Sinds 8 november 2021 zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in de Verenigde Staten van Amerika. De meeste reizigers hebben een vaccinatiebewijs en een ESTA nodig. Sinds 12 juni 2022 is een testbewijs niet meer verplicht. Lees op deze pagina met welke coronamaatregelen u verder nog rekening moet houden. Laatste wijziging: 22-03-23.

Het einde van het inreisverbod in Amerika

Sinds 8 november 2021 mag u weer met een ESTA naar Amerika reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap. Het inreisverbod dat begin 2020 werd ingevoerd vanwege het coronavirus, is opgeheven en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Amerika een groen reisadvies. Dit betekent dat de overheid reizen naar Amerika weer als veilig beschouwt.

Toch moet u nog rekening houden met enkele belangrijke coronamaatregelen. Volwassenen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogen in de meeste gevallen nog niet naar Amerika reizen. Wie wel gevaccineerd is, hoeft zich voor vertrek niet te laten testen en hoeft bij aankomst in Amerika niet in quarantaine. De informatie op deze pagina geldt voor reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en alle (overige) landen in de Europese Unie.

Stap 1 | Uw ESTA aanvragen

Voor vertrek naar Amerika moet u een ESTA of een visum aanvragen. Een ESTA is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers, die eenvoudig online kan worden aangevraagd. Na toekenning is uw ESTA twee jaar geldig, behalve als uw paspoort eerder verloopt. Binnen deze termijn mag u een onbeperkt aantal keer naar Amerika reizen. Elk verblijf in Amerika mag maximaal 90 dagen duren. U kunt uw ESTA al aanvragen voordat u een reis heeft geboekt.
Direct uw ESTA aanvragen

Stap 2 | Uw vaccinatiebewijs regelen

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in Amerika moet u minimaal twee weken volledig gevaccineerd zijn. Een uitzondering geldt voor kinderen onder de 18 jaar. Deze hoeven niet gevaccineerd te zijn om naar Amerika te mogen reizen. U bent pas volledig gevaccineerd als u minstens twee prikken heeft gekregen met de coronavaccins van Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca / Covishield, Covaxin, Sinopharm, Sinovac, Novavax / Covovax of een prik heeft gekregen met het coronavaccin van Janssen / Johnson & Johnson. Heeft u twee verschillende soorten vaccinaties gekregen? Dan mag u ook naar Amerika reizen, als er minstens 17 dagen tussen de twee prikken zaten. Een herstelbewijs wordt niet geaccepteerd als alternatief voor een vaccinatie.

Bij het boarden van uw vlucht naar Amerika moet u laten zien dat u gevaccineerd bent. Nederlanders doen dat eenvoudig met hun internationale QR-code in de CoronaCheck app. Wie liever geen app gebruikt, kan een papieren vaccinatiebewijs printen via CoronaCheck.nl. Belgen kunnen op dezelfde manier gebruikmaken van CovidSafe. Britten kunnen gebruikmaken van hun NHS COVID Pass. Reizigers met een andere nationaliteit kunnen hier opzoeken hoe ze een vaccinatiebewijs kunnen tonen. U mag ook een print of foto laten zien van een ander soort vaccinatiebewijs dat is uitgegeven door een overheidsinstantie. Daarop moet staan: de naam van de uitgevende overheidsinstantie, het type coronavaccin, de datum(s) van vaccinatie en uw volledige naam en geboortedatum, zoals die ook op uw ESTA staan.

Er zijn enkele uitzonderingen op de vaccinatieplicht van toepassing. Deze gelden bijvoorbeeld voor reizigers die zich vanwege een medische reden niet tegen corona kunnen laten vaccineren en voor reizigers uit landen met een lage beschikbaarheid van coronavaccinaties. Als u gebruik wilt maken van een uitzonderingsregeling, dan moet u een verklaring invullen en ondertekenen. In de meeste gevallen moeten reizigers die gebruikmaken van een uitzondering na aankomst in Amerika 5 dagen in quarantaine.

Stap 3 | Na aankomst in Amerika

U wordt geadviseerd om de plaatselijke coronamaatregelen op te volgen. Deze kunnen per deelstaat verschillen. Voor internationale reizigers geldt het advies om zich op dag 3 tot 5 na aankomst op corona te laten testen. Dit kan met een coronatest naar keuze, dus ook met een zelftest. Dit advies is niet van toepassing voor reizigers die binnen de afgelopen 90 dagen van corona zijn hersteld. Verder geldt er een algemeen advies voor personen vanaf 2 jaar en ouder om op drukke, openbare binnenruimtes een mondmasker te dragen. U kunt hierbij denken aan trainstations, vliegvelden, het openbaar vervoer etc.

Vanwege het coronavirus (Covid-19) is reizen naar Amerika met een ESTA niet altijd mogelijk.Op 8 november 2021 werd het inreisverbod van Amerika als gevolg van het coronavirus (Covid-19) opgeheven.

Als u toch corona krijgt

U mag niet naar Amerika reizen als u positief op het coronavirus bent getest en nog in quarantaine zou moeten zijn. U mag ook niet op reis als u symptomen van corona / Covid-19 heeft. Ook niet als u een ESTA, een vaccinatiebewijs en een testbewijs heeft. Het is verstandig om vooraf bij uw reisorganisatie of reisverzekering te informeren of de schade wordt vergoed die hierdoor eventueel zou kunnen ontstaan. De kosten van uw ESTA kunnen niet worden terugbetaald als u vanwege corona niet op reis kunt. Wel kunt u uw ESTA dan alsnog gebruiken voor een volgende reis.

Uw terugreis

Reist u terug naar Nederland of België? Dan is uw terugreis eenvoudig, want er bestaat geen test- of quarantaineplicht meer. Het is ook niet meer nodig om een gezondheidsverklaring of PLF in te vullen.

Disclaimer: deze pagina over reizen naar Amerika met een ESTA in tijden van corona / Covid-19 wordt regelmatig bijgewerkt met actuele informatie. Vanwege de complexiteit en veranderlijkheid van de coronamaatregelen kan echter niet worden gegarandeerd dat deze pagina te allen tijde compleet en actueel is en derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.