Nieuwsbericht | | 01-02-2024 | ±3 minuten leestijd

Begin 2024 heeft Kenia de visumplicht officieel afgeschaft. Sindsdien mogen reizigers uit alle landen ter wereld zonder visum naar Kenia reizen. Wel moeten zij in plaats van een visum een eTA aanvragen. Dit zorgt voor onvrede onder reizigers die eerder zowel zonder visum als zonder eTA mochten reizen.

Veranderde visumvoorwaarden voor Kenia

Terwijl het voor veel mensen eenvoudiger is geworden om naar Kenia te reizen, zijn de inreisvoorwaarden voor reizigers van bepaalde nationaliteiten juist aangescherpt. Dit geldt in het bijzonder voor staatsburgers van veel Afrikaanse landen. Voor 2024 mochten de meeste Afrikaanse reizigers zonder reistoestemming of visum naar Kenia reizen. Bij aankomst moesten ze enkel een paspoort of een ander geaccepteerd identiteitsbewijs tonen en mochten ze vervolgens tussen de 30 en 90 dagen in Kenia verblijven. Sinds het begin van 2024 is het beleid echter gewijzigd.

Onvrede over het eTA

Tegenwoordig moeten reizigers van alle nationaliteiten bij aankomst in Kenia over een eTA (electronic Travel Authorisation) beschikken dat minstens enkele dagen van tevoren moet worden aangevraagd. Bij het aanvragen van een eTA moeten bovendien reeds de boekingsbevestigingen van de vluchten en een accommodatie worden aangeleverd. De enige reizigers waarvoor een uitzondering geldt, zijn staatsburgers van landen die lid zijn van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.

Voorheen was het voor staatsburgers van 43 landen toegestaan om zonder visum of eTA naar Kenia te reizen. Dit gold vooral voor Afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika, Ghana en Zimbabwe. De nieuwe verplichting om een eTA aan te vragen raakt reizigers uit deze landen, omdat zij nu voorafgaand aan hun reis naar Kenia een reistoestemming moeten aanvragen en ook de kosten hiervoor moeten voldoen. Wie regelmatig naar Kenia reist wordt bijzonder hard geraakt, aangezien voor iedere reis een nieuw eTA nodig is.

Feestelijke opheffing van de visumplicht

De afschaffing van de visumplicht werd eind 2023 tijdens een feestelijke toespraak van de Keniaanse president, William Ruto, aangekondigd. Hij deelde toen mee dat reizigers uit alle landen ter wereld vanaf 1 januari 2024 zonder visum naar Kenia zouden mogen reizen. Deze aankondiging werd positief ontvangen en was wereldwijd in het nieuws. Echter, al snel bleek dat de vreugde voorbarig was, aangezien reizigers voortaan een eTA moesten aanvragen. Voor reizigers met een nationaliteit waarvoor eerder een visumplicht gold, veranderde er weinig, terwijl veel reizigers die eerder geen visum nodig hadden, vanaf 2024 wel een eTA moeten aanvragen. De kritiek op het Keniaanse visumbeleid is hier een gevolg van. Sommige critici beweren zelfs dat de aankondiging misleidend was en dat de beleidswijziging slechts een strategie was om aandacht te genereren.

Weinig veranderd voor Europeanen

Voor de meeste Europeanen, met uitzondering van reizigers met de Cypriotische nationaliteit, is er weinig veranderd met betrekking tot reizen naar Kenia. Onder andere Nederlanders en Belgen moeten sinds begin dit jaar in plaats van een e-visum een eTA voor Kenia aanvragen. De voorwaarden en aanvraagprocedure van de twee reistoestemmingen komen bijna volledig met elkaar overeen. Een belangrijke wijziging is echter dat sinds begin 2024 ook minderjarigen altijd een eTA moeten bezitten. Eerder mochten kinderen onder de 16 jaar zonder visum naar Kenia reizen. Aan de andere kant liggen de kosten van het eTA iets lager dan de kosten van het e-visum.

Voor reizigers uit Europa is het belangrijk dat zij het eTA ruim voor vertrek naar Kenia aanvragen, want zonder geldige reistoestemming komt men het land niet in. Dit geldt dus ook voor minderjarigen.

Gevolgen van de invoering van het eTA

De Keniaanse overheid ziet de invoering van het eTA als een succes. Het land heeft naar eigen zeggen al tienduizenden aanvragen ontvangen en verwerkt. Ondanks dat de systemen aanvankelijk met problemen kampten, lijken ze nu soepel te werken en het land ziet de inkomsten uit de nieuwe reistoestemming al binnenstromen. De overheid zegt dat de invoering van het eTA bovendien hard nodig was om beter te kunnen controleren wie het land in- en uitreist.

Aan de andere kant groeit de kritiek vanuit andere Afrikaanse landen, die nu te maken hebben met strengere vereisten om Kenia binnen te komen. De zorg bestaat dan ook dat andere landen op het continent vergelijkbare visumvoorwaarden zullen introduceren voor Kenianen. Daardoor zouden Keniaanse staatsburgers in de toekomst minder eenvoudig naar andere landen kunnen reizen. Dit zou een negatieve invloed hebben op het langetermijnproject met als doel de onderlinge bewegingsvrijheid in Afrika te bevorderen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,86 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.