Vanaf 8 november zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in de Verenigde Staten van Amerika. Daarvoor is een vaccinatiebewijs, een testbewijs en een ESTA nodig. Lees op deze pagina met welke coronamaatregelen u nog meer rekening moet houden. Laatste wijziging: 18-10-2021

Vakanties en zakenreizen vanaf 8 november weer toegestaan

Inwoners van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf 8 november weer op vakantie of zakenreis naar Amerika. Dat heeft de Amerikaanse overheid op 20 september 2021 bekendgemaakt. Hiermee komt een einde aan het inreisverbod dat ruim anderhalf jaar geleden werd ingevoerd ter preventie van het coronavirus. Corona / Covid-19 heeft veel leed en schade veroorzaakt, maar met het opheffen van het inreisverbod lijkt het erop dat we weer wat dichter zijn bij een wereld zonder ingrijpende coronamaatregelen.

Vanaf november is het ook niet meer nodig om in quarantaine te gaan. Niet bij aankomst in Amerika en ook niet na terugkomst in de Europese Unie of in het Verenigd Koninkrijk. Wel moet voor vertrek naar Amerika een vaccinatiebewijs worden overhandigd, al worden daarop enkele uitzonderingen gemaakt, zoals voor kinderen jonger dan 12 jaar. Lees hieronder waarmee u nog meer rekening moet houden voor een probleemloze vakantie of zakenreis naar Amerika.

Uw ESTA alvast aanvragen

Allereerst moet u ruim voor vertrek naar Amerika een ESTA of een visum aanvragen. Een ESTA is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers, die u eenvoudig online kunt aanvragen. Na toekenning is uw ESTA twee jaar geldig, behalve als uw paspoort al eerder verloopt.

U kunt uw ESTA al aanvragen voordat u een reis heeft geboekt. In het ESTA-formulier wordt wel gevraagd om een schatting te maken van uw aankomstdatum, maar u kunt het ESTA voor meerdere reizen gebruiken en u hoeft vooraf nooit een exacte aankomstdatum door te geven. De Amerikaanse immigratiedienst raadt aan om uw ESTA al aan te vragen zodra u op het idee bent gekomen om naar de Verenigde Staten te reizen.
Vraag uw ESTA nu alvast aan

Uw vaccinatiebewijs en testbewijs regelen

Alleen als u volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus, mag u vanaf november weer naar Amerika reizen voor een vakantie of zakenreis. Voor kinderen jonger dan 12 jaar zal een uitzondering worden gemaakt. De Amerikaanse immigratiedienst accepteert alle coronavaccins die door de WHO zijn goedgekeurd: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen, AstraZeneca/Covishield, Sinopharm en Sinovac. Ook moet u net voor vertrek een coronatest doen. Het is nog niet bekend hoe u precies moet aantonen dat u gevaccineerd en getest bent. Waarschijnlijk kunt u over een week op deze pagina lezen hoe u dit doet.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra alle nieuwe coronamaatregelen in Amerika definitief zijn bekendgemaakt?
Meld u hier aan en blijf per e-mail op de hoogte

Uw terugreis naar Nederland

Sinds 22 september 2021 is het niet meer nodig om in quarantaine te gaan als u vanuit Amerika terugreist naar Nederland. Wel moet u bij aankomst in Nederland een negatieve coronatestuitslag laten zien, ook als u gevaccineerd bent. Dat kan een PCR-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen, of een antigeentest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven voor de terugreis niet te worden getest op corona / Covid-19.

Overige coronamaatregelen tijdens uw reis naar Amerika

Sinds 14 mei 2021 hoeven personen die volledig gevaccineerd zijn in Amerika geen mondkapje meer te dragen en geen afstand meer te houden. Alleen in drukke binnenruimtes, zoals ziekenhuizen en het openbaar vervoer, zijn mondkapjes nog steeds verplicht. Ook tijdens uw vlucht naar Amerika en terug is het dragen van een mondkapje verplicht.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.In november wordt het inreisverbod van Amerika als gevolg van het coronavirus (Covid-19) opgeheven.

Naar Amerika reizen vóór november 2021

Tot november is er in Amerika een inreisverbod van kracht. Het inreisverbod heeft niets te maken met uw nationaliteit, maar wel met uw recente reisverleden. Bent u in de 14 dagen voor vertrek naar Amerika in Nederland, België of een van de andere onderstaande landen geweest? Dan mag u niet naar de Verenigde Staten reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap. Ook niet als u al een geldig ESTA of visum heeft. Wel worden er enkele uitzonderingen gemaakt, lees daarover verder onder de tabel.

Tot november 2021 geldt: als u in de afgelopen 14 dagen in één van de onderstaande landen bent geweest, mag u niet naar Amerika reizen. Ook als u een ESTA of visum heeft.
NederlandBelgiëOostenrijk
BraziliëChinaDenemarken
EstlandFinlandFrankrijk
DuitslandGriekenlandHongarije
IJslandIndiaIran
IerlandItaliëLetland
LiechtensteinLitouwenLuxemburg
MaltaNoorwegenPolen
PortugalSlowakijeSlovenië
SpanjeTsjechiëZweden
ZwitserlandVerenigd Koninkrijk*Zuid-Afrika

* uitgezonderd de overzeese gebieden buiten Europa

Uitzonderingen op het inreisverbod

Wilt u vóór november 2021 met een ESTA naar Amerika reizen en bent in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in een van de bovenstaande landen geweest? Dan mag u alleen op reis als u gebruik kunt maken van een van de onderstaande uitzonderingen op het corona-inreisverbod.

Amerikaanse inwoners en staatsburgers en hun familieleden

Uitzonderingen op het inreisverbod van Amerika met een ESTA gelden voor inwoners van de Verenigde Staten en personen met de Amerikaanse nationaliteit, alsmede hun kinderen, echtgenoot of echtgenote. Bovendien wordt een uitzondering gemaakt voor ouders of wettelijke voogden en ongetrouwde broers en zussen van inwoners van Amerika onder de 21 jaar of van personen met de Amerikaanse nationaliteit onder de 21 jaar.

Deze familieleden mogen zonder aanvullende toestemming van de ambassade met een ESTA naar Amerika reizen. Wel wordt aangeraden een document mee te nemen, waarmee op de luchthaven kan worden aangetoond dat men familie van een inwoner of staatsburger van Amerika is (bijvoorbeeld een geboorte- of huwelijksakte en een foto van de Green Card of het Amerikaans paspoort).

National Interest Exception (NIE)

Daarnaast kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor personen van wie de reis naar Amerika volgens Homeland Security in het nationaal belang is (National Interest Exception, afgekort NIE). Uitzonderingen worden onder andere gemaakt voor studenten die met een F1, M1 of J1 visum reizen, journalisten, academici, personen die ondersteunen in de vitale infrastructuur (sectoren zoals defensie, energie, landbouw en de gezondheidszorg) en hooggekwalificeerde personen die voor humanitaire doeleinden of in verband met de Amerikaanse volksgezondheid of nationale veiligheid reizen.

Reizigers die een visum voor een van de bovenstaande reisdoelen willen aanvragen en van mening zijn dat hun reisdoel voor Amerika in nationaal belang is of een andere zeer dringende reden voor hun reis hebben dienen contact op te nemen met de visumafdeling van de Amerikaanse ambassade. Ook reizigers die geen visum nodig hebben, maar alleen een ESTA, van wie de reis naar Amerika in het nationaal belang is of een andere zeer dringende reden voor de reis hebben, kunnen bij de Amerikaanse ambassade een uitzondering aanvragen, door een e-mail te sturen naar AmsterdamCOVID19@state.gov of naar BrusselsVisa@state.gov, waarbij ze in de e-mail duidelijk moeten toelichten, waarom ze denken om onder de uitzonderingen te vallen en bewijsstukken moeten toevoegen.

Verplichte PCR-test en quarantaine

Sinds 26 januari 2021 moeten alle reizigers ouder dan 2 jaar die bij uitzondering toch naar Amerika mogen reizen, een negatieve uitslag van een PCR- of antigeentest (op papier of elektronisch) kunnen laten zien om voor een vlucht naar Amerika te kunnen inchecken. Deze test moet maximaal 3 dagen voor vertrek afgenomen zijn. In plaats van de test mogen personen die in de 90 dagen voor vertrek naar Amerika besmet zijn geweest met het coronavirus ook een bewijs van de besmetting en een bevestiging van een gezondheidsinstantie voorleggen, waaruit blijkt dat de persoon weer mag reizen.

Reizigers die tenminste twee weken volledig gevaccineerd zijn hoeven na aankomst in Amerika niet in quarantaine. Personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn gaan na aankomst 7 dagen in zelfisolatie. Iedereen – ook gevaccineerde reizigers – moet zich 3 tot 5 dagen na aankomst laten testen. Wie zich niet laat testen moet 10 dagen in zelfisolatie.

Kan mijn ESTA worden geannuleerd?

Als de Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat een reiziger zich niet houdt aan het inreisverbod, dan wordt diens ESTA geannuleerd. Zodra de reiziger zich weer houdt aan de regels, kan opnieuw een ESTA worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen worden ESTAʼs onterecht geannuleerd (op status “cancelled” of “expired” gezet). Dat gebeurt als de luchtvaartmaatschappij niet correct heeft doorgegeven aan de Amerikaanse immigratiedienst dat een inwoner van één van de bovenstaande landen hier al minimaal 14 dagen niet meer is geweest. Is uw ESTA onterecht geannuleerd? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, leg uit dat u niet valt onder het inreisverbod en vraag de luchtvaartmaatschappij dit door te geven aan de RCLG.

Disclaimer: deze pagina over reizen naar Amerika met een ESTA in tijden van corona / Covid-19 wordt regelmatig bijgewerkt met actuele informatie. Vanwege de complexiteit en veranderlijkheid van de coronamaatregelen kan echter niet worden gegarandeerd dat deze pagina te allen tijde compleet en actueel is en derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.