Na bijna 3 maanden zonder binnenlandse corona-besmettingen treden er op dit moment dagelijks duizenden nieuwe besmettingen op. Om het infectierisico zo klein mogelijk te houden heeft de Vietnamese overheid het land bijna helemaal afgesloten van de buitenwereld, wat ook invloed heeft op het gebruik van toeristische en zakelijke visums. Lees in dit artikel over de invloed die deze maatregelen hebben op uw reisplannen. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 15 september 2021.

Hoe groot is het corona-probleem nu in Vietnam?

Vietnam was er vroeg bij met het nemen van maatregelen tegen corona, maar sinds mei 2021 is sprake van uitbraken op grotere schaal. Er zijn inmiddels 635.055 besmettingen en 15.936 sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld (per 15-09-2021). Waar Vietnam lange tijd de corona-uitbraak goed onder controle leek te hebben, lopen de infecties in de laatste weken in voor Vietnam ongekende snelheden op. Dit is deels te wijten aan het trage vaccinatieprogramma in het land; slechts 5,2% van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Het merendeel van besmettingen vindt plaats in de zuidelijke provincies. De toename van besmettingen gaat zo snel dat sommige andere landen, zoals Egypte, zelfs inreisbeperkingen voor reizigers uit Vietnam hebben ingesteld. De maatregelen die door de Vietnamese overheid zijn genomen, zijn er niet alleen op gericht om de verspreiding van het virus binnen de landsgrenzen van Vietnam te stoppen, maar ook om het inreizen van besmette personen te voorkomen.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19

Kan ik nog naar Vietnam reizen?

De Vietnamese overheid heeft bekend gemaakt het eiland Phu Quoc binnenkort te heropenen voor volledig gevaccineerde toeristen. Dit experiment zal zes maanden duren en geldt als pilot om te zien of andere delen van Vietnam ook weer toeristen kunnen verwelkomen.

In zijn algemeenheid kunnen buitenlanders echter tot nader order niet naar Vietnam reizen. Personen met de Vietnamese nationaliteit worden nog wel toegelaten. Ook kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor personen die het land willen inreizen om medische of andere gespecialiseerde hulp te bieden en is er een uitzondering voor “experts, business managers en highly skilled workers” die nodig zijn om de Vietnamese economie draaiende te houden of weer op te starten. Deze personen kunnen hun visum niet via de ambassade of het consulaat aanvragen, maar hun Vietnamese samenwerkingspartner moet dat in Vietnam zelf doen.

Reizigers die worden toegelaten moeten bij vertrek een medische verklaring door een arts laten opmaken waaruit blijkt dat ze geen coronasymptomen hebben en negatief op corona zijn getest. Bij de paspoortcontrole moeten ze deze verklaring kunnen laten zien en na aankomst in Vietnam minimaal 21 dagen in een daarvoor aangewezen locatie (gemandateerd hotel of door de overheid opgezette quarantainefaciliteit) in quarantaine doorbrengen. Ze worden in deze tijd drie keer op corona getest. Als alle tests negatief zijn, mogen ze de volgende 7 dagen in thuisquarantaine/zelfisolatie verblijven, waar ze nogmaals 2 keer getest worden. De kosten voor het verblijf in de aangewezen quarantaine-locatie en de tests moeten reizigers zelf betalen.

Voor diplomaten, houders van dienstpassen en zakenreizigers, de boven genoemde “experts, business managers en highly skilled workers” en hun familieleden kan een uitzondering gemaakt worden, zodat ze reeds gedurende de quarantaineperiode werkzaamheden uit kunnen voeren. Deze uitzondering moet door de Vietnamese samenwerkingspartner in Vietnam zelf aangevraagd worden. Ook na toekenning van deze uitzondering moeten deze personen 3 tot 5 dagen voor aankomst in Vietnam een PCR-test in een door de Vietnamese regering erkende testfaciliteit hebben ondergaan en moeten ze in Vietnam zelf regelmatig opnieuw een PCR-test laten uitvoeren. Ze mogen hun verblijf alleen verlaten om naar de goedgekeurde afspraken in het kader van hun werkzaamheden te gaan. Bovendien moeten alle reizigers een ziektekostenverzekering die buitenlandse ziektekosten dekt of een garantie van hun bedrijf dat deze eventuele kosten i.s.m. het coronavirus dekt, kunnen overleggen.

Is het nog mogelijk om een visum aan te vragen?

In tegenstelling tot het VOA is het aanvragen van een e-visum Vietnam nog steeds mogelijk. De aanvragen voor een e-visum worden door de immigratiedienst echter pas weer in behandeling genomen zodra het inreisverbod opgeheven wordt. Houd er daarbij rekening mee dat nog niet bekend is, wanneer het inreisverbod wordt opgeheven en dat ook nog niet bekend is of er daarna aanvullende voorwaarden aan het reizen met een visum Vietnam worden gesteld.

Alvast een visum aanvragen voor een geplande reis naar Vietnam

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Vietnam te gaan?

Dat is nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten en informeer hiernaar bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Momenteel heeft Vietnam te maken met extreem veel besmettingen. De verwachting is dat nog minimaal een maand wordt afgeraden naar Vietnam te reizen.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra u weer normaal naar Vietnam kunt reizen?
Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Ik ben nog in Vietnam, wat moet ik doen?

Vanwege de sinds begin mei oplopende infectie-aantallen hebben veel provincies feesten, evenementen, bijeenkomsten en religieuze samenkomsten verboden en scholen, horeca en andere niet-essentiële dienstverlening gesloten. In provincies met bijzonder hoge besmettingscijfers gelden zeer strenge lockdowns. In Ho Chi Minhstad mogen inwoners niet langer de straat op, zelfs niet voor boodschappen. In het hele land geldt een algemene verplichting om in de openbare ruimte mondmaskers te dragen, in restaurants is een minimum-afstand verplicht. Ook worden corona-tests op openbare plekken doorgevoerd, die verplicht zijn. Bij overtreding van deze hygiënevoorschriften kunnen hoge boetes worden opgelegd. Mogelijk wordt u verplicht onder onwenselijke en onhygiënische omstandigheden in quarantaine te gaan als u ziekteverschijnselen vertoont. Neem in dat geval contact op met de Nederlandse ambassade in Vietnam.

Hoe keer ik terug naar Nederland?

Als u Vietnam wilt verlaten dan kan dat met een commerciële vlucht vanuit Ho Chi Minh City of Hanoi, via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, luchthaven Incheon. Asiana Airlines, Korean Air en KLM bieden vluchten aan. Bij terugkeer naar Nederland hebt u óf een negatieve NAAT(PCR)-test, die niet langer dan 48 uur voor het boarden voor uw vlucht is afgenomen óf zowel een hooguit 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen NAAT(PCR)-test als een hooguit 24 uur voor het boarden voor uw vlucht in Vietnam afgenomen sneltest nodig. U kunt bij het boarden in plaats van de NAAT-test ook een bewijs van uw doorgemaakte Covid-19-infectie, die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud mag zijn en in de Europese Unie afgegeven moet zijn, of een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat u volledig met een door de WHO of de EMA toegelaten vaccin ingeënt bent, overleggen. Bij aankomst in Nederland hoeft u niet in quarantaine.

Als u nog in Vietnam bent en nog niet terug kunt of wilt keren, neem dan contact op met de Immigration Services, of en hoe u uw visum of verblijfsvergunning kunt verlengen. Kantoren van de Immigration Service zijn er in Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh City.

Wie is aansprakelijk voor de financiële (gevolg)schade?

Corona resulteert in grote financiële schade voor reizigers, reisbureaus, touroperators en verzekeraars. In sommige gevallen zal het wellicht lukken om schade te verhalen, maar dit zal zeker niet altijd het geval zijn. Ook de immigratiedienst van Vietnam geeft géén geld terug aan reizigers die de visumkosten al hebben voldaan maar vanwege corona geen gebruik meer kunnen maken van het visum.

Disclaimer: het coronavirus (Covid-19) heeft grote gevolgen voor een groot aantal reizigers, met of zonder visum Vietnam. Niet alle gevolgen zijn momenteel goed in te schatten en dagelijks worden er veel maatregelen en restricties gewijzigd. De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld, maar er kan niet worden gegarandeerd dat deze op elk moment compleet en actueel zal zijn. Informeer voor de laatste ontwikkelingen over corona in Vietnam ook bij uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij.