De wereldwijde uitbraak van corona (Covid-19) heeft grote invloed op reizen naar Amerika. Ook voor reizigers die al een ESTA bezitten. Lees op deze pagina alles over de actuele stand van zaken, alsmede over de verwachtingen omtrent reizen naar Amerika met een ESTA en het coronavirus. Alle informatie op deze pagina is geactualiseerd op 22 juli 2021.

Is er corona in Amerika?

Ja. Momenteel is er geen land met zoveel bevestigde corona-gevallen als de Verenigde Staten van Amerika. Per 22 juli 2021 zijn er 34.229.805 gevallen gemeld. Ook zijn er 609.870 mensen overleden aan het coronavirus. Intussen zijn er in Amerika 338.025.976 vaccinaties gezet. Sinds eind januari 2021 nemen het aantal dagelijkse besmettingen en sterfgevallen in Amerika af. Sinds 14 mei hoeven Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn geen mondkapje meer te dragen en geen afstand meer te houden. Alleen in drukke binnenruimtes zoals ziekenhuizen en het openbaar vervoer moeten zij een mondkapje dragen.

Hoewel het reisadvies voor Amerika van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 24 juni is aangepast naar de kleurcode geel, hanteert de Amerikaanse overheid nog steeds een inreisverbod voor reizigers uit de landen die in de onderstaande tabel zijn vermeld.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.

Worden er momenteel ESTA-aanvragen goedgekeurd?

Ja. U kunt ondanks de uitbraak van corona nog steeds een ESTA Amerika aanvragen. De aanvragen worden gemiddeld even snel toegekend als normaal. Des te meer omdat de exacte reisplannen nog niet bekend hoeven te zijn op het moment van aanvragen, en een ESTA twee jaar geldig is, worden er nog steeds veel aanvragen verwerkt en goedgekeurd. Wilt u op enig moment in de komende twee jaar naar Amerika, dan kunt u dus gewoon een ESTA aanvragen.

Nu meteen een ESTA reistoestemming voor Amerika aanvragen

Kan ik ondanks corona nog naar Amerika met mijn ESTA?

Vooralsnog blijven alle toegekende ESTA-reistoestemmingen geldig tot twee jaar na het moment van toekenning. Alleen als het paspoort verloopt waaraan het ESTA is gekoppeld, dan vervalt de geldigheid al eerder. Corona verandert hier niets aan. Als u over een geldig ESTA beschikt, betekent dat echter niet dat u probleemloos naar Amerika kunt reizen. De Amerikaanse overheid heeft namelijk een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Daaronder valt ook een tijdelijk inreisverbod voor mensen die in een gebied zijn geweest dat door de Amerikaanse autoriteiten tot risicogebied bestempeld is.

Inreisverbod Amerika

De Amerikaanse regering sluit momenteel geen reizigers uit op basis van nationaliteit, maar wel op basis van hun recente verblijf (of transit) in bepaalde landen. Ook als ze een ESTA bezitten kan hen vanwege het risico op een verdere verspreiding van corona de toegang tot Amerika worden ontzegd. Deze tijdelijke maatregel is beter bekend als het inreisverbod (travel ban). Voorlopig houdt het inreisverbod in dat er geen reizigers meer worden toegelaten op Amerikaans grondgebied, die in de 14 dagen voorafgaand aan hun vertrek in Nederland of België zijn geweest, of in één van onderstaande landen:

Wie in de afgelopen 14 dagen in één van deze landen is geweest, valt onder het inreisverbod van Amerika
NederlandBelgiëOostenrijk
BraziliëChinaDenemarken
EstlandFinlandFrankrijk
DuitslandGriekenlandHongarije
IJslandIndiaIran
IerlandItaliëLetland
LiechtensteinLitouwenLuxemburg
MaltaNoorwegenPolen
PortugalSlowakijeSlovenië
SpanjeTsjechiëZweden
ZwitserlandVerenigd Koninkrijk*Zuid-Afrika

* uitgezonderd de overzeese gebieden buiten Europa

Overstappen in Amerika is nog steeds mogelijk voor reizigers die in de laatste 14 dagen voor de overstap in geen van de landen zijn geweest die in de bovenstaande inreisverbod-lijst staan. Zij kunnen via de normale procedure een ESTA aanvragen en een overstap maken in Amerika.

Uitzonderingen op het inreisverbod (NIE)

Uitzonderingen op het inreisverbod van Amerika met een ESTA gelden voor inwoners van de Verenigde Staten en personen met de Amerikaanse nationaliteit, alsmede hun kinderen, echtgenoot of echtgenote. Bovendien wordt een uitzondering gemaakt voor ouders of wettelijke voogden en ongetrouwde broers en zussen van inwoners van Amerika onder de 21 jaar of van personen met de Amerikaanse nationaliteit onder de 21 jaar.

Daarnaast kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor personen van wie de reis naar Amerika volgens Homeland Security in het nationaal belang is (National Interest Exception, afgekort NIE). Uitzonderingen worden onder andere gemaakt voor studenten die met een F-1 of M-1 visum reizen,  journalisten, academici, personen met een J-1 visum, personen die ondersteunen in de vitale infrastructuur (sectoren zoals defensie, energie, landbouw en de gezondheidszorg) en hooggekwalificeerde personen die voor humanitaire doeleinden of in verband met de Amerikaanse volksgezondheid of nationale veiligheid reizen.

Reizigers die een visum voor een van de bovenstaande reisdoelen willen aanvragen en van mening zijn dat hun reisdoel voor Amerika in nationaal belang is of een andere zeer dringende reden voor hun reis hebben dienen contact op te nemen met de visumafdeling van de Amerikaanse ambassade. Ook reizigers die geen visum nodig hebben, maar alleen een ESTA, van wie de reis naar Amerika in het nationaal belang is of een andere zeer dringende reden voor de reis hebben, kunnen bij de Amerikaanse ambassade een uitzondering aanvragen, door een e-mail te sturen naar AmsterdamCOVID19@state.gov of naar BrusselsVisa@state.gov, waarbij ze in de e-mail duidelijk moeten toelichten, waarom ze denken om onder de uitzonderingen te vallen en bewijsstukken moeten toevoegen.

Verplichte PCR-test en quarantaine

Sinds 26 januari 2021 moeten alle reizigers ouder dan 2 jaar die bij uitzondering toch naar Amerika mogen reizen, een negatieve uitslag van een PCR- of antigeentest (op papier of elektronisch) kunnen laten zien om voor een vlucht naar Amerika te kunnen inchecken. Deze test moet maximaal 3 dagen voor vertrek afgenomen zijn. In plaats van de test mogen personen die in de 90 dagen voor vertrek naar Amerika besmet zijn geweest met het coronavirus ook een bewijs van de besmetting en een bevestiging van een gezondheidsinstantie voorleggen, waaruit blijkt dat de persoon weer mag reizen.

Reizigers die in de staat New York aankomen moeten voor hun aankomst online een gezondheidsformulier invullen. Bovendien adviseren de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten dringend dat alle personen, die met een vlucht in de VS aankomen voor minimaal 7 dagen in (thuis-)quarantaine verblijven en 3 tot 5 dagen na de aankomst een antigeen- of PCR-test af laten nemen. In sommige Amerikaanse staten is dat voor reizigers uit bepaalde landen zelfs verplicht (zoals in de staat New York voor reizigers uit Groot-Brittannië).

Kan mijn ESTA worden geannuleerd?

Als de Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat een reiziger zich niet houdt aan het inreisverbod, dan wordt diens ESTA geannuleerd. Zodra de reiziger zich weer houdt aan de regels, kan opnieuw een ESTA worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen worden ESTAʼs onterecht geannuleerd. Dat gebeurt als de luchtvaartmaatschappij niet correct heeft doorgegeven aan de Amerikaanse immigratiedienst dat een inwoner van één van de bovenstaande landen hier al minimaal 14 dagen niet meer is geweest. Is uw ESTA onterecht geannuleerd? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, leg uit dat u niet valt onder het inreisverbod en vraag de luchtvaartmaatschappij dit door te geven aan de RCLG.

Wanneer kan ik weer normaal naar Amerika reizen?

Het is nog niet bekend wanneer zakenreizen en vakanties op basis van een ESTA vanuit Nederland en België naar Amerika weer op gang zullen komen. Het huidige inreisverbod geldt voor onbepaalde tijd. Er gaan geruchten rond dat het Schengen-inreisverbod mogelijk binnenkort zal worden opgeheven, maar dit is nog niet door de Amerikaanse autoriteiten bevestigd. Houd deze pagina de komende weken in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra bekend is wanneer het inreisverbod wordt opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Wat moet ik doen als ik al in Amerika ben?

Reizigers die nog in Amerika zijn wordt aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, die de kans op corona-besmetting verkleinen. In principe gelden hiervoor dezelfde adviezen als die het RIVM hanteert voor Nederlanders in eigen land. Daarnaast gelden de adviezen van de lokale overheden, die verschillen per Amerikaanse staat. Neem in elk geval, zolang u niet gevaccineerd bent, de volgende richtlijnen in acht om het risico op besmetting van corona te verkleinen:

  • Mijd sociaal contact en bezoek geen kwetsbare personen
  • Houd twee meter afstand van andere personen
  • Schud dus ook géén handen, iedereen kan potentieel corona hebben
  • Was uw handen vaak en lang (minimaal 20 seconden) met zeep
  • Maak uw telefoon regelmatig schoon, ook die kan het coronavirus verspreiden
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Probeer uw gezicht zo weinig mogelijk aan te raken
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Draag een mondkapje als het niet mogelijk is voldoende afstand te houden
  • Laat u vaccineren (dit is in de VS ook voor buitenlanders mogelijk)

Om vanuit de Verenigde Staten naar Nederland terug te reizen heeft u geen negatieve testuitslag meer nodig en u hoeft niet in quarantaine.

Reizigers die Amerika niet op tijd kunnen verlaten (bijvoorbeeld door de actuele reisbeperkingen, door ziekte of door het schrappen van een vlucht) en van wie het ESTA binnenkort verloopt, kunnen een verlenging aanvragen om 30 dagen langer in Amerika te blijven. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met de Amerikaanse immigratiedienst (een U.S. Citizenship and Immigration Services Contact Center), een van de luchthavens of grensposten of een van de zogenoemde Deferred Inspection Sites.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Een toegekend ESTA voor Amerika blijft geldig, ondanks de corona-maatregelen. Met dat ESTA kan immers naar de VS worden gereisd, onder de voorwaarde dat de reiziger in de 14 dagen voor de reis niet in een van de Schengenlanden, Groot-Brittannië, China, Brazilië, India, Iran of Zuid-Afrika was. Toegekende reistoestemmingen en visums kunnen nooit worden gereclameerd, ook als ze niet (kunnen) worden gebruikt. Veel Nederlanders maken gebruik van reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen. Veel verzekeraars beroepen zich echter op de clausule ‘overmacht’ die in veel verzekeringspolissen staat. Omdat de financiële gevolgen van corona dermate groot zijn, beschikken veel verzekeraars simpelweg niet over voldoende liquiditeit om alle claims voor vluchten, hotelovernachtingen en ongebruikte ESTAʼs voor Amerika te kunnen financieren.

Disclaimer: dit artikel over de gevolgen van corona op reizen met een ESTA is met zorg samengesteld op basis van beschikbare informatie; desondanks kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Gezien de snelheid waarmee corona zich verspreidt kan niet worden gegarandeerd dat in dit artikel op elk moment de meest actuele informatie staat.