Kenia is een van de bekendste landen van Afrika, vooral vanwege de prachtige natuur. Het land is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en telt zeker 54 miljoen inwoners. Lees hier meer over de geschiedenis, cultuur en toeristische attracties van Kenia.

Vanwege de prachtige natuur van het land en het grote aantal dieren dat hier in het wild te bewonderen is, is Kenia een populaire safaribestemming. Niet alleen in de vele nationale parken is van alles te zien, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan interessante steden zoals Nairobi, Kisumu en Mombasa.


Feiten en cijfers

Officiële talen Engels en Swahili
Inwoners 54 miljoen (2022)
Hoofdstad Nairobi
Valuta Keniaanse shilling (KES)
Tijdsverschil 2 uur (1 uur in de zomertijd)
Vliegtijd 8 uur
Stroom 240 Volt, 50 Hz
Stekkers Type G (reisstekker is nodig)
Leidingwater Niet veilig om te drinken
Visum Visum Kenia (eTA) is vereist

Kaart

Kenia ligt aan de oostkust van Afrika en grenst aan een vijftal landen, namelijk Somalië in het oosten, Ethiopië in het noorden, Zuid-Soedan in het noordwesten, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Ook grenst Kenia aan de Indische Oceaan (in het zuidoosten) en aan het Victoriameer (in het zuidwesten), het grootste zoetwatermeer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer van de wereld.

Aangezien het noordoosten van het land voornamelijk uit woestijn en andere droge gebieden bestaat, woont het overgrote deel van de bevolking in het zuiden en zuidwesten van het land. De belangrijkste steden van Kenia zijn de hoofdstad Nairobi in het zuiden en de havenstad Mombasa in het zuidoosten.


Geschiedenis

De prehistorie van Kenia
Kenia behoort tot het deel van de planeet dat het langst door mensen bewoond is. Fossiele resten die zijn gevonden in het noorden van het land, gedateerd op wel vier miljoen jaar oud, duiden op de aanwezigheid van een populatie van de vroegste mensachtigen. Naast dit tastbare bewijs van hun aanwezigheid, hebben deze vroegste bewoners ook veel indirecte sporen nagelaten. Voorbeelden hiervan zijn de oudste begraafplaats (ca. 80.000 jaar oud) en het oudste handelsnetwerk (ca. 300.000 jaar oud) ter wereld. De oudste grotschilderingen in Kenia dateren van ongeveer 2000 jaar voor onze jaartelling. Al deze overblijfselen zijn natuurlijk niet afkomstig van een homogene groep. Het prehistorische Kenia werd waarschijnlijk bewoond door honderden, al dan niet duizenden verschillende stammen met elk hun eigen taal en gebruiken. Dit veranderde met de komst van de Bantoevolkeren. Deze volkeren migreerden rond 1000 v.Chr. naar de gebieden van het huidige Kenia. Dit zorgde voor een grote culturele omwenteling waarbij veel oorspronkelijke bewoners verdreven werden of geassimileerd werden door de Bantoe. Ook vandaag de dag zijn de Bantoe nog steeds de dominante bevolkingsgroep in Kenia.

De opkomst van de Swahili
De eerste Europeanen die de kust van Kenia aandeden waren Portugese ontdekkingsreizigers. In 1505 namen de Portugezen het eiland Kilwa voor de kust van het moderne Tanzania in. Hiermee begon de Europese kolonisatie van Oost-Afrika. In 1593 vestigden de Portugezen zich op het Keniaanse vasteland met de bouw van het Fort Jesus in de stad Mombasa. De grootste bedreiging voor de Portugezen vormden de Arabieren afkomstig uit Oman. Omdat hun handelsbelangen bedreigd werden door de Europese inmenging, belaagden zij de Portugese forten.

In de eerste helft van de 18e eeuw lukte het de Omani’s om de Portugezen te verdrijven. Hieropvolgend zetten ze handelsroutes op tot diep in het Afrikaanse binnenland, waardoor meer mensen in Afrika verbonden werden met de mondiale economie. Hoewel het lastig was om echt controle over het binnenland te krijgen, kwamen de kuststreken steeds meer onder de directe heerschappij van de Omaanse sultans te staan. Deze verrijkten zich door middel van nieuw opgezette plantages en de slavenhandel met Europa. De kuststeden van Kenia zijn qua architectuur en cultuur gedurende deze periode sterk beïnvloed door de aanwezigheid van de Omani’s. Ook beweren veel Swahili in het huidige Kenia verwant te zijn aan deze vroege Arabische kolonisten.

De Britse heerschappij en de onafhankelijkheidsstrijd
In de 19e eeuw trokken vele Europese ontdekkingsreizigers het Afrikaanse binnenland in met als doel nieuwe gebieden in kaart te brengen en de bevolking tot het Christendom te bekeren. In 1895 namen de Engelsen een groot deel van Oost-Afrika op in het Britse Rijk. De Grote Slenk en de omliggende hooglanden van Kenia werden tot een gesegregeerd gebied verklaard waar alleen witte mensen mochten wonen. De Britten lieten in het binnenland ook een spoorweg aanleggen naar het moderne Oeganda, met behulp van voornamelijk Indische gastarbeiders.

Grote Slenk in KeniaDe Grote Slenk, een natuurlandschap dat door uiteenlopende aardplaten is ontstaan, loopt dwars door Kenia

Al aan het begin van de 20e eeuw kwamen verzetsbewegingen op tegen de Europeanen. In de jaren 20 en 30 van deze eeuw verboden de Britse autoriteiten verschillende antikoloniale organisaties. In de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Kenianen opgeroepen om in het Britse leger te dienen. Na hun dienst eisten ze meer politieke vertegenwoordiging op, wat langzaam maar zeker leidde tot een roep om Afrikaanse onafhankelijkheid. Tijdens de Mau Mau-opstand tussen 1952 en 1960 kwam een deel van de Keniaanse bevolking in opstand tegen de Europese overheersers. Deze opstand werd echter bruut neergeslagen. Veel van de opstandelingen werden in concentratiekampen opgesloten, waar ze systematisch werden gemarteld. Ondanks deze militaire nederlaag bleven Keniaanse lokale politici zich inzetten voor de onafhankelijkheid van het land. Uiteindelijk scheidde Kenia zich in 1963 officieel af van het Britse Rijk en werd het land onafhankelijk.

Het moderne Kenia
Onder leiding van president Jomo Kenyatta ontwikkelde het land zich tot een grootmacht in oostelijk Afrika. Kenyatta poogde de relaties tussen de zwarte en witte bevolking te verbeteren, de verzorgingsstaat uit te breiden en een kapitalistisch beleid uit te voeren. Hij verbood concurrerende politieke partijen, waardoor Kenia vanaf 1969 feitelijk als eenpartijstaat functioneerde. De regering werd veelvuldig van corruptie en nepotisme beschuldigd. Vanaf 1992 werden weer meerdere partijen toegelaten.

In het politieke systeem van Kenia is de grote etnische diversiteit van het land duidelijk terug te zien. Verschillende bevolkingsgroepen hebben altijd al om de invloed gestreden. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2007 stond het Keniaanse politieke systeem op losse schroeven. Door onregelmatigheden bij de verkiezingen was de winnaar niet meteen duidelijk, waardoor er in het hele land rellen uitbraken. Nog steeds kunnen verkiezingen voor politieke onzekerheid zorgen in het land, maar desondanks heeft Kenia vandaag de dag een redelijk functionerende democratie.


Cultuur

Kenia telt meer dan honderd verschillende etnische groeperingen. Het grootste deel behoort tot de Bantoe-volkeren oorspronkelijk afkomstig uit gebieden ten zuiden van Afrika. Er zijn echter ook genoeg groepen met een andere afkomst, zoals de Nilotische volkeren uit de zuidelijke Nijlregio. Ook zijn er minderheidsgroepen van Europese, Indische of Arabische komaf. Hierdoor is er niet zozeer sprake van één gelijkvormige cultuur, maar eerder van een smeltkroes.

Een van de bekendste bevolkingsgroepen van Kenia zijn de Masai, waarschijnlijk onder andere omdat ze rondtrekken dicht bij de natuurgebieden en nationale parken die populair zijn onder toeristen. Deze bevolkingsgroep woont in het noorden, midden en zuiden van Kenia en wordt gekenmerkt door hun karakteristieke kleding, sieraden en hun eenvoudige manier van leven.

Hoewel veel mensen in Kenia in de loop van de middeleeuwen langzaam maar zeker tot de islam werden bekeerd, veranderde dit proces radicaal met de komst van Europese machthebbers. Door Britse en Duitse missionarissen werden vele Kenianen tot het christendom bekeerd. Nu hangt zeker 85% van de bevolking het christelijke geloof aan, is ongeveer 10% van de Kenianen moslim en zijn er daarnaast nog tal van mensen die een traditionele natuurgodsdienst aanhangen.

Het onofficiële nationale gerecht van Kenia is nyama choma en bestaat uit gegrild vlees. Dit kan geiten-, schapen- of rundvlees zijn en wordt met de hand gegeten.


Natuur en klimaat

Kenia is een enorm land en het klimaat is veelzijdig. In het grootste deel van Kenia is sprake van een warm woestijnklimaat (vooral in het noorden en noordoosten) en een warm steppeklimaat (vooral in het zuidoosten). In het zuidwesten heerst er een tropisch klimaat. Aan de kust is het heet en vochtig en hier valt gedurende het hele jaar dan ook de meeste neerslag. Hoe meer men richting het binnenland van Kenia gaat, hoe droger het wordt. Kenia heeft twee woestijnen: een in het zuidwesten (Nyiri Desert) en een in het noorden (Chalbi Desert). Omdat de evenaar dwars door het midden van het land loopt, is er van traditionele seizoenen geen sprake. Wel zijn er specifieke regenseizoenen, namelijk van laat oktober tot december en van maart tot mei. Vooral in het westen en zuiden kan het in deze periode flink regenen, dus wie deze plekken wil bezoeken wordt aangeraden de reis op een ander moment te plannen.

Het landschap van Centraal- en West-Kenia wordt door het unieke landschap van de Grote Slenk gekenmerkt. Dit landschap is miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van drie uiteenlopende aardplaten. De bergen hier variëren van ongeveer 400 tot 1800 meter in hoogte. Tussen de bergen zijn tientallen meren en bossen te vinden, elk met een uniek ecosysteem. Dit gebied wordt bewoond door honderden verschillende diersoorten, waaronder leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en zebra’s.

In het westen van Kenia, in de buurt van de grens met Oeganda, ligt het Kakamegawoud, het grootste bosgebied van Oost-Afrika en het enige tropische regenwoud van Kenia. In het regenseizoen valt hier wel 22 centimeter neerslag per maand. Het noorden en noordoosten van het land wordt bedekt door een groot droog gebied. In het noorden bevindt zich de Chalbi-woestijn, waar een aanzienlijke populatie Afrikaanse olifanten voorkomt.

Deze veelzijdigheid aan flora en fauna is de grootste aantrekkingskracht van Kenia, maar wordt ernstig bedreigd door intensieve landbouw, ontbossing en industriële vervuiling. De populaties van onder andere de olifant, giraffe en zwarte neushoorn zijn in de afgelopen decennia dan ook flink afgenomen. Toch is er ook goed nieuws. Door het anti-stroperijbeleid van de overheid van de laatste jaren is het gelukt de vele diersoorten beter te beschermen.


Gemiddelde temperatuur in Nairobi door het jaar heen

Maand Gemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp in °CGemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp in °C
Januari 25 12
Februari 26 12
Maart 26 13
April 24 14
Mei 23 13
Juni 22 11
Juli 21 10
Augustus 21 10
September 24 11
Oktober 25 13
November 23 13
December 24 13

Een cheeta in de Masai MaraVeel toeristen gaan tijdens een safari in Kenia op zoek naar de Big Five, waarvan alle leden in het land te vinden zijn


Toeristische hoogtepunten van Kenia

Kenia heeft ontzettend veel te bieden: van een woestijn in het noorden tot parelwitte stranden in het zuidwesten en een aantal van de spectaculairste natuurreservaten ter wereld in het binnenland. Hier volgen vijf van de populairste attracties van Kenia.

Het Masai Maranatuurreservaat
Dit is een van de bekendste natuurreservaten ter wereld. Vooral vanwege de indrukwekkende grote seizoenstrek van ongeveer twee miljoen dieren (voornamelijk gnoe’s) is dit reservaat een populaire toeristische trekpleister. In oktober trekken deze dieren vanwege de droogte in het noorden naar het zuiden. In april migreren ze weer terug naar het noorden. Als toerist is het mogelijk om onder begeleiding van een gids met een jeep door het landschap te touren. Ook het overnachten bij het lokale volk, de Masai, behoort tot de mogelijkheden.

Nakurumeer
Het Nakurumeer in Centraal-Kenia werd in 2011 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Door de grote hoeveelheid algen die het bevat, trekt het meer meerdere duizenden flamingo’s aan. Ondanks dat het meer en gelijknamige nationale park vooral bekend zijn vanwege deze grote populatie flamingo’s, zijn hier nog vele andere dieren te bewonderen, van bavianen tot een gezonde populatie van zwarte en witte neushoorns. Bij Baboon Cliff is het zelfs mogelijk de bavianen van dichtbij te zien.

Mount Kenya
Mount Kenya is te vinden in het hart van Kenia en ligt precies op de evenaar. Het is de hoogste berg van het land en na de in Tanzania gelegen Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. De meeste toeristen komen naar het gelijknamige nationale park om de berg te beklimmen, maar de omgeving is ook geschikt voor een safari. Als het beklimmen van Mount Kenya wel op uw reisplanning staat, wordt aangeraden de beklimming in minstens drie dagen te doen. Op deze manier kan uw lichaam wennen aan het hoogteverschil en hoogteziekte worden voorkomen.

Malindi
Malindi is een stad aan de oostkust van Kenia. Het is de plek waar de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama in 1498 aan land ging, waarna de Portugezen voor anderhalve eeuw de stad in bezit hadden. Tegenwoordig is Malindi vooral bekend door zijn stranden en koraalriffen. Toeristen brengen dus vooral een bezoek aan deze stad als ze willen snorkelen of behoefte hebben aan ontspanning aan zee.

Nairobi
De hoofdstad van Kenia mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Nairobi is de ideale uitvalsbasis voor wie naar Kenia reist voor een safari. Waar de safari ook plaatsvindt, meestal wordt deze vanuit de hoofdstad georganiseerd. Verder heeft de stad ook op cultureel vlak veel te bieden. Zo zijn er tal van musea die de geschiedenis van Kenia belichten. Bovendien zijn in deze stad nog talloze historische gebouwen uit de koloniale tijd te bewonderen.

Hellʼs Gate in KeniaHellʼs Gate is het enige nationale park in Kenia dat per fiets te doorkruisen is. Pas op voor de leeuwen!


Economie van Kenia

Kenia is de op twee na grootste economie ten zuiden van de Sahara. Er is een actieve industrie met veel buitenlandse investeringen. Een voorbeeld hiervan is de renovatie van de belangrijkste spoorverbinding van het land in 2017 met behulp van Chinese investeerders. Deze spoorverbinding begint in Mombasa en voert tot diep in het binnenland. Deze spoorlijn verbindt de haven van Mombasa met een breed achterland en biedt Kenia nog meer kansen zich verder te ontwikkelen op economisch gebied. Toch is nog zo’n 75% van de bevolking werkzaam in de landbouwsector. Naast industrie en landbouw vormt het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor veel Kenianen. Een groot deel van de bevolking leeft desondanks onder de armoedegrens.

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling (KES). De laagste muntwaarde die in gebruik is, is 50 cent. Daarnaast zijn er munten van 1, 5, 10, 20 en 40 shilling. Papiergeld is er in de vorm van 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling. Op sommige toeristische plekken in Kenia is het ook mogelijk met dollars of zelfs euro’s te betalen, maar de voorkeur gaat uit naar shilling. Omdat pinautomaten buiten de hoofdstad schaars zijn, wordt het aangeraden voldoende shilling op te nemen als men een geldautomaat tegenkomt.

NairobiUitzicht over Nairobi, de hoofdstad van Kenia


Veiligheid en gezondheid

Kenia is over het algemeen een veilig land, maar toch bestaan er veiligheidsrisico’s. Politieke bijeenkomsten of demonstraties kunnen het best vermeden worden. Ook het oosten van het land, nabij de grens met Somalië, dient men te vermijden omdat dit geen veilig gebied is. Verder wordt afgeraden na zonsondergang de straat op te gaan, veel contant geld op zak te hebben of dure kleding te dragen. Op deze manier verkleint u het risico slachtoffer van een overval te worden. Als u deel uitmaakt van de LGBTQ+ gemeenschap, is het aan te raden dit niet te uiten, aangezien homoseksualiteit strafbaar is in Kenia.

Het is goed te weten dat het leidingwater in Kenia niet veilig is om te drinken. Verder is het aan te raden voor vertrek bij uw huisarts te informeren welke vaccinaties worden aanbevolen voor Kenia.


Visum Kenia

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit dienen bij aankomst in Kenia een geldig visum of eTA bij zich te hebben. Ook kinderen moeten over een geldige reistoestemming beschikken. Het eTA voor Kenia kan eenvoudig worden aangevraagd met het online aanvraagformulier op deze website. Vraag het visum op tijd aan, het liefst een week voor vertrek.
Direct een visum Kenia (eTA) aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,13 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.