Het toeristenvisum Australië bestaat in verschillende varianten. Bekijk hier welke variant benodigd is en hoe het toeristenvisum kan worden aangevraagd. In de meeste gevallen voldoet het eVisitor visum, dat snel en eenvoudig online kan worden verkregen.

Toeristenvisum of ander visumtype?

Australië kent een uitgebreid visumsysteem. Welk toeristenvisum benodigd is, hangt af van een aantal zaken, namelijk:

  • De nationaliteit van de reiziger
  • Het reisdoel (enkel toeristisch, of in combinatie met studie of (vrijwilligers-)werk)
  • De gewenste verblijfsduur in Australië
  • Het eventuele strafrechtelijke verleden van de reiziger

Uit welke toeristenvisums voor Australië kan worden gekozen?

De meeste toeristen die een visum voor Australië aanvragen maken gebruik van het eVisitor visum. Maar er zijn ook enkele andere varianten die veel worden gebruikt. Hier volgt een overzicht:

eVisitor (type 651)

Dit visumtype kost € 14,95 en is zowel voor toeristen als voor zakenreizigers te gebruiken. Strikt genomen is het dan ook niet puur een toeristenvisum, maar een algemeen visum dat voor de meeste reizigers voldoet. De belangrijkste voorwaarden die de Australische overheid aan reizigers met dit visum stelt, is dat ze niet langer dan 3 aaneengesloten maanden in Australië verblijven en dat er geen dienstbetrekking in Australië wordt aangegaan. Dat is voor Nederlandse en Belgische toeristen doorgaans geen probleem. Dit toeristenvisum is 12 maanden geldig voor een onbeperkt aantal toeristische reizen.

Nu een eVisitor toeristenvisum voor Australië aanvragen

ETA (type 601)

Dit visumtype lijkt wat betreft geldigheidstermijn en voorwaarden sterk op het eVisitor (toeristen)visum. Het voordeel van het ETA is dat het voor reizigers van meer nationaliteiten beschikbaar is. Het nadeel is dat de aanvraagprocedure kostbaarder is (omgerekend ongeveer €90,00). Het ETA wordt dan ook aangeraden als toeristenvisum voor reizigers die geen eVisitor mogen aanvragen. Het ETA kan niet via deze website worden verkregen.

Working Holiday Visum (type 417)

Dit toeristenvisum is populair onder backpackers tot 31 jaar (er is een harde leeftijdsrestrictie). Met deze variant kan tot 12 maanden in Australië worden verbleven en mag tevens worden gewerkt bij Australische bedrijven. Het is het duurste toeristenvisum (omgerekend ongeveer €277,00), kent een wat ingewikkeldere aanvraagprocedure en heeft tevens enkele overige belangrijke voorwaarden. Lees daarover meer op de pagina over het Working Holiday Visum.

Bezoekersvisum (type 600)

Dit toeristenvisum is minder populair dan de eVisitor variant. Dat komt doordat type 600 duurder is (omgerekend ongeveer €90,00) en de aanvraagprocedure minimaal drie weken in beslag neemt. De belangrijkste reden om voor dit type toeristenvisum te kiezen is de mogelijkheid langer dan 3 maanden aaneengesloten in Australië te verblijven (maximaal 12 maanden).

OperahouseHet Sydney Opera House

Vakanties van korter dan 3 maanden

Zoals hierboven beschreven is de eVisitor variant het populairste toeristenvisum van Australië onder reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit.

De aanvraagprocedure van dit toeristenvisum verloopt als volgt:

  1. Vul het online aanvraagformulier in
  2. Betaal de aanvraagkosten à € 14,95 met iDeal, Bancontact of creditcard
  3. Ontvang het visum digitaal als PDF-document per e-mail
  4. Print het toeristenvisum uit en neem het mee naar Australië

Hulp nodig bij het aanvragen van het toeristenvisum voor Australië? Lees eerst de pagina met uitleg over de aanvraagprocedure.