Na bijna 3 maanden zonder binnenlandse corona-besmettingen treden er op dit moment dagelijks enkele besmettingen op. Om het infectierisico zo klein mogelijk te houden heeft de Vietnamese overheid het land bijna helemaal afgesloten van de buitenwereld, wat ook invloed heeft op het gebruik van toeristische en zakelijke visums. Lees in dit artikel over de invloed die deze maatregelen hebben op uw reisplannen. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2021.

Hoe groot is het corona-probleem nu in Vietnam?

Vietnam was er vroeg bij met het nemen van maatregelen tegen corona. Er zijn inmiddels 2.865 besmettingen en 35 sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld (per 28-04-2021). Daarmee is Vietnam een van de landen die de corona-uitbraak het beste onder controle hebben. De maatregelen die door de overheid zijn genomen, zijn er niet alleen op gericht om de verspreiding van het virus binnen de landsgrenzen van Vietnam te stoppen, maar ook om het inreizen van besmette personen te voorkomen.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19

Kan ik nog naar Vietnam reizen?

In zijn algemeenheid kunnen buitenlanders tot nader order niet naar Vietnam reizen. Personen met de Vietnamese nationaliteit worden nog wel toegelaten. Ook kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor personen die het land willen inreizen om medische of andere gespecialiseerde hulp te bieden en is er een uitzondering voor “experts, business managers en highly skilled workers” die nodig zijn om de Vietnamese economie draaiende te houden of weer op te starten. Deze personen moeten het visum via hun Vietnamese samenwerkingspartner aanvragen en niet via de ambassade of het consulaat.

Reizigers die worden toegelaten moeten bij vertrek een medische verklaring door een arts laten opmaken waaruit blijkt dat ze geen coronasymptomen hebben en negatief op corona zijn getest. Bij de paspoortcontrole moeten ze deze verklaring kunnen laten zien en na aankomst in Vietnam 6 dagen in een daarvoor aangewezen locatie in quarantaine doorbrengen. Ze worden in deze tijd twee keer op corona getest. Als beide tests negatief zijn, mogen ze de volgende 8 dagen in thuisquarantaine/zelfisolatie verblijven. De kosten voor het verblijf in de aangewezen quarantaine-locatie moeten reizigers zelf betalen.

Voor diplomaten, houders van dienstpassen en zakenreizigers, de boven genoemde “experts, business managers en highly skilled workers” en hun familieleden bestaat een uitzondering op de quarantaineplicht als ze minder dan 14 dagen in het land blijven. Deze personen moeten wel 3 tot 5 dagen voor aankomst in Vietnam nog een PCR-test in een door de Vietnamese regering erkende testfaciliteit hebben ondergaan en moeten in Vietnam zelf regelmatig opnieuw een PCR-test laten uitvoeren. Ze mogen hun verblijf alleen verlaten om naar de goedgekeurde afspraken in het kader van hun werkzaamheden te gaan. Bovendien moeten zij een ziektekostenverzekering die buitenlandse ziektekosten dekt of een garantie van hun bedrijf kunnen overleggen dat deze eventuele kosten i.s.m. het coronavirus dekt.

Is het nog mogelijk om een visum aan te vragen?

In tegenstelling tot het VOA is het aanvragen van een e-visum Vietnam nog steeds mogelijk. De aanvragen voor een e-visum worden door de immigratiedienst echter pas weer in behandeling genomen zodra het inreisverbod opgeheven wordt. Houd er daarbij rekening mee dat nog niet bekend is, wanneer het inreisverbod wordt opgeheven en dat ook nog niet bekend is of er daarna aanvullende voorwaarden aan het reizen met een visum Vietnam worden gesteld.

Alvast een visum aanvragen voor een geplande reis naar Vietnam

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Vietnam te gaan?

Dat is nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten en informeer hiernaar bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. De verwachting is dat nog minimaal een maand wordt afgeraden naar Vietnam te reizen.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra u weer normaal naar Vietnam kunt reizen?
Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Ik ben nog in Vietnam, wat moet ik doen?

De maatregelen die de overheid van Vietnam neemt om corona tegen te gaan, zijn weliswaar versoepeld, maar deze kunnen lokaal verschillen. Wel geldt een algemene verplichting om in de openbare ruimte mondmaskers te dragen, in restaurants is een minimum-afstand verplicht. Bij overtreding van de hygiënevoorschriften kunnen hoge boetes worden opgelegd. Mogelijk wordt u verplicht onder onwenselijke en onhygiënische omstandigheden in quarantaine te gaan als u ziekteverschijnselen vertoont. Neem in dat geval contact op met de Nederlandse ambassade in Vietnam.

Als u Vietnam wilt verlaten dan kan dat met een commerciële vlucht vanuit Ho Chi Minh City of Hanoi, via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, luchthaven Incheon. Asiana Airlines, Korean Air en KLM bieden vluchten aan. Bij terugkeer naar Nederland hebt u óf een negatieve NAAT(PCR)-test, die niet langer dan 24 uur voor het boarden voor uw vlucht is afgenomen óf zowel een hooguit 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen NAAT(PCR)-test als een hooguit 24 uur voor het boarden voor uw vlucht in Vietnam afgenomen sneltest nodig. U kunt bij het boarden in plaats van de NAAT-test - zeker als u op de NAAT- en/of sneltest na een doorgemaakte corona-infectie positief blijft testen - ook een bewijs van uw doorgemaakte Covid-19-infectie, die minimaal 2 weken en maximaal 8 weken oud mag zijn, samen met een officiële verklaring van een reguliere arts, die maximaal 72 uur oud mag zijn dat u niet meer besmettelijk bent, overleggen. Na aankomst blijft u 10 dagen in thuisquarantaine. Vanaf de 5e dag in zelfisolatie kunt u zich laten testen om de quarantainetijd te verkorten.

Als u nog in Vietnam bent en nog niet terug kunt of wilt keren, neem dan contact op met de Immigration Services, of en hoe u uw visum of verblijfsvergunning kunt verlengen. Kantoren van de Immigration Service zijn er in Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh City.

Wie is aansprakelijk voor de financiële (gevolg)schade?

Corona resulteert in grote financiële schade voor reizigers, reisbureaus, touroperators en verzekeraars. In sommige gevallen zal het wellicht lukken om schade te verhalen, maar dit zal zeker niet altijd het geval zijn. Ook de immigratiedienst van Vietnam geeft géén geld terug aan reizigers die de visumkosten al hebben voldaan maar vanwege corona geen gebruik meer kunnen maken van het visum.

Disclaimer: het coronavirus (Covid-19) heeft grote gevolgen voor een groot aantal reizigers, met of zonder visum Vietnam. Niet alle gevolgen zijn momenteel goed in te schatten en dagelijks worden er veel maatregelen en restricties gewijzigd. De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld, maar er kan niet worden gegarandeerd dat deze op elk moment compleet en actueel zal zijn. Informeer voor de laatste ontwikkelingen over corona in Vietnam ook bij uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij.