Nieuwsbericht | | 14-01-2022 | ±3 minuten leestijd

In de aanloop naar de Australian Open, een van de grootste tennistoernooien ter wereld, is er grote commotie rondom de nummer één van de wereld bij de mannen, Novak Djokovic. Het visum van Djokovic is door de Australische overheid ingetrokken.

Niet gevaccineerd

Ondanks herhaaldelijke vragen heeft de nummer een van de tenniswereld nog altijd niet officieel duidelijk gemaakt of hij volledig gevaccineerd is. Wel heeft Djokovic zich meerdere malen negatief uitgelaten over de coronavaccins. Het vermoeden is dan ook dat de Serviër zelf niet volledig gevaccineerd is. De Australische overheid eist normaliter dat alle binnenkomende reizigers volledig gevaccineerd zijn. Als men niet gevaccineerd is, kan er niet naar het land gereisd worden, ook niet met een geldig visum. De vraag was dus of Djokovic deel zou kunnen nemen aan het toernooi dat in Australië plaatsvindt. Djokovic zelf weigerde zekerheid van zaken te geven zolang vaccinaties verplicht waren voor deelname aan de Australian Open.

De Australische Premier Scott Morrison liet eind oktober 2021 weten dat er toch een uitzondering zou worden gemaakt voor ongevaccineerde topsporters. Zij moeten na aankomst dan wel twee weken in quarantaine. De premier vond een uitzondering wel op zijn plaats, mede omdat volgens hem “veel banen ervan afhangen”. Hiermee ging Morrison in tegen zijn immigratieminister, Alex Hawke, die eerder had gezegd dat ongevaccineerde atleten niet welkom waren.

Ondanks wat Morrison gezegd heeft, blijkt echter dat Djokovic toch niet welkom is in het land, ondanks het toegekende visum.

Medische vrijstelling

Djokovic ontving een medische vrijstelling van de Australische tennisbond en van de staat Victoria. Maar dus niet van de landelijke overheid. De Australische overheid liet weten te onderzoeken of de Serviër inderdaad in aanmerking komt voor een uitzondering op de vaccinatieplicht. Een eerste besluit werd genomen na een 8 uur durend interview op het vliegveld van Melbourne. Het visum van Djokovic werd ingetrokken, omdat het schijnbaar het verkeerde type visum was. Djokovic voldoet niet aan de voorwaarden voor dat visum voor Australië. Djokovic vocht het besluit aan bij de rechtbank, dat de Serviër in het gelijk stelde. De Australische immigratieminister Alex Hawke heeft echter besloten het visum van Djokovic in te trekken. Djokovic moet het land nu zo snel mogelijk verlaten. Hij mag dus niet deelnemen aan de Australian Open.

De geplande komst van Djokovic leidde tot grote verontwaardiging binnen en buiten Australië. Australië heeft zeer strenge regels voor mensen die naar het land willen reizen. Officieel is het reisverbod als gevolg van corona nog steeds van kracht. Alleen specifieke visumhouders en bepaalde personen (zoals ouders van Australische burgers) mogen het land in. In sommige gevallen moeten zij naast het visum ook nog een uitzonderingsvergunning aanvragen. Alle reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn en voor vertrek een coronatest doen.

Het is niet de eerste keer dat Djokovic het middelpunt van controverse is in de tenniswereld. In juni 2020 organiseerde de nummer een van de wereld een liefdadigheidstoernooi in Belgrado. Omdat de coronaregels nauwelijks werden nageleefd, raakten veel aanwezigen besmet met het coronavirus.

In een ommekeer van zijn eerdere standpunt liet Premier Morrison weten dat “Niemand boven de regels staat”.

Servië boos, andere tennissers nuchter

In Servië is men niet te spreken over de behandeling van Novak Djokovic. President Alexander Vucic heeft de Australische ambassadeur op het matje geroepen om uitleg te geven over de situatie. Volgens de ouders van Djokovic hebben ze geen contact met hun zoon, en wordt hij vastgehouden in een quarantainehotel. De Australische overheid liet weten dat Djokovic op elk ogenblijk vrij is om het land te verlaten. Maar zolang hij in Australië is, mag hij het quarantainehotel niet verlaten.

Andere tennissers zijn nuchterder. Volgens 20-voudig Grand Slam winnaar Rafael Nadal heeft Djokovic zijn eigen keuzes gemaakt, en daar zitten ook consequenties aan vast. De voormalige coach van Roger Federer, Paul Annacone, zei dat Djokovic er zelf voor heeft gekozen de regels niet na te leven.

De huidige situatie kan voor Djokovic ook gevolgen hebben voor toekomstige toernooien waar de nummer een van de wereld mogelijk deel aan zal willen nemen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.