Nieuwsbericht | | 06-03-2023 | ±3 minuten leestijd

Reizigers die momenteel op een bezoekersvisum in Canada verblijven en die tijdens hun verblijf een baan aangeboden krijgen, mogen een work permit aanvragen. Daarvoor hoeven ze het land tussentijds niet te verlaten. De verlenging van dit beleid is vorige week aangekondigd door de Canadese overheid.

Aanvragen work permit op bezoekersvisum blijft mogelijk

Het is voor reizigers die op een bezoekersvisum in Canada verblijven al langer mogelijk om een work permit aan te vragen. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat reizigers met een bezoekersvisum een work permit kunnen verkrijgen zonder het land te hoeven verlaten. Dit beleid zou oorspronkelijk slechts van tijdelijke aard zijn en verlopen op 28 februari 2023. Vanwege het grote tekort aan arbeidskrachten in verschillende sectoren van de Canadese economie heeft de Canadese regering echter besloten dit beleid te verlengen tot 2025.

Met de uitbreiding van dit beleid kunnen alle reizigers die ervoor in aanmerking komen een work permit aanvragen. Dit geldt dus ook voor reizigers die aanvankelijk op een bezoekersvisum naar Canada zijn gereisd. Iedereen met een bezoekersvisum, ongeacht zijn of haar nationaliteit, krijgt deze mogelijkheid.

Beleid verlengd in de hoop arbeidstekort op te lossen

De Canadese regering hoopt dat de verlenging van dit beleid ervoor zorgt dat het voor buitenlanders met een geldig bezoekersvisum gemakkelijker wordt om in Canada een werkvergunning aan te vragen. Dit zou er vervolgens voor moeten zorgen dat het tekort op de Canadese arbeidsmarkt wordt opgelost. Eerder moesten reizigers die in Canada wilden werken namelijk al voor vertrek een werkvergunning aanvragen. Zij die al in Canada verbleven op een geldig bezoekersvisum, moesten het land kort verlaten om een werkvergunning aan te vragen en toegekend te krijgen.

Voorwaarden aanvragen werkvergunning met bezoekersvisum

Reizigers die een werkvergunning willen aanvragen, moeten op de dag van het aanvragen van deze vergunning een geldige bezoekersstatus in Canada hebben. Om een werkvergunning te kunnen aanvragen, moet de baan die de aanvrager aangeboden heeft gekregen voorzien zijn van een LMIA-vrijstelling (Labour Market Impact Assessment) of een arbeidsmarkteffectrapportage. Deze rapportage wordt uitgegeven door het departement Employment and Social Development Canada (ESDC) van de Canadese regering. De bedoeling hiervan is het beoordelen van de impact van het in dienst nemen van een buitenlandse burger in Canada. Reizigers die in het kader van de verlenging van dit beleid een werkvergunning willen aanvragen, kunnen dit doen tot 28 februari 2025. Vanzelfsprekend moeten ze bovendien voldoen aan alle voorwaarden voor het aanvragen van een werkvergunning.

Werkvergunning niet altijd verplicht

Als u naar Canada reist voor werk of een zakenreis, is het niet altijd verplicht om een werkvergunning aan te vragen. Wel moet u altijd al voor vertrek in het bezit zijn van een geldig eTA of visum. Nederlandse en Belgische reizigers die voor toerisme of zaken naar Canada reizen, kunnen eenvoudig aan de Canadese visumplicht voldoen door online een eTA aan te vragen. Na het invullen van het digitale aanvraagformulier en het voldoen van de betaling, wordt een eTA-aanvraag in de meeste gevallen vrijwel direct in behandeling genomen. Doorgaans wordt een eTA-aanvraag al binnen 3 dagen verwerkt en in het geval van een spoedaanvraag bedraagt de gemiddelde levertijd van het eTA slechts 45 minuten.

Toegestane werkzaamheden met een eTA

Met een eTA Canada mag men tot maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada verblijven voor toeristische of zakelijke doeleinden. Daarbij is het wel altijd belangrijk om voor vertrek na te gaan of u en uw reisdoel voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden voor het reizen met een eTA. Zo mag met een eTA over het algemeen geen fysiek werk worden uitgevoerd. Dit is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan, namelijk alleen als men in Canada gaat werken op universitair of managementniveau. Bovendien mag dit ook in deze uitzonderlijke gevallen slechts maximaal 15 aaneengesloten dagen per halfjaar of maximaal 30 aaneengesloten dagen per jaar.

Veel zakenreizen zijn met een eTA gewoon toegestaan. Zo mag u zakelijke bijeenkomsten bijwonen (zoals een beurs of congres), klanten of leveranciers bezoeken, producten van uw bedrijf inkopen of verkopen, een handelsbeurs organiseren, aftersales service verlenen of een korte bedrijfsgerelateerde opleiding of training volgen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,18 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.