Nieuwsbericht | | 04-01-2024 | ±3 minuten leestijd

In december 2023 kondigde de Keniaanse president Ruto aan dat reizigers uit alle landen ter wereld vanaf 1 januari 2024 zonder visum naar Kenia zouden kunnen reizen. In plaats van een visum zouden reizigers voor vertrek naar Kenia een ETA moeten aanvragen. Door technische problemen is dit plan voorlopig echter uitgesteld.

Let op: Het aanvragen van een e-visum is niet meer mogelijk, maar eerder toegekende visa blijven geldig. Heeft u nog geen visum, maar reist u binnenkort naar Kenia? Vraag dan een ETA aan.

Visumregels in Kenia

Kenia heeft sinds 2015 een elektronisch visum dat voor reizigers uit de meeste landen ter wereld verplicht is. Dit e-visum moet voor vertrek naar het land worden aangevraagd. Dit kan volledig online. Na het voltooien van de online aanvraag wordt het visum voor Kenia in de meeste gevallen binnen 9 dagen geleverd. Dit systeem werkt over het algemeen goed. Het online aanvragen van een visum is eenvoudig voor reizigers en stelt Kenia in staat te controleren wie het land inreist. Hierdoor kunnen de Keniaanse autoriteiten de veiligheid in het land waarborgen.

Aankondiging visumvrij reizen

Op 12 december 2023 maakte de Keniaanse president William Ruto bekend dat Kenia de visumplicht zou gaan afschaffen en dat iedereen in de toekomst zonder visum naar Kenia zou kunnen reizen. In een feestelijke toespraak zei Ruto dat Kenia de ‘wieg van de mensheid’ is en dat hij mensen uit alle hoeken van de wereld daarom van harte welkom heet. Tegelijkertijd liet hij weten dat Kenia een ETA zou gaan introduceren. Dit ETA zou in plaats van een visum moeten worden aangevraagd. De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorisation. Het ETA is dus een elektronische reisvergunning. Hoe en wanneer het ETA gelanceerd zou worden, werd in december 2023 nog niet specifiek genoemd, maar het was de bedoeling om visumvrij reizen naar Kenia per 1 januari 2024 mogelijk te maken.

Problemen met het ETA Kenia

Reizigers en reisorganisaties wachtten dan ook gespannen op het begin van 2024 en de lancering van het ETA, waarmee men zonder visum naar Kenia zou mogen reizen. Begin 2024 opende Kenia weliswaar een nieuwe website om aanvragen voor het ETA aan te nemen, maar er werden geen verdere aankondigingen gedaan of uitleg gegeven over de nieuwe aanvraagprocedure. Het systeem dat de aanvragen hoort te verwerken lijkt op dit moment nog grote technische problemen te hebben. Er is momenteel nog niets bekend over wanneer het systeem naar verwachting operationeel gaat zijn. De Keniaanse ambassades adviseren reizigers daarom voorlopig nog gebruik te maken van het e-visum.

Introductie visumvrij reizen officieel uitgesteld

Op 2 januari 2024 kwam de Kenya Civil Aviation Authority (KCAA) met een mededeling omtrent de afschaffing van de visumplicht voor Kenia. De KCAA is een overheidsinstelling die de luchtvaart in Kenia controleert en reguleert. In deze officiële mededeling gaf de KCAA aan dat alle personen die naar Kenia willen reizen voorlopig nog een visum moeten aanvragen. Dit geldt totdat de overheid heeft bevestigd dat het aanvragen van een ETA mogelijk is en uitleg heeft gegeven over de aanvraagprocedure. Sindsdien is officieel niets meer over de situatie bekendgemaakt.

Wat u moet doen als u binnenkort naar Kenia reist

Reist u begin 2024 naar Kenia? U kunt op dit moment niet zonder visum naar Kenia reizen, dus vraag in dit geval een e-visum aan. Het aanvragen van een e-visum voor Kenia duurt over het algemeen slechts 15 minuten en het visum wordt gemiddeld na 9 dagen verstrekt. Bij spoedaanvragen bedraagt de gemiddelde levertijd zelfs maar 3 dagen.

Vraag hier een e-visum voor Kenia aan

Reist u pas later in 2024 naar Kenia? Ook als u pas later in het jaar naar Kenia reist, kunt u een e-visum aanvragen. De Keniaanse autoriteiten hebben medegedeeld dat het e-visum ook geldig zal blijven voor reizen naar Kenia in de toekomst. U kunt er in dit geval echter ook voor kiezen om te wachten met het aanvragen van een visum, totdat de Keniaanse overheid meer informatie over het ETA en het visumvrij reizen heeft verstrekt. Let op: voor een reis naar Kenia heeft u altijd óf een visum óf een ETA nodig. Voor een reis zonder visum is een ETA dus altijd verplicht.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,86 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.