zijn te vinden op de website van de Canadese immigratiedienst. In deze instructies leest u alles wat u moet weten om uw aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen.
  • U moet een aantal vragen beantwoorden. Om het visitor record correct aan te vragen, selecteert u het antwoord “Visit” bij de vraag over wat u in Canada gaat doen. Bij de vraag “What is your current country/territory of residence?” dient u “Canada” te selecteren, omdat het visitor record alleen vanuit Canada mag worden aangevraagd.
  • Controleer of u biometrische gegevens moet aanleveren. Als dit zo is, moet u hiervoor namelijk een fysieke afspraak maken bij een aangewezen locatie. Dit is niet nodig als de Canadese immigratiedienst uw biometrische gegevens al heeft en deze in de afgelopen 10 jaar zijn afgenomen.

Na het indienen van de aanvraag

Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door de Canadese immigratiedienst. De gemiddelde verwerkingstijd die wordt aangegeven op de website van de immigratiedienst is afhankelijk van meerdere factoren. Is de gemiddelde verwerkingstijd die op de website stond aangegeven toen u uw aanvraag indiende verstreken? Dan kunt u middels een online formulier contact opnemen met de Canadese immigratiedienst. Het is ook mogelijk de status van uw aanvraag online te bekijken.

Als uw aanvraag voor een visitor record nog niet verwerkt is op het moment dat uw originele maximale verblijfsduur is verlopen, behoudt u voorwaardelijk uw verblijfsstatus. Dit betekent dat u legaal in Canada mag verblijven totdat er een beslissing is genomen over uw visitor record.

Mag ik Canada in- en uitreizen met een visitor record?

Als u een visitor record heeft ontvangen en daarna Canada verlaat, kunt u dit visitor record niet gebruiken om het land vervolgens nogmaals in te reizen. Voor een nieuwe reis naar Canada heeft u altijd een geldig eTA of visum nodig. Een visitor record is namelijk geen reistoestemming, maar dient enkel om uw bestaande verblijf te verlengen en u de status van bezoeker te verlenen. Zodra u Canada verlaat, moet u voor een volgende reis dus altijd controleren of uw eTA of visum nog geldig is.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.