In Vietnam zijn nog relatief weinig corona-besmettingen. Om dit zo te houden heeft de Vietnamese overheid maatregelen genomen, die ook invloed hebben op het gebruik van toeristische en zakelijke visums. Lees in dit artikel over de invloed die deze maatregelen hebben op uw reisplannen. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2020.

Hoe groot is het corona-probleem nu in Vietnam?

Vietnam was er relatief vroeg bij met het nemen van maatregelen tegen corona. Er zijn inmiddels 328 besmettingen gemeld en er is voor zover bekend nog steeds niemand overleden aan het virus (per 01-06-2020). De maatregelen die door de overheid zijn genomen, zijn er niet alleen op gericht om de huidige uitbraak binnen de landsgrenzen van Vietnam te stoppen, maar ook om het inreizen van besmette personen te voorkomen.

Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19Ook Vietnam heeft strenge maatregelen genomen tegen een verdere uitbraak van corona / Covid-19

Kan ik nog naar Vietnam reizen?

In zijn algemeenheid kunnen zakenreizigers en toeristen, die in de laatste 14 dagen voor vertrek in een van de Schengenlanden of Groot Brittannië zijn geweest, momenteel niet naar Vietnam reizen. Dat geldt ook voor reizigers die een visum hebben ontvangen van de immigratiedienst waarop staat dat ze het land mogen betreden. Personen met de Vietnamese nationaliteit worden nog wel toegelaten. Ook kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor personen die het land willen inreizen om medische of andere gespecialiseerde hulp te bieden en er is een uitzondering voor “experts, business managers en highly skilled workers” die nodig zijn om de Vietnamese economie draaiende te houden of weer op te starten. Wel moet elke reiziger na aankomst in Vietnam twee weken in een daarvoor aangewezen locatie in quarantaine doorbrengen.

Is mijn visum voor een reis later dit jaar nog geldig?

Veel toeristen hebben al een visum ontvangen voor een reis later dit jaar, wanneer de huidige corona-maatregelen wellicht niet meer van kracht zijn. Het is niet bekend of de toegekende visums dan alsnog kunnen worden gebruikt. De kans dat dit wel het geval zal zijn is groot, maar een officiële bevestiging van de Vietnamese immigratiedienst hierover is nog niet gegeven.

Is het nog mogelijk om een visum aan te vragen?

In tegenstelling tot het VOA is het aanvragen van een e-visum Vietnam is nog steeds mogelijk. Nieuwe aanvragen worden echter niet direct door de immigratiedienst in behandeling genomen. Het is daardoor wel mogelijk om een aanvraag in te dienen, maar niet bekend wanneer deze zal worden goedgekeurd. Reken erop dat dit minimaal zal duren totdat het inreisverbod weer wordt opgeheven. Houd er daarbij rekening mee dat nog niet bekend is tot wanneer het inreisverbod geldt en of daarna nog andere maatregelen worden genomen, die mogelijk invloed hebben op het reizen met een visum Vietnam.

Alvast een visum aanvragen voor een geplande reis naar Vietnam

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Vietnam te gaan?

Dat is nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten en informeer hiernaar bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. De verwachting is dat nog minimaal een maand wordt afgeraden naar Vietnam te reizen.

Ik ben nog in Vietnam, wat moet ik doen?

Probeer terug te keren naar uw thuisland als dat mogelijk is. De maatregelen die de overheid van Vietnam neemt om corona tegen te gaan, zijn streng. Mogelijk wordt u verplicht onder onwenselijke en onhygiënische omstandigheden in quarantaine te gaan als u het land niet verlaat. Neem in dat geval contact op met de Nederlandse ambassade in Vietnam. De Nederlandse overheid raadt alle toeristen en andere bezoekers die zonder noodzakelijke reden nog in Vietnam zijn, Vietnam met een commerciële vlucht vanuit Ho Chi Minh City of Hanoi via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, luchthaven Incheon te verlaten. Asiana Airlines, Korean Air en KLM bieden vluchten aan.

Als u nog in Vietnam bent en nog niet terug kunt keren (omdat er bijvoorbeeld geen vluchten zijn), neem dan contact op met de Immigration Services, hoe u uw visum of verblijfsvergunning kunt verlengen.

Wie is aansprakelijk voor de financiële (gevolg)schade?

Corona resulteert in grote financiële schade voor reizigers, reisbureaus, touroperators en verzekeraars. In sommige gevallen zal het wellicht lukken om schade te verhalen, maar dit zal zeker niet altijd het geval zijn. Ook de immigratiedienst van Vietnam geeft géén geld terug aan reizigers die de visumkosten al hebben voldaan maar vanwege corona geen gebruik meer kunnen maken van het visum.

Disclaimer: het coronavirus (Covid-19) heeft grote gevolgen voor een groot aantal reizigers, met of zonder visum Vietnam. Niet alle gevolgen momenteel goed in te schatten en dagelijks worden er veel maatregelen en restricties gewijzigd. De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld, maar er kan niet worden gegarandeerd dat deze op elk moment compleet en actueel zal zijn. Informeer voor de laatste ontwikkelingen over corona in Vietnam ook bij uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij.