Nieuwsbericht | | 04-06-2024 | ±3 minuten leestijd

De toeristische sector in Vietnam is booming. In de eerste vijf maanden van 2024 mocht het land meer dan 7,5 miljoen internationale toeristen verwelkomen. Een mogelijke verklaring voor de grote aantallen buitenlandse bezoekers is de versoepeling van het Vietnamese visumbeleid die in augustus 2023 werd doorgevoerd.

Veelbelovende cijfers voor de toerismebranche

Het aantal internationale toeristen dat Vietnam in de afgelopen maanden heeft bezocht is in razendsnel tempo gestegen. Volgens een rapport van het Vietnamese General Statistics Office (GSO) ontving het land in de eerste vijf maanden van 2024 maar liefst 7,6 miljoen internationale toeristen. Dit aantal is een stijging van bijna 65% vergeleken met dezelfde periode in 2023 en een stijging van bijna 4% ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2019 voor de uitbraak van de coronapandemie. Alleen al in de maand mei van 2024 bezochten 1,4 miljoen buitenlandse toeristen het Zuidoost-Aziatische land.

Niet alleen het aantal toeristen nam toe. De Vietnam National Administration of Tourism (VNAT), onderdeel van het Vietnamese Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme, rapporteerde ook een enorme groei in de inkomsten uit de toerismesector. In de eerste vier maanden van 2024 werd door accommodaties, restaurants en andere bedrijven in de toeristische sector in Vietnam naar schatting zo'n 10,7 miljard USD verdiend, een sterke toename tegenover dezelfde periode in 2023.

De meeste internationale bezoekers van Vietnam komen uit Aziatische landen als Zuid-Korea, China, Taiwan en Japan, maar ook het aantal bezoekers uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is sterk toegenomen. Steden als Ho Chi Minh en Hanoi trokken bijzonder veel toeristen, maar ook de provincie Quang Ninh, waar de bij reizigers populaire Ha Longbaai ligt, ontving veel bezoekers.

Visum Vietnam belangrijke factor

De sterke toename van het toerisme in Vietnam kan deels worden toegeschreven aan de soepelere visumregels voor Vietnam. De voorzitter van de VNAT, Nguyen Trung Khanh, stelt dat het succes onder andere te verklaren is door de versoepelingen in het Vietnamese visumbeleid die in 2023 werden ingevoerd. In augustus vorig jaar werd namelijk de geldigheidsduur van het e-visum en de periode waarin bepaalde reizigers zonder visum in Vietnam mogen blijven verlengd. Met de nieuwe regels is het voor buitenlandse reizigers een stuk eenvoudiger geworden om Vietnam voor een langere periode te bezoeken.

Versoepelde visumregels

Sinds augustus 2023 mogen reizigers uit 13 landen 45 dagen zonder visum in Vietnam blijven. Eerder gold voor deze reizigers een limiet van 15 dagen voor een verblijf zonder visum. Behalve de uitbreiding van de visumvrijstelling werd ook de geldigheid van het elektronische visum Vietnam verlengd. Het e-visum is sinds augustus 2023 geldig voor een verblijf van 90 dagen. Eerder mochten reizigers met een e-visum Vietnam maximaal 30 dagen in het land blijven.

De vrijstelling van de visumplicht geldt onder andere voor reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Nederlanders en Belgen hebben nog steeds een visum voor Vietnam nodig, ook als ze korter dan 45 dagen in het land willen blijven. Zij kunnen gebruikmaken van een e-visum Vietnam dat eenvoudig online kan worden aangevraagd en na toekenning per e-mail wordt verstuurd. Sinds augustus 2023 mogen zij met een e-visum 90 dagen in Vietnam verblijven.

Verdere herziening van het visumbeleid

Om de sterke positie van de toeristische sector te bestendigen, overweegt de Vietnamese overheid nog verdere aanpassingen van de visumregels. In februari 2024 kondigde de Vietnamese minister-president een onderzoek aan naar de mogelijkheden om het toerisme in Vietnam nog meer te bevorderen. Hiermee moeten de effecten van visa met een langere geldigheidsduur van 12 tot 36 maanden op het toerisme duidelijk worden. Ook wordt gekeken wat de invloed zou zijn van een Visa On Arrival dat bij aankomst in Vietnam kan worden aangevraagd. Bovendien wordt onderzocht welke voordelen een uitbreiding van het visumvrij reizen, bijvoorbeeld voor landen als Nederland en België, zou hebben.

Daarnaast wordt met vijf andere Zuidoost-Aziatische landen gesproken over een gezamenlijk toeristenvisum. Met dit ASEAN visa dat vergelijkbaar is met het Europese Schengenvisum zullen reizigers naar zowel Vietnam, als ook Thailand, Cambodja, Maleisië, Myanmar en Laos mogen reizen. Het wordt verwacht dat de regio met dit visum aantrekkelijker wordt voor toeristen en dat de inkomsten uit het toerisme zullen stijgen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.