Nieuwsbericht | | 05-01-2022 | ±2 minuten leestijd

Bedrijven in de Vietnamese toerismesector willen dat de overheid visumvrij reizen weer invoert voor landen die ervoor in aanmerking komen. Momenteel moeten reizigers uit alle landen verplicht een visum Vietnam aanvragen om naar het land te reizen.

Visumvrij reizen naar Vietnam voor corona

Voor de wereldwijde uitbraak van corona was het voor reizigers uit een aantal Europese landen mogelijk om zonder visum naar Vietnam te reizen. Dit gold onder meer voor reizigers uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De voorwaarde was echter wel dat zij per bezoek maximaal 15 dagen in Vietnam mochten verblijven. Voor langere verblijven was een visum noodzakelijk. Ook moest er minimaal een maand tussen elk bezoek aan Vietnam zitten als er van deze regeling gebruik werd gemaakt. Reizigers uit andere Zuidoost-Aziatische landen, zoals Maleisië en Thailand, konden tot 30 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Reizigers uit Chili mochten zelfs maximaal 90 dagen zonder visum in Vietnam blijven.

Toen Vietnam in maart 2020 de grenzen sloot voor buitenlandse reizigers, werd ook het systeem voor visumvrij reizen stopgezet. Reizigers die momenteel per uitzondering naar Vietnam mogen reizen moeten een visum aanvragen, zelfs als zij in het verleden visumvrij naar Vietnam mochten reizen.

Heropening Vietnam al van start

Vietnam is al begonnen de grenzen te heropenen en volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen weer te verwelkomen. Sinds 1 januari 2022 staat Vietnam weer commerciële vluchten toe uit een aantal steden, zoals Los Angeles en Tokio. Vanaf 16 januari worden ook routes vanuit Europese steden weer in gebruik genomen, zoals Frankfurt en Parijs. Met deze maatregelen hoopt de Vietnamese overheid om de noodlijdende toerismesector een flinke boost te geven.

Bedrijven in de sector zeggen echter dat visumvrij reizen een belangrijke reden was voor de populariteit van Vietnam als toerismebestemming. Zij dringen er bij de overheid dan ook op aan om visumvrij reizen zo snel mogelijk weer in te voeren. Alleen zo kunnen de toerismecijfers weer het niveau van voor corona behalen. Naast visumvrij reizen willen bedrijven in de toerismesector ook dat Ho Chi Minhstad en de populaire kustplaats Quy Nhon weer opengaan voor buitenlandse toeristen. De ernstige coronauitbraak in Vietnam van vorige zomer lijkt voorbij. Op 1 oktober 2021 kwam de strenge lockdown in Ho Chi Minhstad ten einde.

E-visum alternatief voor visumvrij reizen

Het systeem voor visumvrij reizen was voor corona alleen beschikbaar voor reizigers met specifieke nationaliteiten. Zo moeten Nederlandse reizigers bijvoorbeeld gewoon een visum aanvragen om naar Vietnam te reizen, ongeacht de verblijfsduur. Ook reizigers uit landen als Duitsland of Italië die langer dan 15 dagen in Vietnam willen blijven, moeten een visum aanvragen.

Het e-visum Vietnam is daarentegen beschikbaar voor veel meer nationaliteiten. Onder meer reizigers met de nationaliteit van een land in de Europese Unie kunnen een e-visum aanvragen. Het e-visum voor Vietnam kan eenvoudig online worden aangevraagd. Het is geen papieren visum en er is dus geen bezoek aan de ambassade of het consulaat nodig. Hierdoor wordt het e-visum ook snel toegekend, doorgaans binnen een week. Een e-visum is ook goedkoper dan het visum on arrival.

Vietnam heeft sinds maart 2020 ook het e-visumsysteem tijdelijk stilgezet. De verwachting is dat met het openen van de grenzen e-visums weer als vanouds online aangevraagd kunnen worden.