Het e-visum Vietnam is het meest aangevraagde visumtype sinds de uitfasering van het visum on arrival. Het elektronische visum (e-visum) is namelijk eenvoudiger aan te vragen, omdat de aanvraagprocedure geheel online verloopt. U hoeft voor uw visumaanvraag dus geen afspraak te maken bij een ambassade of consulaat van Vietnam. Na goedkeuring wordt het visum als PDF verstrekt.

Waarom een elektronisch visum?

Elektronische visa of e-visa zijn moderne reistoestemmingen. De aanvraag- en afgifteprocedures van een e-visum zijn volledig gedigitaliseerd. De aanvraag wordt via een online formulier ingediend en ook de benodigde reisdocumenten moeten in digitale vorm worden aangeleverd. Vervolgens wordt de visumaanvraag door de immigratiedienst gekeurd en wordt beoordeeld of de aanvrager aan alle voorwaarden voldoet. Vaak wordt ook de immigratiedienst bij de beoordeling van aanvragen ondersteund door een geautomatiseerd systeem. Het voordeel van de online aanvraagprocedure is dat reizigers niet meer naar de ambassade hoeven te gaan om documenten in te leveren en formulieren in te vullen. Bovendien kan de immigratiedienst door het gebruik van computersystemen meer aanvragen per uur verwerken. Zo kunnen zowel de levertijden als de kosten van het visum gereduceerd worden.

Rivier en bergen in VietnamRijstvelden in de provincie Ninh Binh.

Bijzonderheden e-visum Vietnam

Het e-visum is geschikt voor zakenreizen en vakanties in Vietnam. Met het elektronische visum Vietnam mag u één keer het land inreizen en maximaal 30 dagen in het land verblijven. Het e-visum kan door reizigers uit een beperkt aantal landen worden aangevraagd, waaronder Nederland, België, alle andere EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De meeste reizigers uit deze landen kunnen probleemloos gebruikmaken van het e-visum voor Vietnam, maar men moet wel voldoen aan alle voorwaarden van het visum.

Hoe snel wordt het e-visum geleverd en wat zijn de kosten?

Het elektronische aanvraagsysteem is de snelste en gemakkelijkste manier om een visum Vietnam te verkrijgen. De aanvraagprocedure bestaat enkel uit het invullen van een digitaal aanvraagformulier, het betalen van de kosten en het uploaden van twee documenten voor elke reiziger: een pasfoto en een foto of scan van het paspoort. Het voltooien van de visumaanvraag neemt doorgaans maar 10 minuten in beslag en de totale kosten bedragen € 49,95. Dit is een totaalprijs, inclusief alle consulaire kosten, belastingen en servicekosten.

Nadat u een aanvraag heeft ingediend, wordt deze door de visumspecialisten van VisumBuitenland.be gecontroleerd op veel voorkomende fouten. Als alles in orde is, wordt uw aanvraag vervolgens meteen overgedragen aan de Vietnamese immigratiedienst, die besluit of ze het visum toekennen of de aanvraag afkeuren. Als het formulier zorgvuldig en naar waarheid is ingevuld, worden visumaanvragen in de praktijk bijna nooit afgekeurd. De hele procedure vanaf het moment van het indienen van de aanvraag tot het verstrekken van het visum duurt gemiddeld 1 week. Reist u al op korte termijn naar Vietnam? Tegen een toeslag van € 17,50 kunt u ook een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld al binnen 3 werkdagen verwerkt.
Nu het e-visum Vietnam aanvragen

Hoe ziet een e-visum eruit?

E-visa voor Vietnam worden digitaal verstrekt in de vorm van een digitaal PDF-document. Op dit document staan uw persoonlijke gegevens, de uitgifte- en verloopdatum van het visum en een QR-code. U moet dit document downloaden en uitprinten. De douane in Vietnam accepteert uitsluitend geprinte versies van het e-visum. Het wordt aanbevolen om minstens twee geprinte kopieën van het visum mee te nemen op reis en de elektronische versie op een mobiele telefoon op te slaan. Het zou kunnen dat u bij aankomst een kopie moet inleveren.

In deze gevallen kunt u géén gebruikmaken van het e-visum

Er zijn meerdere redenen waarom u mogelijk niet in aanmerking komt voor een elektronisch visum Vietnam. In de volgende gevallen kunt u geen gebruikmaken van het e-visum:

  • U heeft geen paspoort van een land dat op deze pagina wordt genoemd.
  • U heeft geen regulier paspoort.
  • Uw paspoort is op het moment van aankomst minder dan 6 maanden geldig.
  • Uw reisdoel is niet zakelijk of toeristisch.
  • U bent in de afgelopen 3 jaar Vietnam uitgezet.
  • U heeft ernstige psychische aandoeningen of een besmettelijke ziekte waardoor u een mogelijk gevaar voor uw omgeving vormt.
  • U wilt meer dan 30 dagen in Vietnam verblijven.
  • U reist het land niet in en uit via een van de toegestane aankomst- of vertreklocaties.


Als een van deze redenen op uw situatie van toepassing is, kunt u in veel gevallen een ander soort visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam. Voor de meeste toeristen en zakenreizigers voldoet echter het e-visum Vietnam. Als u aan de voorwaarden voldoet, wordt u dus aanbevolen om dit type visum aan te vragen.
E-visum Vietnam nu aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,02 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.