Australië is in Nederland en België vertegenwoordigd met twee ambassades: een in Den Haag en een in Brussel. De Australische ambassades verlenen consulaire ondersteuning aan Australiërs in Nederland en België, maar zij zijn niet verantwoordelijk voor visumaanvragen van Nederlanders en Belgen die naar Australië willen reizen. Nederlanders en Belgen kunnen hun visum Australië eenvoudig online aanvragen.

Taken van de ambassade in Den Haag

De ambassade in Den Haag is het aanspreekpunt voor Australiërs in Nederland. Daarnaast onderhoudt de ambassade relaties tussen de Nederlandse en de Australische overheid en vertegenwoordigt de ambassade Australië bij verschillende internationale instanties in Nederland. De belangrijkste taken van de Australische ambassade bestaan uit:

Consulaire bijstand voor Australiërs in Nederland
De ambassade verzorgt consulaire aangelegenheden voor Australiërs in Nederland. Zij kunnen bij de ambassade terecht voor de afgifte van (nood-)paspoorten, uittreksels, het legaliseren van documenten en handtekeningen en het maken van gecertificeerde kopieën.

Bilaterale samenwerking tussen de Australische en de Nederlandse overheid
De ambassade behartigt de belangen van Australië in Nederland en draagt daarnaast bij aan het onderhoud van de relaties tussen de Australische en Nederlandse overheid. De landen werken o.a. samen op het gebied van mensenrechten, klimaatverandering en het bestrijden van terrorisme.

Vertegenwoordiging van Australië bij internationale instanties in Den Haag
De ambassade vertegenwoordigt Australië binnen verschillende internationale organisaties en instanties in Nederland. De ambassade representeert Australië onder andere bij het Internationaal Gerechtshof, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), het Internationaal Strafhof en Europol.

Ambassade verwerkt geen visumaanvragen

Het bovenstaande takenpakket van de ambassade omvat geen visumaangelegenheden. De ambassades in Nederland en België zijn niet verantwoordelijk voor visumaanvragen; de meeste reizigers die een visum Australië nodig hebben moeten dan ook niet bij de ambassade zijn. Aanvragen voor een e-visum voor Australië (eVisitor) worden niet bij de ambassade verwerkt, maar moeten online worden ingediend. E-visums voor Australië worden gemiddeld na 5 dagen goedgekeurd en per e-mail verstuurd. Reizigers dienen het visum uit te printen en mee te nemen op reis. Als de aanvraag is goedgekeurd en reizigers het visum hebben ontvangen, hoeven zij niets meer voor hun visumaanvraag te doen.

Voor het visum dat op deze website kan worden aangevraagd (eVisitor Australië) gelden enkele voorwaarden. Reizigers die niet aan de voorwaarden van het e-visum voldoen, bijvoorbeeld omdat zij langer dan 3 maanden aaneengesloten in het land willen blijven of omdat ze bij een bedrijf in Australië in dienst willen treden, dienen een ander visumtype aan te vragen. De ambassades in Den Haag en Brussel beantwoorden ook geen vragen over andere visumtypes. Reizigers die niet in aanmerking komen voor een e-visum kunnen contact opnemen met het Global Service Centre (de helpdesk van de Australische immigratiedienst) of de Australische ambassade in Berlijn, het aanspreekpunt voor vragen over visumaanvragen voor alle Europeanen. De Australische ambassade in Londen is het aanspreekpunt voor vragen over inburgering in Australië.

Contact met de Australische ambassade

Aangezien de ambassades in Den Haag en Brussel niet verantwoordelijk zijn voor visumaanvragen voor Australië, is het niet mogelijk contact met deze ambassades op te nemen voor vragen over het visum of de aanvraagprocedure. Reizigers die niet aan de voorwaarden voor het e-visum Australië voldoen en een visum nodig hebben dat niet online kan worden aangevraagd, kunnen contact opnemen met de Australische ambassade in Berlijn.

De Australische ambassade in Nederland
AdresCarnegielaan 4, 2517 KH Den Haag
Telefoon+31 70 310 82 00
Fax+31 70 310 82 50
E-mailaustemb_thehague@dfat.gov.au

Adres van de Australische ambassade in Den HaagAdres van de Australische ambassade in Nederland


De Australische ambassade in België
AdresAvenue des Arts 56, 1000 Brussel
Telefoon+32 2 286 0500
Fax+32 2 286 0576
E-mailaustemb.brussels@dfat.gov.au

Adres van de Australische ambassade in BrusselAdres van de Australische ambassade in België


De Australische ambassade in Duitsland
AdresWallstr. 76-79, 10179 Berlijn
Telefoon+49 30 88 00 88 0
Fax+49 30 88 00 88 210
E-mailconsular.berlin@dfat.gov.au

Adres van de Australische ambassade in BerlijnAdres van de Australische ambassade in Duitsland