De kosten van het visum Kenia bedragen € 74,95 per persoon. Deze kosten gelden zowel voor zakelijke als toeristische visums, voor een verblijf van maximaal 90 aaneengesloten dagen in Kenia.

Lagere kosten bij een online aanvraag

Voor vakanties en zakenreizen naar Kenia kan gebruik worden gemaakt van het elektronische visum (e-visum Kenia). De aanvraagprocedure hiervan verloopt geheel online en de kosten zijn lager dan wanneer u het visum aanvraagt bij het consulaat. Ook is online aanvragen eenvoudiger, u hoeft immers geen bezoek te brengen aan een consulaat of ambassade. Het visum wordt toegekend in de vorm van een PDF-document, dat bij aankomst in uitgeprinte vorm moet worden overhandigd.
Direct het visum Kenia online aanvragen

Kosten visum

Kinderen geen visum nodig
Families die naar Kenia reizen besparen een groot deel van de visumkosten, doordat kinderen tot en met 15 jaar oud geen visum nodig hebben. Dat geldt alleen indien ze samen met hun ouders reizen. Wel moeten kinderen een eigen paspoort bezitten waaraan enkele voorwaarden zijn verbonden.


Gemiddelde levertijd van het visum Kenia

De levertijd van het visum Kenia bedraagt gemiddeld 8 dagen. Dit is gerekend vanaf het moment dat de paspoortscan, pasfoto en boekingsbevestiging (of de uitnodigingsbrief en de scan/foto van het paspoort of de ID-kaart van de persoon die u bezoekt) in goede orde zijn aangeleverd. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en geen maximum. Levertijden voor visums kunnen nooit worden gegarandeerd. Zodra een aanvraag door de Keniaanse immigratiedienst in behandeling is genomen, kan er geen enkele invloed meer worden uitgeoefend op de verwerkingstijd. Als een aanvraag wordt onderworpen aan een steekproef, kan deze aanzienlijk langer in behandeling blijven dan de gemiddelde 8 dagen. Daarom wordt aangeraden het visum bij voorkeur minimaal enkele weken voor vertrek aan te vragen.

Kosten en werking van de spoedprocedure

Wie al op korte termijn naar Kenia reist, kan in het aanvraagformulier aanvinken gebruik te willen maken van de spoedprocedure. Hiervoor hoeft enkel een vinkje gezet te worden bij “spoedlevering”. Voor een spoedlevering wordt een toeslag in rekening gebracht van € 17,50 per reiziger. Het verschil tussen de “gewone” procedure en een spoedlevering is dat de aanvraag in het laatste geval altijd binnen 24 uur in behandeling wordt genomen, meestal zelfs binnen een uur. Ook in het weekend en op feestdagen. Hierdoor wordt het visum gemiddeld al na 4 dagen toegekend. Ook bij spoedaanvragen geldt echter de mogelijkheid tot een steekproef, waardoor géén garantie kan worden gegeven over de maximale termijn waarbinnen de toekenning van het visum Kenia plaatsvindt.

Opbouw van de kosten van het visum Kenia

De totale kosten van het visum Kenia bedragen € 74,95 per persoon. Hierin zijn alle consulaire kosten, servicekosten en belastingen inbegrepen. Het consulaire deel van de totaalprijs ($51) dekt de kosten van de immigratiedienst bij het beoordelen van alle visumaanvragen en is tevens een inkomstenbron voor de Keniaanse overheid. Het verschil tussen de totaalprijs en de consulaire kosten bestaat uit de servicekosten, waarvoor een Nederlandstalige visumspecialist de aanvraag controleert op veelgemaakte invul- en aanleverfouten en Nederlandstalige ondersteuning bij vragen en problemen kan worden geboden. Door deze uitgebreide controle wordt de kans op een afgekeurd of ongeldig visum sterk gereduceerd. Hierdoor kan zelfs de garantie worden geboden dat de volledige visumkosten worden gerestitueerd in het uiterst zeldzame geval dat een aanvraag alsnog wordt afgekeurd.

Geen bijkomende kosten

Er worden géén administratiekosten, transactiekosten of andere bijkomende kosten in rekening gebracht. Alleen als u kiest voor een spoedaanvraag wordt een toeslag gerekend. Om de effecten van fluctuerende wisselkoersen te compenseren, zijn de servicekosten flexibel, waardoor de totaalprijs in euro’s altijd gelijk blijft. Doordat u in euro’s betaalt, heeft u geen nadeel vanwege wisselkoersen en betaalt u ook geen koersopslag.

De kosten van het visum Kenia kunnen, geheel zonder transactiekosten, worden voldaan middels:
iDEALBancontactMastercardVisaAmerican ExpressPayPal

Kosten besparen in Kenia

In Kenia wordt betaald met de Keniaanse Shilling (KES). De voordeligste manier om in Kenia te betalen is door te pinnen. De koersopslag en transactiekosten van pinnen zijn meestal lager dan bij gebruik van een creditcard. Het is echter lang niet overal in Kenia mogelijk om te pinnen met een Maestro of V-pay pinpas. Neem daarom bij voorkeur ook een creditcard mee. Zorg er verder voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft, het kan in Kenia soms lastig zijn een pinautomaat te vinden.