Nieuwsbericht | | 20-08-2021 | ±3 minuten leestijd

De recente, voor Vietnamese begrippen enorm hoge besmettingscijfers en sterfgevallen in Vietnam zijn deels te wijten aan de trage voortgang van het vaccinatieprogramma. Hierdoor blijven de grenzen dicht en kunnen visums voor vakanties of zakenreizen nog altijd niet worden aangevraagd. Wat is er mis in Vietnam?

Van schoolvoorbeeld naar nationale crisis

Vietnam gold - samen met Nieuw-Zeeland en China - lange tijd als schoolvoorbeeld van hoe een land het coronavirus onder controle kon krijgen. Door snelle en verregaande maatregelen wist de Vietnamese overheid de bevolking lange tijd tegen het virus te beschermen. Waar veel landen tot recent te maken hadden met hoge besmettingsaantallen en veel sterfgevallen, telde Vietnam tot april 2021 slechts 35 doden als gevolg van corona. Dit leverde het land veel lof op van de internationale gemeenschap, en de verwachting was dat Vietnam een van de eerste landen zou zijn die de grenzen weer zou openen en toeristenvisums zou afgeven.

Zelfgenoegzaamheid en deltavariant

Achteraf gezien lijkt Vietnam’s eerdere goede aanpak van de coronacrisis nu juist averechts te werken. De regering wordt beschuldigd van zelfgenoegzaamheid als gevolg van het lage aantal besmettingen en sterfgevallen dat Vietnam lange tijd had. De uitbraak van de bijzonder besmettelijke deltavariant van het virus sloeg dan ook extra hard toe in Vietnam. Hoewel de overheid aanvankelijk lokale uitbraken in Hanoi en in de provincie Bac Giang nog onder controle kon krijgen, heeft de deltavariant zich in rap tempo door het land verspreid. Voor de Vietnamese overheid is het momenteel dweilen met de kraan open: dagelijks worden er nieuwe infectieclusters ontdekt, en het aantal besmettingen en sterfgevallen neemt hard toe. De verwachting dat het land de grenzen zou openen voor toeristen en weer visums zou gaan uitgeven is inmiddels vervlogen. De overheid denkt er momenteel niet aan om internationale reizigers toe te laten.

Traag vaccinatieprogramma

Het grootste probleem waar Vietnam momenteel mee worstelt met betrekking tot corona zijn de zeer lage vaccinatiecijfers. Begin augustus was minder dan 1% van de bevolking volledig gevaccineerd. Ter vergelijking: buurland Cambodja heeft inmiddels 36,5% van de bevolking volledig gevaccineerd en Nederland maar liefst 55,7%.

Er zijn meerdere redenen waarom Vietnam zo worstelt met het op gang brengen van het vaccinatieprogramma. De Vietnamese overheid zag vanwege de tot recent lage besmettingscijfers geen noodzaak om al vroeg vaccins in te slaan. In plaats daarvan investeerde de overheid in zelfgemaakte vaccins. Waar in december 2020 andere landen in de regio al internationale vaccins aan het importeren waren, was Vietnam bezig met de eerste testfases van het eigen vaccin, Nanocovax. Hoewel de voortgang van deze tests langzaam was, maakten weinig mensen zich zorgen, omdat de besmettingscijfers laag bleven.

Maar de schuld ligt echter niet bij Vietnam alleen. De rijke landen kunnen hogere prijzen voor de vaccins betalen en worden ervan beschuldigd vaccins te “hamsteren”, waardoor armere landen te maken hebben met een nijpend tekort aan vaccins. Zo had Canada bijvoorbeeld genoeg vaccins ingekocht om de totale bevolking vijf keer te vaccineren. Hoewel hier de afgelopen maanden verandering in lijkt te komen (zo had Amerika in juni aangekondigd vaccins te willen “delen”), heeft dit voor de armere landen tot een structurele achterstand geleid op het gebied van vaccinaties.

Met de verspreiding van de deltavariant van het virus probeert de Vietnamese overheid in rap tempo vaccins in te kopen. Een groot aantal vaccins zijn nu goedgekeurd voor gebruik, waaronder Pfizer-BioNTech en het Russische Spoetnik V.

Lockdowns en geen visums

Het gevolg is dat Vietnam wederom strenge lockdowns heeft ingevoerd. Waar het land lange tijd versoepelingen kon doorvoeren, is het merendeel hiervan weer teruggedraaid. Zo zijn in veel provincies evenementen en andere bijeenkomsten verboden. In het economische centrum van het land, Ho Chi Minhstad, geldt een avondklok. In openbare ruimtes moet men een mondmasker dragen en afstand bewaren.

Vietnam laat momenteel geen internationale toeristen toe. Zolang het land corona niet onder controle heeft blijft het onmogelijk om voor een vakantie naar het land te reizen.

In theorie kan een visum Vietnam worden aangevraagd; de visumaanvragen worden echter pas in behandeling genomen nadat het inreisverbod is opgeheven. Om het visum aan te vragen moet men aan een aantal voorwaarden voldoen: zo heeft men een paspoort nodig dat nog 30 dagen na het verlopen van het visum geldig is en er moet al minimaal één overnachting in Vietnam geboekt zijn.