Nieuwsbericht | | 23-11-2021 | ±2 minuten leestijd

De Australische overheid heeft versoepelingen in de coronaregels aangekondigd. Vanaf 1 december mogen houders van specifieke visums het land weer binnenreizen zonder dat zij een uitzonderingsvergunning moeten aanvragen. De nieuwe regels gelden echter niet voor toeristen die met een eVisitor visum naar Australië willen reizen.

Hoge vaccinatiegraad

De aangekondigde versoepelingen zijn grotendeels mogelijk doordat Australië een zeer hoge vaccinatiegraad heeft; maar liefst 85% van de bevolking is volledig gevaccineerd, een van de hoogste aantallen ter wereld. 91,5% van de bevolking heeft minstens 1 dosis gehad. Premier Morrison prees de “uitzonderlijk hoge” vaccinatiegraad die het mogelijk maakt de versoepelingen sneller door te voeren dan gepland. Eerder had de Australische overheid het internationale reisverbod nog verlengd tot 17 december.

Visums en vaccinaties

Hoewel sommige landen, zoals India, ook niet volledig gevaccineerde reizigers toelaten, is Australië duidelijk op dit vlak; alle reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn. Eén dosis is niet genoeg (behalve van het Johnson and Johnson vaccin). Alle vaccins die in Europa worden gebruikt, worden door de Australische overheid geaccepteerd. Reizigers moeten ook maximaal drie dagen voor vertrek een PCR-test laten afnemen. Alleen als het resultaat negatief is mag men naar Australië reizen.

Daarnaast moeten alle reizigers een visum in hun bezit hebben. Zonder visum naar Australië reizen is alleen mogelijk voor een beperkt aantal personen, zoals burgers van Australië of Nieuw-Zeeland. Alle andere reizigers moeten verplicht een visum Australië aanvragen voor vertrek.

Geen uitzonderingsvergunning nodig

Buitenlandse reizigers die onder de nieuwe regels vallen hebben geen uitzonderingsvergunning meer nodig om naar Australië te reizen. Een uitzonderingsvergunning aanvragen was tot nog toe verplicht voor alle reizigers die tijdens het reisverbod naar Australië wilden reizen. Visums werden niet toegekend totdat men ook een uitzondering op het inreisverbod had ontvangen.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De nieuwe reisregels gelden vooralsnog alleen voor specifieke groepen. Dit zijn onder meer:

  • Internationale studenten
  • Gespecialiseerde arbeiders
  • Reizigers die met een humanitair visum reizen
  • Houders van een Working Holiday Visa
  • Reizigers die met een familievisum reizen

Australië is daarnaast van plan wijzigingen door te voeren met betrekking tot de zogeheten “reisbubbel” overeenkomsten. Deze overeenkomsten maken het voor reizigers uit bepaalde landen mogelijk om naar Australië te reizen zonder dat het nodig is na aankomst in quarantaine te gaan. Momenteel gelden alleen Nieuw-Zeeland en Singapore voor Australië als “veilige” landen. Vanaf 1 december geldt dit ook voor Japan en Zuid-Korea

Toeristen nog niet welkom

De aangekondigde versoepelingen gelden echter niet voor toeristen. Ook niet als ze volledig gevaccineerd zijn en een geldig visum hebben. Het is nog onduidelijk of en wanneer toeristen met een visum weer naar Australië mogen reizen. Het huidige reisverbod voor toeristen loopt af op 17 december. Eerder dit jaar had de Australische premier Morrison gezegd dat Australië de grenzen voor de rest van het jaar gesloten zou houden voor toeristen. Reizen naar Australië voor een vakantie zou dan pas mogelijk zijn vanaf begin 2022. Het is echter mogelijk dat ook deze datum naar voren wordt gehaald vanwege de hoge vaccinatiegraad in Australië.