Nieuwsbericht | | 21-08-2024 | ±3 minuten leestijd

De Canadese overheid heeft in 2020 de ArriveCan app geïntroduceerd om gedurende de coronapandemie gezondheidsinformatie van inkomende reizigers te verzamelen. Het gebruik van de app is sinds 2022 niet meer verplicht. Inmiddels is ArriveCAN veranderd naar een immigratieformulier dat de aankomst in Canada soepeler kan maken. Naast het immigratieformulier is ook een eTA Canada verplicht.

ArriveCAN is niet meer verplicht

Het gebruik van ArriveCAN is inmiddels niet meer verplicht. Sinds 1 oktober 2022 hoeven reizigers de app niet meer te downloaden als ze naar Canada willen reizen. Dit hangt samen met de versoepeling van het coronabeleid in Canada. Sinds oktober 2022 wordt niet meer gecontroleerd of reizigers gevaccineerd zijn tegen covid-19, waardoor er ook geen noodzaak meer is voor het gebruik van ArriveCAN. Reist u binnenkort naar Canada? Dan hoeft u de ArriveCAN app niet meer te downloaden. Wel kunt u de app gebruiken om uw aankomst in Canada te vereenvoudigen en te versnellen.

Visum of eTA Canada is wel verplicht

Voor een reis naar Canada is altijd een visum of een eTA verplicht. De reistoestemming moet voor vertrek worden aangevraagd. Reizigers wordt aanbevolen om het eTA aan te vragen als ze hiervoor in aanmerking komen, want het eTA is eenvoudiger aan te vragen dan een visum. De volledige aanvraagprocedure kan online worden voltooid en het eTA wordt na goedkeuring digitaal verstrekt. Controleer de eTA voorwaarden voordat u een aanvraag indient.
Direct naar het eTA aanvraagformulier

ArriveCAN vandaag

Ondanks dat ArriveCAN niet meer verplicht is, is de app niet afgeschaft. Tegenwoordig is de app een alternatief voor de papieren immigratieformulieren en de digitale immigratieformulieren die bij automaten en eGates op Canadese vliegvelden verkrijgbaar zijn. Als u uw reis via ArriveCAN aanmeldt, hoeft u bij aankomst dus geen papieren formulieren in te vullen en hoeft u uw aankomst ook niet via een automaat op het vliegveld aan te melden. U kunt wel gebruikmaken van de automaten om gegevens te wijzigen die u in ArriveCAN heeft ingevuld.

Aankomst met eTA en ArriveCAN

Als u naast uw eTA of visum ook het digitale immigratieformulier via ArriveCAN heeft ingevuld, kunt u bij aankomst in Canada versneld door de immigratiecontrole. Zonder eTA of visum mag u het land helemaal niet inreizen. Zorg er dus voor dat u het eTA op tijd aanvraagt. Het gebruik van ArriveCAN is niet verplicht, maar biedt wel de volgende voordelen:

  • U kunt bij aankomst de express lanes gebruiken voor personen die ArriveCAN hebben gebruikt, zodat u minder lang hoeft te wachten.
  • U kunt het formulier in de ArriveCAN app op uw gemak invullen vanaf 72 uur voor vertrek.
  • U kunt uw gegevens bij aankomst eenvoudig wijzigen of bijwerken via een automaat of eGate. Dit gaat veel sneller dan het invullen van het hele formulier bij aankomst.

ArriveCAN invullen en gebruiken

Op dit moment kunt u ArriveCAN alleen gebruiken als u op een van de volgende Canadese vliegvelden arriveert:

  • Vancouver International Airport (YVR)
  • Toronto Pearson International Airport (YYZ) (Terminals 1 en 3)
  • Montréal-Trudeau International Airport (YUL)
  • Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport (YWG)
  • Halifax Stanfield International Airport (YHZ)
  • Québec City Jean Lesage International Airport (YQB)
  • Calgary International Airport (YYC)
  • Ottawa International Airport (YOW)
  • Edmonton International Airport (YEG)
  • Billy Bishop Toronto City Airport (YTZ)

Als u op een van de genoemde vliegvelden in Canada arriveert, kunt u de ArriveCAN app downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store. In de app krijgt u vragen over uw persoonlijke gegevens, reisplannen en mogelijke goederen die u gaat invoeren. Deze vragen zou u anders na aankomst in Canada moeten beantwoorden. U kunt het formulier op zijn vroegst 72 uur voor vertrek van uw vlucht naar Canada invullen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.