Nieuwsbericht | | 18-01-2022 | ±2 minuten leestijd

De Vietnamese overheid heeft aangekondigd te stoppen met het automatisch verlengen van visums van gestrande buitenlanders in Vietnam.

Automatische visumverlenging door corona

Door de wereldwijde uitbraak van corona was het voor veel reizigers in het buitenland moeilijk of zelfs onmogelijk om terug naar huis te reizen. Landen stopten met het opereren van commerciële vluchten en repatriëringsvluchten waren lang niet in alle gevallen mogelijk. Als gevolg raakten reizigers in de problemen met de geldigheidsduur van hun visums. Het elektronische visum Vietnam is bijvoorbeeld maar geldig voor 30 dagen. De Vietnamese overheid besloot gestrande visumhouders tegemoet te komen door de geldigheidsduur van het visum automatisch te verlengen, zolang deze personen het land niet konden verlaten. Deze regeling ging in op 1 maart 2020 en gold voor alle toeristenvisums.

Commerciële vluchten weer herstart

Aan deze regeling komt nu dus een einde. Voor alle toeristenvisums geldt weer de normale geldigheidsduur sinds de laatste verlenging. Als deze geldigheidsduur is verlopen, moet de persoon het land verlaten. In een verklaring zei de Vietnamese overheid dat het land inmiddels weer reguliere commerciële vluchten opereert. Hierdoor is het dus weer mogelijk voor buitenlanders in Vietnam om het land te verlaten. Sinds 1 januari gaan er weer internationale vluchten tussen Vietnam en verschillende steden wereldwijd, zoals Parijs en Frankfurt. Dit is onderdeel van de geplande heropening van de Vietnamese toerismesector. Vietnam geeft ook weer visums uit, waaronder het digitale e-visum Vietnam dat geheel online kan worden aangevraagd. Vietnam heeft visumvrij reizen tijdelijk afgeschaft, waardoor ook reizigers uit bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk momenteel een visum moeten aanvragen.

Kritiek reisvoorwaarden Vietnam

Hoewel Vietnam weer internationale commerciële vluchten verwelkomt, blijft het aantal bezoekers nog beperkt. Tussen 1 januari en 7 januari vervoerden 64 internationale vluchten samen bijna 8.000 passagiers naar Vietnam. Slechts 18 van deze vluchten waren commerciële vluchten. De rest waren gecharterde vluchten. Volgens bedrijven in de toerismesector komt dit deels door de strenge voorwaarden die Vietnam stelt aan reizigers die naar het land willen reizen. Het punt van kritiek is dat deze procedures soms nodeloos ingewikkeld zijn. Zo moeten reizigers hun medische gegevens in een app uploaden en hun reisdetails in een andere app. Daarbovenop kunnen regio’s in Vietnam hun eigen voorwaarden stellen. Zowel Ho Chi Minhstad als Hanoi hebben elk hun eigen apps waar reizigers rekening mee moeten houden. Onder meer luchtvaartmaatschappijen in Vietnam dringen er bij de overheid op aan om één app te hebben, zodat reizigers het overzicht kunnen bewaren.

Een ander probleem zijn de quarantaineregels. Momenteel moeten reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, bewijs kunnen leveren dat ze veilig zeven dagen in thuisquarantaine kunnen gaan. Zo niet, dan moet men verplicht een quarantainehotel boeken. Dit hotel moet goedgekeurd worden door de Vietnamese overheid. Dit geldt voor alle reizigers, ongeacht de leeftijd of nationaliteit. Volgens de Civil Aviation Authority of Vietnam (CAAV), die alle vluchten van en naar het land overziet, zijn veel van de huidige internationale reizigers naar het land Vietnamezen die terug naar huis willen keren. Maar ook zij lopen dus tegen de strenge quarantaineregels aan. Een van de oplossingen hiervoor is volgens het CAAV om een lijst van goedgekeurde quarantainehotels online te zetten. Op deze manier hoeven reizigers niet vooraf goedkeuring aan te vragen bij de overheid. Dit bespaart zowel de reizigers als de overheid veel werk.