Nieuwsbericht | | 25-08-2022 | ±4 minuten leestijd

Sinds 7 september 2021 kunt u met het eTA Canada weer op vakantie of een bezoek brengen aan familie of vrienden in Canada. Ook een zakelijk bezoek is sindsdien weer mogelijk. Reizigers moeten wel nog gebruikmaken van het ArriveCAN platform. Gevaccineerde reizigers vullen hier hun vaccinatiegegevens in, en het kleine aantal ongevaccineerde reizigers moet hier hun quarantaine plannen voor bij aankomst in Canada invullen.

Gebruik ArriveCAN via app of online

Vanaf 1 april 2022 hebben reizigers die twee doses van een in Europa goedgekeurd coronavaccin (of één dosis van het coronavaccin Janssen) hebben ontvangen geen negatieve testuitslag meer nodig voor vertrek naar Canada. Wel moeten zij zich registreren via ArriveCAN. Dit is een programma voor internationale reizigers naar Canada, ontwikkeld in coronatijd. Het is geen vervanging voor een eTA, visum of coronabewijs, maar een aanvullende voorwaarde. Via ArriveCAN wordt u gevraagd om uw contact- en coronavaccinatiegegevens en om reisgegevens zoals uw paspoortgegevens en reisplannen in te vullen. Meestal wordt met ArriveCAN de gelijknamige app bedoeld, maar er is ook een webversie. Hoewel al deze gegevens in ArriveCAN gezet worden, moet u niet vergeten om ook uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

App of webversie

Gebruikt u de ArriveCAN app op u mobiele telefoon of tablet? Maak dan altijd gebruik van de meest recente versie. Download of update deze eerst voordat u uw gegevens invult. De mobiele versie is op dit moment nog niet geschikt voor alle reizigers. Reizigers met speciale behoeften wat betreft de toegang tot online-informatie kunnen daarom via een Canadese overheidswebsite hulpmiddelen zoals schermlezers en vergrootglazen blijven gebruiken om het digitale formulier in te vullen. Ook als u dit niet nodig heeft, kunt u ervoor kiezen om de webversie te gebruiken. Maak hierin wel een keuze. Het is namelijk niet mogelijk om de app en website door elkaar te gebruiken voor registratie van dezelfde passagier, of voor reizigers in hetzelfde reisgezelschap waarvoor eerder al gegevens zijn ingevuld. Gebruikt u geen smartphone? Log dan in via de webversie, print de ontvangstbevestiging uit, en neem deze mee op reis.

Alleen bij hoge uitzondering geen ArriveCAN verplichting

Alle reizigers die in Canada aankomen zijn verplicht om hun informatie te uploaden via de ArriveCAN app of website. Hiervoor geldt slechts een zeer beperkt aantal uitzonderingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor reizigers die volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een cognitieve of fysieke beperking hebben waardoor ze ook niet in staat zijn om de toegankelijkere webversie van ArriveCAN te gebruiken. Het geldt ook bij (grootschalige) storingen en als eenmalige uitzondering voor reizigers die over land in Canada aankomen. Voor een volgende reis wordt er van deze laatste groep verwacht dat zij wel gebruikmaken van ArriveCAN. Alleen de reizigers in de uitgezonderde categorieën kunnen hun informatie via een papieren formulier, of mondeling, aan de grens doorgeven.

Uitzondering ArriveCAN voor overstap met eTA in internationale terminal

Stapt u over op een Canadese luchthaven zonder de luchthaven te verlaten? Dan heeft u wel het eTA Canada nodig, maar hoeft u geen gebruik te maken van ArriveCAN als uw overstap minder dan 24 uur duurt. U komt in dit geval niet langs de Canadese douane en kunt uw bagage dan ook niet handmatig opnieuw inchecken. Deze reizigers worden dan niet aangewezen voor een eventuele steekproefsgewijze coronatest na aankomst.

Uitzonderingen ArriveCAN staan los van vaccinatieplicht Canada

De eerder genoemde uitzonderingen moeten echter niet verward worden met de uitzonderingen op de vaccinatieplicht voor een reis naar Canada. Om met het eTA naar Canada te mogen reizen, moet u ofwel volledig gevaccineerd zijn, of onder een van de uitzonderingen vallen. Op dit moment kunt u alleen voor uitzonderingen afgegeven vanaf 15 januari 2022 uw eTA gebruiken. Sindsdien beoordeelt de Canadese overheid de vaccinatiestatus van reizigers veel strenger. Bovendien moeten reizigers die onder deze uitzondering vallen nog steeds in quarantaine na aankomst in Canada. Hiervoor wordt ook ArriveCAN gebruikt. Let op: voor kinderen onder de 18 jaar zijn er verschillende regels rondom een eventuele vaccinatie-vrijstelling, maar er moet voor alle reizigers in hetzelfde reisgezelschap informatie worden ingevuld via ArriveCAN. Dit geldt dus ook voor kinderen, onafhankelijk van hun vaccinatiestatus.

Vraag uw eTA aan voor een toekomstige reis naar Canada

Ongevaccineerde reizigers zonder toestemming om in Canada in quarantaine te gaan, kunnen wel alvast een eTA aanvragen voor een reis in de toekomst, aangezien het eTA Canada 5 jaar geldig is. Tot nader order blijft de Canadese vaccinatie-eis gelden, met alleen de nieuwe, veel beperktere toestemmingen voor een uitzondering. Voor bijna alle reizen is ArriveCAN verplicht.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.