Gaat u op vakantie of zakenreis naar Australië? Dan kunt u gebruikmaken van het eVisitor visum. Dit visum voor Australië is twaalf maanden geldig en kan binnen deze geldigheidstermijn een onbeperkt aantal keren worden gebruikt. Elk verblijf in Australië met het eVisitor visum mag tot maximaal drie maanden duren.

SydneyDe skyline van Sydney, met vooraan het beroemde Sydney Opera House

De geldigheidstermijn van het visum

Vanaf het moment dat u uw visum Australië heeft aangevraagd, duurt het doorgaans 5 dagen voordat het wordt toegekend. Als u gebruikmaakt van een spoedaanvraag gebeurt dat meestal binnen 60 minuten. De geldigheidstermijn gaat in zodra u het visum ontvangt. U mag vanaf dit moment meteen naar Australië reizen.

Het visum Australië is twaalf maanden geldig. Het visum moet geldig zijn op het moment van de paspoortcontrole na aankomst in Australië. Op het visum staat de datum waarop de geldigheid verloopt. Dat is de laatste dag waarop u Australië mag binnenreizen. Ook als u op de laatste dag van de geldigheidsduur van het visum Australië inreist, mag u nog maximaal drie maanden in Australië blijven.

De maximale verblijfsduur per reis

Het visum Australië is 12 maanden geldig, maar dit betekent niet dat u een jaar aaneengesloten in het land mag blijven. Uw verblijf in Australië mag maximaal drie maanden duren. Ook als u tijdens de geldigheidstermijn van het visum meerdere keren naar Australië reist, mag u er elke keer maximaal drie maanden blijven. Let erop dat de dag waarop u aankomt wel moet vallen binnen de geldigheidstermijn die op het visum staat.

Belangrijk aandachtspunt voor cruisereizigers

Houd de geldigheidsduur van uw visum extra goed in de gaten als u naar Australië reist per cruiseschip. Wanneer u tijdens een cruisereis meerdere malen in Australië aan wal gaat, mag u meestal niet elke keer drie maanden in het land blijven. Bij cruisereizen waarbij u meerdere keren vertrekt en aankomt in Australië blijft u in veel gevallen namelijk binnen de Australische zeegrenzen. U verlaat het land dus niet officieel. De uiterste vertrekdatum wordt in dat geval bepaald door uw eerste aankomst in het land. Die is dan dus niet drie maanden na uw laatste aankomst, maar drie maanden na uw vorige aankomst in Australië.

Maakt u een cruise waarbij u een Australische haven verlaat en later opnieuw in Australië arriveert? Vraag dan aan uw cruisemaatschappij of reisbureau of u het land officieel tussentijds verlaten heeft. Voor de zekerheid kunt u uw reis ook zo plannen dat u het land niet later dan drie maanden na de eerste aankomst verlaat.

Voorbeelden geldigheid

Controleer ook de geldigheidstermijn van uw paspoort
De geldigheid van uw visum Australië verloopt direct wanneer de geldigheidstermijn van uw paspoort afloopt. Ook als de geldigheidstermijn van uw visum langer is dan de geldigheidstermijn van uw paspoort. U mag alleen in Australië arriveren met het paspoort waarmee u het visum heeft aangevraagd. Het visum is namelijk gekoppeld aan dit paspoort. Het paspoortnummer van dit paspoort staat ook op het visum.

Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf uw aankomst in Australië. Verloopt uw paspoort al eerder? Vraag dan tijdig een nieuw paspoort aan. Doe dit ruim voordat u het visum Australië aanvraagt.


In bepaalde situaties kan de geldigheid van het visum eerder vervallen

Een visum Australië aanvragen is alleen toegestaan als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Houd er rekening mee dat u niet alleen aan de voorwaarden moet voldoen op het moment van aanvragen, maar ook tijdens uw hele verblijf in Australië. Verandert er iets in uw situatie waardoor u plotseling niet meer aan een of meerdere voorwaarden voldoet? Dan is uw visum niet meer geldig en mag u met dit visum niet meer naar Australie reizen. Dat is bijvoorbeeld het geval in deze situaties:

  • Het paspoort waarmee uw visum is aangevraagd is niet meer geldig.
  • U heeft tuberculose gekregen.
  • U bent veroordeeld voor een gevangenisstraf.
  • U wilt werk uitvoeren waarvoor een werkvisum nodig is.
  • U, of een familielid, heeft schulden gemaakt bij de Australische overheid.

Is uw visum niet lang genoeg geldig?

Valt uw geplande aankomstdatum in Australië buiten de geldigheidstermijn zoals vermeld op het visum? Dien dan een nieuwe visumaanvraag in. U kunt al een nieuw aanvraag indienen voordat uw huidige visum is verlopen. De nieuwe aanvraag zal de vorige aanvraag overschrijven. U krijgt dus een nieuw visum toegekend waarmee u opnieuw een jaar lang naar Australië kunt reizen. U mag deze nieuwe aanvraag alleen indienen als u zich op het moment niet in Australië bevindt.

Een nieuw visum aanvragen

Bent u al in Australië en wilt u langer dan drie maanden in het land blijven? Het is niet mogelijk om uw visum te verlengen of opnieuw hetzelfde visumtype aan te vragen. Informeer bij de immigratiedienst of u in aanmerking komt voor een ander visumtype dat u wel tijdens uw verblijf kunt aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.