Gaat u op vakantie of zakenreis naar Australië? Dan kunt u gebruikmaken van het eVisitor visum. Dit visum voor Australië is twaalf maanden geldig en kan binnen deze geldigheidstermijn een onbeperkt aantal keren worden gebruikt. Elk verblijf in Australië mag maximaal drie maanden duren.

SydneyDe skyline van Sydney, met vooraan het beroemde Sydney Opera House

De geldigheidstermijn van het visum

Vanaf het moment dat u uw visum Australië heeft aangevraagd, duurt het doorgaans 5 dagen voordat het wordt toegekend. Als u gebruikmaakt van een spoedaanvraag gebeurt dat meestal zelfs al binnen 60 minuten. De geldigheidstermijn gaat in zodra u het visum ontvangt.

Het visum Australië is twaalf maanden geldig. Het moet geldig zijn op het moment dat u incheckt, maar ook op het moment waarop u na aankomst in Australië voorbij de paspoortcontrole komt. Op het visum staat de datum waarop de geldigheid verloopt. Dat is de laatste dag waarop u Australië mag binnenreizen.

De maximale verblijfsduur per reis

Dat het visum Australië 12 maanden geldig is, betekent niet dat u een jaar aaneengesloten in het land mag blijven. De maximale verblijfsduur in Australië bedraagt drie maanden. Deze verblijfsduur geldt voor elk verblijf in Australië. Reist u tijdens de geldigheidstermijn van het visum meerdere keren naar Australië? Dan mag u er elke keer maximaal drie maanden blijven. Alleen uw aankomstdatum moet vallen binnen de geldigheidstermijn die op het visum staat. Arriveert u op de laatste dag waarop het visum geldig is? Dan mag u alsnog drie maanden in Australië blijven.

Belangrijk aandachtspunt voor cruisereizigers

Let op als u Australië verlaat per cruiseschip. Arriveert u op een later moment tijdens dezelfde cruisereis opnieuw in Australië? Dan mag u waarschijnlijk niet opnieuw drie maanden in het land blijven. Bij cruisereizen met een vertrek- en aankomstpunt in Australië wordt het land namelijk in de meeste gevallen volgens de Australische regels tussentijds niet verlaten. De uiterste vertrekdatum blijft in dat geval ongewijzigd. Die is dan dus niet drie maanden na uw laatste aankomst, maar drie maanden na uw vorige aankomst in Australië.

Maakt u een cruise waarbij u (onder meer) een Australische haven verlaat en later opnieuw in Australië arriveert? Vraag dan aan uw cruisemaatschappij of reisbureau of u het land officieel tussentijds verlaten heeft. Voor de zekerheid kunt u ook aanhouden dat u het land niet later dan drie maanden na de eerste aankomst verlaat.

Voorbeelden geldigheid

Controleer ook de geldigheidstermijn van uw paspoort
De geldigheid van uw visum Australië verloopt direct wanneer de geldigheidstermijn van uw paspoort afloopt. Ook als de geldigheidstermijn die op het visum staat nog niet voorbij is. U mag alleen in Australië arriveren met het paspoort waarmee uw visum is aangevraagd. Het paspoortnummer van dit paspoort staat ook op het visum.

Uw paspoort moet bij aankomst in Australië nog minimaal een halfjaar geldig zijn. Verloopt uw paspoort binnen een halfjaar na uw geplande aankomstdatum in Australië? Vraag dan een nieuw paspoort aan, voordat u aan de slag gaat met het aanvragen van uw visum Australië.


In bepaalde situaties kan de geldigheid eerder vervallen

Een visum Australië aanvragen is alleen toegestaan als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Houd er rekening mee dat u hieraan niet alleen moet voldoen op het moment van aanvragen, maar ook tijdens uw hele verblijf in Australië. Verandert er iets in uw situatie waardoor dit niet meer het geval is? Dan is uw visum niet meer geldig en mag u met dit visum niet meer naar Australie reizen. Dat is bijvoorbeeld het geval in deze situaties:

  • Het paspoort waarmee uw visum is aangevraagd is niet meer geldig
  • U heeft tuberculose gekregen
  • U bent veroordeeld voor een gevangenisstraf
  • U wilt werk uitvoeren waarvoor een werkvisum nodig is
  • U, of een familielid, heeft schulden gemaakt bij de Australische overheid

Is uw visum niet lang genoeg geldig?

Valt uw geplande aankomstdatum in Australië buiten de geldigheidstermijn zoals vermeld op het visum? Dien dan een nieuwe visumaanvraag in. Dat kan ook al voordat uw huidige visum is verlopen. De nieuwe aanvraag zal het vorige visum vervangen, waardoor u na toekenning weer opnieuw een jaar lang naar Australië kunt reizen. Dien deze aanvraag alleen in als u momenteel niet in Australië bent.

Een nieuw visum aanvragen

Bent u al in Australië en wilt u er langer dan drie maanden blijven? Het is niet mogelijk om uw visum te verlengen of opnieuw hetzelfde visumtype aan te vragen. Informeer bij de immigratiedienst of u in aanmerking komt voor een ander visumtype dat u wel tijdens uw verblijf kunt aanvragen.