Australië is het op vijf na grootste land ter wereld. Het land heeft echter maar 25 miljoen inwoners, waarvan 85% binnen een straal van 50 kilometer van de kust woont. Het binnenland is dus extreem dunbevolkt. Vanwege zijn welvaart wordt Australië ook wel The Lucky Country genoemd. Lees hier meer over de geschiedenis, cultuur en toeristische hoogtepunten van Australië.


Feiten en cijfers

TaalEngels
Inwoners25,8 miljoen (2022)
HoofdstadCanberra
ValutaAustralische Dollar (AUD)
Tijdverschil6 tot 10 uur
Vliegtijd18 tot 21 uur
Stroom230 Volt, 50 Hz
StekkersType I (reisstekker is nodig)
LeidingwaterVeilig om te drinken
VisumVisum is verplicht

Kaart van Australië

Australië is het op vijf na grootste land ter wereld. De afstand tussen het zuidwestelijke tot het noordoostelijke puntje van het land is zo groot als de afstand tussen Zuid-Spanje en Finland. Ten noorden van Australië liggen de eilanden van Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Meer dan 2000 kilometer westelijk van Australië ligt Nieuw-Zeeland. Met dit land heeft Australië veel culturele overeenkomsten.


Geschiedenis

Het australische continent voor de komst van de Europeanen
De eerste mensen migreerden waarschijnlijk rond 60.000 jaar geleden naar het huidige Australië. Over een tijdspanne van enkele duizenden jaren verspreidden ze zich over het gehele continent, met inbegrip van Tasmanië. Dit eiland was tot 6.000 jaar voor onze jaartelling verbonden met het Australische vasteland tot het door klimaatverandering en de stijgende zeespiegel geïsoleerd werd. In deze periode stierven ook veel van de grote dieren uit die Australië destijds bewoonden. Of dit een gevolg was van de menselijke uitbreiding is nog steeds niet met zekerheid vastgesteld. De meeste prehistorische aboriginals waren jagers en verzamelaars, maar er is ook bewijs dat er door kleine stammen landbouw bedreven werd. Doordat de aboriginals geen geschreven woord hebben achtergelaten, zijn er maar weinig details over hun prehistorische leven bekend. Pas met de komst van de eerste Europeanen naar Australië in de 18e eeuw wordt er dus van het einde van de Australische prehistorie gesproken.

De kolonisatie van Australië
De Nederlanders waren in 1606 de eerste Europeanen die voet aan wal in Australië zetten. Ze vestigden zich echter niet permanent op het zuidelijke continent, hoewel ze de landmassa wel “Nieuw Holland” doopten. De Engelsen begonnen tegen het eind van de 18e eeuw met de kolonisatie van het continent. Doordat ze veel van hun koloniën in Noord-Amerika hadden verloren na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog zochten de Engelsen naar nieuwe uitbreidingsmogelijkheden. Ook zochten ze naar een nieuwe bestemming voor hun veroordeelde criminelen, die voorheen naar Amerika verscheept werden. Aanvankelijk stichtten de Engelsen vooral koloniën in het zuidoosten van Australië, tot het Britse Rijk in de jaren 1820 een claim op het hele continent legde. De Engelsen vreesden namelijk dat ze in Australië concurrentie van de Fransen of Amerikanen zouden krijgen. Door de gedwongen immigratie van meer Engelse gedetineerden en de ontdekkingstochten naar het Australische binnenland werd het land een belangrijk Brits overzees gebied.

Australië werd al die tijd vanuit Londen bestuurd, maar vanuit de koloniën kwam al gauw de roep om meer zelfbeschikking. Er bestond echter nog geen verenigd nationaal gevoel onder de Australiërs, omdat het land uit verschillende staten bestond die weinig met elkaar in contact stonden. Op economisch gebied leken de staten meer op elkaar. De kolonisten focusten zich over het algemeen op wolproductie en mijnbouw. Ook was er sprake van een vroege vorm van democratie waarin alle Europese mannen stemrecht hadden. De aboriginal-bevolking werd echter van de prille Australische democratie uitgesloten.

De relatie tussen de kolonisten en de aboriginals
Toen de eerste Europese kolonisten zich in Australië vestigden aan het eind van de 18e eeuw woonden er naar schatting een half tot een miljoen aboriginals in Australië. De bevolking van Europese komaf groeide in de 19e eeuw vervolgens gestaag. In 1825 woonden er ongeveer 50.000 Europeanen in Australië. In 1861 waren dit er al meer dan een miljoen. De oorspronkelijke bevolking had het zwaar te verduren onder de Engelse expansiedrift. Zo lieten vele aboriginals het leven bij confrontaties met de beter bewapende kolonisten. Ook werden de oorspronkelijke bewoners tot zware arbeid in de Australische outback gedwongen. Dit alles leidde ertoe dat de Aboriginal-populatie in 1900 uit minder dan 100.000 individuen bestond.

De Sydney Opera House, het bekendste gebouw van AustraliëHandgemaakte maskers zijn een belangrijke uiting van de Aboriginalcultuur

De ontwikkeling van het moderne Australië
Australië scheidde zich in 1901 formeel af van het Verenigd Koninkrijk, toen de tot dan toe onafhankelijke Australische staten stemden voor de politieke vereniging van het continent. Het land bleef echter wel tot het Britse Gemenebest behoren. Dit leidde er ook toe dat veel Australiërs aan Britse zijde meevochten in de wereldoorlogen. Vooral de Tweede Wereldoorlog had grote invloed op de samenleving; door het Japanse bombardement op het Noord-Australische Darwin in 1942 heerste de angst dat de Japanners het vasteland binnen de kortste keren zouden binnenvallen. Na de oorlog bleef dit wantrouwen jegens Japan nog lang bestaan.

Australië had in de naoorlogse jaren een streng immigratiebeleid. Terwijl Europese migranten redelijk snel werden geaccepteerd, bleef de deur lange tijd gesloten voor Aziatische migranten. Dit beleid hield tot zeker in de jaren 60 stand, waarna de Australische samenleving multicultureler van aard werd. Toch bleven Britse en vooral ook Amerikaanse tradities de boventoon voeren. Na de Tweede Wereldoorlog werd er op cultureel vlak namelijk meer naar de Verenigde Staten gekeken in plaats van naar het oude moederland. Dit kwam ook door de stationering van Amerikaanse militairen in het na-oorlogse Australië. Deze militairen werden door de Australische bevolking als helden gezien, wat de populariteit van de Verenigde Staten alleen maar vergrootte. Onder meer door Amerikaanse investeringen kwam de Australische economie in een stroomversnelling terecht en tegenwoordig behoort Australië tot de sterkste wereldeconomieën.


Cultuur

De afgelegen ligging van Australië heeft de lokale cultuur flink beïnvloed. Australiërs voelden zich in de steek gelaten door de Britse kroon en vonden daarom dat ze zich op eigen kracht moesten redden. Deze mentaliteit had een egalitaire samenleving tot gevolg zonder beduidende klassenverschillen. Bescheidenheid is hierdoor een groot goed geworden in de Australische cultuur. Iemands opleiding of rijkdom zal niet zomaar respect afdingen. Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld en aangesproken. Zo spreken veel Australiërs iedereen met mate aan, zelfs als ze die persoon niet goed kennen.

Verder is de Australische samenleving sterk door Angelsaksische culturele tradities beïnvloed. Britse en Amerikaanse popcultuur voert nog vaak de boventoon, ook al hebben Australische artiesten in de loop van de 20e eeuw aan populariteit gewonnen. Buitenlandse invloed blijft echter sterk. Een kwart van de Australiërs heeft minstens één buitenlandse ouder. Deze culturele mengelmoes is terug te vinden in de Australische eetgewoonten. De Australische keuken is namelijk grotendeels gebaseerd op buitenlandse gerechten. Wat natuurlijk wel typisch Australisch is, is de consumptie van kangoeroevlees. Meer dan een miljoen wilde kangoeroes worden ieder jaar gedood om hun vlees.

De aboriginals zijn geen homogene groep. Er zijn wel honderden verschillende stammen die elk hun eigen taal spreken en een eigen cultuur hebben. De boemerang is een van de beroemdste aborigene uitvindingen. Dit werpwapen wordt vooral voor de jacht gebruikt door stammen over het hele continent. Ook heeft de didgeridoo zijn weg naar bekendheid gevonden. In geen enkele aborigene taal wordt dit langwerpige blaasinstrument echter zo genoemd. Er zijn verschillende benamingen voor. Yidaki is tegenwoordig de meest gebruikte naam voor het instrument onder de aboriginals.

Interessant feit Australië

Aboriginal-cultuur
Mondelinge overgeleverde verhalen spelen een grote rol onder de aboriginals. Zo spreekt de oorsprongsmythe van de Gunditjmara, een stam woonachtig in het zuidoosten van het land, van een grote vulkaanuitbarsting die de wereld zou hebben geschapen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze uitbarsting meer dan 30.000 jaar geleden inderdaad heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat deze verhalen al millennia lang worden verteld!


Klimaat

Door zijn grote omvang heeft Australië meerdere verschillende klimaten. Het grootste deel van het binnenland bestaat uit woestijn met erg weinig neerslag en hoge temperaturen. Door klimaatverandering wordt het in deze regio steeds warmer. Zo veroorzaakten hittegolven in de laatste jaren periodes van hevige droogte met verwoestende bosbranden tot gevolg. Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat met een nat en een droog seizoen. In juni en juli valt hier nauwelijks regen, terwijl er ‘s zomers meer dan 1.500 millimeter water uit de wolken stort. In de wintermaanden wordt het hier niet kouder dan 14 graden. Het zuidoosten van Australië kent daarentegen een gematigder weerpatroon. Toch zijn de winters hier ook relatief mild, aangezien Australië minder aan ijzige poolwinden wordt blootgesteld dan Europa.


Toerisme

Het is bijna onmogelijk heel Australië te verkennen; het continent is immers enorm. Een auto huren is een elk geval een aanrader. Australië heeft een autosnelweg van 15.000 kilometer lang (de Highway 1) die een ronde maakt om het gehele continent. Een roadtrip op deze weg duurt zeker drie maanden, maar als u alle hoogtepunten daadwerkelijk wilt aandoen, bent u minstens een jaar bezig.

Daarom is het misschien gemakkelijker langs delen van deze route te rijden. Het stuk snelweg tussen Melbourne en Portland staat bijvoorbeeld bekend onder de naam Great Ocean Road. Deze route biedt prachtige uitzichten. In het Port Campbell National Park kunt u bijvoorbeeld de Twaalf Apostelen aanschouwen, een twaalftal indrukwekkende rotsen in de branding die gedurende miljoenen jaren door erosie gevormd zijn.

The Great Ocean RoadThe Great Ocean Road aan de kust van Australië

In de outback, de woestijn in het binnenland, ligt de karakteristieke rotsformatie van Australië: Uluru. Met de auto vanaf de westkust duurt het zo’n twintig uur om Uluru te bereiken. Hier kunt u hiken, fietsen en een spectaculaire zonsopgang bewonderen. Zo’n 55 kilometer van Uluru ligt Kata Tjuta, een rotsformatie met vergelijkbare rode rotsen als Uluru. Hoewel minder bekend, is het zeker de moeite waard ze te bezoeken.

Aan de noordoostkust van Australië ligt het Great Barrier Reef. Dit is het grootste koraalrif ter wereld en staat sinds 2021 op de lijst van bedreigd werelderfgoed van de UNESCO. Het koraalrif moet daarom speciaal worden beschermd. De Australische regering wil echter het toerisme in deze streek verder bevorderen. Er zijn dus nog steeds veel activiteiten voor toeristen rondom het rif. Naast het Great Barrier Reef zijn er ook vele kustplaatsen die een bezoek waard zijn.


Economie en valuta

De Australische economie is sterk afhankelijk van de import en export van en naar Aziatische landen als China, Japan en Zuid-Korea, hoewel er ook veel wordt gehandeld met de Verenigde Staten en met Nieuw-Zeeland. Historisch gezien was de mijnbouw de grootste sector van de economie en nog steeds is Australië een van ‘s werelds voornaamste exporteurs van ijzer, goud, lood en uranium. De dienstensector is tegenwoordig echter de belangrijkste.

In Australië wordt er met de Australische dollar (AUD) betaald. Deze is over het algemeen iets minder waard dan de euro. U kunt meestal probleemloos geld opnemen in Australië, omdat pinautomaten overal te vinden zijn. Wel wordt aangeraden genoeg contant geld mee te nemen als u een roadtrip maakt of bijvoorbeeld door de outback reist. Een creditcard is vaak nodig om een hotel te boeken of om een auto te huren.

De Sydney Opera House, het bekendste gebouw van AustraliëHet Sydney Opera House, het bekendste gebouw van Australië


Veiligheid

Australië is een veilig land om naar te reizen. Wel wordt aangeraden de weersvoorspellingen in de gaten te houden. In de zomer kan er extreem weer voorkomen met bosbranden en overstromingen. Houd het lokale nieuws hierover goed in de gaten.


Visum Australië aanvragen

Voor een reis naar Australië heeft u een visum nodig. Dit eVisitor visum kost € 19,95 en kan gemakkelijk online worden aangevraagd. Voordat u aan uw reis begint, moet dit visum al zijn toegekend. Zorg er dus voor dat u tijdig een aanvraag indient. Dit gaat eenvoudig via een digitale aanvraagprocedure op deze website.
Vraag nu een visum Australië aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via online.immi.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 19,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.