De wereldwijde uitbraak van corona (Covid-19) heeft grote invloed op reizen naar Amerika. Ook voor reizigers die al een ESTA bezitten. Lees op deze pagina alles over de actuele stand van zaken, alsmede over de verwachtingen omtrent reizen naar Amerika met een ESTA en het coronavirus. Alle informatie op deze pagina is geactualiseerd op 30 maart 2020.

Is er corona in Amerika?

Ja. Momenteel is er geen land met zoveel bevestigde corona-gevallen als de Verenigde Staten van Amerika. Per 30 maart 2020 zijn er ruim 143.000 gevallen gemeld. Ook zijn er al meer dan 2500 mensen overleden aan het coronavirus. De staten New York, Washington en Californië zijn het zwaarst getroffen, maar in álle staten zijn inmiddels besmettingen geconstateerd.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.

Worden er momenteel ESTA-aanvragen goedgekeurd?

Ja. U kunt ondanks de uitbraak van corona nog steeds een ESTA Amerika aanvragen. De aanvragen worden gemiddeld even snel toegekend als normaal. Des te meer omdat de exacte reisplannen nog niet bekend hoeven te zijn op het moment van aanvragen, en een ESTA twee jaar geldig is, worden er nog steeds veel aanvragen verwerkt en goedgekeurd. Wilt u ergens in de komende twee jaar naar Amerika, dan kunt u dus gewoon een ESTA aanvragen.

Nu meteen een ESTA reistoestemming voor Amerika aanvragen

Kan ik ondanks corona nog naar Amerika met mijn ESTA?

Vooralsnog blijven alle toegekende ESTA-reistoestemmingen geldig tot twee jaar na het moment van toekenning. Alleen als het paspoort verloop waaraan het ESTA is gekoppeld, dan vervalt de geldigheid al eerder. Corona verandert hier niets aan. Als u over een geldig ESTA beschikt, betekent dat echter niet dat u probleemloos naar Amerika kunt reizen. De Amerikaanse overheid heeft namelijk een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Daaronder valt ook een tijdelijk inreisverbod voor mensen die in een risicovol gebied zijn geweest.

Inreisverbod Amerika

De regering van Trump sluit momenteel geen reizigers uit op basis van nationaliteit, maar wel op basis van hun recente reisverleden. Ook als ze een ESTA bezitten kunnen ze vanwege het risico op een verdere verspreiding van corona de toegang tot Amerika worden ontzegd. Deze tijdelijke maatregel is beter bekend als het inreisverbod. Tot en met 12 april 2020 houdt het inreisverbod in dat er geen reizigers meer worden toegelaten op Amerikaans grondgebied, die in de 14 dagen voorafgaand aan hun vertrek in Nederland of België zijn geweest, of in één van onderstaande landen:

Wie in de afgelopen 14 dagen in één van deze landen is geweest, valt onder het inreisverbod van Amerika
NederlandBelgiëOostenrijk
ChinaTsjechiëDenemarken
EstlandFinlandFrankrijk
DuitslandGriekenlandHongarije
IJslandIranIerland
ItaliëLetlandLiechtenstein
LitouwenLuxemburgMalta
NoorwegenPolenPortugal
SlowakijeSloveniëSpanje
ZwedenZwitserlandVerenigd Koninkrijk*

* uitgezonderd de overzeese gebieden buiten Europa

Uitzonderingen op het inreisverbod van Amerika met een ESTA gelden voor inwoners van de Verenigde Staten en personen met de Amerikaanse nationaliteit, alsmede hun echtgenoot of echtgenote. Er is echter slechts een beperkt aantal vluchten en luchthavens waar deze uitgezonderde reizigers gebruik van kunnen maken.

Momenteel zijn er nog veel reizigers in Noord- en Zuid-Amerika die op korte termijn terug willen keren naar Nederland of België. Vanwege corona zijn veel vluchten geannuleerd. Daardoor worden soms minder logische routes gehanteerd, waarbij een overstap in Amerika vaak voorkomt. Reizigers die niet in een land zijn geweest dat in de bovenstaande inreisverbod-lijst staat, kunnen via de normale procedure een ESTA aanvragen en via Amerika naar huis reizen.

Kan mijn ESTA worden geannuleerd?

Als de Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat een reiziger zich niet houdt aan het inreisverbod, dan wordt diens ESTA geannuleerd. Zodra de reiziger zich weer houdt aan de regels, kan opnieuw een ESTA worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen kunnen ESTA's onterecht geannuleerd worden. Dat gebeurt als de luchtvaartmaatschappij niet correct heeft doorgegeven aan de Amerikaanse immigratiedienst dat een inwoner van één van de bovenstaande landen hier al minimaal 14 dagen niet meer is geweest. Is uw ESTA onterecht geannuleerd? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, leg uit dat u niet valt onder het inreisverbod en vraag de luchtvaartmaatschappij dit door te geven aan het RCLG.

Wanneer kan ik weer veilig naar Amerika reizen?

Helaas is nog niet bekend wanneer zakenreizen en vakanties op basis van een ESTA vanuit Nederland en België naar Amerika weer op gang zullen komen. Het huidige inreisverbod loopt tot en met 12 april 2020. Het ligt echter in de lijn der verwachtingen dat het inreisverbod en veel andere corona-maatregelen verlengd worden. Ook kunnen er nog andere maatregelen volgen die invloed hebben op reizen naar Amerika met een ESTA. Houd deze pagina de komende weken in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Wat moet ik doen als ik al in Amerika ben?

Als u al in Amerika bent, hoeft u niet meteen terug te keren naar Nederland. Wel wordt aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, die de kans op corona-besmetting verkleinen. In principe gelden hiervoor dezelfde adviezen als die het RIVM hanteert voor Nederlanders in eigen land. Daarnaast gelden de adviezen van de lokale overheden, die verschillen per Amerikaanse staat. Neem in elk geval de volgende richtlijnen in acht om het risico op besmetting van corona te verkleinen:

  • Mijd sociaal contact en bezoek geen kwetsbare personen
  • Houd minimaal anderhalve meter afstand van andere personen
  • Schud dus ook géén handen, iedereen kan potentieel corona hebben
  • Was uw handen vaak en lang (minimaal 20 seconden) met zeep
  • Maak uw telefoon regelmatig schoon, ook die kan het coronavirus verspreiden
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Probeer uw gezicht zo weinig mogelijk aan te raken
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Een toegekend ESTA voor Amerika blijft geldig, ondanks de corona-maatregelen. Toegekende reistoestemmingen en visums kunnen nooit worden gereclameerd, ook als ze niet (kunnen) worden gebruikt. Veel Nederlanders maken gebruik van reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen. Het is momenteel nog niet duidelijk of zij schade als gevolg van corona vergoeden. Veel verzekeraars beroepen zich op de clausule ‘overmacht’ die in veel verzekeringspolissen staat. Omdat de financiële gevolgen van corona dermate groot zijn, beschikken veel verzekeraars simpelweg niet over voldoende liquiditeit om alle claims voor vluchten, hotelovernachtingen en ongebruikte ESTA’s voor Amerika te kunnen financieren.

Disclaimer: dit artikel over de gevolgen van corona op reizen met een ESTA is met zorg samengesteld op basis van beschikbare informatie; desondanks kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Gezien de snelheid waarmee corona zich verspreidt kan niet worden gegarandeerd dat in dit artikel op elk moment de meest actuele informatie staat.