Een vakantie of zakenreis naar Kenia is weer mogelijk. In 2020 sloot het land tijdelijk de grenzen i.v.m. het coronavirus (Covid-19). Inmiddels zijn de grenzen weer open voor toeristen en zakenreizigers. Gevaccineerden hoeven zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen. Lees op deze pagina met welke coronamaatregelen u nog rekening moet houden. Laatste update: 22-03-2023.

Voordat u op vakantie naar Kenia gaat

Wilt u naar Kenia reizen? Het is weer enige tijd toegestaan om naar Kenia te reizien. De meeste reizigers moeten bij aankomst wel een vaccinatiebewijs of een testbewijs tonen. Kinderen tot 12 jaar zijn in Kenia ook welkom als ze niet gevaccineerd of getest zijn. U hoeft na aankomst in Kenia niet in quarantaine. De informatie op deze pagina is van toepassing op reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, en alle (overige) landen in de Europese Unie.

Stap 1 | Uw visum voor Kenia aanvragen

Een van de belangrijkste voorbereidingen van uw reis naar Kenia is het doorlopen van de aanvraagprocedure van het visum voor Kenia. Het visum aanvragen kan eenvoudig online en na toekenning ontvangt u het visum ook digitaal. U hoeft het dan alleen nog uit te printen en mee op reis te nemen.
Nu uw visum voor Kenia aanvragen

Stap 2 | Uw vaccinatiebewijs of testbewijs regelen

Sinds 18 maart 2022 zijn volledig gevaccineerde reizigers niet meer verplicht om zich voor vertrek op corona te laten testen. U mag een vaccinatiebewijs gebruiken om naar Kenia te reizen als u twee prikken van een in Europa toegelaten coronavaccin heeft ontvangen (of één prik in het geval van het Janssen vaccin). Een boostervaccinatie is niet noodzakelijk. U moet op het moment van aankomst in Kenia minstens 14 dagen volledig gevaccineerd zijn.

Niet volledig gevaccineerde reizigers mogen naar Kenia reizen als ze zich voor vertrek op corona laten testen. Geldig zijn in dit geval PCR-tests die maximaal 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Kenia afgenomen werden. Wie bij aankomst geen vaccinatiebewijs of testbewijs kan tonen moet op het vliegveld een antigeentest doen. Voor de kosten hiervan moeten reizigers zelf opkomen. Ongevaccineerde kinderen onder de 12 jaar hoeven geen coronatest te doen om naar Kenia te mogen reizen.

Het vaccinatiebewijs of het testresultaat moet voor vertrek worden gebruikt om een Trusted Travel Code te maken op deze website.

Stap 3 | Uw gezondheidsverklaring invullen

Net voordat u op vakantie gaat, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Na het aanvragen van uw visum voor Kenia ziet u op de statuspagina van uw visumaanvraag hoe u de gezondheidsverklaring kunt invullen. In het formulier waarmee u de gezondheidsverklaring indient, wordt gevraagd of u symptomen heeft die horen bij het coronavirus. Als u geen symptomen heeft, ontvangt u per e-mail een kopie van de gezondheidsverklaring. Daarop staat ook een QR-code. U moet deze bevestiging uitprinten en meenemen op reis. Bij aankomst in Kenia wordt de QR-code gescand door de immigratiedienst om te controleren of u de verklaring had ingevuld.

Is het voor u niet mogelijk om de gezondheidsverklaring online in te vullen, bijvoorbeeld omdat de officiële website van de Keniaanse overheid niet bereikbaar is? Dan kunt u de gezondheidsverklaring ook op papier in het vliegtuig invullen.

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat inmiddels weer opgeheven is.

Uw terugreis vanaf Kenia

Als u vanuit Kenia vertrekt, kan de luchtvaartmaatschappij u verplichten om een coronatest te doen. Reizigers wordt geadviseerd om zich bij hun luchtvaartmaatschappij te informeren of een coronatest voor vertrek vanuit Kenia verplicht is. Nederlandse en Belgische reizigers hoeven voor de terugreis verder niks te regelen. De verplichting om een gezondheidsverklaring in te vullen werd recentelijk afgeschaft en ook het advies om na terugkomst een coronatest te doen is komen te vervallen.

Goed voorbereid op vakantie naar Kenia

Reisadvies van de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid geeft het grootste deel van Kenia een geel reisadvies. Dit betekent dat de overheid reizigers waarschuwt dat de veiligheidssituatie in Kenia anders is dan in Nederland, maar over het algemeen worden reizen naar Kenia als veilig beschouwd. Houd er verder rekening mee dat het noordoostelijke deel van Kenia een rood reisadvies heeft, vanwege de aanwezigheid van terroristische groeperingen. Reizen naar deze regio wordt afgeraden.

Coronamaatregelen kunnen veranderen

Houd er rekening mee dat coronamaatregelen kunnen veranderen. Dat geldt voor de maatregelen ter preventie van corona die bepaald worden door de Keniaanse overheid, maar ook voor die van de Nederlandse overheid. Het is daarom verstandig om een vlucht of vakantie te boeken die u kosteloos kunt verzetten of annuleren. Ook wordt aangeraden om voor het boeken en nogmaals voor vertrek na te gaan bij uw reisorganisatie of er aanvullende maatregelen zijn waarmee u rekening moet houden. Controleer ook of uw reisverzekering eventuele schade dekt die gerelateerd is aan corona, bijvoorbeeld als uw reis niet door kan gaan. In dat geval kunt u de kosten van uw reis soms terugkrijgen van uw reisorganisatie, maar de kosten van het visum Kenia kunnen niet worden terugbetaald.

Voorbereidingen die niet gerelateerd zijn aan corona

Op deze pagina wordt uitgelegd met welke maatregelen die gerelateerd zijn aan corona u in elk geval rekening moet houden. Om goed voorbereid op reis naar Kenia te gaan, is het verstandig om ook het algemene reisadvies voor Kenia te lezen. Daarnaast moet u voldoen aan de voorwaarden van het visum Kenia, die ook al van toepassing waren voor corona.

Disclaimer: Dit artikel over corona in Kenia wordt met grote zorg regelmatig bijgewerkt. Desondanks kan geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel te allen tijde actueel en volledig is. Informeer ook bij uw reisorganisatie of uw reisplannen doorgang kunnen vinden en of u nog met aanvullende zaken rekening moet houden voordat u uw visum Kenia aanvraagt.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,14 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.