Lees hier alles over het visum on arrival Vietnam. Let op: de ambassade raadt sinds 2018 aan gebruik te maken van het e-visum Vietnam in plaats van visa on arrival. Het visum on arrival was in het verleden de meest aangevraagde variant, inmiddels geldt dat voor de elektronische variant.

Reizen naar Vietnam

Het aantal Nederlanders en Belgen dat naar Vietnam reist voor een vakantie, rondreis of backpack-avontuur, groeit al jaren. De grote aantrekkingskracht op toeristen is vooral te danken aan de bekende foto’s van begroeide rotsen die uit het zeewater omhoog komen. Dit magische uitzicht prijkt op vrijwel alle vakantiefoto’s van toeristen die het land hebben bezocht. Veel toeristen vliegen rechtstreeks vanuit Europa naar Ho Chi Minhstad. Vanwege de toename van rondreizende backpackers, zijn de laatste jaren ook extra grensposten geopend voor reizigers die over land of via de zee aankomen. Let op: deze grensposten mogen in veel gevallen niet worden gebruikt door reizigers die gebruikmaken van het visum on arrival.

Wat is het visum on arrival Vietnam?

Het visum Vietnam on arrival is in feite niets meer dan een brief waarin wordt verklaard dat bij aankomst een inreisstempel kan worden gekocht. Deze brief heet de approval letter. Wanneer u gebruikmaakt van het visum on arrival, koopt u dus enkel een approval letter. Deze kunt u alleen kopen bij visumbureaus die fungeren als tussenpersoon, dus niet bij de ambassade of het consulaat van Vietnam.

Halong BayHalong Bay, Vietnam

Houd rekening met de stamping fee

Nadat u in Vietnam bent aangekomen, moet u met uw approval letter en uw paspoort, in de rij aansluiten waar u een speciale stempel kunt halen. Voor deze stempel moet opnieuw worden betaald; dat is de zogenaamde stamping fee. U betaalt dus voor vertrek de kosten van de approval letter aan het visumbureau (meestal ongeveer 20 euro) en bij aankomst de kosten van de stamping fee ($25 tot $50) aan de immigratiedienst in Vietnam. Hierdoor zijn de totale kosten van het visa on arrival hoger dan die van het e-visum, dat online op deze website is aan te vragen.

Houd rekening met lange rijen op het vliegveld

Doordat steeds meer mensen gebruik maakten van het visum on arrival, zijn de rijen voor de stamping fee de afgelopen jaren sterk gegroeid. Mede hierdoor heeft Vietnam besloten een halt te roepen op het gebruik van approval letters.

Visum Vietnam on arrival

De ambassade van Vietnam raadt aan na 1 januari 2018 geen gebruik meer te maken van het visum on arrival. De reden hiervoor is dat op die datum het nieuwe e-visum is geïntroduceerd voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Veel bemiddelingsbureaus bieden alsnog de mogelijkheid een approval letter te kopen.

Opgelet kies voor e-visum

Let op: vaak wordt online geadverteerd met “visum Vietnam” terwijl in feite enkel de approval letter wordt geleverd. Zorg dat u hier niet intrapt en weet wat u aanvraagt. Als u online een goedkoop visum vindt, is de kans groot dat er (in kleine letters) bij staat dat u na aankomst nog een stamping fee moet betalen. Deze kosten bespaart u door uw aanvraag in te dienen via deze website.


Waarom een e-visum aanvragen in plaats van visa on arrival

Er zijn verschillende redenen waarom u beter een e-visum Vietnam kunt aanvragen dan approval letters bij een tussenpersoon of visumbureau. Ten eerste kan de ambassade niet garanderen dat een inreis met een approval letter nog probleemloos zal verlopen. Ten tweede zijn de kosten van de approval letter en stamping fee gecombineerd vaak hoger dan de totale kosten van het e-visum. Ten derde is het ongemakkelijk om lang in de rij te moeten staan om de stamping fee te moeten betalen. En ten slotte kan het e-visum op veel meer aankomst- en vertreklocaties worden gebruikt.
Lees meer over het aanvragen van het e-visum Vietnam