Nieuwsbericht | | 14-06-2018 | ±5 minuten leestijd

Steeds vaker verschijnen er berichten van mensen die naar Vietnam reizen en die in de problemen komen doordat zij niet in het bezit zijn van de juiste papieren. Zonder (e-)visum is het voor Nederlanders en Belgen niet mogelijk om op de vlucht naar Vietnam te stappen.

Dat geldt ook voor backpackers, die in korte tijd verschillende landen bezoeken. Ook voor hen geldt dat het noodzakelijk is voor vertrek uit te zoeken welke landen een visumplicht hebben. Wie gaat backpacken in Azië, zal een visum Vietnam aan moeten vragen.

Backpacker heeft visum Vietnam nodig

Een goede backpacker gaat goed voorbereid op reis. Wie rond wil trekken in Azië en daarbij Vietnam wil bezoeken, heeft daarvoor een visum Vietnam nodig. Het is belangrijk per land uit te zoeken of het nodig is van tevoren een visum aan te vragen.

In sommige gevallen is het mogelijk om met een visum on arrival alsnog toegang tot Vietnam te krijgen, maar de beste manier is voor vertrek online een visum Vietnam aan te vragen. Luchtvaartmaatschappijen mogen namelijk geen reizigers laten boarden die nog geen visum hebben aangevraagd (of een approval letter in het geval van een visum on arrival). Alleen als men bij het boarden een visum of approval letter kan laten zien, zal men mogen boarden. De overheid van Vietnam raadt af nog gebruik te maken van het visum on arrival.

Backpacken in Azië

Zonder visum Vietnam niet boarden

Zonder visum Vietnam (of approval letter) is het niet mogelijk op het vliegtuig naar Vietnam te stappen. Het is dus noodzakelijk het visum van tevoren al te regelen, of anders een approval letter. Als men niet in het bezit is van een visum of approval letter, zal men niet mogen boarden.

Wie zich als backpacker al in Vietnam bevindt en nog een visum aan moet vragen, zal eerst naar een ander land moeten reizen om daar alsnog het visum aan te vragen. De Vietnamese ambassade is in het weekend gesloten, wat betekent dat het drie werkdagen kan duren totdat het visum Vietnam verstrekt wordt.

Vereisten visum Vietnam

Wie goed voorbereid op pad gaat, hoeft geen rekening te houden met deze onaangename verrassingen. Een visum Vietnam is al van tevoren aan te vragen. Door het visum Vietnam van tevoren aan te vragen bespaart men tijd en geld, aangezien men bij aankomst in Vietnam niet in de rij hoeft te gaan om de stamping fee van het visum on arrival te betalen.

Het e-visum Vietnam is daardoor een stuk goedkoper dan het visum on arrival. Bovendien raadt de Vietnamese overheid af nog langer gebruik te maken van het visum on arrival. Voor het aanvragen van een visum Vietnam gelden een aantal voorwaarden. Op het moment van aanvragen van het visum hoeven de exacte aankomst- en vertrekdatum nog niet bekend te zijn, men mag in het aanvraagformulier een geschatte datum invullen. Ook hoeft men nog geen vliegtickets te hebben geboekt. Het visum Vietnam kan al worden aangevraagd voordat de vliegtickets zijn geboekt. Op het moment van aanvragen moet er wel al tenminste één overnachtingsplaats zijn geregeld.

Het visum Vietnam is 30 dagen geldig en met het visum mag men slechts eenmalig het land in- en uitreizen. De dag van aankomst en vertrek moeten binnen de geldigheidstermijn van 30 dagen vallen. Men mag alleen in Vietnam aankomen en vertrekken op één van de geselecteerde luchthavens, zeehavens en grensposten.

Men moet het visum Vietnam al bezitten nog voordat men aan de reis begint. Het paspoort van de reiziger moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan het visum. De reiziger mag bovendien geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor de omgeving. Ook reizigers die in de drie jaar voor de aanvraag Vietnam uitgezet zijn, kunnen het visum Vietnam niet via deze website aanvragen.

Visum on Arrival Vietnam

Tot vorig jaar was het visum on arrival een populaire manier om naar Vietnam te reizen. De Vietnamese overheid raadt echter af nog langer van deze manier gebruik te maken. De overheid kan niet langer garanderen dat reizigers die gebruik maken van een visum on arrival zonder problemen langs de paspoortcontrole komen.

Het visum on arrival is in principe een brief waarin verklaard wordt dat de reiziger bij aankomst in Vietnam een inreisstempel kan kopen. Deze brief noemt men een approval letter. In het geval van een visum on arrival, koopt men dus enkel een approval letter, waarmee bij aankomst in Vietnam nog een visum moet worden gekocht door een stamping fee te betalen. Men kan een approval letter kopen bij visumbureau’s, maar niet bij de ambassade of het consulaat van Vietnam.

Eenmaal aangekomen in Vietnam moet men dan nog in een lange wachtrij aansluiten om een stempel te krijgen. Voor deze stempel moet een stamping fee worden betaald. De kosten hiervoor bedragen tussen de €25 en €50. Daardoor is een visum on arrival veel duurder dan het visum Vietnam dat op onze website kan worden aangevraagd. Als men het visum via onze website aanvraagt, hoeft men dus ook niet in de rij te staan voor het betalen van de stamping fee.

De ambassade van Vietnam raadt het gebruik van het visum on arrival af sinds 1 januari 2018. Volgens de overheid is het veel gemakkelijker en goedkoper om online een e-visum Vietnam aan te vragen. Veel visumbureau’s adverteren met een ‘visum Vietnam’, terwijl ze in de praktijk enkel een approval letter leveren. Middels deze website krijgt men een echt e-visum Vietnam, waarmee het zeker is dat men toestemming heeft om het land te betreden.

Visum Vietnam aanvragen

Tegenwoordig kan men het visum Vietnam gemakkelijk online aanvragen. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via deze website. Het is mogelijk een individuele aanvraag in te dienen, maar het is ook mogelijk voor meerdere personen tegelijk een aanvraag in te dienen, in één formulier. Op die manier kunnen alle visa tegelijkertijd worden aangevraagd en betaald. Het is erg belangrijk de paspoortgegevens van de reiziger(s) correct over te nemen in het aanvraagformulier, om latere problemen te voorkomen.
Visum Vietnam aanvragen

Doorgaans wordt het visum binnen zeven werkdagen na aanvraag verstrekt, bij spoedaanvragen gemiddeld binnen drie werkdagen. Voor de spoedprocedure geldt wel een toeslag van € 17,50 per reiziger. De beste manier is dus om het visum Vietnam op tijd aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,88 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.