Nieuwsbericht | | 10-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Op 15 maart opende Vietnam zijn grenzen weer voor toeristen en zakenreizigers. Voor de economie van Vietnam was dit een belangrijke stap, omdat een groot deel van hun inkomen voor de coronapandemie nog uit de toeristensector kwam. In dit artikel volgt een overzicht van de sindsdien ingevoerde versoepelingen voor toeristen in Vietnam en informatie over het visum Vietnam.

Visumvrijstellingen

Voordat het coronavirus Vietnam in zijn greep nam, was er voor sommige landen een visumvrijstelling. Belangrijke voorwaarden voor deze visumvrijstelling waren onder andere dat de reiziger de nationaliteit had van een land uit het visumvrijstelling beleid, en dat het verblijf maximaal 15 dagen duurde. Op 15 maart 2022 zijn deze visumvrijstellingen voor een deel weer hervat voor de volgende 13 landen: Wit-Rusland, Rusland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Finland, Japan en Zuid-Korea. Nederland en België horen hier nog niet bij, maar de overheid heeft al aangegeven deze lijst binnenkort uit te breiden. Het reisdoel heeft overigens geen invloed op deze vrijstelling, zolang u binnen die 15 dagen het land maar weer verlaat. Voor alle landen die niet op de lijst staan, of voor reizigers die langer dan 15 dagen in Vietnam willen blijven, geldt dat zij een visum Vietnam aan moeten vragen. Het meest gebruikte visum is het e-visum (elektronische visum) dat eenvoudig online aan te vragen is.

Coronavirus versoepelingen voor Vietnam

Toen op 15 maart de grenzen weer openden, moesten reizigers voldoen aan strenge regels om het land in te mogen reizen. Deze regels zijn inmiddels alweer grotendeels versoepeld of losgelaten dankzij de forse daling van het aantal besmettingen van de afgelopen maanden. Vietnam heeft een van ‘s werelds hoogste vaccinatiegraden. Zo’n 81,6% van alle inwoners is volledig gevaccineerd.

Gezondheidsverklaring niet meer nodig

Sinds 27 april 2022 hoeven toeristen en zakenreizigers geen medische gezondheidsverklaring meer in te vullen voor hun reis naar Vietnam. Dit geldt voor zowel internationale als nationale vluchten.

Covid-19 testen niet meer nodig

Sinds 15 mei 2022 is het voor internationale reizigers niet meer verplicht om een coronatestbewijs te laten zien voor een reis naar Vietnam. Reizigers moeten wel nog een medische reisverzekering afsluiten.

Algemene toegankelijkheid Vietnam

Met deze laatste versoepelingen hoopt Vietnam weer meer toeristen aan te trekken. Over het algemeen is Vietnam een veilig land voor toeristen die zich netjes gedragen en de cultuur met respect behandelen. Zoals in elk ander land zijn er zaken waar je als toerist extra goed op moet letten. Zo is het verstandig om uw elektronica zoveel mogelijk uit het zicht te houden om diefstal te voorkomen, en om nooit in uw eentje naar afgelegen gebieden te reizen.

Vraag uw visum Vietnam aan

Voor een vakantie naar Vietnam is het verstandig om tijdig een visum aan te vragen. De geldigheid van het e-visum bedraagt 30 dagen en gaat in op de datum die u invult op het aanvraagformulier. Deze datum is de door u verwachte aankomstdatum in Vietnam. Als u later aankomt dan de ingevulde datum, kunt u dus geen 30 dagen meer in Vietnam verblijven. Het e-visum kan niet verlengd worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,88 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.