Nieuwsbericht | | 02-04-2024 | ±3 minuten leestijd

Begin 2024 schafte Kenia de visumplicht af en introduceerde het land het eTA. De reacties hierop waren gemengd. Met name Afrikaanse landen bekritiseerden de nieuwe reistoestemming, omdat reizigers uit de meeste Afrikaanse landen hierdoor te maken kregen met extra kosten en strengere inreisvoorwaarden. Nu heeft Kenia de eerste uitzonderingen op de betaling van de kosten van het eTA aangekondigd.

Kritiek op de introductie van het eTA

Nadat Kenia eind vorig jaar groots aankondigde dat het land de visumplicht voor alle reizigers zou afschaffen, kwam voor een aantal landen later de realisatie dat dit voor hen helemaal niet voordelig was. Het visum werd dan wel afgeschaft, maar tegelijkertijd werd ook het eTA geïntroduceerd, een reistoestemming die reizigers uit de meeste landen verplicht moeten aanvragen voor vertrek. Ook reizigers uit landen voor wie eerder een visumvrijstelling gold, zoals Zuid-Afrika, moeten sinds begin 2024 een eTA aanvragen. Dit betekent dat zij nu wel te maken krijgen met kosten en een aanvraagprocedure die meerdere dagen voor vertrek moet worden doorlopen. De enige uitzondering op de verplichting tot het hebben van een eTA geldt voor reizigers uit landen binnen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.

In de maanden volgend op de introductie van het eTA groeide de kritiek vanuit de landen waarvoor eerder een visumvrijstelling gold. Woordvoerders uit verschillende Afrikaanse landen uitten hun verbazing over het feit dat Kenia nieuwe inreisbeperkingen heeft geïntroduceerd, terwijl de meeste landen op het continent er juist mee bezig zijn om het reizen binnen Afrika eenvoudiger te maken. Zij vonden het dan ook bijzonder verbazingwekkend dat Kenia de wijzigingen aankondigde als een afschaffing van de visumplicht.

Visumkosten geschrapt voor reizigers uit 7 landen

In reactie op de kritiek heeft Kenia nu besloten om de kosten voor het aanvragen van een eTA voor reizigers uit zeven landen te schrappen. Reizigers met het paspoort van een van de volgende landen kunnen het eTA voor Kenia sinds 15 februari 2024 gratis aanvragen:

  • Comoren
  • Congo-Brazzaville
  • Ethiopië
  • Eritrea
  • Mozambique
  • San Marino
  • Zuid-Afrika

Het is vrij opmerkelijk dat San Marino het enige land buiten Afrika is dat voor deze nieuwe regeling in aanmerking komt. De Keniaanse regering geeft aan dat er met de genoemde landen afspraken zijn gemaakt omtrent wederzijdse visumvrijstellingen. De beslissing is dus gebaseerd op de diplomatieke relatie tussen Kenia en de landen in kwestie. Ook wil Kenia met de beslissing de onderlinge zakelijke relaties verbeteren en meer toeristen aantrekken. Reizigers uit de 7 genoemde landen moeten nog steeds een eTA aanvragen voordat zij naar Kenia reizen, maar hoeven dus niet meer te betalen voor de aanvraag.

Reacties en vooruitzichten

De Ethiopische ambassadeur in Kenia heeft kort na de aankondiging met betrekking tot het schrappen van de visumkosten medegedeeld dankbaar te zijn voor de beslissing. Ook binnen Kenia zelf kan de aankondiging op positieve reacties rekenen, in het bijzonder vanuit de toeristische sector. Het is nog niet duidelijk of er in de toekomst nog meer uitzonderingen op de betalingsverplichting zullen komen, maar de Keniaanse regering geeft met de beslissing in ieder geval het signaal af dat deze mogelijkheid bestaat. Landen die goede relaties met Kenia onderhouden en Keniaanse staatsburgers zonder visum willen toelaten, kunnen de hoop koesteren dat ook zij in de toekomst in aanmerking zullen komen voor een visumvrijstelling of een uitzondering op het betalen van de visumkosten.

Voorlopig moeten reizigers uit de meeste landen echter nog altijd een eTA voor Kenia aanvragen en ook de bijbehorende kosten voldoen. Dit geldt voor reizigers uit alle Europese landen, met uitzondering van San Marino. Het eTA kan in enkele minuten online worden aangevraagd.

Vraag hier uw eTA voor Kenia aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,71 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.