Nieuwsbericht | | 15-02-2022 | ±2 minuten leestijd

Vietnam zal vanaf 15 februari 2022 weer internationale toeristen uit alle landen verwelkomen. Hoewel het corona reisverbod komt te vervallen, blijft het aanvragen van een visum verplicht.

Vietnam schrapt reisverbod

Lange tijd gold Vietnam als een van de landen die corona het beste onder controle had. Terwijl andere landen in 2020 te maken hadden met duizenden besmettingen en sterfgevallen door het coronavirus, was het aantal sterfgevallen in Vietnam lange tijd minder dan vijftig. De uitbraak van de deltavariant bracht hier verandering in. Vietnam werd bijzonder hard geraakt door de nieuwe virusvariant, waardoor het aantal besmettingen en sterfgevallen in de zomer van 2021 gigantisch steeg. Door de lage vaccinatiegraad in het land worstelde de overheid om de verschillende uitbraken onder controle te krijgen. Als gevolg hield Vietnam de grenzen langer gesloten dan de meeste andere landen.

Inmiddels is meer dan 90% van de bevolking volledig gevaccineerd. De overheid van Vietnam vindt dat de tijd is gekomen om het land volledig te heropenen. De Vietnamese economie is sterk afhankelijk van toerisme; het is goed voor ongeveer 10% van het BBP. Door de coronapandemie is de toerismesector in Vietnam ingestorten. De Vietnamese overheid wil toerisme dan ook zo snel mogelijk weer op het oude niveau krijgen.

Internationale vluchten weer naar het oude niveau

Vietnam was al bezig internationale vluchten in fases te verwelkomen. Sinds 15 december 2021 mochten vluchten uit specifieke landen, zoals Amerika en Thailand, weer in Vietnam landen. In januari 2022 werd dit uitgebreid naar nog eens zes landen, waaronder Duitsland en Frankrijk.

Vanaf 15 februari 2022 zijn toeristen en zakenreizigers uit alle landen weer welkom in Vietnam. Er gelden geen beperkingen meer op het aantal internationale vluchten dat Vietnam binnen mag. De overheid hoopt het aantal internationale vluchten naar Vietnam weer snel op het oude niveau te krijgen. Alle landen die vluchten naar Vietnam opereren zijn hierover geïnformeerd. Volgens Dinh Viet Son, adjunct-directeur van de civiele luchtvaartdienst van Vietnam, heeft alleen China nog niet laten weten of het internationale vluchten naar Vietnam weer zal hervatten. Dit is problematisch voor Vietnam, omdat China van oudsher een belangrijke markt is voor toerisme naar Vietnam.

Vaccinaties en quarantaine

Reizigers die vanaf 15 februari naar Vietnam willen reizen moeten volledig gevaccineerd zijn. Niet (volledig) gevaccineerde personen worden niet toegelaten. Bij aankomst geld een verplichte quarantaine van drie dagen. Deze quarantaine mag men ook thuis uitzitten. Volgens de huidige coronaregels moeten reizigers bij aankomst een negatief PCR-testresultaat kunnen aanleveren dat niet ouder is dan 72 uur. Ook moet er voor vertrek een gezondheidsformulier worden ingevuld.

Visum blijft verplicht

Het aanvragen van een visum Vietnam blijft ook verplicht. Reizigers die voor hun reis een visum nodig hebben, zoals Nederlanders en Belgen, moeten deze voor vertrek online aanvragen. Sinds de uitbraak van corona heeft Vietnam het systeem voor visumvrij reizen tijdelijk stopgezet. Hierdoor moeten ook reizigers die normaal gezien zonder visum naar Vietnam kunnen reizen, momenteel toch een visum aanvragen. Het is nog onduidelijk of en wanneer de overheid van Vietnam visumvrij reizen weer mogelijk zal maken.

Het visum voor Vietnam is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Het visum is een zogeheten “single-entry” visum: dit betekent dat reizigers die Vietnam verlaten en later terug willen komen een nieuw visum moeten aanvragen, zelfs als de geldigheid van het visum nog niet is verstreken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,74 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.