Vietnam is in Nederland en België vertegenwoordigd met de Vietnamese ambassades in Den Haag en in Brussel. De meeste reizigers die voor een vakantie, zakenreis of overstap naar Vietnam reizen hoeven echter geen bezoek te brengen aan de ambassade. Zij kunnen hun visum Vietnam eenvoudig online aanvragen.

Verantwoordelijkheden van de ambassade

De ambassade van Vietnam in Den Haag heeft verschillende taken. Enerzijds kunnen Vietnamezen in Nederland en België bij de ambassade terecht voor consulaire aangelegenheden, zoals het aanvragen van paspoorten, uittreksels uit de Vietnamese registers en overige documenten. Anderzijds is de ambassade verantwoordelijk voor visumaanvragen van buitenlanders die niet in aanmerking komen voor het e-visum voor Vietnam.

Bovendien onderhoudt de ambassade bilaterale relaties tussen Vietnam en Nederland. Nederland steunt Vietnam sinds 1970 met ontwikkelingshulp, met onder andere als doel het onderwijs en de gezondheidszorg in het land te verbeteren en aanpassingen door te voeren om klimaatverandering tegen te gaan. In de afgelopen jaren zijn de economische betrekkingen tussen Nederland en Vietnam sterk gegroeid. Nederland is de vierde Europese handelspartner van Vietnam en heeft daarnaast in meer dan 230 projecten van Vietnamese bedrijven geïnvesteerd.

Wanneer is een bezoek aan de ambassade nodig?

Voor de meeste reizigers is het niet noodzakelijk naar de ambassade te gaan. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen over het algemeen met een e-visum naar Vietnam reizen, dat online aangevraagd wordt. Alleen reizigers die niet aan de voorwaarden van het elektronische visum voldoen of langer in Vietnam willen blijven dan met een e-visum toegestaan is, moeten naar de ambassade voor hun visumaanvraag.

Met een e-visum mogen reizigers maximaal 30 dagen achtereenvolgens in Vietnam blijven. Daarnaast zijn er slechts een beperkt aantal luchthavens, havens en grensovergangen waar men met een e-visum mag aankomen en weer vetrekken. Reizigers die hier niet aan voldoen of langer dan 30 dagen willen blijven, hebben een fysiek visum voor Vietnam nodig (een visum dat in het paspoort geplakt of gestempeld wordt). Dit fysieke visum voor Vietnam wordt aangevraagd bij de Vietnamese ambassade.

Contactgegevens van de ambassades in Den Haag en Brussel

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor het e-visum Vietnam? Neem dan contact op met de ambassade in Den Haag of in Brussel. De consulaire afdeling van de ambassade in Den Haag is op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.30 geopend. Bij de ambassade in Brussel kunnen op maandag tussen 11.00 en 12.00 en op woensdag tussen 11.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 17.00 visumaanvragen worden ingediend. Het wordt aangeraden vooraf telefonisch te controleren of de ambassade daadwerkelijk geopend is. Vietnam kent namelijk relatief veel feestdagen, waarop de ambassades gesloten zijn. Hier leest u meer over de feestdagen in Vietnam en de mogelijke vertraging bij het verwerken van visumaanvragen die hierdoor veroorzaakt wordt.

De ambassade van Vietnam in Nederland
AdresJavastraat 1, 2585 Den Haag
Telefoon+31 (0)70 364 8917
Fax+31 (0)70 364 8656
E-mailvnembassy.nl@mofa.gov.vn

Adres van de Vietnamese ambassade in Den HaagAdres van de ambassade van Vietnam in Den Haag: Javastraat 1


De ambassade van Vietnam in België
AdresBoulevard Général Jacques 1, 1050 Brussel
Telefoon+32 (0) 2 379 27 37
E-mailvnemb.brussels@skynet.be

Adres van de Vietnamese ambassade in BrusselAdres van de ambassade van Vietnam in Brussel: Boulevard Général Jacques 1