De grenzen van Australië zijn sinds februari 2022 weer open voor toeristen en zakenreizigers. Sinds 18 april hoeven volledig gevaccineerde reizigers zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen. Wél is een visum voor de reis naar Australië verplicht. Hier leest u welke stappen u moet volgen om weer naar Australië te kunnen reizen. Laatste update 18-05-2022.

Het inreisverbod werd opgeheven

Op 7 februari 2022 heeft de Australische overheid aangekondigd dat het inreisverbod voor reizen naar Australië op 21 februari wordt opgeheven. De Nederlandse overheid geeft Australië de kleurcode groen, wat betekent dat het veilig is om naar het land te reizen. Hiervoor was het een lange tijd bijna onmogelijk om naar het land te reizen. Er zijn nog wel een aantal coronamaatregelen van kracht. Hier leest u waar u rekening mee moet houden, voordat u op vakantie of zakenreis naar Australië vertrekt.

Vraag een visum Australië aan

Voor vertrek moet u een visum Australië aanvragen. Voor vakanties en zakenreizen is een eVisitor visum meestal voldoende. Dit e-visum kan volledig online worden aangevraagd en is voor een periode van 12 maanden geldig. Binnen deze tijd mag u zo vaak naar Australië reizen als u wilt. Wel mag elk aaneengesloten verblijf maximaal 3 maanden duren.
Vraag nu uw visum Australië aan

Vaccinatieplicht

Volledig gevaccineerde reizigers kunnen vanaf 21 februari naar Australië reizen zónder een uitzondering op het inreisverbod (‘travel exemption’) aan te hoeven vragen. U geldt als volledig gevaccineerd als u twee coronavaccinaties heeft ontvangen en de datum van de tweede vaccinatie minstens 7 dagen voor aankomst ligt. Als u het Janssen vaccin heeft gekregen, dan is één vaccinatie voldoende. U moet tijdens de reis een vaccinatiebewijs bij u dragen. Geldig is o. a. het Europese digitale vaccinatiebewijs, dus de internationale QR-code in uw CoronaCheck app. Verder zijn digitale en papieren vaccinatiebewijzen geldig die door een nationale of provinciale autoriteit uitgegeven werden, in het Engels geschreven zijn en de volgende informatie bevatten:

 • Naam van de reiziger zoals in het paspoort vermeldt staat
 • Geboortedatum, paspoortnummer óf BSN van de reiziger
 • Het merk van de vaccinatie
 • De datums van elke vaccinatie óf het datum wanneer volledige immunisatie bereikt werd

Er zijn uitzonderingen op de vaccinatieplicht. Kinderen onder de 12 jaar hoeven zich niet te laten vaccineren om naar Australië te mogen reizen. Ook ongevaccineerde jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden naar Australië reizen, maar dit verschilt per provincie. Reizigers tussen de 12 en 17 jaar wordt aanbevolen om de regels van de provinciale overheid van de reisbestemming te raadplegen. Ook personen die zich uit een medische reden niet kunnen laten vaccineren, kunnen naar Australië reizen zonder een travel exemption nodig te hebben. In dit geval moet een geneeskundige verklaring voorgelegd kunnen worden die de volgende informatie in het Engels bevat:

 • Naam van de reiziger
 • Datum van het medisch onderzoek en de gegevens van de arts/praktijk
 • Uitleg over de medische aandoening waardoor de reiziger geen coronavaccin kan krijgen

Ook reizigers die zich uit medische redenen niet kunnen laten vaccineren, wordt aangeraden om de plaatselijke regels van de reisbestemming te raadplegen. In sommige provincies zijn namelijk bijzondere maatregelen van kracht voor deze reizigers.

Ongevaccineerde reizigers vanaf 18 jaar die naar Australië willen reizen en geen geneeskundige verklaring voor de uitzondering van de vaccinatieplicht hebben, moeten een uitzondering op het inreisverbod (‘travel exemption’) aanvragen.

Digital Passenger Declaration invullen

Alle reizigers die per vliegtuig naar Australië reizen moeten binnen 72 uur voor vertrek een verklaring (Digital Passenger Declaration) invullen. Dit geldt ook voor reizigers die alleen in Australië overstappen. Hierin moet u het volgende aangeven:

 • Uw contactgegevens, inclusief een telefoonnummer in Australië
 • Uw vaccinatiestatus
 • Een opsomming van alle landen die u in de afgelopen 14 dagen heeft bezocht
 • Een bevestiging dat u op de hoogte bent van alle coronaregels met betrekking tot uw reis naar Australië

Nadat u uw visum heeft aangevraagd, leest u op de statuspagina van uw visumaanvraag precies waar en hoe u de verklaring kunt invullen. Na het invullen van de verklaring ontvangt u een bevestiging per e-mail die bij aankomst (digitaal of geprint) voorgelegd moet worden. De Passenger Declaration kan na het indienen niet meer aangepast worden. Als uw vluchtgegevens zijn gewijzigd of als u een fout heeft gemaakt, moet u de eerste verklaring verwijderen en een nieuwe indienen.

Na aankomst in Australië

Als u aan de bovenstaande voorwaarden voor een reis naar Australië voldoet, dan kunt u het land inreizen. Bij aankomst gelden echter nog verschillende coronaregels, afhankelijk van de provincie waar u naartoe reist. Er gelden ook verschillende regels afhankelijk daarvan of u per vliegtuig of cruiseschip naar Australië reist. De regels in de verschillende provincies kunnen snel veranderen en er gelden verschillende regels voor gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, dus u wordt verzocht om de plaatselijke coronamaatregelen voor internationale reizigers goed bij te houden.

Let op, de volgende regels gelden alleen voor gevaccineerde reizigers die per vliegtuig arriveren. Reist u naar Tasmanië, Western Australia, Victoria of de Northern Territory? Dan hoeft u na aankomst niet in quarantaine en geldt er ook geen testplicht. Reist u naar New South Wales, Queensland, South Australia of de Australian Capital Territory? Dan moet u na de aankomst een coronatest doen. U moet na aankomst in quarantaine, maar mag deze weer verlaten zodra u het negatieve testresultaat heeft ontvangen.

Het coronavirus (Covid-19) zorgt voor grote belemmeringen van het reizen met een visum AustraliëAustralië opent de grenzen voor internationale reizigers op 21 februari 2022 na een lange periode met een streng inreisverbod vanwege het coronavirus / Covid-19.

Het verloop van corona in Australië

Al aan het begin van de wereldwijde coronapandemie koos Australië voor een zero tolerance beleid. Dat leidde tot strenge lockdowns en een nagenoeg compleet gesloten grens. Doordat het eiland geen landsgrenzen heeft, kon dit beleid beter worden gehandhaafd dan in de meeste andere landen. Dit leidde voor lange tijd tot een bijna verwaarloosbaar aantal coronabesmettingen. Maar na de zomer van 2021 liep het aantal coronabesmettingen sterk op. Met de opkomst van de omikronvariant zijn de besmettingscijfers aan het einde van 2021 bijzonder snel gestegen. Desondanks besloot Australië de grenzen voor reizigers in februari 2022 te heropenen en inmiddels zijn de besmettingscijfers weer aan het dalen.

Omdat Australië lange tijd leek te ontsnappen aan grote aantallen besmettingen met het coronavirus, werd relatief laat begonnen met vaccineren. Vanaf juni 2021 werd het vaccinatietempo sterk opgevoerd, waardoor Australië inmiddels een vaccinatiegraad heeft die vergelijkbaar is met de meeste landen in het westen van Europa.

Terugreis naar Nederland/België

Recentelijk werden alle coronagerelateerde inreismaatregelen voor de terugreis naar Nederland afgeschaft. Het is voor reizigers uit Nederland niet meer noodzakelijk om voor de terugreis een gezondheidsverklaring in te vullen of een coronatest te doen. Ook het advies om na terugkomst een zelftest te doen is niet meer van toepassing.

Reizigers uit België moeten voor de terugreis naar België het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Voor reizigers vanaf 12 die niet gevaccineerd of hersteld zijn, geldt een testplicht na de aankomst in België. Geldig zijn zowel PCR-tests en antigeentests. Na aankomst moeten reizigers in quarantaine totdat zij een negatief resultaat hebben ontvangen. Gevaccineerde of herstelde reizigers hoeven zich niet te laten testen en er geldt ook geen quarantaineplicht.

Disclaimer: de coronamaatregelen en de adviezen van de Nederlandse overheid en de immigratiedienst van Australië veranderen regelmatig. Er kan daarom geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel over het gebruik van het visum Australië in tijden van corona continu volledig actueel is. Wel wordt het artikel regelmatig bijgewerkt.