De meeste toeristische trekpleisters van Kenia zijn veilig voor reizigers. Ook kunnen zakenreizigers over het algemeen zonder problemen naar Nairobi en andere Keniaanse steden afreizen. Helaas is de veiligheidssituatie niet overal stabiel. Op deze pagina leest u onder andere welke regio’s van Kenia u moet vermijden en met welke veiligheidsmaatregelen u rekening moet houden in de relatief veilige gebieden.

Dit reisadvies voor Kenia bevat geen specifieke informatie over het coronavirus. Alles wat u moet weten over de huidige maatregelen omtrent COVID-19 vindt u op deze pagina.


De informatie op deze pagina is samengesteld op basis van verschillende officiële Europese overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd op actualiteit om u te voorzien van de beste reisadviezen. VisumBuitenland.be stelt zich niet aansprakelijk voor het incorrect opvolgen van de reisadviezen of voor eventuele problemen die tijdens de reis ontstaan ondanks het correct opvolgen van de adviezen op deze pagina.

Actueel reisadvies

Reisadvies voor Kenia: deels toegankelijk met inachtneming van veiligheidsmaatregelen.

Door grote onvrede in Kenia met betrekking tot hoge prijzen van onder andere voedsel en brandstof organiseert de bevolking soms politieke demonstraties. Demonstraties kunnen uit de hand lopen en resulteren in geweld. Reizigers moeten op hun hoede zijn op drukke plekken en alert blijven voor (plotselinge) samenscholingen. Let op uw omgeving, houd het lokale nieuws goed in de gaten en ga demonstraties koste wat het kost uit de weg.

Vermijd Oost-Kenia. De hele oostkant van Kenia is onveilig gebied. Het gaat om de districten Garissa, Mandera, Wajir (met uitzondering van het vliegveld van Wajir), het vasteland van het district Lamu en het eiland Kiwayu. Het betreft de gebieden binnen een straal van 60 km met de grens van Somalië, vanuit waar vluchtelingen in groten getale Kenia binnenkomen. De gebieden worden geteisterd door aanslagen, overvallen en zelfs ontvoeringen.

Vermijd de sloppenwijken in Nairobi en Mombasa. Met name de wijk Pangani en Eastleigh in Nairobi, maar ook alle andere sloppenwijken in en rondom de hoofdstad. Ook is het beter om weg te blijven uit de sloppenwijken van Mombasa, evenals uit de wijken Kisauni, Changamwe en Majengo. Bezoek ook het eiland Likoni niet, tenzij strikt noodzakelijk.

Andere gebieden. Het wordt daarnaast ten strengste afgeraden een toeristische reis te maken naar Marsabit, Moyale en het Tana-deltagebied.


Reisadvies KeniaReisadvies Kenia per 17-05-2023

Toelichting over de conflicten in Kenia

Er heerst onrust in Kenia. Politieke spanningen zorgen voor verdeeldheid onder de bevolking. Presidentskandidaat Odinga beweert onder andere dat de verkiezingen gestolen zijn en dat de stemmen van de armere bevolking niet zijn meegeteld. Om deze reden vinden er regelmatig protesten plaats.

De toenemende droogtes zorgen er steeds vaker voor dat oogsten mislukken. De hieropvolgende voedseltekorten maken het niet makkelijker voor de Keniaanse bevolking die, op graan na, altijd volledig zelfvoorzienend is geweest. Het is voornamelijk de arme bevolking die lijdt onder de fors gestegen prijzen van voedsel en grondstoffen.

Met name het noordoosten van het land wordt al jarenlang geteisterd door terroristische activiteiten vanuit Somalië. Terreurorganisatie Al-Shabaab pleegt regelmatig terroristische aanslagen in dit gebied met alle gevolgen van dien. Kenia is al jaren een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Somalië en Zuid-Soedan. De interne conflicten maken echter dat Kenia moeite heeft met het opvangen van de honderdduizenden vluchtelingen.

Veilig op reis naar Kenia

Ondanks dat de reisadviezen zoals deze geformuleerd zijn reizigers kunnen afschrikken, kan een reis naar Kenia ook zonder problemen verlopen. Een groot deel van Kenia is veilig om naartoe te reizen, waaronder de bij toeristen bekende nationale parken en reservaten. Het is echter belangrijk een reis naar Kenia goed voor te bereiden en te zorgen dat u op de hoogte bent van het geldende reisadvies. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Behalve de reisadviezen, leest u hier ook alles wat u moet weten over het aanvragen van een visum voor Kenia.

Het visum Kenia en andere reisdocumenten
Visum Alle reizigers van 16 jaar en ouder hebben een visum nodig om naar Kenia te reizen. Voor toeristische reizen (zoals een vakantie of familiebezoek) en zakenreizen moet u online een e-visum aanvragen. Het indienen van een online aanvraag is de enige manier om een visum voor Kenia te verkrijgen. U dient al voor vertrek in het bezit te zijn van een geldig visum.

Volwassenen die reizen met minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten dit aangeven in het aanvraagformulier. Ook moeten zij een aantal paspoortgegevens van deze minderjarige(n) invullen. Ondanks dat zij moeten worden toegevoegd aan de aanvraag van de meereizende volwassene(n), moeten reizigers van 16 en 17 jaar oud dus ook een eigen visum hebben.
Paspoort Elke reiziger moet beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Dit moet hetzelfde paspoort zijn als het paspoort dat gebruikt is om het visum voor Kenia aan te vragen. Als de geldigheid van uw paspoort binnen 6 maanden na aankomst in Kenia verloopt, moet u een nieuw paspoort aanvragen voordat u het visum aanvraagt.

U moet zich in Kenia altijd kunnen identificeren als hierom gevraagd wordt. In Kenia is het toegestaan hiervoor een duidelijke kopie van het paspoort te gebruiken. Het is verstandig zowel een papieren kopie in uw bagage te bewaren als een digitale kopie op uw telefoon. Zo kunt u uw originele paspoort op een veilige plek in uw accommodatie bewaren.
Reisverzekering Controleer voor vertrek of u voldoende bent verzekerd voor eventuele (zorg)kosten in het buitenland. Meestal dekt een basisverzekering niet alle mogelijke kosten, bijvoorbeeld van ziekenhuisopnames of repatriëring. Houd er bovendien rekening mee dat voor bepaalde sportactiviteiten buiten Europa altijd een aanvullende verzekering nodig is.
Ambassaderegistratie Het is belangrijk om zowel voor vertrek als tijdens uw verblijf in Kenia op de hoogte te zijn van alle risico’s. U kunt natuurlijk zelf het lokale nieuws in de gaten te houden, maar u kunt er ook voor kiezen uw reis daarnaast te registreren bij de Nederlandse ambassade in Kenia. Als u ervoor kiest de ambassaderegistratie toe te voegen aan uw visumaanvraag via deze website, zult u in geval van nood pushberichten ontvangen. Door de huidige wankele veiligheidssituatie in Kenia, wordt een ambassaderegistratie sterk aanbevolen.

Noodnummers en ambassades

Zorg ervoor dat u voor vertrek onderstaande telefoonnummers en gegevens noteert. Doe dit zowel op papier zodat u de gegevens altijd bij u heeft in uw bagage, maar zet ze ook in uw telefoon. Noteer naast onderstaande gegevens ook uw bankgegevens en de gegevens van uw reisverzekering.

Algemeen alarmnummer
Telefoonnummer van de politie
Telefoonnummer van de brandweer
Telefoonnummer van de ambulance of
Nederlandse ambassade in Kenia Block B, Keystone Park, 95 Riverside Drive
Nairobi
Telefonisch bereikbaar op het nummer of bereikbaar via whatsapp op het nummer
Belgische ambassade in Kenia Limuru Road, Muthaiga
Nairobi
P.O. Box 64408 - 00620
Telefonisch bereikbaar op het nummer

Gezondheidssituatie in Kenia

De ziekenhuizen in Nairobi voldoen aan een internationale standaard. Hier wordt over het algemeen dan ook goede zorg verleend. De ziekenhuizen in kleinere steden zijn van mindere kwaliteit. Houd er rekening mee dat in de buitengebieden vaak geen ziekenhuizen te vinden zijn.

In maart en april 2022 was er in Kenia sprake van uitbraken van gele koorts. Houd er dus rekening mee dat een vaccinatie tegen gele koorts tot de aanbevolen vaccinaties voor Kenia hoort. Reizigers afkomstig uit andere gelekoortsgebieden zijn verplicht zich tegen deze ziekte te vaccineren. Andere aanbevolen vaccinaties voor een reis naar Kenia zijn die tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bespreek met uw huisarts welke vaccinaties in uw geval worden aanbevolen.

Reisadviezen voor de relatief veilige regio’s

De volgende reisadviezen zijn enkel van toepassing op de gebieden met een geel reisadvies. Hier is de veiligheidssituatie anders dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Voor de rood- en oranjegekleurde gebieden luidt enkel het advies hier niet heen te reizen.

Regels en wetten

 • Er is een verbod op plastic tasjes in Kenia. Als u wordt betrapt met een plastic tasje, kunt u een hoge geldboete of zelfs een gevangenisstraf (tot maximaal 4 jaar) krijgen.
 • Homoseksualiteit wordt in Kenia niet geaccepteerd en homoseksuele uitingen of handelingen zijn strafbaar in het land. Als u deel uitmaakt van de LHBTIQ+ gemeenschap, dient u hier ook als buitenlandse reiziger rekening mee te houden.
 • Op het gebruik en bezit van drugs, waaronder wiet, staan zware straffen.
 • Roken mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken. Er staat een forse boete op het roken op straat of op andere openbare plekken.
 • Het is verboden de president, andere overheidsfunctionarissen in uniform, overheidsgebouwen (bijvoorbeeld politiebureaus), luchthavens of militaire objecten te fotograferen of filmen.
 • Wilt u inheemse stammen zoals de Masai fotograferen of filmen? Vraag hen dan altijd eerst om toestemming.

Verkeer en openbaar vervoer

 • In Kenia rijdt men aan de linkerkant van de weg.
 • U mag autorijden met uw Europese rijbewijs, maar u kunt voor de zekerheid voor vertrek een internationaal rijbewijs aanvragen.
 • Verkeer in Kenia is onvoorspelbaar. Zowel op als naast wegen ontbreekt regelmatig signalering en verkeert daarnaast het wegdek op veel plaatsen in slechte staat.
 • Pas op voor roekeloos rijgedrag van andere weggebruikers. In Kenia wordt veel gereden onder invloed van alcohol, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Vooral in het weekend zorgt dit voor verkeersoverlast en ongelukken.
 • Het wordt aangeraden alleen overdag te reizen, omdat de risico’s op overvallen en ongelukken groter zijn na zonsondergang. Het is daarnaast verstandig om met meer dan één auto te reizen.
 • Wilt u niet zelf rijden, maar in plaats daarvan gebruikmaken van een taxi? Reis dan enkel met betrouwbare taxi’s en spreek altijd al voor vertrek een prijs af. Raadpleeg lokale gidsen of hotelpersoneel voor het bestellen van een veilige taxi. Ondanks de groeiende populariteit van de taxi’s van Bolt en Ubers, zijn deze niet 100% betrouwbaar.
 • Tussen Mombasa, Nairobi en Kisumu kunt u met de trein reizen. De kwaliteit van de treinverbinding tussen Mombasa en Nairobi is vergelijkbaar met die van treinverbindingen in Europa. Let zowel in de trein als op het station goed op uw eigendommen.

(Online) oplichting

 • Het wordt afgeraden af te spreken met mensen die u via het internet heeft leren kennen, zoals via een datingapp. Er zijn veel criminelen actief op online-datingplatforms die het gemunt hebben op uw geld en bezittingen.
 • Koop geen diamanten of goud in Kenia. De kans dat ze u namaakproducten verkopen is groot.
 • Wilt u vrijwilligerswerk uitvoeren in Kenia? Doe dit alleen bij in Nederland/België aangeschreven vrijwilligersorganisaties. Wees alert voor vrijwilligersorganisaties die zelfstandig en zonder tussenpersonen opereren. Houd er bovendien rekening mee dat vrijwilligerswerk in weeshuizen over het algemeen wordt afgeraden. Een aantal weeshuizen wordt namelijk in verband gebracht met illegale activiteiten zoals mensenhandel en kindermishandeling.

Algemene veiligheidsmaatregelen

 • Drink alleen water uit verzegelde flessen en gekookt water. Bestel drankjes altijd zonder ijsklontjes, omdat ijsklontjes meestal van kraanwater gemaakt zijn.
 • Ga na zonsondergang niet meer wandelend over straat. Ook overdag is het niet verstandig alleen over straat te gaan.
 • Vermijd afgelegen hotels en andere accommodaties, met name aan de kust. De kans op overvallen is hier groter.
 • Blijf in de buurt van toeristische plekken en de plekken waar toeristische activiteiten worden georganiseerd. Hier zijn over het algemeen namelijk voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. Wilt u naar een afgelegen plek reizen? Doe dit nooit alleen, maar zorg voor een betrouwbare gids en zo nodig politiebegeleiding.
 • Neem geen eten of drinken aan van vreemden. Hier kunnen verdovende middelen in zijn gedaan. Let bij een bezoek aan een bar of restaurant ook altijd goed op uw drankje.
 • Laat waardevolle sieraden thuis en neem geen grote hoeveelheden contant geld mee als u de straat op gaat. Bewaar uw telefoon en portemonnee niet in een losse tas, maar in uw broekzak, jaszak of buiktas.
 • Toeristen moeten voorzichtig zijn met het fotograferen of plotseling benaderen van kinderen, met name in de buitengebieden. Omdat kindontvoeringen in de risicogebieden niet ongewoon zijn, kunnen omstanders uit voorzorg hard ingrijpen.

Als u slachtoffer wordt van diefstal

In het geval dat u overvallen of bestolen wordt, geldt het advies geen weerstand te bieden. Hiermee voorkomt u dat het uitloopt op geweld. Omdat overvallers vaak in het bezit zijn van vuurwapens, is het verstandig uw bezittingen af te geven. Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen van uw gestolen spullen. In het geval dat uw paspoort is gestolen, heeft u een bewijs van aangifte nodig om een noodpaspoort of laissez-passer aan te vragen bij de Nederlandse of Belgische ambassade in Kenia. Zonder nooddocument is het niet toegestaan om te reizen.

Vergeet uw visum Kenia niet

Zoals eerder vermeld is het voor een reis naar Kenia verplicht om voor vertrek een visum aan te vragen. Deze visumplicht geldt voor alle reizigers van 16 jaar en ouder. Met een e-visum mogen reizigers eenmalig tot 90 dagen in het land verblijven. De geldigheid van het visum voor Kenia kan eenmalig worden verlengd met 90 dagen.

Het visum voor Kenia kan alleen online worden aangevraagd. Dit doet u eenvoudig via het online aanvraagformulier op deze website. Zodra uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u het visum als PDF via e-mail. U dient dit document te printen en mee te nemen op reis.

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Kenia is met zorg samengesteld. Desondanks aanvaardt VisumBuitenland.be geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen die voortkomen uit het gebruik van deze informatie of schade of letsel ten gevolge van het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Kenia en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Kenia, alsmede voor de keuze om een bepaalde reis al dan niet te maken te maken. Voordat u naar Kenia reist, is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Kenia te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de informatie van de Nederlandse ambassade in Kenia en/of van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. .

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 40,54 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.