Nieuwsbericht | | 01-08-2024 | ±3 minuten leestijd

De Vietnamese autoriteiten hebben aangekondigd dat er in de toekomst mogelijk meer nationaliteiten in aanmerking zullen komen voor een visumvrijstelling. De Vietnamese toerismesector is weliswaar flink gegroeid het afgelopen jaar, maar de Vietnamese premier hoopt dat verdere visumvrijstellingen ervoor zorgen dat er nog meer internationale toeristen naar Vietnam komen.

De bestaande visumvrijstellingen

Momenteel kunnen reizigers met de nationaliteit van 25 verschillende landen zonder visum naar Vietnam reizen. Landen die onder deze visumvrijstelling vallen zijn onder andere een aantal Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar ook Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Japan. Reizigers uit deze landen mogen voor toeristische reizen die maximaal 45 dagen duren zonder visum in Vietnam blijven. Als deze reizigers langer dan 45 dagen in Vietnam willen blijven, hebben ze wel een visum nodig.

De Vietnamese autoriteiten hebben deze regeling ingevoerd om het land toegankelijker te maken voor toeristen. Dit beleid lijkt te hebben gewerkt. Het aantal toeristen dat in 2023 naar Vietnam kwam was meer dan drie keer zo hoog als in 2022. Uiteraard was het versoepelde visumbeleid niet de enige reden die tot de explosieve toename in de toeristenaantallen leidde. De coronapandemie liep langzaam ten einde, waardoor het voor veel toeristen weer mogelijk was verre reizen te ondernemen.

Vietnam populair onder Zuid-Koreanen

Vietnam is vooral erg populair onder toeristen uit Zuid-Korea. In de eerste zes maanden van 2024 kwamen meer dan 2 miljoen Zuid-Koreaanse reizigers naar Vietnam, meer dan elke andere nationaliteit. De Zuid-Koreanen maakten 25% uit van het totaal aantal internationale toeristen. Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan de intensieve samenwerking tussen de Vietnamese en Zuid-Koreaanse overheid op het gebied van toerisme. De visumvrijstelling voor Zuid-Koreanen die hier het gevolg van is, speelt vermoedelijk een belangrijke rol bij het stimuleren van het Zuid-Koreaanse toerisme naar Vietnam.

Visumvrijstelling voor meer nationaliteiten

Hoewel het toerisme in Vietnam floreert, wil de Vietnamese regering nog meer buitenlandse reizigers aansporen om het land te bezoeken. De Vietnamese premier Phạm Minh Chính heeft duidelijk gemaakt dat het voor toeristen makkelijker moet worden om naar Vietnam te reizen. Op dit moment komen reizigers met het paspoort van 25 verschillende landen in aanmerking voor een visumvrijstelling. Dit in tegenstelling tot het visumbeleid van een aantal andere landen in Zuidoost-Azië die visumvrijstellingen hanteren voor meer verschillende nationaliteiten.

Welke landen in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor deze visumvrijstelling is nog niet bekendgemaakt. De Vietnamese autoriteiten hebben daarentegen wel medegedeeld dat ze ernaar streven om over heel 2024 18 miljoen buitenlandse toeristen aan te trekken. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2023, toen 12,6 miljoen toeristen naar Vietnam kwamen.

Het e-visum Vietnam

Reizigers die niet in aanmerking komen voor een visumvrijstelling voor Vietnam worden genoodzaakt een e-visum aan te vragen. In tegenstelling tot veel andere landen in de regio biedt Vietnam geen visa on arrival meer aan, wat voor de coronapandemie nog wel het geval was. Hierdoor wordt aangeraden het visum al ruim voor het vertrek naar Vietnam aan te vragen.

Voor een visumaanvraag voor Vietnam zijn een aantal dingen nodig. Zo moeten reizigers een paspoort hebben dat nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst in het land. Ook moet u een pasfoto bij de hand hebben die niet ouder is dan zes maanden. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn. Een nette selfie volstaat ook, zolang het gezicht van de reiziger duidelijk in beeld is en de achtergrond egaal is. Verder moet duidelijk zijn waar de reiziger arriveert en vanaf welke locatie hij of zij vertrekt. Meer weten? Bekijk dan deze pagina over de visumvoorwaarden van Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,42 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.