Sinds januari 2024 hebben onder andere Europese reizigers geen visum meer nodig voor hun reis naar Kenia. Dat maakte de Keniaanse president Ruto in december 2023 bekend tijdens de viering van de nationale onafhankelijkheid. In plaats van een visum moeten alle reizigers nu een eTA voor Kenia aanvragen.

Wat is het eTA?

De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorisation. Met de introductie van deze digitale reistoestemming gaat Kenia verschillende andere landen achterna die al gebruikmaken van een elektronische reistoestemming, zoals Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland.

eTA Kenia sinds begin 2024 verplicht

Sinds begin 2024 moet iedereen die voor een vakantie of zakenreis naar Kenia wil reizen al voor vertrek een eTA bezitten. Het eTA vervangt het e-visum dat tot eind 2023 beschikbaar was. Het eTA Kenia kan eenvoudig online worden aangevraagd met een digitaal formulier. De aanvraag kan dus eenvoudig vanuit huis worden voltooid. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het eTA digitaal verstrekt. Vanaf dat moment mag men Kenia inreizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Het eTA Kenia aanvragen

Nationaliteiten die in aanmerking komen voor het eTA

Kenia heeft aangekondigd dat geen enkele reiziger ter wereld nog een visum nodig heeft voor het land. Wel moeten de meeste reizigers een eTA aanvragen. Hierop gelden maar weinig uitzonderingen. Alleen reizigers met het paspoort van een land binnen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap mogen zonder eTA of visum naar Kenia reizen. Daarover leest u hieronder meer. Voor reizigers uit alle Europese landen, inclusief Nederland en België, is het aanvragen van een eTA verplicht.

Landen met een visumvrijstelling voor Kenia

Ook al hoeven reizigers geen visum voor Kenia meer aan te vragen, moeten zij voor een reis naar het land wel vrijwel altijd een eTA aanvragen. Het eTA moet al voor vertrek worden aangevraagd. De enige uitzondering geldt voor reizigers met de nationaliteit van een land binnen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Zij mogen met alleen hun identiteitsbewijs naar Kenia reizen en maximaal 90 dagen zonder visum of eTA in het land verblijven.

Reizigers met de nationaliteit van een van deze landen hebben geen visum of eTA voor Kenia nodig
Burundi Democratische Republiek Congo Oeganda
Rwanda Tanzania Zuid-Soedan

Nationaliteiten met een visumverplichting voor Kenia

De verplichting om voor vertrek naar Kenia een eTA aan te vragen geldt voor reizigers uit alle landen buiten de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Hierop gelden geen uitzonderingen. Voor minderjarige reizigers en reizigers uit zo’n 50 andere landen gold voor 2024 nog een visumvrijstelling, maar ook deze reizigers moeten voor een reis naar Kenia voortaan een eTA aanvragen. Reizigers van alle leeftijden en uit alle landen ter wereld kunnen het eTA eenvoudig online aanvragen. Wel moeten alle reizigers rekening houden met een aantal voorwaarden voor het gebruik van een eTA.

Voorwaarden van het eTA Kenia

Om in aanmerking te komen voor de elektronische reistoestemming voor Kenia, dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook moet uw paspoort nog minimaal 3 blanco pagina’s bevatten en moet u bij aankomst in het land al een ticket voor de terugreis kunnen tonen. Alle gegevens en informatie waarnaar gevraagd wordt in het aanvraagformulier van het eTA voor Kenia, dienen volledig en naar waarheid te worden ingevuld. Als u uw eTA via VisumBuitenland.be aanvraagt, wordt uw aanvraag door ervaren visumspecialisten gecontroleerd op veelvoorkomende fouten, voordat deze wordt doorgestuurd naar de Keniaanse immigratiedienst.

Geldigheid en toegestane verblijfsduur eTA Kenia

Bij aankomst in Kenia worden uw paspoort en eTA gecontroleerd door een douanebeambte. Omdat het eTA op het moment van toekenning automatisch gekoppeld wordt aan uw paspoortnummer, hoeft u niets te printen. De controle wordt uitgevoerd op basis van uw paspoortnummer.

Het eTA heeft een geldigheidsduur van 90 dagen. Dit betekent dat u binnen 90 dagen na toekenning van uw eTA naar Kenia mag reizen. Eenmaal in het land aangekomen mag u er maximaal 90 dagen verblijven.

Vraag direct uw eTA voor Kenia aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,71 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.