Nieuwsbericht | | 11-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Kenia heeft recentelijk besloten om alle visa af te schaffen, waaronder het transit visum. In plaats van een visum moeten de meeste reizigers echter wel een eTA voor Kenia aanvragen. Het eTA kan ook gebruikt worden voor een overstap in Kenia, maar dat is niet altijd nodig.

Transit visum Kenia is afgeschaft

Kenia kondigde eind 2023 aan dat het de visumplicht voor alle reizigers zou afschaffen. President William Ruto maakte op een feestelijke manier bekend dat iedereen het Oost-Afrikaanse land in de toekomst eenvoudig zou kunnen gaan bezoeken, zonder vooraf een visum te moeten regelen. Dit besluit trok veel aandacht en was wereldwijd in het nieuws. Begin januari 2024 werd het besluit doorgevoerd en werden alle visa voor Kenia afgeschaft. Sindsdien moeten reizigers wel een eTA Kenia aanvragen.

Ook het transit visum voor Kenia werd afgeschaft. Dit visum was bedoeld voor vliegreizigers die in Kenia overstapten op een andere vlucht. Met het transit visum mochten transitreizigers gedurende hun overstap het vliegveld verlaten om Kenia enkele dagen te bezoeken. Om voor het transit visum in aanmerking te komen moest de doorvlucht uiterlijk 72 uur later plaatsvinden. Zonder transit visum was het niet toegestaan om het vliegveld gedurende de overstap te verlaten.

Vliegtuig in AfrikaVoor een overstap in Kenia is soms een visum of eTA nodig

Heb ik een visum nodig voor mijn overstap in Kenia?

Voor een reis naar Kenia is bijna altijd een visum of eTA nodig. Er geldt echter een uitzondering voor transit reizigers. Of de reiziger in kwestie voor de uitzondering in aanmerking komt, hangt ervan af of hij/zij de zogeheten transit zone op het vliegveld gedurende de overstap verlaat.

Verlaat u de transitzone op het vliegveld niet? Dan geldt uw overstap als doorreis en hoeft u niet door de immigratiecontroles op het vliegveld. U hoeft in dat geval dus geen visum of eTA aan te vragen. U kunt eenvoudig met uw paspoort en boarding pass op uw doorvlucht overstappen.

Verlaat u de transitzone op het vliegveld wel? Dan moet u door de immigratiecontrole, waar onder andere gecontroleerd wordt of u een geldige reistoestemming voor Kenia heeft. U moet in dit geval voor vertrek een eTA of visum voor Kenia aanvragen.

Weet u niet zeker of u de transitzone gaat verlaten? Soms kan het onduidelijk zijn of u het transitgedeelte van het vliegveld gedurende uw overstap moet verlaten. Dit kan nodig zijn als u op een Keniaans vliegveld van toestel wisselt of uw bagage opnieuw moet inchecken. Bij twijfel wordt u geadviseerd om contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Als ook dat geen uitsluitsel biedt, kunt u voor de zekerheid een eTA Kenia aanvragen. Als u zonder de juiste reisdocumenten in Kenia arriveert kunt u namelijk voor problemen komen te staan.

Welk visum heb ik nodig voor mijn overstap in Kenia?

Kenia biedt geen specifiek transit visum meer aan. Daarom kunt u voor een overstap het beste een regulier eTA Kenia gebruiken dat u binnen enkele minuten online kunt aanvragen. Let op: de levertijd voor het eTA bedraagt gemiddeld 3 dagen (voor spoedaanvragen). Dien uw aanvraag dus op tijd in. In het aanvraagformulier kunt u verschillende reisdoelen kiezen. Kies hier de optie ‘toerisme’, zodat u het vliegveld in Kenia mag verlaten. Houd ook rekening met het feit dat u een boekingsbevestiging van een accommodatie in Kenia moet aanleveren.

Vraag direct een eTA voor uw overstap in Kenia aan

Reist u vanuit Kenia door naar een ander Oost-Afrikaans land? In dat geval kunt u overwegen om voor uw overstap een East Africa Visa te gebruiken, waarmee u Kenia, Rwanda en Oeganda mag bezoeken. Dit kan voordeliger zijn dan het aanvragen van losse visa voor alle bestemmingen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.