Nieuwsbericht | | 07-10-2024 | ±3 minuten leestijd

Kenia gaat binnenkort een nieuw transit eTA en een nieuw Digital Nomad visum introduceren. Dit heeft de Keniaanse president William Ruto aangekondigd. De Keniaanse autoriteiten hopen hiermee meer buitenlandse reizigers aan te trekken om zo de lokale economie te stimuleren.

Het eTA Kenia

Begin 2024 werd het eTA Kenia geïntroduceerd. Het eTA kan als vervanging gezien worden van het e-visum voor Kenia dat tot eind 2023 online aangevraagd kon worden. Ook het eTA kan eenvoudig online worden aangevraagd. Het invullen van het aanvraagformulier neemt hoogstens een half uur in beslag. Naast persoonlijke gegevens moeten er ook enkele gegevens over de reis worden ingevuld, zoals bijvoorbeeld het adres van de eerste overnachting in Kenia. Ook moeten er een paar documenten worden aangeleverd, waaronder een pasfoto, een paspoortscan, een boekingsbevestiging van een accommodatie en een vliegticket.

Met het eTA mag men voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden naar Kenia reizen. Het eTA heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en staat ook een verblijf van maximaal 90 dagen toe. Dat betekent dat reizigers na toekenning van het eTA 90 dagen de tijd hebben om naar Kenia te reizen. Zodra ze in Kenia aankomen, mogen ze vervolgens nog 90 dagen in Kenia blijven, ook al komen ze op de laatste dag van de geldigheidsduur van het eTA aan.

Het eTA voor een overstap

Tijdens de Magical Kenya Travel Expo, een evenement in Kenia waar het internationale toerisme centraal staat, liet president Ruto weten dat Kenia binnenkort een nieuwe variant van het eTA zal introduceren: het Long Connection Travelers eTA. Deze variant van het eTA is speciaal bedoeld voor reizigers die voor een overstap in Kenia zijn op de Jomo Kenyatta Airport in Nairobi. Met dit eTA mogen ze tijdelijk de transitzone van het vliegveld verlaten om het land te bezoeken.

Het Digital Nomad visum

Verder is bekendgemaakt dat Kenia naast de nieuwe variant van het eTA ook een Digital Nomad visum gaat invoeren. Met deze werkvergunning mogen buitenlanders voor een werkgever buiten Kenia werken en een langere tijd in het land verblijven. President Ruto ziet dit als een stimulans voor de Keniaanse economie. Dankzij het langere verblijf in Kenia krijgen buitenlandse werkenden de kans om het geld dat ze voor de buitenlandse werknemer verdienen direct in de Keniaanse economie te investeren.

De verwachting is dat er in de komende jaren veel meer banen bij gaan komen die geschikt zijn voor digitale nomaden. Met het invoeren van het Digital Nomad visum hopen de Keniaanse autoriteiten dus in de toekomst veel meer buitenlandse reizigers aan te kunnen trekken.

Stijgend aantal toeristen in Kenia

President Ruto kondigde deze plannen aan met als doel het toerisme in het land the stimuleren. In 2023 kwamen er 2 miljoen buitenlandse toeristen naar Kenia. De voorlopige cijfers voor 2024 zien er ook rooskleurig uit. Er is een groei te zien van meer dan 20% in de eerste zes maanden van het jaar ten opzichte van het aantal toeristen in dezelfde periode in het jaar daarvoor.

De Keniaanse autoriteiten hopen dat dit aantal tegen het eind van 2024 is opgelopen naar 3 miljoen en dat het land in 2027 minstens 5 miljoen buitenlandse toeristen kan verwelkomen. Toerisme is namelijk een belangrijke pijler voor de Keniaanse economie. Meer dan 1,6 miljoen Kenianen zijn op het moment in meer of mindere mate afhankelijk van toerisme als inkomstenbron. In 2023 verdiende Kenia ongeveer 2,5 miljard EUR aan toerisme en dit zal de komende jaren naar verwachting alleen maar meer worden.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,94 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.