Een vakantie of zakenreis naar Kenia is weer mogelijk. Vorig jaar sloot de Keniaanse overheid haar grenzen vanwege het coronavirus. Inmiddels zijn de grenzen weer open voor toeristen en zakenreizigers. Lees voor vertrek naar Kenia op deze pagina met welke coronamaatregelen u nog rekening moet houden. Laatste update: 26 november 2021.

Voordat u op vakantie naar Kenia gaat

De Keniaanse overheid controleert niet of u gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Ook hoeft u na aankomst in Kenia niet in quarantaine. Behalve als u bij aankomst een temperatuur heeft hoger dan 37,5° C, of als u symptomen van Covid-19 vertoont. De informatie op deze pagina is van toepassing op reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, en alle (overige) landen in de Europese Unie.

Stap 1 | Uw visum voor Kenia aanvragen

Een van de belangrijkste voorbereidingen van uw reis naar Kenia is het doorlopen van de aanvraagprocedure van het visum voor Kenia. Het visum aanvragen kan eenvoudig online en na toekenning ontvangt u het visum ook digitaal. U hoeft het dan alleen nog uit te printen en mee op reis te nemen.
Nu uw visum voor Kenia aanvragen

Stap 2 | Uw PCR-coronatest laten afnemen

Maximaal 72 uur voor het vertrek van uw vlucht naar Kenia moet u een Covid-19 PCR-test laten afnemen. Voor kinderen jonger dan vijf jaar wordt een uitzondering gemaakt. Bewaar de testuitslag goed en neem deze mee naar Kenia. Alle reizigers van vijf jaar of ouder moeten de testuitslag bij aankomst laten zien. Daarnaast moet het testresultaat voor vertrek worden gebruikt om een Trusted Travel Code te maken op deze website.

Stap 3 | Uw gezondheidsverklaring invullen

Net voordat u op vakantie gaat, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Na het aanvragen van uw visum voor Kenia ziet u op de statuspagina van uw visumaanvraag hoe u de gezondheidsverklaring kunt invullen. In het formulier waarmee u de gezondheidsverklaring indient, wordt gevraagd of u symptomen heeft die horen bij het coronavirus. Als u geen symptomen heeft, ontvangt u per e-mail een kopie van de gezondheidsverklaring. Daarop staat ook een QR-code. U moet deze bevestiging uitprinten en meenemen op reis. Bij aankomst in Kenia wordt de QR-code gescand door de immigratiedienst om te controleren of u de verklaring had ingevuld.

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat inmiddels weer opgeheven is.

Uw terugreis vanaf Kenia

Bij aankomst in Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs, een testbewijs of een herstelbewijs zijn. De QR-code van uw CoronaCheck of CovidSafe app voldoet ook. U hoeft na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Wel wordt dringend geadviseerd om 2 en 5 dagen na aankomst een zelftest te doen. Woont u in België? Dan moet u binnen twee dagen na thuiskomst een coronatest doen en in zelfquarantaine totdat de uitslag bekend is. Na zeven dagen moeten Belgen nogmaals een coronatest doen.

Goed voorbereid op vakantie naar Kenia

Reisadvies van de Nederlandse overheid

De bovenstaande informatie is afkomstig van de Keniaanse overheid, die toeristen en zakenreizigers weer aanmoedigt Kenia te bezoeken. De Nederlandse overheid is op dit moment nog terughoudender en adviseert Kenia vooralsnog alleen voor noodzakelijke reizen te bezoeken. De verwachting is dat het Nederlandse reisadvies voor het grootste deel van Kenia binnenkort van oranje naar geel verandert, maar of en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet zeker. Houd er verder rekening mee dat het noordoostelijke deel van Kenia een rood reisadvies heeft, vanwege de aanwezigheid van terroristische groeperingen. Als u wilt, kunt u zich hier aanmelden om per e-mail op de hoogte gehouden te worden over het reisadvies voor Kenia.

Coronamaatregelen kunnen veranderen

Houd er rekening mee dat coronamaatregelen kunnen veranderen. Dat geldt voor de maatregelen ter preventie van corona die bepaald worden door de Keniaanse overheid, maar ook voor die van de Nederlandse overheid. Het is daarom verstandig om een vlucht of vakantie te boeken die u kosteloos kunt verzetten of annuleren. Ook wordt aangeraden om voor het boeken en nogmaals voor vertrek na te gaan bij uw reisorganisatie of er aanvullende maatregelen zijn waarmee u rekening moet houden. Controleer ook of uw reisverzekering eventuele schade dekt die gerelateerd is aan corona, bijvoorbeeld als uw reis niet door kan gaan. In dat geval kunt u de kosten van uw reis soms terugkrijgen van uw reisorganisatie, maar de kosten van het visum Kenia kunnen niet worden terugbetaald.

Voorbereidingen die niet gerelateerd zijn aan corona

Op deze pagina wordt uitgelegd met welke maatregelen die gerelateerd zijn aan corona u in elk geval rekening moet houden. Om goed voorbereid op reis naar Kenia te gaan, is het verstandig om ook het algemene reisadvies voor Kenia te lezen. Daarnaast moet u voldoen aan de voorwaarden van het visum Kenia, die ook al van toepassing waren voor corona.

Disclaimer: Dit artikel over corona in Kenia wordt met grote zorg regelmatig bijgewerkt. Desondanks kan geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel te allen tijde actueel en volledig is. Informeer ook bij uw reisorganisatie of uw reisplannen doorgang kunnen vinden en of u nog met aanvullende zaken rekening moet houden voordat u uw visum Kenia aanvraagt.