Per 9 mei 2023 zijn de vaccinatie- en testplicht voor Kenia opgeheven. Reizigers naar het land hoeven dus niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus of zich te laten testen op Covid-19. Het aanvragen van een visum blijft wel verplicht.

Lees hier meer over het visum voor Kenia

De coronapandemie in Kenia

Gedurende de gehele coronapandemie werden in Kenia geen hoge besmettingsaantallen vastgesteld. Dit is opmerkelijk, gezien de lage vaccinatiegraad en de relatief gebrekkige gezondheidszorg in het land. Pas op 13 maart 2020 werd in Kenia voor het eerst positief getest op het coronavirus, terwijl er in Europa toen al duizenden coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen. Ook in de maanden daarna bleef het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Kenia relatief laag vergeleken met Europese landen. Dit is zowel te danken aan een aantal bijzonderheden van het land als het gevoerde beleid.

Innovaties tijdens de coronapandemie

Innovatie van de aanvraagprocedure van het visum tijdens de coronapandemie
De coronapandemie heeft wereldwijd veel leed veroorzaakt, maar heeft ook geleid tot een aantal gunstige innovaties. Een voorbeeld hiervan is de digitalisering van de aanvraagprocedure van Keniaanse visa. In 2021 werd het zogeheten e-visum Kenia voor bijna iedereen beschikbaar gemaakt. Begin 2024 werd het e-visum vervangen door het eTA, dat sindsdien voor alle reizigers verplicht is. Dankzij de online aanvraagprocedure van deze reistoestemming kan een grotere hoeveelheid aanvragen worden verwerkt en kunnen visa bovendien sneller worden toegekend. Dankzij deze innovatie zijn ook de kosten voor het visum verlaagd.
Vraag het eTA voor uw reis naar Kenia nu aan


Positieve invloed van klimaat en demografie

Twee factoren die bepalend zijn geweest voor het relatief milde verloop van de coronapandemie in Kenia zijn het klimaat en de demografische karakteristieken van het land. Kenia kent namelijk een droog en warm klimaat, terwijl Covid-19 zich sneller lijkt te verspreiden in koude, natte omstandigheden. Bovendien heeft Kenia met een mediaanleeftijd van rond de 20 jaar een van de jongste bevolkingen ter wereld. Het werd al vroeg bekend dat Covid-19 vooral bij ouderen heftige symptomen veroorzaakt en dat jongeren vaak nauwelijks symptomen ondervinden.

Strenge maatregelen in een vroeg stadium

Om een te grote belasting van de gezondheidsvoorzieningen in het land te voorkomen, hebben de Keniaanse autoriteiten snel drastische maatregelen genomen om de bevolking te beschermen tegen het coronavirus. Denk hierbij aan reisbeperkingen, het opschorten van de verwerking van visumaanvragen en het invoeren van hygiënemaatregelen. Onder de bevolking was er een hoge bereidheid om mee te werken, door bijvoorbeeld mondmaskers te dragen. Op deze manier konden de effecten van het coronavirus op de volksgezondheid in het land worden beperkt. Desondanks had Covid-19 een erg groot effect op de sociale en economische omstandigheden in Kenia.

Sociale en economische effecten van de coronapandemie

De coronamaatregelen in Kenia, waaronder lockdowns, de verplichting om afstand te houden en de sluiting van scholen, hadden een grote impact op de informele economie van het land. Het grootste gedeelte van de Keniaanse bevolking heeft namelijk geen vast dienstverband en voorziet in hun levensonderhoud door wisselende, kortdurende werkzaamheden. Veel van deze werkzaamheden, zoals het verkopen van goederen langs wegen en op markten, werden door de coronamaatregelen onmogelijk gemaakt. Ook de toeristische sector heeft zwaar geleden onder de coronapandemie, aangezien er nauwelijks visa werden aangevraagd en er door het inreisverbod weinig buitenlandse bezoekers naar het land kwamen. Het opheffen van de laatste coronamaatregelen begin mei 2023 heeft dan ook geleid tot grote opluchting onder de bevolking.

Het tijdelijk inreisverbod van Kenia ten gevolge van corona (Covid-19) is inmiddels opgeheven.Het tijdelijk inreisverbod van Kenia ten gevolge van corona (Covid-19) is inmiddels opgeheven.

Gelden er nog coronarestricties voor reizen naar Kenia?

Op 9 mei 2023 heeft Kenia de belangrijkste coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. Sindsdien wordt niet meer gecontroleerd of een reiziger gevaccineerd is of een coronatest heeft gedaan. Er hoeft dus geen vaccinatie- of testbewijs meer te worden getoond. Wie gezond is, hoeft bij aankomst alleen een geldig visum en paspoort te tonen. In sommige gevallen kan er ook om een retourticket of boekingsbevestiging van de accommodatie worden gevraagd.

Reizigers die griepachtige symptomen hebben, krijgen nog wel te maken met een aantal maatregelen. Zij moeten hun reis voor vertrek met een digitaal formulier aanmelden. Bovendien geldt in dit geval een testplicht bij aankomst in Kenia. Is het resultaat van deze test negatief? Dan mag men vrij door Kenia reizen.

Het visum Kenia blijft verplicht

Alle reizigers hebben een eTA nodig voor een verblijf in Kenia. Dit visum kan uitsluitend online worden aangevraagd en wordt al na gemiddeld 9 dagen verstrekt. Met dit visum mogen reizigers tot 90 dagen in Kenia verblijven. De mogelijkheid bestaat om deze toegestane verblijfsduur eenmalig te verlengen. U kunt de aanvraag eenvoudig vanuit huis indienen; het enige wat u hoeft te doen is een digitaal formulier invullen en een aantal documenten uploaden. Na toekenning van het eTA ontvangt u een bevestiging per e-mail en sms.

Dien hier een visumaanvraag voor Kenia in

Welke coronamaatregelen gelden voor de terugreis?

Voor een terugreis naar Nederland of België vanuit het buitenland zijn al enige tijd geen coronagerelateerde maatregelen meer van toepassing. U kunt dus zonder problemen terugreizen en hoeft hiervoor naast uw paspoort geen andere documenten te tonen. Ook is het niet meer nodig uw reis aan te melden.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,81 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.