Het visum voor Kenia, ook wel het eTA genoemd, kan met een online formulier worden aangevraagd. De gehele aanvraagprocedure kan vanuit huis worden voltooid en duurt niet langer dan enkele minuten. Na toekenning ontvangt u het eTA digitaal. Lees hier meer over de aanvraagprocedure van het visum Kenia.

Het visum en het eTA voor Kenia

Begin 2024 heeft Kenia de visumplicht officieel afgeschaft. In plaats van het visum werd een eTA geïntroduceerd. De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorisation. Het eTA is dus een elektronische reistoestemming. Deze reistoestemming is verplicht voor reizen naar Kenia en moet voor vertrek naar het Oost-Afrikaanse land online worden aangevraagd. Alleen met een geldig eTA mag men naar Kenia reizen. Ook kinderen hebben een eigen eTA nodig. Ondanks dat het eTA officieel gezien geen visum is, wordt als er op deze pagina over het visum gesproken wordt, altijd het eTA bedoeld.

De kosten van het eTA Kenia bedragen € 64,95 en de reistoestemming heeft een geldigheid van 90 dagen. Controleer voordat u een aanvraag indient de voorwaarden om zeker te weten dat u voor het eTA Kenia in aanmerking komt.

Vraag uw visum Kenia nu aan

Op safari in KeniaOp safari, een populaire activiteit in Kenia

De aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure van het visum Kenia is redelijk eenvoudig en kan volledig vanuit huis worden voltooid. In de meeste gevallen duurt het indienen van de aanvraag slechts 10 minuten. De aanvraag bestaat uit drie onderdelen: het invullen van het aanvraagformulier, de betaling van de kosten en het aanleveren van de benodigde documenten. In de volgende alinea’s wordt elk van deze drie onderdelen nader toegelicht.

1. Het aanvraagformulier invullen

Het is handig om alvast enkele gegevens te verzamelen voordat u het aanvraagformulier opent. Deze gegevens heeft u nodig voor het invullen van het aanvraagformulier:

  • uw contactgegevens;
  • informatie over uw heen- en terugreis naar Kenia;
  • informatie over uw eerste overnachting in Kenia;
  • de paspoortgegevens van iedere reiziger voor wie u een aanvraag indient;
  • beroepsinformatie en huwelijkse staat van iedere reiziger;
  • informatie over eerdere reizen naar Kenia;
  • mogelijke strafrechtelijke veroordelingen in het verleden.

Als u de bovenstaande informatie voor alle personen waarvoor u een visum Kenia wilt aanvragen heeft verzameld, kunt u het aanvraagformulier openen. Loop het formulier rustig door en vul alle gegevens zorgvuldig in, met bijzondere aandacht voor de paspoortgegevens. Heeft u het eTA op korte termijn nodig? Kies dan voor een spoedaanvraag.

Open het aanvraagformulier visum Kenia

Heeft u een vraag? Als u met de muis over een antwoordveld in het aanvraagformulier beweegt, krijgt u verdere informatie over de in te vullen gegevens. Als dit uw vraag niet beantwoordt, bekijk dan de veelgestelde vragen over het visum voor Kenia. Wilt u reizigers aan uw aanvraag toevoegen? Druk dan op de blauwe knop “Voeg een reiziger toe” onderaan het formulier.

2. De gegevens controleren en de betaling voldoen

Heeft u alle gegevens ingevuld in het aanvraagformulier? Druk dan op de groene knop “Visum aanvragen” onderaan de pagina om de aanvraag in te dienen. Op de volgende pagina vindt u een overzicht van een aantal belangrijke gegevens die u heeft ingevuld. Controleer hier nog een keer goed of alle gegevens juist zijn ingevuld. Het is op een later moment vaak niet meer mogelijk om nog wijzigingen door te geven.

Op deze controlepagina kunt u ook de gewenste betaalmethode kiezen. U heeft de keuze uit iDEAL, Bancontact, creditcard, PayPal, Google Pay, Apple Pay of Trustly. Alle betaalmethodes zijn even veilig en er wordt nooit een toeslag berekend. Heeft u een betaalmethode gekozen? Druk dan op “Aanvraag bevestigen” om de betaling te voldoen. Nadat u de betaling heeft voldaan, ontvangt u een bevestiging per e-mail.

3. De benodigde documenten aanleveren

Vertrekt u over meer dan 30 dagen? Dan wordt uw aanvraag in de wacht gezet. U kunt de benodigde documenten alvast verzamelen, maar u kunt ze pas 30 dagen voor uw vertrek naar Kenia aanleveren. U ontvangt een e-mail zodra dit mogelijk is. Vertrekt u al binnen 30 dagen? Dan kunt u de documenten direct aanleveren. U kunt ze ook pas later aanleveren, maar uw visumaanvraag kan pas verwerkt worden als alle gegevens en documenten volledig zijn aangeleverd. Daarom is het advies om de documenten zo snel mogelijk aan te leveren. In de bevestigingsmail die u ontvangt na het voldoen van de betaling staat een link naar de aanleverpagina. U moet voor iedere reiziger (inclusief meereizende kinderen) de volgende documenten uploaden.

Een pasfoto. Dit kan een officiële pasfoto of een zelfgemaakte foto zijn. Het is belangrijk dat de foto scherp is, dat de gezichtsuitdrukking van de reiziger neutraal is en dat de achtergrond egaal en licht van kleur is.

Een foto of een scan van het paspoort. Let erop dat alle tekst op het paspoort zichtbaar en goed leesbaar is. Als de foto of scan onscherp is, wordt hij afgekeurd.

Een boekingsbevestiging van uw heen- en terugreis naar Kenia. Dit kunnen boekingsbevestigingen van uw vluchten, een busreis of van een cruise zijn. Het document moet de naam van de reiziger en de reisdata bevatten. Als u met eigen vervoer naar Kenia reist, hoeft u geen boekingsbevestiging aan te leveren.

Overnacht u in een geboekte accommodatie? Lever dan een boekingsbevestiging aan. De boekingsbevestiging van één accommodatie voldoet. Deze moet de naam en het adres van uw accommodatie bevatten. Verder moet de boekingsbevestiging vermelden van wanneer tot wanneer u daar overnacht. Ook moet de naam van minstens een reiziger uit uw aanvraagformulier op de boekingsbevestiging vermeld staan.

Overnacht u bij vrienden of familie? Dan moet u een uitnodigingsbrief en een foto of scan van een identiteitsbewijs aanleveren. De uitnodigingsbrief moet door de persoon geschreven zijn bij wie u overnacht. Het kan een formele uitnodiging zijn, maar ook informele, handgeschreven brieven, e-mails of zelfs sms-berichten zijn toegestaan. Hierin moet in ieder geval het adres, de data van uw verblijf en de naam van uw gastheer of gastvrouw staan. Verder moet een foto of een scan van de ID-kaart, het paspoort of het Foreigner Certificate worden aangeleverd van de persoon bij wie u in Kenia verblijft. Let op: Uw gastheer of gastvrouw moet de Keniaanse nationaliteit hebben of een Foreigner Certificate (ook wel Alien Card genoemd) bezitten.

De aanvraag voltooien en het visum ontvangen

Zodra u alle documenten heeft geüpload, kunt u ze via de groene knop onderaan de pagina indienen. Vervolgens worden uw documenten gecontroleerd door de visumspecialisten van VisumBuitenland.be. Houd na het indienen van uw aanvraag uw e-mail goed in de gaten, want u wordt via deze weg geïnformeerd als de documenten goedgekeurd zijn of als ze niet aan de voorwaarden voldoen. Als u een bevestiging ontvangt dat uw documenten zijn goedgekeurd, hoeft u verder niks te ondernemen en is uw visumaanvraag in behandeling genomen.

Zodra uw aanvraag voor het visum Kenia is goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en een sms-bericht ter bevestiging. U beschikt nu over een geldige reistoestemming voor Kenia. Het eTA wordt na toekenning gekoppeld aan uw paspoortnummer. U hoeft dus niets te printen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,81 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.