Nieuwsbericht | | 14-02-2023 | ±3 minuten leestijd

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen voor een toeristische reis naar Vietnam van maximaal 90 dagen online een visum Vietnam aanvragen. Reizigers met een geldig Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Brits paspoort mogen tot 45 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Als zij langer in het land willen blijven, kunnen zij ook een e-visum aanvragen.

Slechts eenmalig inreizen met het visum

Het e-visum voor Vietnam is geldig voor één reis van maximaal 90 dagen. Het is met eenzelfde visum dus niet toegestaan om het land in te reizen, kort te verlaten en weer opnieuw in te reizen, ongeacht of het visum nog geldig is. Heeft u één visum aangevraagd en verlaat u het land tijdelijk om daarna weer terug te keren? Dan heeft u voor uw tweede aankomst in Vietnam dus een nieuw visum nodig. Ook dit visum kunt u gemakkelijk online aanvragen. Als u tijdens uw reis in Vietnam bijvoorbeeld besluit om een bezoek te brengen aan een van de buurlanden, kunt u vanuit dit buurland online een nieuw visum aanvragen voor uw tweede aankomst in Vietnam.

Meerdere visa voor losse reizen naar Vietnam

Met het online aan te vragen visum mag u Vietnam dus maximaal één keer in- en uitreizen. Dit betekent dat u meerdere visa dient aan te vragen als u vaker dan eens naar Vietnam wilt reizen. Dit kunt u al voor vertrek doen. U kiest bij iedere aanvraag namelijk zelf de ingangsdatum van de geldigheid van het visum. Het maakt voor meerdere reizen naar Vietnam niet uit vanuit welk land u in Vietnam aankomt, maar u bent wel verplicht om Vietnam iedere keer binnen de geldigheidstermijn van het gebruikte visum te verlaten. U kunt het land vervolgens weer inreizen met een nieuw visum.

Ondanks dat er geen duidelijke regels zijn over het maximale aantal e-visa dat achtereenvolgens mag worden aangevraagd, is het niet de bedoeling dat hier misbruik van wordt gemaakt. Er zullen over het algemeen geen problemen ontstaan als er twee of drie keer kort na elkaar gebruik wordt gemaakt van een e-visum. Als echter veel vaker achterelkaar met steeds een nieuw e-visum wordt gereisd, kan dit argwaan opwekken bij de immigratiedienst en kunt u ervan worden verdacht de visumregels voor Vietnam te willen omzeilen.

Regels voor reizigers zonder visumplicht

Reizigers met de nationaliteit van Nederland en België hebben altijd een visum nodig voor een reis naar Vietnam, ongeacht de duur van het verblijf. Hetzelfde geldt voor reizigers uit Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Ierland. Reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of het Verenigd Koninkrijk, daarentegen, hebben voor een reis naar Vietnam van maximaal 45 dagen geen visum nodig.

Heeft u het paspoort van een van deze landen en wilt u binnen een korte periode meermaals naar Vietnam reizen? Dan kunt u voor een eerste verblijf van maximaal 45 dagen zonder visum naar Vietnam reizen. Echter, als u binnen 30 dagen na uw vertrek vanuit Vietnam opnieuw naar het land wilt reizen, wordt aangeraden om voor de tweede reis wel een e-visum aan te vragen. Ook als uw tweede verblijf weer maximaal 45 dagen duurt. U kunt het visum gedurende of voorafgaand aan uw eerste verblijf in Vietnam aanvragen.

Zonder visum reizen in afwachting van uw e-visum

In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat een visum niet op tijd wordt toegekend. Reizigers die op basis van hun nationaliteit altijd een visum nodig hebben, moeten altijd wachten tot het visum is toegekend voor ze op reis kunnen. Reizigers met een nationaliteit waarmee men 45 dagen visumvrij in Vietnam mag verblijven, daarentegen, kunnen in dit geval alsnog alvast naar Vietnam reizen. Er wordt dan bij aankomst een stempel in het paspoort gezet die aangeeft dat men het land binnen 45 dagen weer moet verlaten. Deze reizigers moeten al bij aankomst door middel van een bus-, boot-, of vliegticket kunnen aantonen het land binnen 45 dagen te zullen verlaten.

Bent u op deze manier zonder visum naar Vietnam gereisd en wordt uw e-visum goedgekeurd wanneer u al in het land bent? Om met dit visum 90 dagen in het land te mogen blijven, bent u in dit geval verplicht om Vietnam te verlaten en vervolgens opnieuw in te reizen met het e-visum. Bij de tweede aankomst in het land (met uw e-visum) wordt dan in uw paspoort gestempeld dat u tot de verloopdatum van uw visum in het land mag blijven. Het e-visum verloopt altijd maximaal 90 dagen na de in het aanvraagformulier aangegeven ingangsdatum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,76 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.