Nieuwsbericht | | 16-03-2022 | ±2 minuten leestijd

Sinds 15 maart zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in Vietnam. Het is echter nog onduidelijk aan welke voorwaarden reizigers moeten voldoen om het land binnen te komen.

Onduidelijkheid over quarantaine en tests

Na een periode van meer dan twee jaar waarin het land zijn grenzen gesloten hield vanwege corona, verwelkomt Vietnam sinds 15 maart weer toeristen en zakenreizigers. Tot nog toe was het alleen voor bepaalde groepen personen mogelijk naar het land te reizen en deze reizigers waren alleen welkom op specifieke locaties in Vietnam. Zo opende de Vietnamese overheid in 2021 tijdelijk het eiland Phu Quoc voor toeristen. Met dit soort projecten wilde de overheid onderzoeken hoe haalbaar het was om de grenzen op korte termijn te openen. Vanwege nieuwe uitbraken van corona, zoals de omikronvariant, liet de grensopening echter langer op zich wachten dan verwacht. Pas in februari 2022 liet de Vietnamese overheid weten de grenzen vanaf 15 maart weer volledig te heropenen.

Het blijft echter nog onduidelijk welke coronamaatregelen Vietnam precies hanteert voor internationale reizigers. Een maand geleden moesten reizigers volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben en bij aankomst in Vietnam verplicht 24 uur in thuisquarantaine. Premier Vu Duc Dam liet enkele dagen voor de heropening van de grenzen weten op korte termijn de nieuwe regels bekend te maken, maar er staat tot dusverre nog niets op de overheidswebsites.

Visumvrij reizen weer hervat

Op 15 maart werd bekend dat de overheid visumvrij reizen weer mogelijk maakt voor bepaalde nationaliteiten. Deze regeling was vanwege corona tijdelijk stopgezet. De Vietnamese toerismesector drong er bij de overheid meerdere malen op aan om het visumvrij reizen weer mogelijk te maken. De vrees was namelijk dat reizigers met deze nationaliteiten niet naar Vietnam zouden reizen als ze daarvoor een visum moesten aanvragen. Dit zou het herstel van de toerismesector flink vertragen. In 2019 was toerisme goed voor bijna 10% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Vietnam.

De overheid heeft nu dus gehoor gegeven aan de toerismesector. Reizigers uit 13 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk mogen nu weer zonder visum naar Vietnam reizen, zolang het verblijf minder dan 15 dagen duurt. Wie langer in het land wil verblijven, moet verplicht een visum aanvragen. De overheid verwacht dat de toerismecijfers pas in 2026 weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis zullen liggen.

Visumregels voor andere nationaliteiten

Reizigers uit andere landen, zoals Nederland, kunnen niet visumvrij reizen en moeten altijd een visum aanvragen om naar Vietnam te reizen. De visumregels zijn niet gewijzigd. Dit betekent dat dezelfde regels gelden als voor de coronapandemie. Om het visum aan te vragen moet er al een overnachtingsadres in Vietnam bekend zijn en reizigers mogen het land alleen binnenkomen en verlaten op bepaalde locaties.

Het visum is 30 dagen geldig en ook de maximale verblijfsduur in Vietnam bedraagt 30 dagen. In tegenstelling tot de geldigheidsduur van sommige andere visums begint de geldigheidsduur van het visum Vietnam vanaf de datum die wordt ingevuld in het online aanvraagformulier. Als men later aankomt dan deze ingangsdatum, mag men dus ook minder lang in Vietnam verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,74 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.