Nieuwsbericht | | 31-01-2024 | ±4 minuten leestijd

Vietnam heeft de maximale geldigheidsduur van het e-visum recentelijk verlengd van 30 naar 90 dagen. Dit betekent echter niet dat reizigers nu standaard een visum ontvangen, waarmee ze 90 dagen in het land mogen blijven. De geldigheidsduur van het visum hangt namelijk af van de in het aanvraagformulier ingevulde ingangsdatum van het visum en laatste dag in Vietnam.

E-visum Vietnam sinds augustus 2023 langer geldig

Op 15 augustus 2023 hebben de Vietnamese autoriteiten wijzigingen doorgevoerd in hun visumbeleid. Het elektronische visum Vietnam heeft sindsdien een maximale geldigheidsduur van 90 dagen en is geschikt voor meerdere aankomsten in het land (multiple-entry). Daarvoor was het e-visum 30 dagen geldig en mocht men met het visum maar één keer in het land aankomen (single-entry).

Met het nieuwe e-visum wordt reizigers de mogelijkheid geboden langer in Vietnam te blijven. Het land volgt hiermee het voorbeeld van andere toeristische bestemmingen in Azië, zoals Thailand en Indonesië, die al eerder een visum voor een langer verblijf aanboden. Veel reizigers die een e-visum voor Vietnam aanvragen, zijn in de veronderstelling dat ze automatisch een visum ontvangen dat 90 dagen geldig is, maar vaak is dit niet het geval.

Maximale geldigheidsduur van 90 dagen

De geldigheidsduur van het e-visum voor Vietnam bedraagt niet standaard 90 dagen, maar is afhankelijk van de data die bij het aanvragen van het visum worden ingevuld. In het aanvraagformulier moeten reizigers namelijk een gewenste ingangsdatum van het visum kiezen en aangeven op welke dag ze Vietnam weer zullen verlaten. Hierdoor zullen mensen die een reis naar Vietnam plannen van minder dan 90 dagen, een visum ontvangen dat alleen voor de duur van hun geplande verblijf in Vietnam geldig is. Wel ontvangen reizigers die in het aanvraagformulier invullen dat ze Vietnam binnen twee weken na de gekozen ingangsdatum weer zullen verlaten over het algemeen altijd een visum dat 14 dagen geldig is.

Een voorbeeld: In het aanvraagformulier vult u in dat u wilt dat uw visum op 1 maart 2024 ingaat en dat u Vietnam op 21 maart 2024 weer zult verlaten. U zult in dat geval een visum ontvangen dat van 1 maart tot en met 21 maart geldig is. Het visum is dan dus niet 90 dagen geldig. Het is niet toegestaan om na de toekenning van het visum van deze data af te wijken en bijvoorbeeld al voor 1 maart in Vietnam te arriveren of pas na 21 maart uit het land te vertrekken. Het is uiteraard wel mogelijk om later dan 1 maart naar Vietnam te reizen of het land al voor 21 maart te verlaten.

Ingangsdatum is niet flexibel

De Vietnamese autoriteiten zijn dus niet erg flexibel wat betreft de data op het visum. Dit kan lastig zijn voor mensen die hun reis nog niet tot in detail hebben uitgestippeld. Veel backpackers zijn voor langere tijd onderweg en combineren hun reis naar Vietnam met een bezoek aan andere Zuidoost-Aziatische landen, zoals Cambodja, Laos of Thailand. Zij twijfelen vaak over de data die ze in het aanvraagformulier voor het visum moeten invullen, omdat ze nog niet precies weten wanneer ze in Vietnam aankomen en wanneer ze het land weer verlaten.

Voor veel andere landen, zoals Australië of Egypte, geldt dat het visum direct na toekenning geldig is en dus meteen gebruikt mag worden. Reizigers hebben dan de mogelijkheid om nog wat te schuiven met hun aankomstdatum, zolang hun gehele verblijf in het land maar binnen de geldigheidsduur van het visum valt. Bij Vietnam kan het visum daarentegen echt pas vanaf de gekozen ingangsdatum worden gebruikt. Als de reiziger toch een dag eerder in Vietnam wil aankomen, bijvoorbeeld omdat de vlucht een dag naar voren wordt gehaald, is het visum niet geldig.

Problemen door fouten in de ingangs- of verloopdatum

Om te voorkomen dat de geldigheid van het visum te laat ingaat, wordt geadviseerd om in het aanvraagformulier bij de ingangsdatum van het visum een datum te kiezen die een of enkele dagen voor de geplande aankomstdatum in Vietnam ligt. Hetzelfde geldt voor de laatste dag in Vietnam. Hier kan men voor de zekerheid het beste de dag na de geplande vertrekdatum uit Vietnam kiezen.

Het komt regelmatig voor dat reizigers die dit niet gedaan hebben in de problemen komen, doordat hun heenvlucht een dag vervroegd wordt, hun terugvlucht een dag wordt uitgesteld, of omdat hun reisplanning om andere redenen wordt gewijzigd. Reizigers die nog niet precies weten hoe lang ze in Vietnam zullen blijven, kunnen bij twijfel over wat in te vullen bij de laatste dag in Vietnam het beste een latere datum kiezen, zodat het visum zeker lang genoeg geldig is.

Visa on Arrival niet meer verkrijgbaar

Enkele jaren geleden was er voor deze reizigers nog een noodoplossing, namelijk het aanvragen van een Visa on Arrival voor Vietnam. Dit visum kon na aankomst nog aan de balie op verschillende luchthavens in Vietnam worden aangevraagd. Hiervoor was alleen een approval letter nodig. Deze approval letter moest weliswaar voor vertrek verkregen worden, maar ook dit kon op hele korte termijn. Sinds enkele jaren wordt het Visa on Arrival echter niet meer aangeboden. Reizigers die een e-visum met een verkeerde geldigheidstermijn hebben ontvangen, moeten om dit probleem op te lossen opnieuw een visum aanvragen. Dit kan een eenvoudig online aan te vragen e-visum zijn, maar ook een fysiek visum dat via de ambassade moet worden aangevraagd.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,74 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.