Nieuwsbericht | | 15-08-2024 | ±4 minuten leestijd

De regels voor het aanvragen van een studentenvisum voor Australië werden op 1 juli 2024 aangescherpt. De kosten van het studentenvisum zijn meer dan verdubbeld. Ook werd het bijna onmogelijk gemaakt om vanuit Australië een studentenvisum aan te vragen. Dit laatste moet zogeheten visa hopping voorkomen.

Kritiek op migratie

De Australische regering wil migratie naar het land beter controleren. Bepaalde maatschappelijke groepen en politieke partijen uiten al langer kritiek op het migratiebeleid van het land. Zo zouden te veel migranten naar Australië komen, waardoor de kosten voor levensonderhoud zouden stijgen, in het bijzonder op het gebied van wonen.

Een ander discussiepunt is het feit dat veel migranten met tijdelijke visa in het land verblijven. Volgens critici van het migratiebeleid zijn er veel migranten die steeds naar een nieuw tijdelijk verblijfsvisum overstappen, zonder dat ze ooit kans zouden maken op een permanent visum en inburgering. Daardoor kunnen ze geen bestaan opbouwen in Australië en gaan ze weinig bijdragen aan de Australische maatschappij.

Overheid belooft maatregelen om migratie te beperken

De Australische regering heeft beloofd om de netto migratie naar het land te halveren. Hiervoor zijn aan het begin van dit jaar al maatregelen genomen die tot een daling in het aantal verstrekte studentenvisa hebben geleid. Per 1 juli 2024 werd een nieuw pakket aan maatregelen geïntroduceerd die vooral gericht zijn op internationale studenten. Hierdoor wil de regering de integriteit van het hoger onderwijs beschermen en de migratieaantallen verlagen.

Kosten studentenvisa meer dan verdubbeld

Per 1 juli 2024 werden de kosten voor het aanvragen van een studentenvisum verhoogd van 710 AUD naar 1.600 AUD. Dit is een ongekende verhoging van de visumkosten die ervoor moet zorgen dat alleen oprechte studenten het studentenvisum zullen aanvragen. De overheid reageert hiermee op berichten over migranten die het studentenvisum hebben gebruikt om langer in Australië te verblijven, zonder dat ze serieus in een studie geïnteresseerd waren. De prijsverhoging zal het studentenvisum minder aantrekkelijk maken voor migranten die niet oprecht geïnteresseerd zijn in een studie in Australië. Bovendien moeten de hogere visumkosten ook een bijdrage leveren aan de financiering van het migratiebeleid.

Visa hopping onder studenten in Australië

Visa hopping is een praktijk waarbij migranten van een tijdelijk visum overstappen op een ander type tijdelijk visum. Dit is bijvoorbeeld het geval bij studenten die net afgestudeerd zijn en van een studentenvisum overstappen op een graduate visa, bijvoorbeeld om een baan te zoeken.

Eind 2023 kwam het Australische Grattan Institute met een invloedrijk bericht over de visumstatus van migranten die recent in Australië zijn afgestudeerd. Volgens het onderzoek blijven veel internationale studenten na hun studie in Australië. Hiervoor kunnen ze gebruikmaken van een graduate visa of een ander type visum. Volgens het onderzoek begint een op de drie houders van een graduate visa aan een nieuwe studie en vraagt dus opnieuw een tijdelijk studentenvisum aan. Slechts een op de drie houders van een graduate visa maakt de stap richting een permanent visum voor Australië, terwijl dit in 2014 nog bij twee op de drie afgestudeerden het geval was.

Visa hopping wordt aan banden gelegd

De Australische overheid heeft besloten om visa hopping aan banden te leggen. Zo mogen houders van een bezoekersvisum, zoals het eVisitor visum Australië of een graduate visa, niet meer vanuit Australië een studentenvisum aanvragen. Dit moet voorkomen dat afgestudeerden en tijdelijke bezoekers een studentenvisum aanvragen om hun verblijf in Australië te verlengen, zonder dat ze de intentie hebben om serieus aan een studie te beginnen. Eerder was het juist eenvoudiger om vanuit Australië een studentenvisum aan te vragen dan vanuit het buitenland.

Reacties op de wijzigingen van de regels

Het is nog onduidelijk welke effecten de nieuwe maatregelen zullen hebben. Daarom zijn de meeste onderwijsinstellingen nog afwachtend met het trekken van conclusies. Desondanks uitten enkele onderwijsinstellingen al hun zorgen over de nieuwe maatregelen. Ze zouden namelijk ook veel oprecht geïnteresseerde studenten raken die eerst met een toeristenvisum naar Australië reizen om hun keuze te bevestigen voordat ze vanuit daar een studentenvisum aanvragen.

Aangezien reizigers met een eVisitor visum maximaal 3 maanden in Australië mogen studeren, komt het ook regelmatig voor dat iemand aan een korte studie begint en daarna besluit om een langere studie in Australië te gaan volgen. Sinds de nieuwe regels mogen ze de aanvraag voor een studentenvisum niet meer vanuit Australië indienen, waardoor ze een hoop extra kosten moeten maken.

Bovendien wordt het doel om het aantal migranten te halveren bekritiseerd. Daardoor zou de overheid migranten de schuld van het woningtekort geven, terwijl de tekorten vooral andere oorzaken zouden hebben. Ook zou er onvoldoende naar de effecten van de beleidswijzigingen zijn gekeken. Er wordt gevreesd dat de Australische economie door de slinkende migratieaantallen in een recessie terecht zou kunnen komen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.