Nieuwsbericht | | 18-03-2022 | ±2 minuten leestijd

Vanaf 1 april 2022 is het niet langer verplicht voor reizigers naar Canada om voor vertrek een coronatest te doen. Een vaccinatiebewijs en een eTA Canada blijven wel verplicht.

Frustraties bij toerismesector

Reizigers die volledig gevaccineerd zijn met twee vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna of AstraZeneca of met één Janssen / Johnson & Johnson vaccin, mogen sinds 7 september 2021 al naar Canada reizen, zolang zij een geldig eTA of visum hebben. Reizigers moeten daarnaast bij aankomst een negatief testresultaat kunnen overhandigen. Het testresultaat van een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, het resultaat van een sneltest niet ouder dan 24 uur. In vergelijking met andere landen is Canada relatief terughoudend met het doorvoeren van grootschalige versoepelingen in de reisregels. Desondanks schrapte de overheid eerder dit jaar het negatieve reisadvies voor niet-essentiële reizen en sinds 28 februari 2022 worden voor het verplichte negatieve testresultaat ook resultaten van sneltests geaccepteerd.

De terughoudendheid van de Canadese overheid zorgt voor veel frustratie bij de Canadese toerismesector. Bedrijven zeggen dat het aantal toeristen en zakenreizigers naar Canada negatief wordt beïnvloed door de huidige coronamaatregelen en dat reizigers uitwijken naar andere bestemmingen. Het overgrote deel van reizigers naar Canada komt uit Amerika. Ook voor Amerika is het verplicht voor vertrek een coronatest te doen. Dit betekent dat reizigers die vanuit Amerika naar Canada reizen en weer terug meerdere tests moeten doen. De kosten voor deze tests moet de reiziger zelf betalen.

PCR-test voor vertrek niet langer verplicht

De Canadese overheid komt nu gedeeltelijk tegemoet aan de verzoeken van de toerismesector. Vanaf 1 april 2022 is het niet langer verplicht voor volledig gevaccineerde reizigers om voor vertrek een coronatest te doen. Zij hebben alleen nog maar een vaccinatiebewijs en een eTA of visum nodig. Reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn mogen nog altijd niet naar Canada reizen.

Het besluit van de overheid is een duidelijk signaal dat het land corona grotendeels onder controle heeft. De verwachting is dan ook dat de resterende coronamaatregelen in de loop van het jaar afgeschaald zullen worden. De WHO waarschuwt landen echter wel dat het aantal gevallen van corona globaal toeneemt. Dit komt grotendeels doordat landen steeds meer versoepelingen doorvoeren met betrekking tot de coronamaatregelen. De WHO sluit niet uit dat er deze zomer nieuwe besmettingsgolven kunnen plaatsvinden.

Resterende maatregelen blijven gelden

Het besluit van de Canadese overheid heeft alleen betrekking op de coronatest voor vertrek. De andere maatregelen voor internationale reizigers naar Canada blijven gelden. De vaccinatiegegevens moeten voor vertrek worden geüpload in de Canadese ArriveCAN app. Men moet de originele documenten kunnen laten zien bij aankomst en tijdens het gehele verblijf in Canada, digitaal of op papier. Een eTA Canada aanvragen voor vertrek blijft ook verplicht. Het eTA hoeft niet in de ArriveCAN app geüpload te worden, omdat de reistoestemming al digitaal aan het paspoort van de reiziger wordt gekoppeld.

Bij aankomst in Canada kunnen reizigers vanaf 5 jaar nog steeds willekeurig geselecteerd worden voor een coronatest. Het testresultaat moet men in quarantaine afwachten. Bij een positief testresultaat moet men verplicht 10 dagen in quarantaine.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.