Nieuwsbericht | | 27-03-2019 | ±4 minuten leestijd

De procedure voor het aanvragen van een e-visum Vietnam blijft nog twee jaar langer beschikbaar. Vietnam is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer populaire vakantiebestemming in Zuidoost-Azië. Om toeristen te kunnen blijven trekken, heeft de regering van Vietnam besloten de visumprocedure met twee jaar te verlengen. Bovendien heeft de overheid het e-Visum Vietnam ingevoerd als vervanger van visum on arrival.

Het e-visum Vietnam-programma werd in 2017 geïntroduceerd als een experiment om het voor buitenlandse reizigers aantrekkelijker te maken naar het land te reizen. Vanwege het grote succes heeft de overheid de procedure tot 2021 verlengd. Daarna wordt het experiment opnieuw geëvalueerd.

Vietnam e-visum als experiment

Sinds januari 2017 is het mogelijk online een e-Visum Vietnam aan te vragen. Daardoor is het voor Belgische en Nederlandse reizigers niet meer noodzakelijk naar de Vietnamese ambassade te gaan om een visum aan te vragen. Het aanvragen van een elektronisch visum Vietnam blijft beschikbaar tot 31 januari 2021. Daarna zal de overheid opnieuw evalueren of het experiment nog eens verlengd wordt, of wellicht definitief wordt ingevoerd.

Geldigheidsduur e-visum Vietnam

Het e-visum Vietnam is noodzakelijk voor alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar het Zuidoost-Aziatische land willen reizen. Duitse reizigers hoeven geen visum aan te vragen. Zij kunnen tot 30 juni 2021 visumvrij reizen. Nederlandse en Belgische reizigers hebben recht op een single entry visum en mogen daarop maximaal 30 dagen in het land verblijven.

Veiliger en eenvoudiger een visum Vietnam aanvragen

De overheid van Vietnam begon in 2017 met het programma om online een visum Vietnam aan te kunnen vragen. De overheid deed dat, om het eenvoudiger en veiliger te maken om een visum aan te vragen. Met Aziatische landen werd tot voor het programma veelal gefraudeerd met nepvisums en visum-on-arrival letters.

Met de komst van een e-visum Vietnam is het veel eenvoudiger om een visum aan te vragen. Bovendien hoeft men niet te wachten in lange rijen op het vliegveld en kunnen de visums vanachter de computer geregeld worden. De verwachting is dan ook dat Vietnam het e-visum in 2021 definitief zal invoeren, of het experiment nog eens zal verlengen.

Een e-Visum Vietnam aanvragen kost € 49,95 per persoon. Men hoeft geen stamping fee van tot 50 dollar te betalen om het visa on arrival geldig te laten verklaren. Wachten in de wachtrij op het vliegveld is daarmee ook niet meer nodig. Het visum Vietnam wordt namelijk al goedgekeurd en toegekend voor vertrek, wanneer reizigers deze online hebben besteld.

De kosten van € 49,95 zijn inclusief alle mogelijke kosten, waardoor het e-visum Vietnam een stuk goedkoper en eenvoudiger is dan het aanvragen van een visum on arrival. De overheid van Vietnam waarschuwde onlangs nog het visum on arrival helemaal niet meer te gebruiken.

Voorwaarden e-visum Vietnam

Voor het aanvragen van een e-Visum Vietnam dient men wel te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo hoeft men nog niet de exacte aankomst- of vertrekdatum te weten. Het is ook nog niet nodig het vervoer te regelen. Men hoeft de vlucht nog niet geboekt te hebben. Men mag met het e-visum Vietnam maximaal eenmalig het land in- en uitreizen. Bovendien mag men er maximaal 30 dagen verblijven.

Wanneer het e-visum Vietnam wordt aangevraagd, dient men op het aanvraagformulier aan te geven waar men de eerste nacht zal verblijven. Het is dus noodzakelijk alvast een hotel te boeken. Reizigers uit Nederland en België moeten het e-visum Vietnam al hebben, voordat zij naar het land afreizen. Het paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan het visum.

Bovendien worden reizigers met mentale of overdraagbare ziektes buitengesloten, evenals reizigers die de afgelopen drie jaar Vietnam uitgezet zijn. Er zijn slechts een beperkt aantal geselecteerde luchthavens, zeehavens en grensposten waar men mag verblijven.

Aanvraagprocedure visum Vietnam

Met de invoering van het e-visum Vietnam wil Vietnam voorkomen dat reizigers nog gebruikmaken van het duurdere en onveiligere visum on arrival. Een e-visum Vietnam regelen kan daarom heel eenvoudig online. Het is mogelijk de aanvraag 24 uur per dag, zeven dagen per week te doen. Na het invullen dient men de betaling te voldoen. Daarna moet er een scan van het paspoort en pasfoto worden ingeleverd. VisumBuitenland.be bekijkt de aanvraag eerst en controleert deze op fouten, voordat deze naar Vietnam worden gestuurd.

Wie niet voldoet aan de voorwaarden voor een e-Visum Vietnam, dient een aanvraag in te dienen bij de ambassade van Vietnam. Het aanvragen van een e-visum Vietnam kan zo vroeg als men wil. Wie al binnen enkele dagen in Vietnam arriveert, kan gebruikmaken van de spoedoptie. Daarvoor wordt een toeslag van € 17,50 berekend. De aanvraag wordt dan binnen drie werkdagen goedgekeurd. We kunnen geen garanties geven op de levertijden, doordat de spoedaanvragen eerst door de overheid moeten worden goedgekeurd. De spoedmogelijkheid blijft binnen de aanvraagprocedure tot 2021 beschikbaar.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.