Vietnam heeft op 15 maart besloten de grenzen weer te openen voor internationale reizigers. Inmiddels mogen zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers weer naar Vietnam reizen. Een coronatest voor vertrek is niet meer nodig. Reizigers moeten wel een verplichte zorgverzekering afsluiten en een visum Vietnam aanvragen. In dit artikel vindt u alle informatie over de huidige stand van zaken rondom corona in Vietnam. Deze pagina is bijgewerkt op 15-08-2022.

De coronapandemie in Vietnam

De Vietnamese regering nam begin 2020 de eerste maatregelen tegen de uitbreiding van het coronavirus. Het doel hiervan was om de inwoners zo goed mogelijk te beschermen en om de gezondheidszorg te ontlasten. Een van de maatregelen was een inreisverbod voor buitenlandse reizigers. Inmiddels is bijna 80% van de bevolking van Vietnam volledig tegen het coronavirus gevaccineerd, waardoor de regering het weer veilig vindt om de grenzen voor internationale reizigers volledig te openen.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Na een succesvol verloop van de vaccinatiecampagne zijn vakanties en zakenreizen naar Vietnam weer toegestaan.

Mag ik weer naar Vietnam reizen?

Op 15 maart heeft de regering van Vietnam het inreisverbod voor buitenlanders opgeheven. Het is dus weer mogelijk om voor een vakantie of zakenreis naar Vietnam te reizen. De Nederlandse overheid geeft Vietnam de kleurcode geel. Dit betekent dat het in de meeste gevallen veilig is om naar het land te reizen. Reizigers worden wel geadviseerd om zich goed voor te bereiden, omdat de veiligheidssituatie in Vietnam verschilt van de situatie in Nederland.

Sinds 15 mei is het voor gevaccineerde en ongevaccineerde personen toegestaan om naar Vietnam te reizen. Een coronatest voor vertrek is niet meer nodig, ongeacht de vaccinatiestatus. Er zijn nog wel enkele coronamaatregelen van toepassing. Hieronder leest u welke stappen u moet volgen om naar Vietnam te mogen reizen.

Visum Vietnam aanvragen

De meeste reizigers hebben een visum nodig om naar Vietnam te reizen. Dit geldt onder andere voor Nederlandse en Belgische reizigers. U kunt het visum voor Vietnam gemakkelijk voor uw vertrek online aanvragen. U moet hiervoor een aanvraagformulier invullen en enkele documenten aanleveren. Het aanvraagproces duurt maar 10 minuten en het visum wordt nadat het gekeurd is digitaal naar u toegestuurd.
Vraag nu uw visum Vietnam aan

PC-COVID app downloaden en zorgverzekering afsluiten

De overheid van Vietnam heeft een app ontwikkeld waarmee de verspreiding van het coronavirus in kaart wordt gebracht, de PC-COVID app. Iedereen die naar Vietnam wil reizen, moet deze app downloaden. Dat kan via de Google Play Store of de App Store.

Verder moeten reizigers over een zorgverzekering beschikken die de kosten van een mogelijke coronabehandeling in Vietnam tot een bedrag van minstens 10.000 USD afdekt. Reizigers mogen zelf hun verzekeringsmaatschappij kiezen, maar moeten bij de aankomst in Vietnam kunnen aantonen dat ze voldoende verzekerd zijn.

Terugreis naar Nederland en België

Voor de terugreis naar Europa gelden verschillende regels per land. Voor de terugreis naar Nederland verviel per 23 maart de plicht om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te tonen. Sinds eind april is het ook niet meer nodig om een gezondheidsverklaring voor de terugreis naar Nederland in te vullen. Ook in België werden de coronagerelateerde maatregelen voor de terugreis onlangs opgeheven.

Disclaimer: het coronavirus heeft veel impact gehad op reizen naar Vietnam en de verwachting is dat dit voorlopig zo zal blijven. Coronamaatregelen kunnen snel veranderen en hoewel deze pagina met zorg is samengesteld, is het niet mogelijk om te garanderen dat alle informatie te allen tijde compleet en volledig correct is. Informeer voor het maken van concrete reisplannen ook bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator met welke maatregelen u rekening moet houden.