Ook in Kenia zijn de gevolgen van corona groot. De uitbraak van het Covid-19 virus heeft onder andere geleid tot een tijdelijk inreisverbod. Ook voor reizigers die al een visum hadden ontvangen. Op deze pagina vindt u de actuele stand van zaken omtrent reizen naar Kenia in en na de coronacrisis. Laatste update: 06-08-2020.

Wat is de situatie omtrent corona in Kenia?

Op het moment van schrijven (06-08-2020) zijn er in Kenia officieel 23.873 coronabesmettingen gemeld. Daarvan zijn 391 personen overleden aan het coronavirus. Hoewel het aantal besmettingen in Kenia aanvankelijk relatief laag bleef, nemen de aantallen in de laatste weken sterk toe. De Keniaanse overheid heeft dan ook ingrijpende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus af te remmen. Deze bestaan onder andere uit:

  • Een avondklok, tussen 21:00 en 04:00 uur
  • De verplichting om op openbaar terrein een mondkapje te dragen
  • Een verbod om meer dan 50% van de stoelen van vervoersmiddelen te gebruiken

Het eerder geldende verbod om tussen binnenlandse steden en regio’s te reizen is per 6 juli opgeheven. De avondklok werd daarentegen nog met 30 dagen verlengd.

Kan ik al een visum aanvragen voor een geplande reis naar Kenia?

Het is mogelijk om alvast een visum voor Kenia aan te vragen voor een geplande vakantie of zakenreis. Nieuw ingediende aanvragen worden waarschijnlijk vanaf 1 september goedgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal gebeuren. Dit zal geheel afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van corona in Kenia en de rest van de wereld.
Lees alles over het visum voor Kenia

Kan ik mijn visum Kenia nog gebruiken gedurende de coronacrisis?

Op het visum staat een geldigheidstermijn. Als deze termijn nog niet is verlopen op het moment dat het inreisverbod is opgeheven, kan het visum naar alle waarschijnlijkheid alsnog worden gebruikt. Dit is echter nog niet officieel bevestigd door de Keniaanse overheid, dus hierover kunnen nog geen garanties worden gegeven. Houd deze pagina over de stand van zaken omtrent corona in Kenia in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.

Wanneer kan ik weer naar Kenia reizen?

Sinds 1 augustus worden internationale vluchten naar Kenia weer hervat. Er gelden wel strenge voorwaarden voor het reizen naar Kenia: Reizigers die in Kenia aankomen moeten een PCR-test bij zich hebben die maximaal 96 uur voor de aankomst in Kenia is doorgevoerd. Reizigers mogen geen hogere lichaamstemperatuur dan 37,5° C hebben en er mag geen sprake zijn van aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen of andere griepachtige verschijnselen.

Reizigers uit bepaalde landen moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine doorbrengen. Reizigers uit landen waarvan het risico op verspreiding van het coronavirus volgens de Keniaanse autoriteiten laag tot gemiddeld is, hoeven niet in quarantaine. Onder andere inwoners van Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn vrijgesteld van de verplichte quarantaine. Belgen die in Kenia aankomen moeten wel 14 dagen in quarantaine doorbrengen. Het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid maakt iedere dag een nieuwe inschatting van het risicoprofiel van deze landen. Houd er dus rekening mee dat de verplichting voor quarantaine dagelijks kan wijzigen.

Houd ook het reisadvies van de Rijksoverheid in gaten. Momenteel wordt vanwege corona afgeraden om naar Kenia te reizen. Wanneer dat advies zal veranderen is nog niet bekend.

Kan en/of moet ik terugkeren naar Nederland?

De Nederlandse overheid raadt aan om terug te keren als dat mogelijk is. Als u nog in Kenia bent en terug wilt keren naar Nederland, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade. De ambassade heeft inzicht in de repatriëringsvluchten en kan tevens advies geven over het resterende verblijf in Kenia indien terugkeren niet mogelijk is. Ga bij de lokale autoriteiten na of u uw visum kunt verlengen als u het land niet kunt verlaten.

Reizigers die vanuit Kenia naar Nederland terugkeren, wordt verzocht in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Als uw geplande reis naar Kenia niet door kan of kon gaan vanwege Corona, heeft u wellicht financiële schade. Als uw vlucht is geannuleerd kunt u, afhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij, meestal een volledige vergoeding krijgen voor de kosten van het vliegticket. Sommige luchtvaartmaatschappijen werken momenteel met vouchers, omdat corona zoveel schade voor ze heeft opgeleverd dat ze niet in staat zijn iedereen terug te betalen. Met een voucher kan op een later moment een andere vlucht worden geboekt.

Het coronavirus kan naast een ongebruikt vliegticket ook in ander financieel nadeel hebben geresulteerd. Vanwege corona kunnen geboekte en vooruitbetaalde accommodaties in Kenia mogelijk niet worden bezocht. En wellicht had u al een visum Kenia aangevraagd dat weliswaar was toegekend, maar dat u vanwege corona niet kunt gebruiken. Deze schade kunt u mogelijk bij uw reisverzekering verhalen. De overheid van Kenia vergoedt deze kosten in elk geval niet.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld uit beschikbare informatie. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat het te allen tijde up-to-date is en een volledig en correct beeld schetst van de huidige situatie van corona in Kenia. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of uw vlucht doorgang vindt voordat u het visum Kenia aanvraagt.