Nieuwsbericht | | 14-06-2018 | ±5 minuten leestijd

Steeds vaker verschijnen er berichten van reizigers in Vietnam die in de problemen komen, doordat zij niet in het bezit zijn van de juiste papieren. Zonder (e-)visum is het voor Nederlanders en Belgen niet mogelijk om op de vlucht naar Vietnam te stappen.

Dat geldt ook voor backpackers, die verschillende landen in korte tijd bezoeken. Ook voor hen geldt dat het noodzakelijk is alvorens te backpacken, uit te zoeken welke landen een visumplicht hebben. Wie gaat backpacken in Azië, zal dus een visum moeten hebben voor Vietnam.

Backpacker heeft visum Vietnam nodig

Een goede backpacker gaat goed voorbereid op reis. Wie rond wil trekken in Azië en daarbij Vietnam wil bezoeken, heeft daarvoor een visum Vietnam nodig. Daarom is het belangrijk per land uit te zoeken of het nodig is van tevoren een visum aan te vragen.

In sommige gevallen is het mogelijk om met een visum on arrival alsnog toegang tot Vietnam te krijgen. De beste manier is voor vertrek online dit document aan te vragen. Want een luchtvaartmaatschappij mag geen reizigers laten boarden die nog geen visum hebben aangevraagd. Wel wordt bij het boarden gevraagd om een visa approval letter. Wanneer deze overlegd kan worden, kan de reiziger alsnog boarden. De Vietnamese ambassade raadt deze manier (het reizen met een "approval letter") af.

Backpacken in Azië

Zonder visum Vietnam niet boarden

Zonder visum Vietnam is het niet mogelijk op het vliegtuig naar Vietnam te stappen. Het is dus noodzakelijk het visum van tevoren al te regelen, of anders een approval letter te overleggen. Als dit niet het geval is, is het niet mogelijk om te boarden.

Wie zich als backpacker al in Vietnam bevindt en dan nog een visum aan moet vragen, moet eerst naar een ander land reizen om daar alsnog het visum aan te vragen. De Vietnamese ambassade is in het weekend gesloten, wat betekent dat het drie werkdagen kan duren totdat het visum Vietnam verstrekt wordt.

Vereisten visum Vietnam

Wie goed voorbereid op pad gaat, hoeft geen rekening te houden met deze onaangename verrassingen. Een visum Vietnam is al van tevoren aan te vragen. Door een visum Vietnam van tevoren aan te vragen, kan vermeden worden dat de reiziger een stamping fee bij een visum on arrival moet betalen.

Daarmee is het e-visum Vietnam een stuk goedkoper. Ook de ambassade van Vietnam raadt af om nog langer het visum on arrival te gebruiken. Voor het aanvragen van een visum Vietnam gelden een aantal voorwaarden. Bij het aanvragen van het visum dient men ten eerste een schatting te geven van een aankomstdatum of vertrekdatum. Het is niet noodzakelijk dit al exact te weten. Ook hoeft men nog geen vervoer te hebben geboekt. Het regelen van een visum Vietnam, nog voordat de vlucht geboekt is, is wel mogelijk.

Op het visum Vietnam is het mogelijk eenmalig- in en uit te reizen. Het verblijf in Vietnam is maximaal 30 dagen geldig. Daarbij moeten de dagen van het in- en uitreizen binnen de termijn vallen. Op het moment van aanvragen moet er wel al een overnachtingsplaats zijn geregeld.

Ten slotte moet men het visum Vietnam al bezitten, nog voordat hij aan de reis begint. Het paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan de aankomstdatum in Vietnam. De reiziger mag verder geen mentale ziektes hebben, evenwel overdraagbare ziektes dus een gevaar kunnen vormen voor de omgeving.

De reiziger mag de afgelopen drie jaar niet Vietnam uitgezet zijn. Het visum Vietnam geeft recht op eenmalig aankomen en vertrekken op geselecteerde luchthavens, zeehavens en grensposten.

Visum on Arrival Vietnam

Tot vorig jaar was het visum on arrival een populaire manier om naar Vietnam te reizen. De Vietnamese ambassade raadt af om nog langer van deze manier gebruik te maken. De overheid kan niet langer garanderen dat reizigers zonder van tevoren een visum aan te vragen succesvol langs de paspoortcontrole komen.

Het visum on arrival is in principe een brief waarin verklaard wordt dat de reiziger bij aankomst in Vietnam een inreis-stempel kan kopen. Dit noemt men een approval letter. Als men gebruikmaakt van visum on arrival, wordt enkel een approval letter gekocht. Deze is te koop bij visumbureau’s, maar niet bij de ambassade of het consulaat van Vietnam.

Eenmaal aangekomen in Vietnam moet men in een lange wachtrij aansluiten om een stempel te krijgen. Deze stempel heeft een zogenaamde stamping fee. De kosten bedragen tussen de €25 en €50. Daardoor is een visum on arrival veel duurder dan het aanvragen van een visum Vietnam op onze website. Houd bovendien rekening met lange wachtrijen.

Daarom ontraadt de ambassade van Vietnam vanaf 1 januari 2018 het gebruik van het visum on arrival. Het is volgens de overheid veel gemakkelijker en goedkoper een e-visum Vietnam aan te vragen. Veel visumbureau’s adverteren met een ‘visum Vietnam’, terwijl in de praktijk er enkel een approval letter wordt geleverd. Middels deze website krijgt men een echt e-visum. Daarmee is het zeker dat men toestemming heeft om het land te betreden.

Visum Vietnam aanvragen

Tegenwoordig kan het aanvragen van het visum Vietnam gemakkelijk online. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via deze website. Vul op het aanvraagformulier de gegevens in. Het is mogelijk voor meerdere personen een aanvraag te doen en alle visa in een keer te betalen. Neem de gegevens op het paspoort correct over, om latere problemen te voorkomen.
Visum Vietnam aanvragen

Doorgaans wordt het visum binnen zeven werkdagen na aanvraag verstrekt. Bij spoedaanvragen wordt de aanvraag gemiddeld binnen drie werkdagen goedgekeurd. Daarvoor geldt wel een toeslag van € 17,50. De beste manier is om het visum op tijd aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.