Begin 2024 werd het visum voor Kenia vervangen door het eTA. Zoals het visum is ook het eTA voor Kenia vanaf het moment van toekenning 90 dagen geldig. Binnen deze geldigheidsperiode mag u één keer naar Kenia reizen en maximaal 90 dagen in het land verblijven.

Het eTA voor toeristen en zakenreizigers

Er zijn meerdere soorten visa voor Kenia. Het eTA Kenia voor toerisme en zakenreizen is de meest gekozen variant. Deze reistoestemming is geschikt voor de meestvoorkomende reisdoelen en heeft een lange geldigheidsduur van 90 dagen. Daarmee biedt het eTA voldoende tijd om verschillende plekken in Kenia te ontdekken. De aanvraagprocedure van dit visum verloopt eenvoudig online met een digitaal aanvraagformulier. Twijfelt u of het eTA geschikt is voor uw reis? Lees dan de pagina met de voorwaarden van het visum voor Kenia.

Graslandschap met ZebraʼsZebraʼs in de Keniaanse savanne

Kenia inreizen tijdens de geldigheidsduur

Het eTA Kenia dat u op deze website kunt aanvragen, heeft een geldigheidstermijn van 90 dagen. Dat betekent dat u vanaf het moment van toekenning 90 dagen de tijd heeft om in Kenia te arriveren. Wanneer u uw visum aanvraagt, hoeft u dus nog niet precies te weten wanneer u op reis gaat. Komt u pas meer dan 90 dagen na de toekenning van het eTA in Kenia aan? Dan is uw visum niet meer geldig en mag u het land niet inreizen. U zult dan een nieuw eTA moeten aanvragen.

Toch is het mogelijk het eTA al meer dan 90 dagen voor uw geplande aankomstdatum aan te vragen. In het aanvraagformulier vult u namelijk in wanneer u in Kenia verwacht aan te komen. Op basis van de door u ingevulde verwachte aankomstdatum wordt uw aanvraag zo nodig in de wacht gezet, zodat uw visum tijdens uw reis naar Kenia geldig is. Dient u de visumaanvraag binnen 30 dagen voor uw vertrek naar Kenia in? Dan wordt uw aanvraag direct in behandeling genomen.

Als u de aanvraag meer dan een maand voor vertrek indient

Vraagt u het eTA meer dan 30 dagen voor vertrek aan?
Het is altijd verstandig om visa lang voor vertrek aan te vragen. Dat geldt ook voor het eTA Kenia. Om ervoor te zorgen dat de geldigheidsduur van het visum nog niet verlopen is wanneer u op reis gaat, wordt uw aanvraag soms in de wacht gezet. Dat gebeurt op basis van de verwachte aankomstdatum die u in het aanvraagformulier invult. Exact 30 dagen voor deze datum wordt uw visumaanvraag automatisch verwerkt. Op dat moment gaat de gemiddelde levertijd van 9 dagen in. Zo ontvangt u uw eTA ruim op tijd, en weet u zeker dat u niet vergeet om uw aanvraag op het juiste moment in te dienen.
Vraag uw visum hier alvast aan


Maximale verblijfsduur in Kenia

Net als de geldigheidsduur, bedraagt ook de maximale verblijfsduur in Kenia 90 dagen. Dit betekent dat u 90 dagen in het land mag doorbrengen. Op het moment dat u in Kenia aankomt, wordt er een stempel in uw paspoort gezet. De maximale verblijfsduur van 90 dagen gaat op dat moment in. Hierbij wordt niet gekeken naar de geldigheidstermijn, die inging toen uw visum werd toegekend. Het maakt dus niet uit of u op de eerste of de laatste dag van de geldigheidstermijn van uw eTA naar Kenia reist, u mag altijd 90 dagen in het land verblijven.

Een voorbeeld met reisdata

Stel dat u op 1 januari een visum aanvraagt voor een reis naar Kenia. In het formulier vult u in dat u verwacht op 31 mei in Kenia te arriveren. Uw aanvraag wordt dan automatisch in de wacht gezet en precies 30 dagen voor deze datum in behandeling genomen, dat gebeurt dus op 1 mei. Op 8 mei wordt uw aanvraag goedgekeurd en ontvangt u uw eTA. U mag dan in Kenia arriveren tussen 8 mei en 90 dagen daarna, dat is 6 augustus. Omdat er iets in uw persoonlijke planning verandert, arriveert u niet op 31 mei, maar pas op 1 juli in Kenia. Bij aankomst stempelt een medewerker van de immigratiedienst die dag van aankomst, 1 juli, in uw paspoort. U mag dan tot 90 dagen daarna in Kenia blijven. Dat betekent dat u het land uiterlijk op 29 september moet verlaten. Eerder mag uiteraard ook.

Dit zijn de visumvoorwaarden bij reizen naar buurlanden

Wilt u vanuit Kenia een buurland bezoeken en daarna weer terugreizen naar Kenia?
Het eTA Kenia is een single-entry visum. Dit betekent dat u het visum voor slechts één reis naar Kenia mag gebruiken. De geldigheid van het visum verloopt automatisch zodra u het land verlaat. Er geldt echter een bijzondere afspraak met een aantal buurlanden van Kenia. Als u na uw verblijf in Kenia naar Burundi, de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Rwanda, Tanzania of Zuid-Soedan reist, mag u Kenia vervolgens met hetzelfde visum een tweede keer inreizen. Let op: de geldigheidsduur van uw visum mag bij uw tweede aankomst nog niet verlopen zijn. Houd bovendien rekening met de visumvoorwaarden van het buurland waar u naartoe reist.


De geldigheid van uw visum kan eerder verlopen

Het eTA voor Kenia is alleen geldig als u aan alle visumvoorwaarden voldoet. Als u niet (meer) aan alle voorwaarden voldoet, is uw visum niet geldig. Let er vooral op dat uw paspoort bij aankomst in Kenia nog minstens 6 maanden geldig is.

Wilt u langer dan 90 dagen in Kenia blijven?

Er zijn verschillende mogelijkheden om langer dan 90 aaneengesloten dagen in Kenia te verblijven:

  • U kunt na aankomst in Kenia de maximale verblijfsduur van uw visum verlengen.
  • U kunt Kenia uitreizen en vanuit het buitenland opnieuw een eTA Kenia aanvragen.
  • U kunt kiezen voor een van de andere soorten visa, waarover u informatie kunt opvragen via de ambassade van Kenia. De aanvraagprocedure is dan vaak wel ingewikkelder en de verwerkingstijden zijn langer.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,71 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.