Een vakantie of zakenreis naar Kenia is weer mogelijk. In 2020 sloot het land tijdelijk de grenzen i.v.m. het coronavirus (Covid-19). Inmiddels zijn de grenzen weer open voor toeristen en zakenreizigers. Gevaccineerden hoeven zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen. Lees op deze pagina met welke coronamaatregelen u nog rekening moet houden. Laatste update: 15 augustus 2022.

Voordat u op vakantie naar Kenia gaat

Wilt u naar Kenia reizen? Het is alweer enige tijd mogelijk voor gevaccineerden en reizigers die binnen 90 dagen voor aankomst van corona zijn hersteld. Kinderen tot 18 jaar zijn in Kenia ook welkom als ze niet gevaccineerd of hersteld zijn. Ook reizigers die zich vanwege medische redenen niet kunnen laten vaccineren zijn welkom. U hoeft na aankomst in Kenia niet in quarantaine. De informatie op deze pagina is van toepassing op reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, en alle (overige) landen in de Europese Unie.

Stap 1 | Uw visum voor Kenia aanvragen

Een van de belangrijkste voorbereidingen van uw reis naar Kenia is het doorlopen van de aanvraagprocedure van het visum voor Kenia. Het visum aanvragen kan eenvoudig online en na toekenning ontvangt u het visum ook digitaal. U hoeft het dan alleen nog uit te printen en mee op reis te nemen.
Nu uw visum voor Kenia aanvragen

Stap 2 | Uw PCR-coronatest laten afnemen

Sinds 18 maart 2022 zijn volledig gevaccineerde reizigers niet meer verplicht om zich voor vertrek op corona te laten testen. Niet volledig gevaccineerde reizigers mogen naar Kenia reizen als ze onder de 18 jaar oud zijn, binnen de afgelopen 90 dagen van corona zijn hersteld of als ze zich vanwege een medische reden niet kunnen laten vaccineren. Voor deze reizigers geldt een testplicht. Geldig zijn in dit geval PCR-tests die maximaal 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Kenia afgenomen werden. Verder moeten ongevaccineerden bij de aankomst in Kenia een antigeentest doen. De testplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 5 jaar.

Het vaccinatiebewijs of het testresultaat moet voor vertrek worden gebruikt om een Trusted Travel Code te maken op deze website.

Stap 3 | Uw gezondheidsverklaring invullen

Net voordat u op vakantie gaat, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Na het aanvragen van uw visum voor Kenia ziet u op de statuspagina van uw visumaanvraag hoe u de gezondheidsverklaring kunt invullen. In het formulier waarmee u de gezondheidsverklaring indient, wordt gevraagd of u symptomen heeft die horen bij het coronavirus. Als u geen symptomen heeft, ontvangt u per e-mail een kopie van de gezondheidsverklaring. Daarop staat ook een QR-code. U moet deze bevestiging uitprinten en meenemen op reis. Bij aankomst in Kenia wordt de QR-code gescand door de immigratiedienst om te controleren of u de verklaring had ingevuld. Via de website waar u de gezondheidsverklaring invult moet u de eerste twee weken in Kenia dagelijks aangeven of u aan corona gerelateerde klachten heeft.

Is het voor u niet mogelijk om de gezondheidsverklaring online in te vullen, bijvoorbeeld omdat de officiële website van de Keniaanse overheid niet bereikbaar is? Dan kunt u de gezondheidsverklaring ook op papier in het vliegtuig invullen.

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat inmiddels weer opgeheven is.

Uw terugreis vanaf Kenia

Als u vanuit Kenia vertrekt, kan de luchtvaartmaatschappij u verplichten om een coronatest te doen. Reizigers wordt geadviseerd om zich bij hun luchtvaartmaatschappij te informeren of een coronatest voor vertrek vanuit Kenia verplicht is. Nederlandse en Belgische reizigers hoeven voor de terugreis verder niks te regelen. De verplichting om een gezondheidsverklaring in te vullen werd recentelijk afgeschaft en ook het advies om na terugkomst een coronatest te doen is komen te vervallen.

Goed voorbereid op vakantie naar Kenia

Reisadvies van de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid geeft het grootste deel van Kenia een geel reisadvies. Dit betekent dat de overheid reizigers waarschuwt dat de veiligheidssituatie in Kenia anders is dan in Nederland, maar over het algemeen worden reizen naar Kenia als veilig beschouwd. Houd er verder rekening mee dat het noordoostelijke deel van Kenia een rood reisadvies heeft, vanwege de aanwezigheid van terroristische groeperingen. Reizen naar deze regio wordt afgeraden.

Coronamaatregelen kunnen veranderen

Houd er rekening mee dat coronamaatregelen kunnen veranderen. Dat geldt voor de maatregelen ter preventie van corona die bepaald worden door de Keniaanse overheid, maar ook voor die van de Nederlandse overheid. Het is daarom verstandig om een vlucht of vakantie te boeken die u kosteloos kunt verzetten of annuleren. Ook wordt aangeraden om voor het boeken en nogmaals voor vertrek na te gaan bij uw reisorganisatie of er aanvullende maatregelen zijn waarmee u rekening moet houden. Controleer ook of uw reisverzekering eventuele schade dekt die gerelateerd is aan corona, bijvoorbeeld als uw reis niet door kan gaan. In dat geval kunt u de kosten van uw reis soms terugkrijgen van uw reisorganisatie, maar de kosten van het visum Kenia kunnen niet worden terugbetaald.

Voorbereidingen die niet gerelateerd zijn aan corona

Op deze pagina wordt uitgelegd met welke maatregelen die gerelateerd zijn aan corona u in elk geval rekening moet houden. Om goed voorbereid op reis naar Kenia te gaan, is het verstandig om ook het algemene reisadvies voor Kenia te lezen. Daarnaast moet u voldoen aan de voorwaarden van het visum Kenia, die ook al van toepassing waren voor corona.

Disclaimer: Dit artikel over corona in Kenia wordt met grote zorg regelmatig bijgewerkt. Desondanks kan geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel te allen tijde actueel en volledig is. Informeer ook bij uw reisorganisatie of uw reisplannen doorgang kunnen vinden en of u nog met aanvullende zaken rekening moet houden voordat u uw visum Kenia aanvraagt.