De grenzen van Australië zijn sinds februari 2022 weer open voor toeristen en zakenreizigers. Reizigers hoeven geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer te tonen om naar Australië te mogen reizen. Wél is een visum voor de reis naar Australië verplicht. Op deze pagina leest u alles over corona in Australië en de gevolgen op uw reisplannen.

Opheffing vaccinatieplicht en testplicht

Voor internationale reizen naar Australië gold lange tijd een vaccinatieplicht. Er werden alleen reizigers toegelaten die volledig tegen corona (Covid-19) gevaccineerd waren. Op 6 juli 2022 werd deze vaccinatieplicht per direct opgeheven. Wie naar Australië wil reizen hoeft dus geen vaccinatiebewijs meer te tonen. Reizigers hoeven ook geen coronatest te doen om naar Australië te reizen, ongeacht de vaccinatiestatus.

Wilt u in 2024 naar Australië reizen? De Nederlandse overheid geeft Australië de kleurcode groen, wat betekent dat het veilig is om naar het land te reizen. Reizigers moeten wel over een visum Australië beschikken.

Het verloop van corona in Australië

Al aan het begin van de wereldwijde coronapandemie koos Australië voor een zero tolerance beleid. Dat leidde tot strenge lockdowns en een nagenoeg compleet gesloten grens. Doordat het eiland geen landsgrenzen heeft, kon dit beleid beter worden gehandhaafd dan in de meeste andere landen. Dit leidde voor lange tijd tot een bijna verwaarloosbaar aantal coronabesmettingen. Maar na de zomer van 2021 en met de opkomst van de omikronvariant aan het einde van dat jaar steeg het aantal coronabesmettingen snel. Vanwege het positieve verloop van de vaccinatiecampagne en het minder ernstige ziekteverloop van de omikronvariant, werd besloten om de grenzen van Australië in februari 2022 te heropenen.

De grensopening bleek geen slechte keuze te zijn, want de besmettings- en ziekenhuiscijfers zijn sindsdien weer gedaald en is het normale leven in Australië weer grotendeels teruggekeerd. Op 6 juli 2022 werden de laatste reisgerelateerde coronamaatregelen op nationaal niveau opgeheven. Sindsdien is het voor reizigers niet meer verplicht om een vaccinatiebewijs of testbewijs te tonen.

Het coronavirus (Covid-19) zorgde voor gesloten grenzen. Inmiddels is het weer mogelijk om naar Australië te reizenInmiddels zijn bijna alle maatregelen met betrekking tot corona (Covid-19) voor reizen naar Australië opgeheven.

Voorbereidingen voor uw reis naar Australië

Na bijna twee jaar van volledig gesloten grenzen, begon Australië de coronamaatregelen vanaf februari 2022 stapsgewijs te versoepelen. In het begin van 2022 moesten reizigers nog een coronatestbewijs en een vaccinatiebewijs tonen als ze naar Australië wilden reizen. Ook moesten reizigers zich bij aankomst nog een keer op corona laten testen. In april 2022 werd eerst de testplicht voor gevaccineerde reizigers opgeheven en vervolgens werd in juli 2022 ook de vaccinatieplicht opgeheven. Sindsdien hoeven reizigers ook geen Digital Passenger Declaration (DPD) of Maritime Travel Declaration (MTD) meer in te vullen. Ondanks dat het beduidend eenvoudiger is geworden om naar Australië te reizen, moeten er ook voor een reis naar Australië in 2024 nog enkele voorbereidingen worden getroffen.

Vraag een visum Australië aan

Voor vertrek moet u een visum Australië aanvragen. Voor vakanties en zakenreizen is een eVisitor visum meestal voldoende. Dit e-visum kan volledig online worden aangevraagd en is voor een periode van 12 maanden geldig. Binnen deze periode mag u zo vaak naar Australië reizen als u wilt. Elk aaneengesloten verblijf mag maximaal 3 maanden duren.
Vraag nu uw visum Australië aan

Uw vlucht naar Australië

Voordat u in het vliegtuig mag stappen, moet u de volgende documenten kunnen aantonen: uw paspoort, uw vliegticket en uw visum. Bewaar deze documenten dus altijd in uw handbagage. Verder moet u rekening houden met de verplichting om tijdens de vlucht een masker te dragen.

Na aankomst in Australië

In Australië zijn op nationaal niveau alle coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. Recentelijk werden ook in alle deelstaten van Australië de laatste coronagerelateerde inreisbeperkingen voor internationale reizigers opgeheven. Omdat de regels in de verschillende staten snel kunnen veranderen, wordt u alsnog geadviseerd om de plaatselijke coronamaatregelen voor internationale reizigers goed bij te houden.

Terugreis naar Nederland/België

Onlangs werden alle coronagerelateerde inreismaatregelen voor de terugreis naar Nederland of België afgeschaft. Het is voor reizigers uit Nederland of België niet meer noodzakelijk om voor de terugreis een gezondheidsverklaring in te vullen of een coronatest te doen. Ook het advies om na terugkomst een zelftest te doen is niet meer van toepassing.

Disclaimer: de coronamaatregelen en de adviezen van de Nederlandse overheid en de immigratiedienst van Australië veranderen regelmatig. Er kan daarom geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel over het gebruik van het visum Australië in tijden van corona continu volledig actueel is. Wel wordt het artikel regelmatig bijgewerkt.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.