Wie op vakantie gaat naar Australië, heeft een toeristenvisum nodig. Er zijn verschillende visa voor Australië waarvan u als toerist gebruik kunt maken. Op deze pagina leest u welk visumtype u het beste kunt kiezen en hoe u uw visum Australië kunt aanvragen.

Welk type toeristenvisum heb ik nodig?

Dat hangt af van drie zaken, namelijk:

  • De nationaliteit volgens uw paspoort
  • De gewenste verblijfsduur in Australië
  • De activiteiten die u in Australië wilt uitvoeren

Toeristenvisum Australië

De meeste toeristen maken gebruik van het eVisitor visum.
Dit is het goedkoopste visum voor Australië en dit visumtype kan eenvoudig online worden aangevraagd. Hiermee mag u tot drie maanden op vakantie naar Australië.
Dit toeristenvisum direct aanvragenDe nationaliteit volgens uw paspoort

Heeft u de nationaliteit van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland? Dan kunt u alle varianten van het toeristenvisum aanvragen die op deze pagina worden genoemd. Heeft u een andere nationaliteit? Bekijk dan eerst of u een ETA Australië kunt aanvragen.

De gewenste verblijfsduur in Australië

Wilt u minder dan drie aaneengesloten maanden in Australië blijven? Dan kunt u alle toeristenvisums aanvragen die op deze pagina worden genoemd. Wilt u langer blijven? Dan kunt u geen gebruik maken van het ETA of eVisitor visum.

De activiteiten die u in Australië wilt uitvoeren

Heeft uw reis alleen een toeristisch doel?

Dan kunt u alle visumtypes aanvragen die op deze pagina worden genoemd, behalve het Working Holiday visa en Work And Holiday visa. Wilt u in Australië een bezoek brengen aan vrienden of familie? Dat valt ook onder een toeristisch reisdoel, dus ook daarvoor kunt u elk visum aanvragen dat op deze pagina wordt beschreven.

Wilt u een vakantie combineren met een zakenreis?

Het is afhankelijk van het soort werkzaamheden welk visumtype u in dat geval kunt aanvragen. Voert u in Australië naast uw toeristische activiteiten alleen werkzaamheden uit in opdracht van een werkgever die buiten Australië is gevestigd? Lees dan verder op de pagina over zakenreizen naar Australië.

Bent u niet ouder dan 30 jaar en wilt u tijdens uw vakantie in Australië wat bijverdienen?

Lees dan meer over het Working Holiday en het Work And Holiday visum.

Wilt u tijdens (een gedeelte van) uw vakantie ook vrijwilligerswerk doen?

Dat kan onder bepaalde voorwaarden met een eVisitor visum. Lees meer over vrijwilligerswerk in Australië.

OperahouseHet Sydney Opera House

Uit welke toeristenvisums voor Australië kan ik kiezen?

Subklasse 651: het eVisitor visum

Toeristen met de nationaliteit van een land in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland voldoen in de meeste gevallen aan de voorwaarden van het eVisitor visum. Met dit toeristenvisum kan een onbeperkt aantal reizen naar Australië worden gemaakt. Dit is dan ook een zogenaamd "multiple entry visum". Elke aankomstdatum moet binnen een jaar na de datum van toekenning van het visum liggen. Bij elke aankomst in Australië is het visum geldig voor een verblijf van maximaal drie aaneengesloten maanden.

Aanvragen kan eenvoudig voor € 24,95 met dit online formulier. Dit visum is ook geschikt voor zakenreizigers die hun vakantie willen combineren met zakelijke afspraken in Australië. De aanvraagprocedure verloopt als volgt:

  1. Vul het online aanvraagformulier in.
  2. Betaal de aanvraagkosten à € 24,95 met iDeal, PayPal, Bancontact of creditcard.
  3. Lever een foto of een scan van uw paspoort aan.
  4. Ontvang het toeristenvisum binnen gemiddeld 5 dagen per e-mail.
  5. Print het toeristenvisum uit en neem het mee naar Australië.

Nu een eVisitor toeristenvisum voor Australië aanvragen

Subklasse 601: het ETA Australië

Het ETA Australië kan ook worden gebruikt als toeristenvisum en heeft dezelfde voorwaarden en geldigheidsduur als het eVisitor toeristenvisum. Het enige voordeel van het ETA is dat het voor meer nationaliteiten beschikbaar is. Het nadeel van het ETA is dat de aanvraagprocedure kostbaarder en ingewikkelder is. Het ETA wordt daarom alleen aangeraden voor toeristen die vanwege hun nationaliteit geen eVisitor kunnen aanvragen. Lees meer over het ETA Australië.

Subklasse 600: het bezoekersvisum

Ook het algemene bezoekersvisum (subklasse 600) kan door toeristen worden gebruikt. Met deze variant mag u tot een jaar aaneengesloten in Australië verblijven. Hoe lang u precies in het land mag blijven hangt af van uw persoonlijke situatie; dat wordt per geval door de immigratiedienst beoordeeld. Nadelen van dit visumtype zijn de hogere kosten en langere verwerkingstijd. De kosten bedragen AUD 265 per persoon, omgerekend ongeveer EUR 235,00. De verwerking van uw aanvraag neemt enkele weken in beslag.

Subklasse 417: het Working Holiday Visum

Dit toeristenvisum is alleen aan te vragen voor reizigers van 18 tot en met 30 jaar. Working Holiday Visa zijn vooral populair omdat ze de mogelijkheid bieden om tot een jaar in Australië te verblijven en er onder bepaalde voorwaarden ook betaald werk uit te voeren. Wel is dit het duurste toeristenvisum; de kosten bedragen AUD 485, omgerekend ongeveer EUR 310,00 per persoon. Ook is de aanvraagprocedure complexer en laat de toekenning van het visum doorgaans minimaal enkele weken op zich wachten. Lees meer over het Working Holiday Visum.

Subklasse 462: het Work And Holiday Visum

Het Work And Holiday toeristenvisum lijkt sterk op het Working Holiday Visum voor Australië. Welke van de twee u moet aanvragen, hangt alleen af van uw nationaliteit. Lees meer over het Work And Holiday Visum.


VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.