Praktische en algemene informatie over Vietnam. Lees over de valuta, het tijdsverschil, de vliegtijd, het type stekkers en de veiligheid van het kraanwater in Vietnam.

Vietnam is een vakantiebestemming in opkomst. Vooral ontdekt door de avontuurlijke backpackers, maar ook steeds meer in trek bij het grote publiek. Velen herkennen direct de mysterieuze foto’s van Ha Long Bay in de mist, en de rijstterrassen in Sapa. Maar naast mooie vergezichten heeft Vietnam ook een rijke historie, waar vandaag de dag nog veel van te zien en ontdekken is. Alleen al de keizerlijke stad Hué kan veel toeristen meerdere dagen boeien.

Een opkomend land
Behalve een ideaal vakantieland is Vietnam ook een enorm opkomende economie. Het communistische land heeft één politieke partij die het land daadkrachtig bestuurt. Zoals dat in meer communistische landen het geval is, heeft dit voor- en nadelen. Een voordeel van een lang zittende partij is het consequente langetermijnbeleid dat al jaren wordt gevoerd. Hiervan lijkt Vietnam de vruchten te plukken. De export van goederen en diensten groeit al jaren achter elkaar met dubbele cijfers, en de economie floreert. Na een aantal hervormingen op het gebied van invoertarieven en quota, werd Vietnam tien jaar geleden toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie. Een nadeel van de huidige situatie is het hardnekkige probleem van corruptie en weinig efficiënt werkende staatsbedrijven.


Feiten en cijfers

TaalVietnamees
Inwoners97 miljoen
HoofdstadHanoi
ValutaDong (VND)
Tijdsverschil6 uur (winter) of 5 uur (zomer)
Vliegtijd14 uur
Stroom220 of 110 Volt (anders dan in NL)
StekkersType A, C en D (reisstekker nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum is verplicht

Kaart

Vietnam is door haar kenmerkende vorm, eenvoudig op de kaart te vinden. Het land is smal, maar lang en heeft daardoor een enorme kustlijn. De bekendste stad in historisch perspectief is waarschijnlijk Ho Chi Minhstad, voorheen Saigon genoemd. Op de kaart van Vietnam is Ho Chi Minhstad te vinden in het zuiden. Het is echter niet de hoofdstad van het land, hiertoe is de noordelijk gelegen stad Hanoi aangewezen. Vietnam deelt haar landsgrenzen met China, Laos en Cambodja. Hoewel de landsgrens met China maar relatief kort is, deelt Vietnam veel van haar historie en cultuur met haar noorderburen.


Toeristische hoogtepunten van Vietnam

De bekendste toeristische trekpleisters in Vietnam, zijn Ha Long Bay, Hoi An en Sapa. Maar het land heeft veel meer te bieden. Hieronder een kort overzicht van niet te missen uitstapjes tijdens een vakantie in Vietnam:

Een vakantie in het noorden van Vietnam
Veel vakanties in Vietnam beginnen met een bezoek aan Hanoi, de hoofdstad. Deze snel groeiende stad heeft ongeveer acht miljoen inwoners. De stad geeft daardoor een kijkje in het leven van veel Vietnamezen. Hanoi is een afwisselende stad, met veel verschillende bouwstijlen. Er zijn zowel kathedralen naar Europese architectuur, als tempels in Chinese stijl en bouwwerken die doen denken aan het communisme, zoals bekend uit de voormalige Sovjet Unie. Wanneer de kaart van Vietnam erbij wordt gepakt, is te zien dat Hanoi een ideaal startpunt is van waaruit uitstapjes gemaakt kunnen worden naar onder meer de rijstterrassen van Sapa en de kalkstenen rotsformaties in de Ha Long Bay.

Toeristische trekpleisters in Centraal Vietnam
Vanuit het noorden naar beneden backpackend, komen veel toeristen voorbij de vijf meest bezochte plekken van Centraal Vietnam. Allereerst op de route ligt Phong Nha Ke Bang. Dit nationale park biedt fenomenale uitzichten en veel activiteiten voor de avontuurlijkere toerist. Een tocht op een mountainbike, een klim door een grot, ziplinen, er is van alles mogelijk. Toeristen die liever wat meer van de cultuur en geschiedenis willen genieten, kunnen beter doorreizen naar Hué. Deze keizerlijke, voormalig hoofdstad is vooral een belangrijke trekpleister vanwege haar schitterende citadel. Hoewel deze nog niet eens zo heel oud is (ongeveer 200 jaar) lijkt deze uit een andere wereld te komen. Vanuit Hué is het niet ver reizen naar het iets zuidelijker gelegen Da Nang. Da Nang is het schoolvoorbeeld van een opkomende economie; in enkele tientallen jaren is het vissersdorpje aan zee uitgegroeid tot een enorme stad. Behalve moderne architectuur, zijn hier ook luxe resorts te vinden. Ongeveer 20 kilometer richting het zuiden ligt Hoi An. Dit kleine traditionele stadje valt onder het werelderfgoed, onder meer vanwege de unieke samenkomst van architectuur, historie en een prachtig strand. Wie van strand houdt, kan overigens nog verder naar het zuiden doorreizen: Quy Nhon is een nog relatief onontdekt strandparadijs.

Hoogtepunten in het zuiden van Vietnam
Wie genoeg vissersdorpjes heeft gezien, kan een reis naar Vietnam completeren met een bezoek aan Ho Chi Minh City. Deze wereldstad toont wederom aan dat het land er internationaal gezien toe doet. Maar ondanks de vele wolkenkrabbers heerst de Vietnamese sfeer nog ten volle. Vergeet niet de lokale keuken uit te proberen; dat kan zowel in de vele straattentjes als in de meest chique restaurants. Vanuit Ho Chi Minh City worden vaak uitstapjes gemaakt naar Mui Ne (luxe resorts en gezellige hostels), Dalat (natuur en sportieve activiteiten), Nha Trang (stranden, feesten en klassieke gebouwen), Doc Let (witte palmboomstranden) en Cam Ranh (nog meer onontdekte stranden).


Klimaat en beste reistijd

Een beste reistijd, is in verband met het klimaat in Vietnam, niet eenduidig te geven; het hangt af van de voorkeuren van de reiziger en vooral de te bezoeken streken in het land. Doordat het land zo langgerekt is kent het noorden een klimaat dat flink afwijkt van het klimaat in het zuiden. Het is daarom verstandig om ofwel een deel van het jaar uit te kiezen dat goed past bij de reisplannen, of om de reisplannen binnen Vietnam af te stemmen op het moment in het jaar dat de reis gemaakt gaat worden. Vooral het regenseizoen vermijden kan veel ongemak besparen.

Klimaat in het noorden
Het noorden van Vietnam kent een wat warmer klimaat dan het zuiden. Vooral in juli en augustus kan de temperatuur flink oplopen. Die twee maanden vormen ook precies het regenseizoen. Daardoor is de zomer niet de beste reistijd voor het noorden van het land. Een bezoek van november tot en met maart zorgt voor de minste kans op regen, maar dat zijn ook de maanden met een wat lagere temperatuur. De meeste reizigers zijn daardoor van mening dat een bezoek van oktober, tot en met april het meest ideaal is. Kanttekening hierbij, is dat het in de winter (vooral in januari en februari) erg koud kan worden als de bergen in Sapa worden beklommen.

Klimaat in het midden van het land
Het regenseizoen in centraal Vietnam valt niet tegelijk met dat van het noorden. In het midden van het land valt vooral van september tot en met december flink wat neerslag. Behalve regen heeft het centraal gelegen deel van het land ook te maken met orkanen; deze komen het meeste voor tussen augustus en november. De beste reistijden vallen dan ook in de maanden die overblijven, en vooral van februari tot en met juli. De temperatuur is dan overdag zo’n 25 tot 34 graden Celsius en de kans op regen is relatief gering.

Klimaat in Zuid Vietnam
Van mei tot en met oktober valt in het zuiden van het land veel neerslag. Vergeleken met het centraal en noordelijk gelegen deel, valt het regenseizoen qua hoeveelheid neerslag mee. Toch valt er van mei tot en met oktober flink wat neerslag. De temperatuur in het zuiden van Vietnam fluctueert niet zo sterk, dus die heeft op de beste reistijd geen invloed. Hierdoor is een bezoek aan het zuidelijk gelegen deel van het land vooral aan te raden van december tot en met april, omdat dat de droogste maanden zijn.

De schitterende natuur in Vietnam; een bekend gezicht is de typische bergvormingDe schitterende natuur in Vietnam; een bekend gezicht is de typische bergvorming


Valuta

De lokale valuta in Vietnam is de Dong. Een euro is ongeveer zevenentwintigduizend Dong waard. Door dit grote aantal Dong in een euro, worden centen (xu) en dubbeltjes (hao) niet meer gebruikt. De goedkoopste manier om in Vietnam te betalen, is door af en toe contant geld op te nemen, met een bankpas (pinpas). De meeste banken brengen namelijk voor elke transactie vaste kosten in rekening (soms ook een percentage). Door af en toe contant geld op te nemen wordt het aantal transacties beperkt en daarmee ook de transactiekosten bespaard. Doorgaans is het goedkoper om Vietnamese Dong op te nemen met de bankpas/pinpas dan met een creditcard. Toch is het verstandig om ook een creditcard mee te nemen op reis, voor de zekerheid. Vergeet ook niet voor vertrek door te geven aan uw bank, dat u van plan bent om buiten de Europese Unie betalingen uit te voeren. Het kan anders voorkomen dat uw pas geblokkeerd wordt, ter preventie van frauduleuze betalingen.


Tijdsverschil

Vietnam valt in de tijdzone UTC +7. Dat betekent dat het in Vietnam zes uur later is, behalve in de zomertijd, want Vietnam heeft geen zomertijd. In de zomer bedraagt het tijdsverschil met Nederland en België daarom slechts vijf uur.


Visum Vietnam aanvragen

Om het land te mogen betreden, is een visum Vietnam aanvragen verplicht. Dit kan eenvoudig voor vertrek middels de online aanvraagprocedure. Het toeristenvisum voor Vietnam kent een geldigheidstermijn van 30 dagen.
Dien een visumaanvraag in voor Vietnam

Meanderend door het Vietnamese landschapMeanderend door het Vietnamese landschap


Veiligheid en gezondheid in Vietnam

Om een veilige vakantie te maken, wordt aangeraden voor vertrek het reisadvies voor Vietnam lezen. Hierin staan ook enkele gezondheidstips om de kans op ziekte zoveel mogelijk te reduceren.